Kell ​egy pszichológus, mondta Isten (Dr. Jakob Jakobi 1.) 167 csillagozás

Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Dr. Jakob Jakobi pszichoterapeutától elpártolt a szerencse. Elvált, szakmájában csődöt mondott, és nincs egy vasa sem. Ilyen szánalmas állapotban találkozik Abel Baumann-nal, egy szintén peches cirkuszi bohóccal, aki különös személyiségzavarban szenved: azt állítja, ő Isten, és jelenleg terapeutát keres, mert Isten is lehet bajban.
Jakobot vonzza a rokonszenves, sokoldalú, ám véleménye szerint nagyon is e világi férfi személyisége, és vállalja a terápiát. Hamarosan egy közös utazáson találják magukat, és dr. Jakobi meginog: már nem is olyan biztos benne, hogy csak egy ügyes szemfényvesztővel van dolga. Sőt az is megkérdőjeleződik, hogy voltaképpen ki segít kin.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Animus, Budapest, 2019
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · ISBN: 9789633244265 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 4


Kedvencelte 24

Most olvassa 11

Várólistára tette 162

Kívánságlistára tette 126

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Nekem tetszett a történet össze-vissza kanyargózása, a kiszámíthatatlansága, az egyszerűsége és szatirikus humora mindenképpen. Javaslom azért, hogy ne egy Ovét vagy egy Nagymamámat várjunk, mert ez egy teljesen más típusú történet, ám mindenképpen szórakoztató és elgondolkodtató.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/07/hans-rath-kell-egy…

3 hozzászólás
Ákos_Tóth IP>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Az idei évre tervezett olvasásaim közül ez a könyv lett volna nekem a tökéletes falat az egyébként is remekre sikerült ebéd csúcspontján – a tányér szélére, biztonságba húzott ropogós csirkebőr, a doboz bonbon tapasztalatból már ismert legfinomabb pralinéja, a mignon hátsó fala, ahol a legvastagabb a máz. Ehhez képest bizony csalódás volt a regény, és nagyjából tudni is vélem, mi érlelte a második részét sokkal-sokkal jobbra (az tavaly a legjobb olvasmányaim között volt, ez a darab maximum emlékezetes lehet csak…).

Dr. Jakob Jakobi két nagy kalandja Istennel és Ördöggel végül is két különböző megvalósítása ugyanannak az alapötletnek: az ember találkozását dolgozzák fel a magasabb szférából származó isteni lényekkel, akik, minekután mind egymás képére vagyunk csinálva (hogy Isten teremtett minket a maga képére, vagy mi őt a magunkéra, itt nem fontos kérdés), ugyanolyan természetű problémákkal küszködnek, mint mi. Vagyis szükségük van olykor egy pszichológusra.
A második részhez képest az első fejezet érdekessége, hogy bár érezhetően nagy ötletek és ambíciók mozgatják az írót, nincs igazán kiforrva a koncepciója: Jakobi doktor a körülötte zajló élethelyzetek javában nem viselkedik pszichológusként, sőt, a vártakkal szemben Isten lelki problémáit sem ő fogja feloldani – ellenben a saját magánéletében kavargó őrültségek olyan messzire szakadnak a realitástól, hogy emellett a Teremtő jelenléte majdhogynem elhomályosul. Rath tobzódik az egyenként is elég tüskés történetszálakban, némelyiket meglepően felületesen és gondatlanul kezeli, mintha nem is lenne teljesen felnőve a feladathoz, hogy ennyiféle problémát összefonjon egy kerek nagy egészbe.
Az Ördög is csak ember ezzel szemben mérföldekkel okosabb regény: tudja, mit vállal, kimértebb, átgondoltabb, fokozatosabb és egészében szerethetőbb, de még a karakteralkotás és a dialógusok felépítése is nagyságrendekkel jobban sikerült ott.

Most merem feltételezni, hogy a második kötet alulolvasottsága részint az első gyengeségének köszönhető – bárhogy is legyen, akit érdekel Rath sajátos és végtelenül humánus, humoros isten-ember kapcsolatábrázolása, az nyugodtan repüljön rá egyből az Ördög is csak emberre!
Egyébként Fredrik Backman hívei, és általában véve a kedvesen és szerethetően humoros, kemény kérdéseket is édes cukormázba csomagoló könyvek kedvelői egészen nyugodtan próbálkozhatnak ezzel is, nem fognak nagyot csalódni. De vegyék meg a második részt is!

>!
Animus, Budapest, 2019
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter
meseanyu P>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Nagy kérdésekről ír Hans Rath könnyedén, szórakoztatóan, jól olvashatóan. Nálam ez már elég az öt csillagra, pláne ha még jó a könyv humora is. Ha hatalmas kedvenc nem is lett, de jöhet a folytatás is.

2 hozzászólás
beasechoes P>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Jó volt! Tetszett!
Egy pszichológus, akinek romokban áll az élete. Egy bohóc, aki azt állítja magáról ő Isten, és szüksége van egy pszichológusra, mert úgy érzi, hogy kezdi elhagyni az ereje. A kérdés az: Tényleg ő Isten, vagy csak egy nagy bűvész, aki csak megpróbál mindenkit megviccelni? Erre próbál rájönni Dr. Jakob Jakobi, miközben megismerkedhetünk mind két fél családjával is és az ő élete is kezd megváltozni ezzel a találkozással. Ahogy a fülszövegben is olvasható: Akkor most ki segít kinek?
Egy elgondolkodtató, humoros és izgalmakkal teli fejlődésregény, amely által azt is átérezhetjük, milyen lenne a világ nélkülünk.
Úgy gondolom, egyszer mindenképp érdemes elolvasni. :) Könnyen olvasható, mégis súlyos kérdésekkel teli olvasmány. Én csak ajánlani tudom. :)

2 hozzászólás
robinson P>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Jól indult, aztán vett egy érdekes kanyart a történet, jött egy másik szál, amitől a kezdet ellaposodott. Majd hirtelen újra előbukkant. Háát.. egynek nem rossz, sok a közhely, ironikus, humoros persze, de többet vártam. A rózsaszín idillbe fulladó befejezése már valóban Isteni csoda… Backman poros nyomába sem lépett szerintem, csak próbált.

11 hozzászólás
GytAnett>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

A címébe az első pillanatban beleszerettem, rögtön eldöntöttem, hogy akármiről is szól ez a könyv, el kell olvasnom. :) Nagyon találó címe van, anélkül sejthető a történet, hogy egyáltalán a fülszöveget elolvasná az ember. És a könyv tartotta is magát a címhez. :)
Az én ízlésemnek egy kicsi lassú folyású meg talán egy kicsit kesze-kusza volt, ettől függetlenül nagyon is értékeltem ezt a témafelvetést. Mi van, ha Isten tényleg közöttünk él? Mi van, ha neki is vannak gondjai? Ha azért olyan a világ, amilyen, mert az Ő kezéből is kicsúszhat az irányítás?
Annak ellenére, hogy nem tartom magam hívőnek, egyáltalán nem volt zavaró a könyv vallásos jellege. Azért is tetszett, mert egy másabb felfogással is megismerkedhettem általa. Nem tudom, hogy konkrétan Istenben hiszek-e. Talán inkább a Sorsban. Vagy az is lehet, hogy tényleg van valaki, akinek köze van az életünkhöz egy részben, de hamarabb gondolnám azt, hogy mindenki saját sorsának alakítója. Erre is nagyon jó volt a könyv: elgondolkodtatott.
Elmerengtem azon, hogy én mit tennék, ha nem hívő emberként egy másik embertársam közölné velem, hogy ő Isten. Valószínűleg abban a pillanatban pszichológushoz küldeném. :D
Voltak benne érdekes gondolatok, tetszett. Csak ez a vontatottsága ne lett volna. Bár, nem tudom, hogy ezen miért lepődtem meg. :)
spoiler

Biedermann_Izabella P>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Egyszerre volt szórakoztató, elgondolkodtató, kétségbeejtő és mégis vicces.
Megtudjuk a könyvből, hogy:
1. a pszichológusok élete is csupa probléma
2. Isten fiának lenni elég nagy szívás
3. ha meg sem születünk, a világ tök más lesz: sok tekintetben boldogabb, sok tekintetben boldogtalanabb hely
4. Isten elég szerencsétlen, és sokat szenved attól, hogy egyre kevesebben hisznek benne, viszont szereti a szerencsejátékot és a jó bort.
A könyvet érdemes elolvasni, nem feltétlenül azért, mert sok dolgot megtudunk Istenről, hanem azért, mert pár dolgot megtudunk magunkról, meg az emberekről úgy általában.

Nikymeria P>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Zseniális! Backman után, lehetséges, hogy meglesz a következő kedvenc?
Humoros, ironikus, nagyszerű tükröt tart elénk, milyenek is vagyunk, milyenek lehetnénk.
A hitedet ne veszítsd el, bármiről is legyen szó, egyszer minden jobb lesz. A sok rossz után csak jó jöhet! :)

>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter
2 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Hans Rath nevével Az ördög is csak ember című könyvénél találkoztam először, mert ki más is lehetne olyan bugyuta, mint én, hogy a második résszel kezdjek el egy sorozatot. Bár, be kell vallanom, cseppet sem bánom, hogy így alakult, mert annak ellenére, hogy a „Kell egy pszichológus, mondta Isten” nagyon tetszett, a második része egy fokkal jobban elnyerte a tetszésem.
Egyébként eszement jól kitalálja ezeket a címeket: Kell egy pszichológus, mondta Isten… most őszintén, ki az, aki nem kíváncsi arra, hogy Istennek miért van szüksége egy pszichológusra? Én az voltam. Jól tettem!
(Zsófi)
Folyatás:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2020/05/27/hans_rath_…

Maya>!
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Neked még nem tűnt fel? Az ember sose tudja, mikor elég. Ez gyakorlatilag mindenre érvényes. Evésre, ivásra, munkára, pénzre.
A második részt látuk meg a könyvesboltban, mikor egy Backman könyvet kerestünk a lányommal. És hasonlított a borítója a kedvenceinkre. (Háttal ülő emberek.) Persze, hogy kellett. És hát kiderült, hogy van eleje is. Az csak termszetes, hogy beszerezték nekünk.
Nagyon jó címek. Nagyon jó történetek.
Mindenkinek van problémája, még Istennek is. De minden probléma lehet szórakoztató, ha úgy akarjuk. Karantén alatt olvasva, elterelte a figyelmem az aktuális problémákról.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Neked még nem tűnt fel? Az ember sose tudja, mikor elég. Ez gyakorlatilag mindenre érvényes. Evésre, ivásra, munkára, pénzre.

73. oldal

Bea_Könyvutca P>!

– Szóval Isten hazárdjátékot játszik? Érdekes. Einstein meg pont azt mondta magáról, hogy nem szerencsejátékos.
– Tudom. Nagy okostojás volt az az Einstein – válaszolja Baumann. – Isten nemhogy kockázik, de rulettezni is szeret. Meg Black Jackezni. Sőt, Isten néha pókerezik is. Azt hiszi, hogy aki nem szerencsejátékos, az tudna olyasmit teremteni, mint az ember?

66. oldal, Isten együttműködő

Kapcsolódó szócikkek: Isten · szerencsejáték
robinson P>!

Ha az arrogancia fertőző volna, az öcsém már karanténban volna. Anyámmal együtt.

22. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Jonas elpöcköli a cigijét, beszáll és indít. Aztán fog egy nikotinos rágót, és a szájába tesz egy szemet.
– Képzeld ezzel a cuccal lementem napi húsz szálra! Fasza, mi?
Lassan kigurul a kocsival a szinte álló forgalomba.
– Fasza – helyeselek. – Már sokkal könnyebben is köhögsz.

41. oldal

GytAnett>!

– Teljesen az érzéseire hagyatkozik? – kérdeztem elképedve.
(…)
– Persze, mi másra? Semmi nincs, ami konkrétabb volna, mint egy érzés. Ez az oka annak, hogy az emberek nem ismeretekre vágynak, hanem szerelemre, boldogságra és barátságra.

210. oldal, Isten lebeg

3 hozzászólás
robinson P>!

– Magát ma már pofán vágták egyszer. Nyilvánvalóan tudja, hogy a tévedéseink fájhatnak is.

18. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Egy s más azért megy – mondja. – Mégiscsak én vagyok Isten.

39. oldala

robinson P>!

Az öcsém úgy gyűjti a problémákat, mint más a bélyeget, gondolom magamban.

146. oldal

GytAnett>!

Meglepő, hogy mennyi mindent képesek vagyunk elhinni mi, emberek, mert tudni véljük, hogy úgy van.

76. oldal, Isten frusztrált

Bea_Könyvutca P>!

Nyílik az ajtó, és belép Kroll főfelügyelőnő. Ha őt is valami nem emberi lényhez kellene hasonlítani, az a jeti lenne. Vagy Csubakka a Csillagok háborújából.
Az asztalra dobja a személyimet, és kihúzza magát.
– Maga nem Jonas Jakobi. Hanem a fivére, Jakob.
– Rendőrnek kéne mennie – válaszolom. – Olyan a szimata, akár egy detektívnek.

129. oldal


A sorozat következő kötete

Dr. Jakob Jakobi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Rubinvörös
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Annette Herzog: Na de ki kérdez egy kandúrt?
Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár
Hera Lind: A szupernő
Frauke Scheunemann: Kandúr titkos küldetésben
Uwe Kant: Osztálybuli
Sven Regener: Berlin Blues
Heike Hoyer: A hörcsög Taója
Ruth Olshan: Minden, ami szép