Kell ​egy kis segítség, mondta Isten (Dr. Jakob Jakobi 3.) 19 csillagozás

Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

A világ rossz. Jakob Jakobi kénytelen ezt a saját bőrén megtapasztalni, amikor éppen a karácsonyi vásár mellett rabolja ki egy Mikulás- meg egy krampuszjelmezes figura. De nemcsak kicsiben, hanem világméretekben is sürgősen tenni kell valamit! Hogy ezt ki mondja? Jakob régi ismerőse, Isten személyesen, aki újra felbukkan az életművész Abel Baumann képében, és első dolga keresztülhúzni Jakob üdülésről szőtt terveit. És ezzel még nincs vége: Isten ezúttal ünnepélyesen kinevezi egykori terapeutáját az új megváltónak. Hamarosan kétes jellemű apostolok kis csapata is csatlakozik hozzá – bár Jakob erősen kételkedik benne, hogy a világ megmentése így működik. És egyáltalán hol kezdjen hozzá?

A Kell egy pszichológus és Az ördög is csak ember szerzőjétől

>!
Animus, Budapest, 2022
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633249529 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2022
256 oldal · ISBN: 9789633249536 · Fordította: Torma Péter

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

”Ami meg az elméd épségét illeti, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olykor-olykor kételkedjen egy kicsit.”

A Kell egy kis segítség, mondta Isten a Dr. Jakob Jakobi sorozat harmadik, önmagában is teljesen érthető része, amely pszichoterapeuta főszereplőjére nem kisebb feladatot oszt, mint hogy tegye jobbá a világot. Korábban meghalt kliense, Abel Baumann ugyanis visszatér a földre, és őt nevezi ki új messiásnak. Hamarosan szedett-vedett apostolok segítik küldetésében, bűnöző, összeesküvéselmélet-hívő, sőt még menekült is akad soraikban. A történet egyszerre humoros és filozofikus, miközben szürreális kalandok sora követi egymást. A könyv elején mindezt még érdekesnek találtam, a végére már jóval inkább zsibbasztónak. Érdekes kérdéseket boncolgat arról, hogy miben is áll az értelmes élet és hogyan lehet porszem emberként értéket, jobb irányt adni a világnak, fárasztó jelenteivel mégsem került közel hozzám.

meseanyu P>!
Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

A harmadik rész is „csak” egy erős négyes, de akkor, amikor vannak olvashatatlanul unalmas és/vagy rettentően irritáló könyvek is, ez azért nálam szép eredmény. Nem bántam egy percet sem, amit ezzel a könyvvel töltöttem, de azért többször gondoltam arra, hogy jól van, haladjunk, derüljön már ki, hogy mi lesz a vége, és kezdhessek új könyvbe. Pedig volt benne sok jó, érdekes, izgalmas, vicces dolog, a majom pl. nagy kedvencem volt, de valahogy mégsem állt össze olyan igazi ötcsillagos szórakozássá az egész.

cicus61 P>!
Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

Az első két részt nagyon szerettem, ez most nem annyira jött be, de jó volt persze. Nagyon nyögvenyelősen indult, voltak szerencsére jó dumák megint, ezeken megint jókat nevettem. Abel mint messiás :) vagy mégis? :) A nehéz kezdés után aztán megint beleestem a történetbe és mint mindig, figyeltem a jó kis bemondásokat. Olvastam, hogy az író tényleg tanult pszichológiát és filozófiát, és tényleg hasznos volt ez a sok tanulás, hiszen megalkotta nekünk Jakob Jakobit és társait, persze Ábelt és Antont az ördögöt :) Nagyon fogtok hiányozni! :)

Morpheus>!
Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

Nem okozott különösebb meglepetést, kellemes olvasmánynak bizonyult ez a rész is, azt viszont nem tudtam eldönteni, hogy miért tartunk távolságot egymástól. Kicsit erőltetettnek éreztem a történetet? Lehet. Vagy szájbarágósnak? Nem is tudom.

mrkssztr>!
Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

Mikor olvasom ezt a sorozatot, kedvem támad hinni Istenben. Vagy a Megváltóban. Vagy a csodá(k)ban. Vagy úgy összességében a jó dolgokban.
Azért fontosak az ilyen írók, mint Hans Rath, mert jól fogyasztható, vicces karaktereiken keresztül rámutatnak olyan közhelynek vélt dolgokra, amiket szeretünk elfelejteni. Úgyhogy nekem tetszik az új parancsolat!

ilder P>!
Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

Örültem, amikor megláttam, hogy újabb Jakob Jakobi sztorit olvashatok. Vártam a megjelenését, gyorsan meg is vettem. De aztán nem kezdtem el azonnal olvasni. Gondoltam várok egy kicsit, még jobban kiéhezve rá.
Sajnos ez sem segített. Bár nagyon akartam, de valahogy nem lett teljes ez a történet nekem. Pedig úgy szerettem volna, de kifulladt.

Chris>!
Hans Rath: Kell egy kis segítség, mondta Isten

Ha egy frappáns hasonlattal kívánnék élni, azt mondanám, hogy ezt a könyvet már úgy vártam, mint a Messiást. A sorozat első része abszolút magával ragadott, a második kötet ugyan nem tudta hozni már azt a szintet, de ettől függetlenül élvezettel olvastam azt is, így már roppant kíváncsi voltam, hogyan zárja le Rath a trilógiává duzzadt történetet. Azért is írom ezt, mert sejtésem szerint a folytatások a nagy sikerre való tekintettel születtek meg, hiszen mindegyik kötet teljes egészében lezárt történetet mesél el. Sajnos, jelen kötetnél is érződik valamennyire a kényszerűség, ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor születik egy film, amelynek népszerűsége az alkotókat is meglepi, így sorra jönnek az újabb részek, amelyek bár tematikájában illenek az előzményhez, de már nem tudják hozni a kezdeti színvonalat.

Ettől függetlenül nem egy rossz olvasmány a Kell egy segítség, monda Isten, Rath ismételten megcsillogatatja egyedi humorát, habár az főleg a történet első felében van erősebben jelen. Hőseink újabbnál újabb kalandokba keverednek, így a cselekmény is különböző etapokra oszlik, ráadásul maga Isten is csak időnként tűnik fel a színen (egyébként ezek a könyv legjobb részei, Abel és Jakob kiváló párosítás). Emellett minden fontosabb régi szereplő feltűnik újból a színen több-kevesebb időre, de szerencsére kapunk pár új arcot is, akik gondoskodnak a szórakoztatásunkról. Habár a karakterek többsége kellően színes és eredeti, a cselekmény mindezek ellenére néhol leülepszik, laposabbá válik, és tulajdonképpen az is hiányzik az egészből, hogy átérezzük Jakob új küldetésének fontosságát.

Ami viszont mindenképpen a történet előnyére válik, hogy a cselekmény egyáltalán nem kiszámítható. Értem ez alatt azt, hogy miután a szerző felvázolja az alaphelyzetet, nagy összegben mernénk fogadni arra, hogy milyen irányt vesz majd a sztori – és persze, ezt mind el is buknánk, mert ezen a téren akadnak meglepetések. Ráadásul Hans Rath ismételten úgy hívja fel a figyelmet a hit szerepére és fontosságára, hogy egyáltalán nem ítélkezik és megtéríteni sem akar senkit, egészen egyszerűen elmesél egy törénetet, amiből mindenki annyit szűr le, amennyit akar vagy amennyit az ingerküszöbe enged. A mondanivalót nem rágja az olvasó szájába, és a bölcsességeket sem akarja minden áron lenyomi a torkunkon, és – ami a legjobb – a közhelyektől is megkímél minket.

Összességében jó volt visszatérni egy kicsit a szereplőkhöz, még egyszer, utoljára találkozni velük, látni, hogyan alakul az életük, de számomra továbbra is az első kötet lesz a legkedvesebb.


Népszerű idézetek

Málnika>!

A legnagyobb fa is egy apró magból nő ki.

125. oldal (Animus, 2022)

Málnika>!

De minden történet bármikor vehet egy váratlan fordulatot. Senki sem láthatja előre az apró véletleneket, amelyekből a jövő szövődik.

119. oldal (Animus, 2022)

Málnika >!

Ami meg az elméd épségét illeti, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olykor-olykor kételkedjen egy kicsit.

36. oldal (Animus, 2022)

Málnika >!

És az igazat megvallva már régen tűnődöm azon, jól van-e úgy, hogy kétes esetben minden normálistól eltérő jelenséget tévképzetnek könyvelünk el. Lehet, hogy egy részük éppen olyan valóságos, mint az, amit közös megegyezéssel valóságnak fogadunk el.

27. oldal (Animus, 2022)

Citrompor>!

– Azt állítom, hogy nincsen földi paradicsom, amíg az emberek pusztán kívánják. Szilárdan hinniük is kell benne, hogy lehetséges ilyesmi.

38. oldal

Chris>!

[C]sak azért, mert szar a világ, még nem muszáj lepaktálni az ördöggel.

214. oldal

lindii>!

– Ki tudja? Lehet, hogy a korral egyre nehezebb lesz olyasmiket tenni, amikben nem hisz igazán az ember – vetem fel.
– Azt hiszem, sokkal nagyobb a baj – mondja Günther. – Az ember egyszer eljut egy pontra, ahol már nem tudja magát gond nélkül eladni. Sem pénzért, sem hírnévért. Mert mélyen legbelül ott van egy nagyon kényes kérdés, amely így hangzik: mi értelmeset akarsz kezdeni a hátralévő időddel ezen a bolygón?

141. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Safier: Pocsék karma
David Safier: Jézus szeret engem
Terry Pratchett: Kisistenek
Eric-Emmanuel Schmitt: Ibrahim úr és a Korán virágai
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv
Lucinda Riley: Az olasz lány
Christopher Moore: Biff evangéliuma
Király Márk: Harminc nappal a világvége előtt
Hallgrímur Helgason: Házvezetési tanácsok bérgyilkosoknak
Miranda Kenneally: Becsavart szerelem