A ​leves hazudik 28 csillagozás

Az ételek szép új világa
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Érzékeink manipulálására észrevétlenül egy világhatalom szerveződött: az ízipar. Mindegy, hogy csecsemőeledel vagy gyümölcsjoghurt, felvágott vagy sütemény, nem azt esszük, amit eszünk: az ipar láthatatlanul fűszerez, a hatások ismeretlenek. Bár a szerző többnyire a Németországban és az Egyesült Államokban uralkodó helyzetet írja le, Magyarországon mindez szintén a mindennapok részévé vált. A boltjaink polcait megtöltő élelmiszerek dúskálnak az aromákban és egyék adalékanyagokban. Az Európai Unióhoz való csatlakozás reményében hazánk kritikátlanul átvette az élelmiszerekről szóló törvényeket. Az élelmiszerek vizsgálatára, engedélyezésére, jelölésére, és ezen belül az aromák és egyéb anyagok feltüntetésére vonatkozó rendeletek megegyeznek a Németországban és Európa más részein érvényes szabályozással. A szerzőről: Hans-Ulrich Grimm (1955), 1989-96-ig a Spiegel szerkesztője volt. Szabadfoglalkozású szerzőként Stuttgartban él.

>!
Kétezeregy, Piliscsaba, 2007
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638674470 · Fordította: Benda Judit
>!
Kétezeregy, Piliscsaba, 2005
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638674407 · Fordította: Benda Judit
>!
Kétezeregy, Piliscsaba, 2004
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638624361 · Fordította: Benda Judit

1 további kiadás


Enciklopédia 14


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Zizzer>!
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Az elején igencsak untam, főleg, mikor már tizedjére mondja el a 30. oldalig, hogy fűrészporból készül az eperaroma.
A végére már kezdett „izgalmassá” válni. Új dolgokat nem tudtam meg a könyvből, eddig is tudtam, hogy sz*rral etetnek minket, és hogy az igazinak tűnő kaja sem az, aminek látszik.
A fogyasztási szokásaimon úgysem fogok változtatni, mert én még a címkének sem hiszek. Ez egy olyan iparág, ahol -én mint mezei fogyasztó- nem tudok tudatos vásárló lenni. Biocuccok? Na persze…. egy kis plusz pénz, és már rajta is van a dobozon. Ha öreganyám kertjéből szerzem a répát, akkor esetleg elhiszem, hogy bio.

I love természetazonos aroma, gusztusos. :D

2 hozzászólás
lenne P>!
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Nem nyitotta meg annyira a szememet, amennyire vártam, de azért nem volt rossz. Amint azt a fülszövegben már elárulják, főleg német és amerikai helyzetről van szó, és talán ezért is érdektelen számunkra (legalábbis az én számomra néhány rész), másrészt az eredeti könyv 1997-ben jelent meg, így egy kicsit úgy érzem le van maradva néhány dologról. Az EU is sok mindent változtathatott az élelmiszer törvényeken (fogalmam sincs, hogy mit, de biztos, hogy volt valamilyen hatással rá), ráadásul a sok-sok ország, ami azóta csatlakozott a gazdasági piacukhoz.
Személyesen, úgy érzem, minket annyira nem érint ez a „mű-étel” piac, tekintve, hogy sok mindenben önellátók vagyunk, másrészt agrármérnökként tanultuk milyen sz@rokat kell a takarmányokba belekeverni. Mi tulajdonképpen tudatosan mérgezzük magunkat, amikor egy-egy mű kaját, félkész ételt megveszünk a boltban.

Kriszta I>!
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Mintha egy sci-fit olvastam volna! Hihetetlen és borzasztó szomorú, hogy hová tart az emberiség…

Péter_Szombati>!
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Eperaroma fűrészporból, és más érdekes tények az élelmiszergyártás legmélyebb bugyraiból. És 1996 óta mi történhetett még…?

esőember>!
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Coca Cola… hm…. akarom? Danone epres joghurt… hm… akarom? Tesco hipermarket… hm… akarom? NEM! E könyv után semmiképpen sem! Át kell értékelnem vásárlási szokásaimat. És biztos vagyok benne, hogy bárki olvassa is el ezt a könyvet, szintén átfogja értékelni.

3 hozzászólás
Moander>!
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Eléggé elszomorító és egyben elgondolkodtató is, hogy vajon mit eszünk valójában…

KillerCat>!
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Hátborzongató,elgondolkodtató.

Retrologus>!
Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Hátborzongató, hogy miket ettem ezek előtt :)


Népszerű idézetek

Katan>!

Egger doktor ravasz diétára fogta kis betegeit- amelyből hiányzott a zacskós leves és a dobozos ravioli.A hamburger és a kész joghurtok is tilalmi listán szerepeltek.A közismerten allergiát kiváltó anyagok,mint a szója, tehéntej és a hal is törölve lettek az étlapról.
A 76 hiperaktív gyermek közül 62 magatartása egyértelműen javult a vizsgálat során. Egy 88 gyermeket magában foglaló migrénes csoportnál a panaszok a gyermekek 93%-ánál eltűntek.Megdöbbentő módon ezzel egy időben egyéb bajaik, mint az asztma, vagy viszkető ekcémák is megszűntek.

155. oldal

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Kapcsolódó szócikkek: asztma · ekcéma · hal · hamburger · hiperaktivitás · szója
esőember>!

A Maggi is hasonlóképpen csinálja. Az úgynevezett Marhahúslevesbe literenként 2,3 gramm marhazsiradék és minimum 670 milligramm húskivonat kerül. Ezt a felirat szerint mennyiségileg egyéb anyagok megelőzik: jódozott só, aroma, ízfokozók (nátriumglutamát, E 631, E 627). Tulajdonképpen túlzás a készítményt az elenyésző mennyiségű, milligrammos nagyságrendű húskivonat után elnevezni. Lényegesebb alkotórészei alapján „jódozott só-aroma-ízfokozó levesnek” kellene hívni.

14. oldal

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Kapcsolódó szócikkek: leves
lenne P>!

A fogyasztás világa az ámítás világává vált. A konzervdobozokon, zacskókon, üvegcséken elöl fantázianév virít, míg a valódi összetevők hátul, kisbetűvel, elrejtve szerepelnek. Mintha valami titkolnivaló lenne.

120. oldal, 9. Titokban diétás: Az édesítőszerek észrevétlen győzelme

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Kapcsolódó szócikkek: fogyasztás
esőember>!

…az emberi szervezet még nem teljesen tudott hozzászokni az új, semmire sem-jó élelmiszerekhez. Az édes ízjel számára még mindig energiákban különösen gazdag táplálékot jelent, ezért inzulint bocsát ki, e fontos alapanyag átépítéséhez. Ha azonban nem érkezik semmi valódi, a szervezet a „cephalicus insulinreflexszel” reagál, amelynek következménye: az éhség.

113. oldal

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

Kapcsolódó szócikkek: inzulin
esőember>!

…a bonyolult ipari előállítás először is a dolgok ízét tünteti el: a mezőgazdaság, a paradicsomot, burgonyát, karfiolt „optimálissá” tette, hogy az ipar igényeinek megfeleljenek, azaz legyenek könnyen ápolhatók, gyorsan nőjenek, sokat teremjenek. Az íz eközben természetesen háttérbe szorul, az élelmiszeripar – ugyebár – nem enni akarja termékeit, hanem eladni.

12. oldal

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

lenne P>!

„Még a szegényparasztság is jobban volt ellátva tápanyagokkal a középkorban – véli Furtmayr-Schuh asszony –, mint a jóléti társadalmak számos gyermeke.”

97. oldal, 7. A leves hazudik: A szervezet átverése

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

lenne P>!

Az új alapanyagok keresése közben többek között az Olestra műzsír révén híressé lett amerikai konszern, a Procter & Gamble ("Meister Proper") minden kreativitását latba vetve az emberi fogyasztásra alkalmassá tette a mindeddig csak alsónadrágok és trikók előállítására használt pamutot. A növény rostjai ugyanis a kenyérben rostos anyagként szolgálhatnak. Ez azután kalóriaszegénynek számít, ami különösen egészséges.

159. oldal, 12. Az íz-kartell: A gigászok harca sz élelmiszerüzletben

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa

lenne P>!

A recept talán nem felelne meg mindenkinek. Kiindulási anyagként ugyanis a szennyvíztisztítás maradéka szolgál. Vegyük a lötty szilárd részeit, a nem kevés WC-papírral együtt, magas hőmérsékleten főzzük granulátummá, őröljük meg, és adjunk hozzá valamennyi szójafehérjét. Ezzel készen is van a „Jinko Nikku”, az újkeletű húspótlék. Mitsuyuki Ikeda, a távoli Okayamából való japán tudós találmánya ízében még valamennyi kívánnivalót hagy maga után. Az első tesztevőt egy öreg tyúkra emlékeztette, csipetnyi hal mellékízzel. Ez azonban korrigálható. A modern élelmiszergyártás kifejlesztett ugye néhány szert, amelyekkel az ízek manipulálhatók, és a legpenetránsabb illatok is elfedhetők.

122. 10. Szemét álarcban: A hulladékból élelmiszer lesz - remek imitátumok

Hans-Ulrich Grimm: A leves hazudik Az ételek szép új világa


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephanie Bruneau: Méhek, mézek nagykönyve
Stephen Le: A táplálkozás százmillió éves története
T. Colin Campbell – Thomas M. Campbell: Kína-tanulmány
David Kessler: Muszáj annyit enni?
Giulia Enders: Bélügyek
Alisa Vitti: Női kód
Scott Jurek – Steve Friedman: Futni, enni, élni
Marjolein Dubbers: Hormonkontroll
Iller Barbara: Növényi étrend a teljes életért
Mindent a táplálkozásról