Óloméj 5 csillagozás

Válogatott elbeszélések
Hans Henny Jahnn: Óloméj

Elbeszéléskötetünknek remélhetőleg sikerül árnyaltabban bemutatni a huszadik századi német irodalom e rendkívüli jelenségét, a borongós északi hangulatok leírásának mesterét s a perzsa mondavilág és történelem kiváló ismerőjét egyaránt. Mindegy, hogy megtörtént eseményt íre-e le, mint a Szászánida király című novellában, vagy fiktív történetet, minden elbeszélése arról szól, miként vergődik az ember az indulatok, a természet, a vaksors hányattatásai közepette. Novelláinak többsége, mint a Ragna és Nils, A lekvárevők vagy akár Az órás – meghatározhatatlan időben játszódik, éppúgy, mint az Óloméj, amelynek fiatal, homoszexuális hajlamú hőse éppenséggel a Holtak Birodalmában tévelyeg, nyomasztó hangulataival, mélységes szorongásával küszködve.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Modern Könyvtár Európa

>!
Európa, Budapest, 1985
206 oldal · ISBN: 9630732718 · Fordította: Barna Imre, Gáli József

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

SteelCurtain >!
Hans Henny Jahnn: Óloméj

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések

Kafka könnyed kis kabarétréfák szerzője Jahnhoz képest. Ha ő szürreális, akkor micsoda Jahn? Kafkát simán tudom szeretni, elemezgetni mondatait, összefüggéseit kutatni. Csodálom logikusan felépített ésszerűtlen világát. Jahn elbeszéléseitől viszont rémálmaim voltak. Borzasztó rémképek gyötörtek. Lidércnyomásos álmaimban Big Ben folyton interseptionokat hajigált. Sörrel dugig pakolt áruházban bolyongtam szomjasan, de mind ihatatlan volt. Csupa alkoholmentes sör! Közben fülembe üvöltött egy hangszóró. Nonstop viccek szóltak belőle Kövér László előadásában. Végre felcsillant a remény, s letelepedtem a tűz mellé szalonnát sütni. De nyársra húzott vegetáriánus disznóalkatrészemből csak uborkalé csöpögött. Mit tagadjam? Jahn nyomasztó volt, mint egy tíztonnás hidraulikus présgép. És örömteli mint egy végtelen csődértesítő. Ezeket a novellákat még Drakula gróf is borzongva olvasná. És semmiképpen se teliholdas éjszakán. De rossznak semmiképpen sem minősíteném. Jahn már olyan sötét tónusú, hogy a homályban tapogatózva csak a körvonalait érzékeltem. Nálam extrémebb molyok akár imádhatják is. Csillagozásom teljesen szubjektív, nem Jahnt, kizárólag olvasási élményemet minősíti. Hezitáló öngyilkos terroristák számára egyenesen inspiráló olvasmány lehet. De ez ismét csak szigorúan magánvélemény. Nem venném a lelkemre, hogy emiatt az FBI tiltó listára helyezze. Inkább ajánlanám azok számára, akik az ilyen sötétebb tónusú novellákat képesek egyhuzamban végigolvasni, mert ha nem esik szét az olvasás élménye, akkor biztosan sokkal kedvezőbb benyomást kelt ez a kötet, mint ami bennem kialakult.

kaporszakall>!
Hans Henny Jahnn: Óloméj

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések

A sötétség díszletei mögül három arc kandikál elő, más-más mimikával. Az egyik Kafka jól ismert ábrázata – mélabús pillantása torz alapszabályokra racionálisan felépített érzelemmentes, ám nem küzdelmek nélküli világát pásztázza. A másikuk Julien Green, aki nem kevésbé nyomorult, de kétségbeesetten kapálózó hőseit reálisan poshadt, századfordulós francia kisvárosi környezetben kínozza agyon, s végül – bár csupán egy művével – de mellettük áll Herman Hesse is, aki romantikus-szecessziós kulisszákon kergeti keresztül a pusztai farkast.

S lám, itt van végül egy furcsa, látszatra kívülálló negyedik, akinek írásaiban fellelhetünk egy csipetet az említett hármak mindegyikének stílusából, rajzai mégis utánozhatatlanul egyediek – távoli rokonuk, de egyiküknek sem ikertestvére.

A nyolc írásból kettő nekem gyengébbnek tűnik: Az órás mechanikus tárgyakat leltározó, elidegenítő világa, s Az ikrek története a maga absztrakt filozofálgatásával nem ragadott meg. Ragna és Nils nyers története az izlandi sagák csupasz kegyetlenségét idézi, a többi novella barokkosan burjánzó nyelvezetéhez képest igencsak szikár tónusban. Jól szól, de nem érzem úgy, hogy ez lenne az író igazi hangja.

Két novella echte szecessziós: A rabszolga története Wilhelm Hauff keleti meséinek száz évvel ifjabb, cinikusan depresszionáló replikája, a Szászánida király pedig fülledt, bizáncias, ám helyenként címszavakban leltározó hangon II. Khoszroész perzsa király krónikáját beszéli el*.

A kötet gerincét azonban három ’kortársi’ témájú írás szolgáltatja: Egy úr kiválasztja inasát**, Lekvárevők, Óloméj. Ezek nyomasztási faktora a fenti sorrendben növekszik, s az Óloméjben olyan szintet ér el, hogy ha egy öngyikosjelölt, félig elnyiszált nyakában a borotvával elbizonytalanodna, s beleolvasna, ez a kisregény biztosan megerősítené eredeti szándékában…

Megértem @SteelCurtain-t, hogy nem lelkesedett a könyvért; én – mivel a depressziós írásoknak is vannak csúcsteljesíményei, s szerintem az utolsó darab ilyen – magasabbra pontozom. Viszont receptem a fogyasztásra a következő: napi 1 novellát bevenni, s ellenanyag gyanánt utána rögtön elolvasni egy Ilf-Petrov vagy Gerald Durrell-történetet. Így adagolva veszélytelen.

Jahnnt termékeny szerzőnek mondják (egybegyűjtött művei hét kötetre rúgnak), de nekem ismerkedés gyanánt ez a nyolc novella elég is volt.

* spoiler
** Off-topic: hadd hívjam fel e novella ürügyén a figyelmet a fordítóra, Gáli Józsefre, aki az 56-os idők meghurcolt áldozata, s egyben méltatlanul elfeledett tehetséges írónk…

atomarcú >!
Hans Henny Jahnn: Óloméj

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések

A korábban mások által elmondottakhoz nem sok mindent tudnék hozzátenni, legfeljebb annyit, hogy a @kaporszakall által felsorolt nevekhez odaraknám még a német Hanns Heinz Ewerst, vagy akár a magyar Csáth Gézát.
Rettentő nyomasztó a kötet szinte minden darabja.

posztmagyar >!
Hans Henny Jahnn: Óloméj

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések

A Lekvárevők és az Óloméj tökéletes


Népszerű idézetek

SteelCurtain >!

„Zafír éjben kékké tisztul a fehérséged.”

37. oldal, Szászánida király

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések

SteelCurtain >!

Úgy mondják a költők: A ló tűz; az asszony víz; ám a szerelmes férfi levegő, mert nincs akadály, amin át ne tudna törni.

20. oldal, A rabszolga története

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések

atomarcú >!

Minden válogatás, nemcsak a tudásunk és a fogalmaink, hanem az emlékezetünk, véletlenszerű cselekvésünk is. Minden csupán egy cseppnyi elrontott teremtés.

73. oldal, Egy úr kiválasztja inasát

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések

atomarcú >!

Nem látok a sors ítélete mögé – a véletlen mitológiája meddő rémülettel tölt el.

78. oldal, Egy úr kiválasztja inasát

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések

atomarcú >!

Hát nem az anarchia az utolsó védőpajzs a bürokrácia önkényuralma ellen, ahonnan nincs visszaút, ahol nincs részvét, sem jog, csak bíró; csak az erkölcsi romlás fokozódása, csak a szellem halála található, s az alkotás helyére a produkció, a boldogság helyébe a tömegigény lép?
Nagy sereg katona kockáztatja életét, pedig hős aligha akad közöttük; a munkásokat a bányában, a rohanó gépek mellett veszély fenyegeti; a fegyelem az urak találmánya. A teremtésben a kezdet óta alig változott valami. A farkasok és az istenek még mindig éhesen, zsákmányra lesve kóborolnak a földön. Áldoznak nekik, de a bolygók gyomra telhetetlen. Az ismeretlen hatalmakat sem kibékíteni, sem lecsillapítani nem lehet. Azt se higgye senki, hogy jog vagy méltányosság létezik. Senki se keresse az igazságot. Mindaz, amit keresünk, valahol egy másik valóságban rejtőzik, nem itt.

79. oldal, Egy úr kiválasztja inasát

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések

SteelCurtain >!

Ragna megsütötte az esküvői kalácsot: egy kilogramm liszt, egy kilogramm vaj, egy kilogramm cukor, harminchat tojás. Régi jó recept szerint. És megjött a négy legény a lagzira. Kettő a mátkájával, kettő a feleségével, összesen tízen voltak. Éjszaka azonban csak öt ágy melegedett át. Egy hétig nem tette ki a lábát Nils a házból. Azután nekivágott a tengernek. A négy társával. Búcsúzáskor az ő ifjú feleségére bízta mindenét. És eszébe idézve, mekkora aggodalom szorongatta Ragnát, amikor ő olyan soká elmaradt, azt mondta még: „Bármi érjen is téged vagy engem, én visszajövök hozzád.”

50. oldal, Ragna és Nils

Hans Henny Jahnn: Óloméj Válogatott elbeszélések


Hasonló könyvek címkék alapján

Stefan Zweig: Sakknovella
Michael Ende: Tükör a tükörben
Thomas Mann: Elbeszélések / Fiorenza
Franz Kafka: A császár üzenete
Thomas Mann: Novellák
Heinrich Böll: És lőn este és reggel
Bernt Engelmann: Menet, indulj: lépést tarts!
Johann Wolfgang Goethe: Szépprózai művek
Peter Bichsel: Egy asztal az egy asztal
Stefan Zweig: Sakknovella / Schachnovelle