Kell ​egy pszichológus, mondta Isten 103 csillagozás

Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Dr. Jakob Jakobi pszichoterapeutától elpártolt a szerencse. Elvált, szakmájában csődöt mondott, és nincs egy vasa sem. Ilyen szánalmas állapotban találkozik Abel Baumann-nal, egy szintén peches cirkuszi bohóccal, aki különös személyiségzavarban szenved: azt állítja, ő Isten, és jelenleg terapeutát keres, mert Isten is lehet bajban.
Jakobot vonzza a rokonszenves, sokoldalú, ám véleménye szerint nagyon is e világi férfi személyisége, és vállalja a terápiát. Hamarosan egy közös utazáson találják magukat, és dr. Jakobi meginog: már nem is olyan biztos benne, hogy csak egy ügyes szemfényvesztővel van dolga. Sőt az is megkérdőjeleződik, hogy voltaképpen ki segít kin.

Eredeti mű: Hans Rath: Und Gott sprach: Wir müssen reden!

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Animus, Budapest, 2019
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · ISBN: 9789633244265 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 2


Kedvencelte 16

Most olvassa 8

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Nekem tetszett a történet össze-vissza kanyargózása, a kiszámíthatatlansága, az egyszerűsége és szatirikus humora mindenképpen. Javaslom azért, hogy ne egy Ovét vagy egy Nagymamámat várjunk, mert ez egy teljesen más típusú történet, ám mindenképpen szórakoztató és elgondolkodtató.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/07/hans-rath-kell-egy…

3 hozzászólás
>!
robinson P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Jól indult, aztán vett egy érdekes kanyart a történet, jött egy másik szál, amitől a kezdet ellaposodott. Majd hirtelen újra előbukkant. Háát.. egynek nem rossz, sok a közhely, ironikus, humoros persze, de többet vártam. A rózsaszín idillbe fulladó befejezése már valóban Isteni csoda… Backman poros nyomába sem lépett szerintem, csak próbált.

11 hozzászólás
>!
GytAnett P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

A címébe az első pillanatban beleszerettem, rögtön eldöntöttem, hogy akármiről is szól ez a könyv, el kell olvasnom. :) Nagyon találó címe van, anélkül sejthető a történet, hogy egyáltalán a fülszöveget elolvasná az ember. És a könyv tartotta is magát a címhez. :)
Az én ízlésemnek egy kicsi lassú folyású meg talán egy kicsit kesze-kusza volt, ettől függetlenül nagyon is értékeltem ezt a témafelvetést. Mi van, ha Isten tényleg közöttünk él? Mi van, ha neki is vannak gondjai? Ha azért olyan a világ, amilyen, mert az Ő kezéből is kicsúszhat az irányítás?
Annak ellenére, hogy nem tartom magam hívőnek, egyáltalán nem volt zavaró a könyv vallásos jellege. Azért is tetszett, mert egy másabb felfogással is megismerkedhettem általa. Nem tudom, hogy konkrétan Istenben hiszek-e. Talán inkább a Sorsban. Vagy az is lehet, hogy tényleg van valaki, akinek köze van az életünkhöz egy részben, de hamarabb gondolnám azt, hogy mindenki saját sorsának alakítója. Erre is nagyon jó volt a könyv: elgondolkodtatott.
Elmerengtem azon, hogy én mit tennék, ha nem hívő emberként egy másik embertársam közölné velem, hogy ő Isten. Valószínűleg abban a pillanatban pszichológushoz küldeném. :D
Voltak benne érdekes gondolatok, tetszett. Csak ez a vontatottsága ne lett volna. Bár, nem tudom, hogy ezen miért lepődtem meg. :)
spoiler

>!
Biedermann_Izabella P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Egyszerre volt szórakoztató, elgondolkodtató, kétségbeejtő és mégis vicces.
Megtudjuk a könyvből, hogy:
1. a pszichológusok élete is csupa probléma
2. Isten fiának lenni elég nagy szívás
3. ha meg sem születünk, a világ tök más lesz: sok tekintetben boldogabb, sok tekintetben boldogtalanabb hely
4. Isten elég szerencsétlen, és sokat szenved attól, hogy egyre kevesebben hisznek benne, viszont szereti a szerencsejátékot és a jó bort.
A könyvet érdemes elolvasni, nem feltétlenül azért, mert sok dolgot megtudunk Istenről, hanem azért, mert pár dolgot megtudunk magunkról, meg az emberekről úgy általában.

>!
Nikymeria P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Zseniális! Backman után, lehetséges, hogy meglesz a következő kedvenc?
Humoros, ironikus, nagyszerű tükröt tart elénk, milyenek is vagyunk, milyenek lehetnénk.
A hitedet ne veszítsd el, bármiről is legyen szó, egyszer minden jobb lesz. A sok rossz után csak jó jöhet! :)

>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter
2 hozzászólás
>!
Balázs_Erőss P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

El kell ismernem, hogy nehéz megmondanom miért is tetszett. Nem vagyok a szó hétköznapi értelmében vett vallásos ember, bár azt gondolom, valaki létezik, aki így vagy úgy, de odafigyel ránk emberekre. Vallásra való tekintet nélkül.
Szóval, egy ilyen Abel-féle Isten (vagy mégsem) számomra elfogadhatónak tűnik, és ez eleget nyom a latban ahoz, hogy tetszen.
A durván dogmatikus beállítottságúaknak ez a könyv sok lesz, az ateistáknak pedig kevés.
A kíváncsiaknak viszont talán ad némi irányt. Vagy nem.
De lehet, hogy ez egyáltalán nem volt cél.

>!
Könyvkuczkó P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Nemrég hallottam egy viccet, ami így hangzik: Az egyik neves pszichológus rendelőjében megjelent egy ápolt, jól öltözött és kiegyensúlyozott férfi. Pár mondat után azonban az orvos észrevette, hogy a nyugalom mélyen gyökerező levertséget és szomorúságot takar. A beszélgetés végén egyszerű szavakkal így szól a beteghez: – Miért nem megy el ma este a cirkuszba? Ma lesz az első előadás a városban! A műsorban fellép egy híres bohóc, akiről azt állítják, hogy a fél világot megnevettette már. Mindenki róla beszél, mert egy különleges egyéniségről van szó. Meglátja, jót fog nevetni. A rendelőben lévő férfi felzokogott, és így szólt: – Az a bohóc én vagyok!
Bár nem találtam mulatságosnak, azért mély a mondanivalója arról, hogy azok, akik sokak életére hatnak, olykor elfáradhatnak, elveszhetnek, ha nem találnak ők maguk is valakit vagy valamit, ami / aki az ő életüket könnyíti. Hans Rath könyében két ilyen ember talál egymásra: egy pszichológus, aki a válása után elveszíti ügyfeleit, és egy bohóc, aki azt állítja, ő Isten.
Én személy szerint nem hiszek Istenben, mert nem tudom elfogadni, hogy valaki, aki képes csodát tenni, ennyi szörnyűséget végignézzen a szabad akaratra hivatkozva. Az túl kegyetlen volna. Egy olyan Isten már jobban tetszene, amilyenről ebben a könyvben olvastam: aki teremtett egy csodálatos világot, de a következményeket elnézte, és kicsúszott a kezéből az irányítás. Valaki, aki ugyanolyan, mint mi. De ha ilyen lenne, az is biztos, hogy szüksége lenne segítségre, hitre és jóságra, hogy ereje legyen a többi ellen küzdeni. Ez esetben még egy kis kezelésre is…
Nagyon tetszett a könyvben még a benne rejlő valóság is, miszerint lehet, hogy van Isten, de a magunk életét nekünk kell úgy éljük, hogy ne az ő segítségére alapozzunk. (Arra az esetre, ha mindez csak egy kis pszichózis és az igen élénk fantázia szüleménye lenne.) Nem beszélve a tetteink és kívánságaink szerteágazó következményeiről, amik között Isten legyen a talpán, aki rendet próbál teremteni… Tetszett a könyv humora, és ahogyan ez a két elveszett lélek támaszt nyújt egymásnak, de rá is mutat a másik gyengeségeire. Isteni volt erről a barátságról olvasni!

>!
cintiatekla P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Kellemes – számomra – nyári történet. Kikapcsolt, és nagyon tetszett:

Bővebben: https://www.youtube.com/watch…

>!
Szirmocska
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Nem rossz, de sokkal többet vártam. Valahogy túl közhelyes, túl egyértelmű volt. Végig azt éreztem, hogy sokkal több lehetne benne, túl hamar kimondott dolgokat, amelyeket ha sejtet sokkal hatásosabb lehetett volna. Nem igazán találtam benne igazán eredeti gondolatot. Ennek ellenére olvasmányos, haladós, vártam, hogy mi sül ki belőle, közben pedig azért szórakoztatott. Csak nagyon bánt az érzés, hogy de kár, hogy nem volt sokkal bátrabb ez a német fickó egy ilyen jó témánál.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Ha az arrogancia fertőző volna, az öcsém már karanténban volna. Anyámmal együtt.

22. oldal

>!
robinson P

– Neked még nem tűnt fel? Az ember sose tudja, mikor elég. Ez gyakorlatilag mindenre érvényes. Evésre, ivásra, munkára, pénzre.

73. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

– Szóval Isten hazárdjátékot játszik? Érdekes. Einstein meg pont azt mondta magáról, hogy nem szerencsejátékos.
– Tudom. Nagy okostojás volt az az Einstein – válaszolja Baumann. – Isten nemhogy kockázik, de rulettezni is szeret. Meg Black Jackezni. Sőt, Isten néha pókerezik is. Azt hiszi, hogy aki nem szerencsejátékos, az tudna olyasmit teremteni, mint az ember?

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten · szerencsejáték
>!
Zsófi_és_Bea P

Jonas elpöcköli a cigijét, beszáll és indít. Aztán fog egy nikotinos rágót, és a szájába tesz egy szemet.
– Képzeld ezzel a cuccal lementem napi húsz szálra! Fasza, mi?
Lassan kigurul a kocsival a szinte álló forgalomba.
– Fasza – helyeselek. – Már sokkal könnyebben is köhögsz.

41. oldal

>!
robinson P

– Magát ma már pofán vágták egyszer. Nyilvánvalóan tudja, hogy a tévedéseink fájhatnak is.

18. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Egy s más azért megy – mondja. – Mégiscsak én vagyok Isten.

39. oldala

>!
GytAnett P

– Teljesen az érzéseire hagyatkozik? – kérdeztem elképedve.
(…)
– Persze, mi másra? Semmi nincs, ami konkrétabb volna, mint egy érzés. Ez az oka annak, hogy az emberek nem ismeretekre vágynak, hanem szerelemre, boldogságra és barátságra.

210. oldal, Isten lebeg

3 hozzászólás
>!
GytAnett P

Meglepő, hogy mennyi mindent képesek vagyunk elhinni mi, emberek, mert tudni véljük, hogy úgy van.

76. oldal, Isten frusztrált

>!
robinson P

– Apám rendelkezik azzal a kétes tehetséggel, hogy manipulálni tudja az embereket. Számára az egész élet egy cirkuszi mutatvány. Szórakozás. Illúzió.

105. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Nyílik az ajtó, és belép Kroll főfelügyelőnő. Ha őt is valami nem emberi lényhez kellene hasonlítani, az a jeti lenne. Vagy Csubakka a Csillagok háborújából.
Az asztalra dobja a személyimet, és kihúzza magát.
– Maga nem Jonas Jakobi. Hanem a fivére, Jakob.
– Rendőrnek kéne mennie – válaszolom. – Olyan a szimata, akár egy detektívnek.

129. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Safier: Pocsék karma
David Safier: Jézus szeret engem
Erich Kästner: Három ember a hóban
Kerstin Gier: Rubinvörös
Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár
E. T. A. Hoffmann: Murr kandúr életszemlélete
Erwin Strittmatter: A csodatévő
Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen: A kalandos Simplicissimus
Sven Regener: Berlin Blues
Thomas Mann: A kiválasztott / A törvény