Érzékeink manipulálására észrevétlenül egy világhatalom szerveződött: az ízipar. Mindegy, hogy csecsemőeledel vagy gyümölcsjoghurt, felvágott vagy sütemény, nem azt esszük, amit eszünk: az ipar láthatatlanul fűszerez, a hatások ismeretlenek. Bár a szerző többnyire a Németországban és az Egyesült Államokban uralkodó helyzetet írja le, Magyarországon mindez szintén a mindennapok részévé vált. A boltjaink polcait megtöltő élelmiszerek dúskálnak az aromákban és egyék adalékanyagokban. Az Európai Unióhoz való csatlakozás reményében hazánk kritikátlanul átvette az élelmiszerekről szóló törvényeket. Az élelmiszerek vizsgálatára, engedélyezésére, jelölésére, és ezen belül az aromák és egyéb anyagok feltüntetésére vonatkozó rendeletek megegyeznek a Németországban és Európa más részein érvényes szabályozással. A szerzőről: Hans-Ulrich Grimm (1955), 1989-96-ig a Spiegel szerkesztője volt. Szabadfoglalkozású szerzőként Stuttgartban él.
A leves hazudik 28 csillagozás

Enciklopédia 14
Kedvencelte 2
Most olvassa 1
Várólistára tette 24
Kívánságlistára tette 18

Kiemelt értékelések


Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa
Az elején igencsak untam, főleg, mikor már tizedjére mondja el a 30. oldalig, hogy fűrészporból készül az eperaroma.
A végére már kezdett „izgalmassá” válni. Új dolgokat nem tudtam meg a könyvből, eddig is tudtam, hogy sz*rral etetnek minket, és hogy az igazinak tűnő kaja sem az, aminek látszik.
A fogyasztási szokásaimon úgysem fogok változtatni, mert én még a címkének sem hiszek. Ez egy olyan iparág, ahol -én mint mezei fogyasztó- nem tudok tudatos vásárló lenni. Biocuccok? Na persze…. egy kis plusz pénz, és már rajta is van a dobozon. Ha öreganyám kertjéből szerzem a répát, akkor esetleg elhiszem, hogy bio.
I love természetazonos aroma, gusztusos. :D


Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa
Nem nyitotta meg annyira a szememet, amennyire vártam, de azért nem volt rossz. Amint azt a fülszövegben már elárulják, főleg német és amerikai helyzetről van szó, és talán ezért is érdektelen számunkra (legalábbis az én számomra néhány rész), másrészt az eredeti könyv 1997-ben jelent meg, így egy kicsit úgy érzem le van maradva néhány dologról. Az EU is sok mindent változtathatott az élelmiszer törvényeken (fogalmam sincs, hogy mit, de biztos, hogy volt valamilyen hatással rá), ráadásul a sok-sok ország, ami azóta csatlakozott a gazdasági piacukhoz.
Személyesen, úgy érzem, minket annyira nem érint ez a „mű-étel” piac, tekintve, hogy sok mindenben önellátók vagyunk, másrészt agrármérnökként tanultuk milyen sz@rokat kell a takarmányokba belekeverni. Mi tulajdonképpen tudatosan mérgezzük magunkat, amikor egy-egy mű kaját, félkész ételt megveszünk a boltban.


Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa
Mintha egy sci-fit olvastam volna! Hihetetlen és borzasztó szomorú, hogy hová tart az emberiség…


Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa
Eperaroma fűrészporból, és más érdekes tények az élelmiszergyártás legmélyebb bugyraiból. És 1996 óta mi történhetett még…?


Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa
Coca Cola… hm…. akarom? Danone epres joghurt… hm… akarom? Tesco hipermarket… hm… akarom? NEM! E könyv után semmiképpen sem! Át kell értékelnem vásárlási szokásaimat. És biztos vagyok benne, hogy bárki olvassa is el ezt a könyvet, szintén átfogja értékelni.


Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa
Eléggé elszomorító és egyben elgondolkodtató is, hogy vajon mit eszünk valójában…


Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa
Hátborzongató, hogy miket ettem ezek előtt :)
Népszerű idézetek




Egger doktor ravasz diétára fogta kis betegeit- amelyből hiányzott a zacskós leves és a dobozos ravioli.A hamburger és a kész joghurtok is tilalmi listán szerepeltek.A közismerten allergiát kiváltó anyagok,mint a szója, tehéntej és a hal is törölve lettek az étlapról.
A 76 hiperaktív gyermek közül 62 magatartása egyértelműen javult a vizsgálat során. Egy 88 gyermeket magában foglaló migrénes csoportnál a panaszok a gyermekek 93%-ánál eltűntek.Megdöbbentő módon ezzel egy időben egyéb bajaik, mint az asztma, vagy viszkető ekcémák is megszűntek.
155. oldal
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa




A Maggi is hasonlóképpen csinálja. Az úgynevezett Marhahúslevesbe literenként 2,3 gramm marhazsiradék és minimum 670 milligramm húskivonat kerül. Ezt a felirat szerint mennyiségileg egyéb anyagok megelőzik: jódozott só, aroma, ízfokozók (nátriumglutamát, E 631, E 627). Tulajdonképpen túlzás a készítményt az elenyésző mennyiségű, milligrammos nagyságrendű húskivonat után elnevezni. Lényegesebb alkotórészei alapján „jódozott só-aroma-ízfokozó levesnek” kellene hívni.
14. oldal
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa




A fogyasztás világa az ámítás világává vált. A konzervdobozokon, zacskókon, üvegcséken elöl fantázianév virít, míg a valódi összetevők hátul, kisbetűvel, elrejtve szerepelnek. Mintha valami titkolnivaló lenne.
120. oldal, 9. Titokban diétás: Az édesítőszerek észrevétlen győzelme
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa




…az emberi szervezet még nem teljesen tudott hozzászokni az új, semmire sem-jó élelmiszerekhez. Az édes ízjel számára még mindig energiákban különösen gazdag táplálékot jelent, ezért inzulint bocsát ki, e fontos alapanyag átépítéséhez. Ha azonban nem érkezik semmi valódi, a szervezet a „cephalicus insulinreflexszel” reagál, amelynek következménye: az éhség.
113. oldal
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa




…a bonyolult ipari előállítás először is a dolgok ízét tünteti el: a mezőgazdaság, a paradicsomot, burgonyát, karfiolt „optimálissá” tette, hogy az ipar igényeinek megfeleljenek, azaz legyenek könnyen ápolhatók, gyorsan nőjenek, sokat teremjenek. Az íz eközben természetesen háttérbe szorul, az élelmiszeripar – ugyebár – nem enni akarja termékeit, hanem eladni.
12. oldal
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa




„Még a szegényparasztság is jobban volt ellátva tápanyagokkal a középkorban – véli Furtmayr-Schuh asszony –, mint a jóléti társadalmak számos gyermeke.”
97. oldal, 7. A leves hazudik: A szervezet átverése
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa




Az új alapanyagok keresése közben többek között az Olestra műzsír révén híressé lett amerikai konszern, a Procter & Gamble ("Meister Proper") minden kreativitását latba vetve az emberi fogyasztásra alkalmassá tette a mindeddig csak alsónadrágok és trikók előállítására használt pamutot. A növény rostjai ugyanis a kenyérben rostos anyagként szolgálhatnak. Ez azután kalóriaszegénynek számít, ami különösen egészséges.
159. oldal, 12. Az íz-kartell: A gigászok harca sz élelmiszerüzletben
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa




A recept talán nem felelne meg mindenkinek. Kiindulási anyagként ugyanis a szennyvíztisztítás maradéka szolgál. Vegyük a lötty szilárd részeit, a nem kevés WC-papírral együtt, magas hőmérsékleten főzzük granulátummá, őröljük meg, és adjunk hozzá valamennyi szójafehérjét. Ezzel készen is van a „Jinko Nikku”, az újkeletű húspótlék. Mitsuyuki Ikeda, a távoli Okayamából való japán tudós találmánya ízében még valamennyi kívánnivalót hagy maga után. Az első tesztevőt egy öreg tyúkra emlékeztette, csipetnyi hal mellékízzel. Ez azonban korrigálható. A modern élelmiszergyártás kifejlesztett ugye néhány szert, amelyekkel az ízek manipulálhatók, és a legpenetránsabb illatok is elfedhetők.
122. 10. Szemét álarcban: A hulladékból élelmiszer lesz - remek imitátumok
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik 76% Az ételek szép új világa
Hasonló könyvek címkék alapján
- Stephanie Bruneau: Méhek, mézek nagykönyve ·
Összehasonlítás - Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története 84% ·
Összehasonlítás - T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány 81% ·
Összehasonlítás - David Kessler: Muszáj annyit enni? 80% ·
Összehasonlítás - Giulia Enders: Bélügyek 93% ·
Összehasonlítás - Alisa Vitti: Női kód 98% ·
Összehasonlítás - Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni 91% ·
Összehasonlítás - Marjolein Dubbers: Hormonkontroll 92% ·
Összehasonlítás - Iller Barbara: Növényi étrend a teljes életért 93% ·
Összehasonlítás - Mindent a táplálkozásról 91% ·
Összehasonlítás