Kell ​egy pszichológus, mondta Isten (Dr. Jakob Jakobi 1.) 147 csillagozás

Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Dr. Jakob Jakobi pszichoterapeutától elpártolt a szerencse. Elvált, szakmájában csődöt mondott, és nincs egy vasa sem. Ilyen szánalmas állapotban találkozik Abel Baumann-nal, egy szintén peches cirkuszi bohóccal, aki különös személyiségzavarban szenved: azt állítja, ő Isten, és jelenleg terapeutát keres, mert Isten is lehet bajban.
Jakobot vonzza a rokonszenves, sokoldalú, ám véleménye szerint nagyon is e világi férfi személyisége, és vállalja a terápiát. Hamarosan egy közös utazáson találják magukat, és dr. Jakobi meginog: már nem is olyan biztos benne, hogy csak egy ügyes szemfényvesztővel van dolga. Sőt az is megkérdőjeleződik, hogy voltaképpen ki segít kin.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Animus, Budapest, 2019
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · ISBN: 9789633244265 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter

Enciklopédia 2


Kedvencelte 22

Most olvassa 13

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Nekem tetszett a történet össze-vissza kanyargózása, a kiszámíthatatlansága, az egyszerűsége és szatirikus humora mindenképpen. Javaslom azért, hogy ne egy Ovét vagy egy Nagymamámat várjunk, mert ez egy teljesen más típusú történet, ám mindenképpen szórakoztató és elgondolkodtató.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/07/hans-rath-kell-egy…

3 hozzászólás
>!
beasechoes P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Jó volt! Tetszett!
Egy pszichológus, akinek romokban áll az élete. Egy bohóc, aki azt állítja magáról ő Isten, és szüksége van egy pszichológusra, mert úgy érzi, hogy kezdi elhagyni az ereje. A kérdés az: Tényleg ő Isten, vagy csak egy nagy bűvész, aki csak megpróbál mindenkit megviccelni? Erre próbál rájönni Dr. Jakob Jakobi, miközben megismerkedhetünk mind két fél családjával is és az ő élete is kezd megváltozni ezzel a találkozással. Ahogy a fülszövegben is olvasható: Akkor most ki segít kinek?
Egy elgondolkodtató, humoros és izgalmakkal teli fejlődésregény, amely által azt is átérezhetjük, milyen lenne a világ nélkülünk.
Úgy gondolom, egyszer mindenképp érdemes elolvasni. :) Könnyen olvasható, mégis súlyos kérdésekkel teli olvasmány. Én csak ajánlani tudom. :)

2 hozzászólás
>!
robinson P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Jól indult, aztán vett egy érdekes kanyart a történet, jött egy másik szál, amitől a kezdet ellaposodott. Majd hirtelen újra előbukkant. Háát.. egynek nem rossz, sok a közhely, ironikus, humoros persze, de többet vártam. A rózsaszín idillbe fulladó befejezése már valóban Isteni csoda… Backman poros nyomába sem lépett szerintem, csak próbált.

11 hozzászólás
>!
GytAnett P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

A címébe az első pillanatban beleszerettem, rögtön eldöntöttem, hogy akármiről is szól ez a könyv, el kell olvasnom. :) Nagyon találó címe van, anélkül sejthető a történet, hogy egyáltalán a fülszöveget elolvasná az ember. És a könyv tartotta is magát a címhez. :)
Az én ízlésemnek egy kicsi lassú folyású meg talán egy kicsit kesze-kusza volt, ettől függetlenül nagyon is értékeltem ezt a témafelvetést. Mi van, ha Isten tényleg közöttünk él? Mi van, ha neki is vannak gondjai? Ha azért olyan a világ, amilyen, mert az Ő kezéből is kicsúszhat az irányítás?
Annak ellenére, hogy nem tartom magam hívőnek, egyáltalán nem volt zavaró a könyv vallásos jellege. Azért is tetszett, mert egy másabb felfogással is megismerkedhettem általa. Nem tudom, hogy konkrétan Istenben hiszek-e. Talán inkább a Sorsban. Vagy az is lehet, hogy tényleg van valaki, akinek köze van az életünkhöz egy részben, de hamarabb gondolnám azt, hogy mindenki saját sorsának alakítója. Erre is nagyon jó volt a könyv: elgondolkodtatott.
Elmerengtem azon, hogy én mit tennék, ha nem hívő emberként egy másik embertársam közölné velem, hogy ő Isten. Valószínűleg abban a pillanatban pszichológushoz küldeném. :D
Voltak benne érdekes gondolatok, tetszett. Csak ez a vontatottsága ne lett volna. Bár, nem tudom, hogy ezen miért lepődtem meg. :)
spoiler

>!
Biedermann_Izabella P
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Egyszerre volt szórakoztató, elgondolkodtató, kétségbeejtő és mégis vicces.
Megtudjuk a könyvből, hogy:
1. a pszichológusok élete is csupa probléma
2. Isten fiának lenni elég nagy szívás
3. ha meg sem születünk, a világ tök más lesz: sok tekintetben boldogabb, sok tekintetben boldogtalanabb hely
4. Isten elég szerencsétlen, és sokat szenved attól, hogy egyre kevesebben hisznek benne, viszont szereti a szerencsejátékot és a jó bort.
A könyvet érdemes elolvasni, nem feltétlenül azért, mert sok dolgot megtudunk Istenről, hanem azért, mert pár dolgot megtudunk magunkról, meg az emberekről úgy általában.

>!
Nikymeria
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Zseniális! Backman után, lehetséges, hogy meglesz a következő kedvenc?
Humoros, ironikus, nagyszerű tükröt tart elénk, milyenek is vagyunk, milyenek lehetnénk.
A hitedet ne veszítsd el, bármiről is legyen szó, egyszer minden jobb lesz. A sok rossz után csak jó jöhet! :)

>!
Animus, Budapest, 2016
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244258 · Fordította: Torma Péter
2 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Hans Rath nevével Az ördög is csak ember című könyvénél találkoztam először, mert ki más is lehetne olyan bugyuta, mint én, hogy a második résszel kezdjek el egy sorozatot. Bár, be kell vallanom, cseppet sem bánom, hogy így alakult, mert annak ellenére, hogy a „Kell egy pszichológus, mondta Isten” nagyon tetszett, a második része egy fokkal jobban elnyerte a tetszésem.
Egyébként eszement jól kitalálja ezeket a címeket: Kell egy pszichológus, mondta Isten… most őszintén, ki az, aki nem kíváncsi arra, hogy Istennek miért van szüksége egy pszichológusra? Én az voltam. Jól tettem!
(Zsófi)
Folyatás:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2020/05/27/hans_rath_…

>!
Balázs_Erőss
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

El kell ismernem, hogy nehéz megmondanom miért is tetszett. Nem vagyok a szó hétköznapi értelmében vett vallásos ember, bár azt gondolom, valaki létezik, aki így vagy úgy, de odafigyel ránk emberekre. Vallásra való tekintet nélkül.
Szóval, egy ilyen Abel-féle Isten (vagy mégsem) számomra elfogadhatónak tűnik, és ez eleget nyom a latban ahoz, hogy tetszen.
A durván dogmatikus beállítottságúaknak ez a könyv sok lesz, az ateistáknak pedig kevés.
A kíváncsiaknak viszont talán ad némi irányt. Vagy nem.
De lehet, hogy ez egyáltalán nem volt cél.

>!
Sisyll
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

A mondás úgy tartja, hogy segíts magadon, isten is megsegít. Na de mi van olyankor, ha Istennek van égető szüksége a te segítségedre? Mi van akkor, ha a terapeutának terápiára van szüksége? S mi van akkor, ha ez a kettő találkozik?
Akkor születnek az ilyen történetek, mint Hans Rath könnyed humorú könyve. Nem eget rengető sztori, de kikapcsolódásnak nagyon is megteszi. A cselekmény sodor magával, az úton akadnak apró gondolatmagvak is, amit tovább lehet gondozni, a sztori végén pedig ott az érzés: bármi is volt ez az elmebaj, én még akarok belőle egy kicsit. Szerencsére Rath erről is gondoskodott ;)

>!
Szirmocska
Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Nem rossz, de sokkal többet vártam. Valahogy túl közhelyes, túl egyértelmű volt. Végig azt éreztem, hogy sokkal több lehetne benne, túl hamar kimondott dolgokat, amelyeket ha sejtet sokkal hatásosabb lehetett volna. Nem igazán találtam benne igazán eredeti gondolatot. Ennek ellenére olvasmányos, haladós, vártam, hogy mi sül ki belőle, közben pedig azért szórakoztatott. Csak nagyon bánt az érzés, hogy de kár, hogy nem volt sokkal bátrabb ez a német fickó egy ilyen jó témánál.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Neked még nem tűnt fel? Az ember sose tudja, mikor elég. Ez gyakorlatilag mindenre érvényes. Evésre, ivásra, munkára, pénzre.

73. oldal

>!
robinson P

Ha az arrogancia fertőző volna, az öcsém már karanténban volna. Anyámmal együtt.

22. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

– Szóval Isten hazárdjátékot játszik? Érdekes. Einstein meg pont azt mondta magáról, hogy nem szerencsejátékos.
– Tudom. Nagy okostojás volt az az Einstein – válaszolja Baumann. – Isten nemhogy kockázik, de rulettezni is szeret. Meg Black Jackezni. Sőt, Isten néha pókerezik is. Azt hiszi, hogy aki nem szerencsejátékos, az tudna olyasmit teremteni, mint az ember?

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten · szerencsejáték
>!
Bea_Könyvutca P

Jonas elpöcköli a cigijét, beszáll és indít. Aztán fog egy nikotinos rágót, és a szájába tesz egy szemet.
– Képzeld ezzel a cuccal lementem napi húsz szálra! Fasza, mi?
Lassan kigurul a kocsival a szinte álló forgalomba.
– Fasza – helyeselek. – Már sokkal könnyebben is köhögsz.

41. oldal

>!
GytAnett P

– Teljesen az érzéseire hagyatkozik? – kérdeztem elképedve.
(…)
– Persze, mi másra? Semmi nincs, ami konkrétabb volna, mint egy érzés. Ez az oka annak, hogy az emberek nem ismeretekre vágynak, hanem szerelemre, boldogságra és barátságra.

210. oldal, Isten lebeg

3 hozzászólás
>!
robinson P

– Magát ma már pofán vágták egyszer. Nyilvánvalóan tudja, hogy a tévedéseink fájhatnak is.

18. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

Egy s más azért megy – mondja. – Mégiscsak én vagyok Isten.

39. oldala

>!
robinson P

Az öcsém úgy gyűjti a problémákat, mint más a bélyeget, gondolom magamban.

146. oldal

>!
GytAnett P

Meglepő, hogy mennyi mindent képesek vagyunk elhinni mi, emberek, mert tudni véljük, hogy úgy van.

76. oldal, Isten frusztrált

>!
Bea_Könyvutca P

Nyílik az ajtó, és belép Kroll főfelügyelőnő. Ha őt is valami nem emberi lényhez kellene hasonlítani, az a jeti lenne. Vagy Csubakka a Csillagok háborújából.
Az asztalra dobja a személyimet, és kihúzza magát.
– Maga nem Jonas Jakobi. Hanem a fivére, Jakob.
– Rendőrnek kéne mennie – válaszolom. – Olyan a szimata, akár egy detektívnek.

129. oldal


A sorozat következő kötete

Dr. Jakob Jakobi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Rubinvörös
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Annette Herzog: Na de ki kérdez egy kandúrt?
Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár
Hera Lind: A szupernő
Frauke Scheunemann: Kandúr titkos küldetésben
Uwe Kant: Osztálybuli
Sven Regener: Berlin Blues
Heike Hoyer: A hörcsög Taója
Ruth Olshan: Minden, ami szép