A ​középkor 3 csillagozás

Hans-Peter von Peschke: A középkor

A középkorról gyakran a szellemi sötétség, az éhínség, a szegénység, a pusztító járványok jutnak eszünkbe. Valóban ilyen volt ez a korszak? Hogyan éltek, hogyan boldogultak, miben hittek? Hogyan öltözködtek, utaztak és ünnepeltek? Ez a könyv izgalmas képet fest erről az ellenmondásokkal teli korról. Aki elolvassa ezt a könyvet, az bízhat benne: valahányszor olyan vidéken jár, ahol nyomot hagyott a középkor, otthonosabban fogja érezni magát, és ismerősnek találja az emlékeket.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mi micsoda

>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 2008
48 oldal · ISBN: 9789639446588 · Fordította: Károlyi Zsuzsa
>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 2005
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639446580 · Fordította: Károlyi Zsuzsa

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

padamak>!
Hans-Peter von Peschke: A középkor

Tetszett, esténként olvastam és beleéltem magam, hogy milyen lett volna akkor élni. Régebben kívánatos kor volt számomra, a regények is úgy mutatják be, de ez a korrekt korrajz kicsit mérsékli az akkor-élni-vágyamat. Pontosabban mondva: kijózanít, elriaszt.


Népszerű idézetek

padamak>!

Az akkori emberek életében meghatározó szerepet játszott a vallás. A keresztény egyház az élet minden területét meghatározta. Az egyház gyakran visszaélt hatalmával, és fokozta az emberek szenvedéseit. Másfelől viszont a műveltség otthona is volt. A rossz körülmények közt élő embereknek szükségük volt valamilyen érzelmi támaszra – a középkori embernek ezt a támaszt a hit jelentette. A sok gond és baj közepette, melyeket úgymond a „földi siralomvölgy” tartogatott a számukra, azzal vigasztalódtak, hogy ez a kemény és fáradalmas élet csak egy lépcsőfok az égi paradicsomhoz. Hittek abban, hogy Isten igazságos, és legyen bár földműves vagy nemes, ha istenfélőn és törvénytisztelően él, minden ember megkaphatja az örök életet és az üdvösséget. Ennek megfelelően a földi életet olyan próbának tekintették, melynek végén vagy az üdvözülés, vagy az örök kárhozat várja őket. Hogy melyik, azt Isten az utolsó ítéletnél dönti el. Ez a hit minden különbség ellenére összekötötte a szegényeket és a gazdagokat.

9. oldal - Miben hittek az emberek? (Tessloff és Babilon Kiadó, 2008)

padamak>!

A vándorprédikátorok szakadatlanul a közelgő utolsó ítélettel riogatták az embereket. Az egyház – amelytől a hívők támaszt és segítséget reméltek – nem tudott megfelelni a feladatának. Miközben a templomokban szerénységről és alázatról prédikáltak, a püspökök, élükön a pápával, világi urakként viselkedtek, s pompában, fényűzésben éltek. Példájuk nyomán a lejjebb álló papok is fontosabbnak találták saját jólétüket, mint a gyülekezet szolgálatát. Az emberek egyre kevésbé bíztak a papokban, és egyre inkább kétségbe vonták a római katolikus egyház hitelességét, megbízhatóságát. Valóban Isten akarata lenne, hogy az egyik ember mindig uralkodjon, s a másik csak szolga legyen? – tették fel sokan a kérdést. Ezért a 16. században a nagy parasztfelkelésekkel összekapcsolódott a vallási elégedetlenség is, és megszületett az egyház megreformálásának igénye. Európában az újkor a reformációval kezdődött, és a nyugati kereszténység kettészakadásával folytatódott.

46-47. oldal - Hogyan ért véget a középkor? (Tessloff és Babilon Kiadó, 2008)

padamak>!

A szabad költözés jogáért évszázadokig kellett küzdeni, s még a házasodáshoz is a földesúrtól kellett engedélyt kérni. A földesúr hozzájárulása nélkül a legközelebbi faluba vagy városba sem lehetett elmenni.

24. oldal - Milyen körülmények között éltek a földművesek? (Tessloff és Babilon Kiadó, 2008)

padamak>!

Egy-egy csodálatos rajzokkal ékesített Bibliáért egy fejedelem olykor egy egész szőlőhegyet vagy egy nagyobb erdőt adott, olykor egy egész falu havi bevételét is kifizette.

28. oldal - Könyvkészítés (Tessloff és Babilon Kiadó, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Deary: Nyavalyás középkor
Fiona Macdonald: Tuti, hogy szeretnél egy középkori börtönben őrködni?
Giovanni Caselli: A középkor
Freya Stephan-Kühn: A lovagok
Középkor
Eduardo Trujillo: Keresd meg a középkorban!
Geronimo Stilton: Időutazás
Kasznár Veronika Katalin (szerk.): Lovagok és várak
Christopher Gravett: Várak
Brigitte Gandiol-Coppin: Hogyan épül a középkori katedrális?