Az ​ördög is csak ember (Dr. Jakob Jakobi 2.) 61 csillagozás

Hans Rath: Az ördög is csak ember

Jakob Jakobi pszichoterapeutát találkozóra hívja egy Anton Auerbach nevű ismeretlen, és rendkívül érdekes ajánlatot tesz neki: meg szeretné vásárolni a lelkét. Azóta ugyanis, hogy Jakob három évvel ezelőtt találkozott Istennel, a lelke különösen értékes. Hogy kinek? Természetesen az ördögnek, akinek a megbízásából felkereste. Jakob határozottan ideges lesz. Miért folyton őt találják meg a menny és a pokol küldöttei? Vagy legalábbis az olyan emberek, akik ezeknek képzelik magukat.
Természetesen nem veszi komolyan az ajánlatot, az állítólagos ördögnek azonban van néhány trükk a tarsolyában. Módszeresen igyekszik pokollá tenni Jakob életét, aki lassan rászorulna némi isteni segítségre…

>!
Animus, Budapest, 2019
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246122 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2019
254 oldal · ISBN: 9789633246139 · Fordította: Torma Péter

Kedvencelte 5

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Hans Rath: Az ördög is csak ember

Nem véletlen ám, hogy a kiadó a Backman-könyvek külsejét örökítette át erre a kötetre: Rath teljes gőzzel a skandináv kolléga nyomvonalán haladva építi fel finom Mester és Margarita utánérzéses, kedves kis lélekfröccsét, átszőve ember és ördög találkozását humorral, humanizmussal, sok-sok szeretettel, és nem kevés giccsbe hajló idealizmussal. Rath univerzuma tömve van toleranciával, összetartással és sokszínűséggel, szerethető karakterek kerülgetik egymást, összenevetve fokozva a bonyodalmat, amit csak néha tör meg néhány drámai pillanat – utóbbiak viszont tényleg elég drámaiak ahhoz, hogy érezzük, a tét nagy.

Jakobi doktor egyébként megteszi nekünk azt a szívességet, hogy pont csak annyira merítkezik meg a pszichológiában, amennyire az kötelező lehet egy-egy ördöggel folytatott eszmecsere alatt. A sztori nem akar minket a kényelmesnél mélyebbre rántani a lélek tudományának világába, és egyébként is gyanúsan összemosódik benne a pszichológia és a pszichiátria határa – ez egyébként teljesen lényegtelen tényező.
Annál fontosabb, hogy az Isten és az Ördög természetének szentségtörő megjelenítése mögött igazán elgondolkodtató gondolatok is felsejlenek, és akad itt jó pár szíven ütő felvetés is – nyilván nem Rath találmánya ez az „Isten kiábrándult az emberekből” tétel, de ugyanúgy szájtátásra ad okot, mint a közte és az Ördög között fennálló egyensúly megtartásának igénye. Ehhez hasonló gondolatokat fantasy-szerzők már évtizedek óta zúdítanak ránk közhelyesen, de keresztényi vetületében látni újszerű, főleg ebben az alapvetően végletekig lesimított, polkorrekt közegben.
Mindemellett Rath elsősorban lendületes humorral és valóban remekül felismerhető backmani humanizmussal operál, szóval aki csípi Ovét és társait, ide is nyugodtan átkukucskálhat, nem fog csalódni!

Klassz könyv! Az év egy újabb fénypontja.

>!
Animus, Budapest, 2019
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246122 · Fordította: Torma Péter
2 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Hans Rath: Az ördög is csak ember

(Javítás: Az író másik könyvéhez sikerült betennem az ajánlót. Elnézést. )

Igazság szerint egy könnyed és szórakoztató könyvre vágytam, amikor Hans Rath regényét a kezembe vettem. Nos, ezt mindenképpen megkaptam, azonban rá kellett döbbennem, hogy: Az ördög is csak ember, sokkal több ennél. Rath legnagyobb fegyvere, hogy komolyabb morális témát feszeget, mindezt humorosan, kissé balga karakterekkel, akiket nem kezdünk el szívből gyűlölni (sőt), egyszerűen elfogadjuk őket minden esetlenségükkel, minden gondjaikkal, minden stiklijükkel. Manapság az emberek csak a pénzt látják. Hajszolják a sikert, a gazdagságot, a szerelmet. És ezért képesek olyan dolgokat megtenni, ami elfogadhatatlan, amitől eltűnik belőlük az emberi méltóság, a becsület. Rath leginkább erre próbál rávilágítani: egy kevéske pénzért, akár a lelkünket is képesek vagyunk eladni. Azonban ezt igazán szórakoztatóan és élvezhetően tálalja. Tehát, kedves olvasó, ha a kezedbe veszed, akkor ne vérfagyasztó jeleneteket képzelj el, ahol az ördög tüzet okád és szarvakat növeszt, esetleg a kénköves pokolba juttat el. Nem-nem. Ez egy modern ördög, aki emberi formában jelenik meg és próbál alkut kötni. Ő maga is elismeri, hogy a pokol sem a régi már és próbál a 21. századdal lépést tartani. Ezt nézve, már előre sejthető, hogy ez a könyv okoz nekünk – olvasóknak –, több vicces pillanatot is.
(Zsófi)
Teljes ajánló:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/11/24/ha

Timcsibaba77>!
Hans Rath: Az ördög is csak ember

Egy időtlen történet több szemszögből. Engem végig szórkoztatott Hans Ratr, és megfogott írásmódjával. Végtelenül könnyed, sziporkázó, nem annyira fergeteges történet, gördülékenyen végigvezetve az olvasót, gyakorlatilag egy zsákutcában, A-ból B-be, ugyanoda érve, mégis nagyon élveztem minden oldalát. A nagy dilemma, ami időtlen és csigázza az emberek elméjét, hogy van-e a szürke felhő felett kék ég, a színek, amit látunk, illúzió csupán, vagy sok mitikus legenda kap értelmet „odaát”. Kérdés, rajtunk embereken kívül létezik e maga a teremtő Isten, hogy vigasztaljuk magunkat, és van -e a gonosz sötét Ördög, hogy legyen kire haragudni egy-egy rossz napunk végén. Csak ajánlani tudom ezt a talányos, elmés inkább filozófikus szintű könyvét Hans Rathnak.

cicus61 P>!
Hans Rath: Az ördög is csak ember

Ezt a könyvét is imádtam az írónak :) Az első amit olvastam tőle, a Kell egy pszichológus, mondta Isten c. könyv volt, az valami szuper volt :) Kedvencem is lett. Ez a könyv valamilyen szinten a folytatás, csak most az ördög van terítéken :) Imádom az írót, szétröhögöm magam a könyvein :) és persze mindig van mondanivalója is, nem is akármilyen. Kár, hogy nincs több könyve.

Balázs_Erőss>!
Hans Rath: Az ördög is csak ember

Kevesebb humor, több analízis és mondjuk úgy, érdekes események.
Jakobi figurája nem veszített semmit, csak az új karakterek nincsenek rendben. Illetve a motivációjuk nem igazán klappol számomra.
A folytatások-törvénye megint érvényre jutott, ez a könyv minden szempontból gyengébb, mint az előzménye volt.
Az biztos, hogy az ájtatosoknál kiveri majd a biztosítékot.
Néhány mondat és helyzet azért emlékezetes marad. (1-2 napig…)

cintiatekla P>!
Hans Rath: Az ördög is csak ember

Nagyon tetszett a könnyed stílus, illetve az, ahogy a kötet végén egybefonódik némiképp az előző történettel. No és természetesen a már említett morális dilemmák felvonultatása, illetve Jakobi döntései, melyek a könyv végén egy olyan lezáráshoz vezettek, amire azt mondhatjuk, hogy happy end.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2019/04/hans-rath-az-ordog-i…

Anó >!
Hans Rath: Az ördög is csak ember

A Nagy Olvasási Kihíváshoz (hadd maradjon így, csupa nagy betűvel) kellett egy 2019-ben megjelent könyv, ezt választottam. Szórakoztató, időnként elgondolkodtató, jópofa olvasmánynak bizonyult. Az Ördög a maga szokásos módszereivel (ámde modernizálva azokat) küzd a modern Faust, ezúttal egy pszichológus lelkéért. Sikerül-e megszerezni azt? Lehet találgatni:) Közben kiderül, hogy Jacobnak már Istennel is volt „dolga” korábban, s kiderülnek egyebek is…pl. az, hogy az Ördögnek is vannak gyenge pontjai…

roganedina>!
Hans Rath: Az ördög is csak ember

Jajj, nagyon jó volt! Már az előző könyvét is szerettem a szerzőnek. Kifejezetten jól szórakoztam olvasás közben. Érdekes volt a történet is – és a szereplők is. Igazán jó kis kikapcsolódás volt olvasni, szeretem az ilyen jellegű könyveket. :)


Népszerű idézetek

robinson P>!

De hát a pszichológusokat ugyanúgy elérheti alkalmanként a neurózis, mint a méhészeket a méhcsípés.

robinson P>!

– Neked mint papnak magától értetődő, hogy az ördög létezik. De én pszichológus vagyok.

ilder P>!

Nem tudom, éreztél-e már hasonlót, de olyan furcsán felszabadultnak érzi magát az ember, ha elenged valamit, amire valójában nincs is szüksége.

robinson P>!

Ugyancsak dajkamesének tartom azt, hogy a bűneim miatt örök időkig fogok pirulni a tisztítótűzön. Az viszont nagyon is meglehet, hogy van pokol.

robinson P>!

– Hisz maga az ördögben, Dr. Jakobi?

(első mondat)

Antal_Marcsi>!

Ha kilövöd az igazság nyilát, mártsd előtte mézbe a hegyét.

6. Fejezet

k_balazs88>!

Ki holtig küzdve fáradoz, megváltást remélhet

220. oldal

mrkssztr>!

Boldog arcát látva megint az az érzés fog el, hogy Abel Baumann itt van, egészen közel.

65


Hasonló könyvek címkék alapján

Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma
Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen: A kalandos Simplicissimus
Erich Kästner: A salzburgi szobalány
Ecsédi Orsolya: Meleg a helyzet!
Szemán Zoltán: Egy őrangyal naplója
Acsai Roland: Regény a csodaszarvasról
Neil Gaiman – Terry Pratchett: Elveszett próféciák
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Richelle Mead: A szukkubusz dala
Orbán János Dénes: Búbocska