Mesék 213 csillagozás

Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék Hans Christian Andersen: Mesék

Andersen nyelvteremtő tehetségének és páratlan emberismeretének köszönhetően a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt képes megszólítani. Különböző életszakaszokban újraolvasva meséit olyan kincsekre bukkanhatunk, amelyek létezését korábban nem is sejtettük. Történetei nem egyszerű tanulságok és örök érvényűnek szánt szentenciák köré épülnek, hanem a világ, az emberi természet árnyoldalaira vetnek évszázadokon átvilágló fénypászmákat. Hősei életkortól függetlenül mély együttérzést váltanak ki az olvasóból, nyitottságra és empátiára tanítanak.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri díszkiadások Libri, Scolar, Jaffa

>!
Libri / Park, Budapest, 2018
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633554982 · Fordította: Kertész Judit · Illusztrálta: Nikolaus Heidelbach
>!
Park, Budapest, 2005
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635303165 · Fordította: Kertész Judit · Illusztrálta: Nikolaus Heidelbach
>!
Palatinus, Budapest, 2002
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639380520 · Fordította: Rab Zsuzsa · Illusztrálta: J. M. Szancer

10 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

rút kiskacsa


Kedvencelte 16

Most olvassa 10

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Amál P>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Nagyon szeretem Andersen meséit, én még ezeken nőttem fel és jó volt kicsit nosztalgiázni. Igaz, hogy nem mindegyiket így ismertem, ennek ellenére nagyon tetszettek. Elgondolkodtató történetek a jóról, a rosszról, a halálról, a barátságról, a szerelemről, a családról. A mesék nagy része szomorú, nincs happy and, de így is megmelengették a szívemet, a lelkemet. Szerintem minden család polcán ott kellene lennie ennek a gyűjteménynek!

Linszyy P>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Gyerekként is szerettem az Andersen meséket, de valahogy elfelejtettem már, hogy mennyire szomorúak is tudnak lenni. Ebben a gyűjteményben kevés boldog végű történet van, de ez engem nem zavart, csak megdöbbentett az arány. Andersen remek meseíró, legalább egy meséje biztosan megfog mindenkit.
Az illusztrációk is nagyon jól hozták a hangulatot, egyébként bármelyik adaptáció méltó az eredeti mesékhez, szóval azokat is érdemes megnézni. Volt két történet ebben a könyvben, amit eddig nem ismertem, és ennek nagyon örültem. Jó választás volt az ünnepekre hangolódáshoz. :)
https://youtu.be/BtQqjg23Y0A

Nita_Könyvgalaxis>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Meseországban sem minden móka és kacagás.

Kiskoromban az egyik kedvencem volt A rút kiskacsa, ami illusztrált, nagyalakú mesekönyv formájában volt meg nekünk. Akkor még szerintem csak maga a kiskacsa és az átalakulása fogott meg, felnőtt fejjel már egészen mást értettem meg belőle.

És ez majdnem minden meséről elmondható a kötetben, hogy mindegyik mást adott most, és bevallom, a többsége elég kegyetlen volt. Amin Hüvelyk Pannának és A kis hableánynak át kell mennie, hát, az minden, csak nem egy tündérmese. Főleg utóbbi történetén nagyon meglepődtem, a Disney-től egészen más tálalásban kaptuk meg. Így már abszolút értem, miért is van Koppenhágában szobra a hableánynak.

Amúgy ez a karácsonyi Libris kiadás valami elképesztően igényes és szép, az illusztrációk, az egész kialakítása, egy élmény kézbe venni. És nem csak anyukáknak ajánlom, hanem bárkinek, aki szeretne kicsit jobban megismerkedni a dán mesevilággal.

1 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Mese, mese, mese….minden mennyiségben.
Igaz Andersen meséi kicsit szomorúak, nem mindig boldogság a vége. De kell ilyen is.
A Libri által kiadott könyv pedig csodálatos.

Hannelorka P>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Értékes és tanulságos mesékoff nagyobb gyerekeknek és nem csak gyerekeknek. Megjelennek benne komoly dolgok, sőt, a legtöbb mese valami ilyesmit dolgoz fel. Öregedés, halál, elmúlás, az életünkkel való megbékélés, igazság, sors… Az, hogy hogyan léphetünk ki az általunk ismert környezetből és változtathatjuk meg a sorsunkat – és érdemes-e. Egyáltalán nem szájbarágós tanulságok, inkább gondolatébresztő mozzanatok jellemzik a történeteket. Mindez olyan mese köntösben, hogy a gyerek egyiken se merengett el úgy, mint én XD

2 hozzászólás
ViveEe P>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Mindig olyan gyönyörű köteteket lehet ilyenkor a Libritől szerezni. Minden évben kíváncsian várom mit hoznak.
Egy újabb mesegyűjtemény, a mesék egy igazi nagy alakjától. Szégyen, de egy mesét sem olvastam ezelőtt, csak ismertem néhányat.
A Hüvelykpanni nagyon nem tetszett, sosem volt szimpatikus a története, és zavart is, hogy eszébe sem jutott, hogy az anyja aggódik érte.
A rút kiskacsa és a Vadhattyúk volt szerintem a legszebb, azok tetszettek. Na és a kis hableány. Tudtam, hogy végződik, de mégis reménykedtem, hogy mégsem így lesz. Kislányként ez volt a kedvenc hercegnős mesém, de ma már nem bírom megnézni. Disney igazán keveset kért Arieltől, ahhoz képest itt mi mindent áldoz fel. Egy naiv álmodozó, egy kislány. De a végén mégis olyan áldozatot hoz, amit nagyon kevesen lennének képesek.
Sajnos sok volt a szomorú történet, de azok is szépek. Csak éppen nem bánnám, ha nem csak depresszív mesékkel bombázna a Libri így karácsonykor, gondolok itt a tavalyi Wilde kötetre is. Örülök, hogy olvashattam ezt a kötetet.

latinta P>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Igazából régóta ismerem ezeket a meséket. Most, ebben a változatban olvasva őket egyre világosabb számomra, hogy nem afféle – ráaggatott jelzővel – depressziós hangulatot árasztó szövegek, hanem egy, a gyermekek világába visszavágyó nagyon is felnőtt férfi hol játékosan, hol meghökkentően megfogalmazott igaztörténetei a(z önfeláldozó) szeretetről, barátságról, hűségről, hitről, kitartásról, odaadásról…

    És ezek ugyan mind-mind a „gyermeki képzelet” rejtett kincsei is, egyáltalán nem ártana, ha a – magukat bölcseknek tartó – felnőttek rá tudnának csodálkozni erre a világra… (Mint ahogyan Kosztolányi Dezső tette például a Hajnali részegségben…)

Sister>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Ez a kötet kívül-belül gyönyörű.

Látszik, milyen odafigyeléssel, gondoskodással készült – minden egyes oldaláról süt az igényesség. Andersen legismertebb meséi kaptak helyet benne, ráadásul Nikolaus Heidelbach különleges, olykor kissé melankolikus hangulatú illusztrációi teszik teljessé a képet.

Nekem a Hókirálynő a legkedvesebb, de ugyanígy A rút kiskacsa, a Vadhattyúk, a Kis hableány, vagy a Rendíthetetlen ólomkatona is felejthetetlen. Számomra ezek a mesék a gyerekkoromat testesítik meg – milliószor hallgattam meg őket Anyukám felolvasásában. Hat éves voltam, amikor megkaptam az első Andersen mesekönyvemet, ami történetesen még Németországba is utazott velem. Épp ezért ezek a figurák minden újraolvasáskor ezt a varázslatos időszakot elevenítik fel, amihez számtalan szép emlék fűz.

A dán meseírónak mindig is örök helye lesz a szívem csücskében, de igazán felnőttként értettem meg, hogy meséi valójában az emberi jóságról, a szeretetről, a kitartásról szólnak, amit finoman sző át a szerző vallásos lelkülete. Hősei nem csak királylányok és királyfiak, sokkal inkább hétköznapi, ám nagyon is szerethető szereplők, akiket kedvességük és mérhetetlen emberségük emel ki a többiek közül.

Kétségtelenül az egyik legszebb darabja a mesegyűjteményemnek!

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Jó volt elmerülni egy kicsit a mesék birodalmában, jól esett a lelkemnek az esti mese, visszarepített gondtalan, vidám gyermekkoromba :-) Sok-sok nosztalgikus kép, emlék jött elő olvasás közben, s az is, amikor lánykáimnak olvastam ezeket a meséket vagy feldolgozásukat. Hüvelykpanni meséjén jól meg is lepődtem, nem ezt a verziót ill. nem a teljeset ismertem. A kis gyufaárus lány története pedig még mindig könnyekig hatott. Többször elő fogom még venni ezt a kis Andersen mesegyűjteményt!

>!
Libri / Park, Budapest, 2018
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633554982 · Fordította: Kertész Judit · Illusztrálta: Nikolaus Heidelbach
DCinti>!
Hans Christian Andersen: Mesék

Az egyik szemem sír, a másik nevet.

Kezdjük az utóbbival: Andersen fantáziája határtalan. Aki már halott tőle valaha is akárcsak egy mesét, az tudja. Amikor kinyitottam ezt a válogatás kötetet kellemes nosztalgia érzés fogott el, akárcsak a legtöbbünket. Jó pár történetet ismertem, igazán kellemes volt feleleveníteni őket. Akadt azonban olyan mese is, amit most olvastam először igaz valójában, például a Kishableány, amiről tudtam, hogy az eredeti történet más, mint a Disney verzió, de hogy pontosan mennyire azt nem. Meglepő, hogy a stúdió mennyire kicicomázta ezt a mesét (is). :D De tetszett az eredeti történet is.
Andersen meséinek szereplői sokszor sok nehézségen mennek át, vannak benne igazán kegyetlen pillanatok, amik egyszerre faracsják a szívét és mégis kellemesen melengetik.

Ami miatt kicsit sír a lelkem, hogy pár történetre hosszabban emlékeztem, egy-kettő pedig olyan összecsapottnak tűnik, és nem lehetett igazán elvarázsolódni benne. A sokak által dicsért illusztrációk engem nem mindig győztek meg. Akadnak olyan varázslatosak és hangulatosak, mint a borítón lévő hattyú, de akad sajnos olyan is, ami nem igazán nevezhető bizalomgerjesztőnek.

Összeségében azért örülök, hogy a magánkönyvtárunkba került ez a kis kötet. Szeretném, ha a gyermekeim is ismernék majd ezeket a meséket, ha már nagyobbacskák.

>!
Libri / Park, Budapest, 2018
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633554982 · Fordította: Kertész Judit · Illusztrálta: Nikolaus Heidelbach

Népszerű idézetek

Habók P>!

Nevén kell nevezni mindent.
Ha általában nem megy, legalább a mesében.

Mottó

Habók P>!

[…] és a hibáiról senki sem beszél szívesen, mások úgyis mindig megteszik helyette.

A teáskanna

Belle_Maundrell >!

Boldog, aki magáról megfeledkezik a másikért!

68. oldal, A teáskanna (Libri, 2018)

Sli P>!

[…] el is határozta, hogy férjhez megy, de csak olyan férfihoz, aki okosan felel, ha kérdezik, és nem csak úgy álldogál ott némán meg előkelően, mert az rém unalmas.

199. oldal, A hókirálynő (Park, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: férj · házasság
Hannelorka P>!

– Örülj az ifjúságnak! – intették a napsugarak. – Örülj üde hajtásaidnak, a fiatal életerőnek, ami betölt!

És a szél csókot lehelt a fára, a harmat megkönnyezte, de a kis fenyőfa velük sem törődött.

A fenyőfa

Hannelorka P>!

Néhány ijedősebb tengeri uborka úgy megrettent, hogy kiköpte a gyomrát, de azért tovább élt, mert ilyen a természete.

A nagy tengeri kígyó

1 hozzászólás
Hannelorka P>!

Lepke csapongott a virágok fölött, s a kisvarangy azt is virágnak nézte, szárnyra kapott virágnak.

A béka

Jégvirág75 P>!

Túlságosan is boldog volt, de gőgös nem, hiszen a jó szív sohasem gőgös!

64. oldal A rút kiskacsa

Sli P>!

A macska volt az úr a házban, a tyúk meg az úrnő. Mindig úgy beszéltek: „mi meg a világ”, mert azt hitték, hogy ők a világ fele, méghozzá a jobbik fele. A kiskacsa más véleményt is lehetségesnek tartott, de a tyúk ezt nem tűrte:
– Tudsz tojást rakni? – kérdezte.
– Nem!
– Akkor leszel szíves befogni a csőröd!
A macska azt kérdezte:
– Fel tudod púposítani a hátad, tudsz dorombolni, sziszegni?
– Nem!
– Akkor ne is legyen véleményed, amikor az okosak beszélnek!

57-58. oldal, A rút kiskacsa (Park, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: macska · rút kiskacsa · tyúk · vélemény
Sli P>!

Nincs szüksége rá, hogy tőlünk kapjon erőt, mert az erő a szívében lakozik […]

218. oldal, A hókirálynő (Park, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: erő · szív

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Grimm meséi
Tábori Piroska (szerk.): Grimm mesék
Petőfi Sándor: János vitéz
Méhes György: Világhíres Miklós
Alekszandr Szergejevics Puskin: Mese a halászról és a kis halról
Maurice Maeterlinck: A kék madár
Rudyard Kipling: Hogyvolt-mesék
Rudyard Kipling: Mesék
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Grimm-mesék
Jókai Mór: A leaotungi emberkék és más mesék