Andersen ​legszebb meséi 229 csillagozás

Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

A dán meseíró sajátos helyet foglal el a meseszerzők panteonjában. Bármely életkorban (akár gyermekfejjel, akár felnőtten) halljuk egy-egy történetét, az azokban elrejtett mélyen emberi gondolatok hosszú időn át velünk maradnak, formálnak minket. Nagy hatással ír olyan kényes témákról és érzésekről, mint szeretet, gyűlölet, önzetlenség, irigység, féltékenység, hiúság stb. Érdekes történeteinek szálait mindig különleges módon bonyolítja, stílusára viszont némiképp rányomja bélyegét a személyiségét meghatározó melankólia és irónia. Talán e kettősség egyvelege adja azt a vonzerőt, amely immáron közel két évszázad távlatában máig hat.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Cahs, Gyoma, 2018
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 97896155593598 · Illusztrálta: Pisák Kriszta
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2011
198 oldal · ISBN: 9789636298944 · Fordította: Lukóczky Orsolya
>!
Pallas Antikvárium, Gyöngyös, 2007
126 oldal · keménytáblás

10 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 22

Most olvassa 4

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

Gyerekként nagyon szerettem az Andersen meséket, de nagyon sok megríkatott. Aztán kiderült, hogy felnőttként is ez a helyzet.

2 hozzászólás
eme>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

Újraolvasva Andersen meséit egyre világosabbá vált, hogy ezek inkább szólnak hozzánk, felnőttekhez, mint a gyerekekhez, illetve ha már gyerekek olvassák, akkor talán ezek a lehető legjobb történetek annak megtanulására, hogy milyen is az a világ, melyben a pásztorlegény nem mindig nyeri el a királylány kezét, a királyfi pedig nem mindig győzi le a sárkányt. Andersen világában nincsenek királyfiak és királylányok, nincs hétfejű sárkány, helyettük viszont ott vannak a sajátos anderseni hangulatot életre keltő csecsebecsék, porcelánfigurák, apró játékok, egyszerű hétköznapi tárgyak a maguk hétköznapi emberekéhez hasonló álmaival, vágyaival, problémáival, szenvedéseivel és apró örömeivel. Vannak örömmel és boldogsággal végződő történetek is, néha a rút kiskacsa gyönyörű hattyúvá válik. De milyen ritkán van valakinek ilyen csodaszámba menő szerencséje, keveseknek adatik meg, hogy kikerüljenek a középszerűség baromfiudvarából. Az igazság, a jó gyakran túl későn, és csak jelképesen győzedelmeskedik. A kis ólomkatona szerelme halhatatlan, de milyen áron bizonyul ez be. A vak véletlen, egy könnyű kis huzat, egy meggondolatlan, dacos mozdulat sorsokat tör ketté, pernyévé változtatja a múlandó, könnyen lángra lobbanó, színes balerinavilágot, fekete, halott ólomszívvé az érző katonát. És ott van a kis hableány, a kis fenyőfa, a hóember, a gyufaáruslány, a régi ház öreg gazdája… Megannyi szomorú történet, tele az elmúlás, lemondás fájdalmával, a vigasztalódás halvány reményével, a lélek, művészet értékeibe vetett hittel. Olyan borongósak, szívszorítóak ezek a mesék, talán ezért is emlékszem úgy vissza rájuk, mint olyanokra, melyek gyerekkoromban egyszerre vonzottak és és fura módon mégis taszítottak. Elszomorítottak, ugyanakkor magukhoz láncoltak. Szerettem és szeretem őket ma is. Bennük van a valóságról való mesélni tudás minden varázsa. Bennük van az a gyermeki bölcsesség és bátorság, amely kimondja és leleplezi a színes, pompás császári látszatruha mögött a meztelen valóságot.

Ildó>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

     Gyerekkorom meghatározó élményt nyújtó könyve volt ez, a kötet maga pedig számomra pótolhatatlan érzelmi jelentőséggel bír, hisz még édesanyám könyve volt. Nagymamám kézírásával szerepel benne az ő és az én nevem is.
     Már régóta szerettem volna újraolvasni. Kíváncsi voltam, hogy vajon ma is képesek-e ugyanúgy hatni rám ezek a mesék, immár felnőtt fejjel mit jelentenek számomra, változott-e valami a viszonyunkban azáltal, hogy a legtöbb mesét már ismerem, akár többféle feldolgozásban, formában is.
     Voltak olyan mesék, amelyek nem véletlen nem maradtak meg bennem, most sem voltak igazán különleges hatással rám. Azonban voltak olyan mesék is, amelyekre szinte egyáltalán nem emlékeztem, most viszont a szívembe zártam őket. Andersen meséi nem csak gyerekeknek szólnak, sőt, némelyik egyáltalán nem gyerekmese, túlságosan negatív hangvételű, lehangoló, bármily szépen is van megfogalmazva; csak felnőtt fejjel érti meg igazán őket az olvasó, és talán épp ezek azok, amik gyerekként nem is nyújtottak igazán maradandó élményt, míg most újraolvasva annál mélyebben nyomot hagytak.
     Mindenképp értéknek tartom, ami feltétlen tovább fog szállni tőlem is az új generációra, és akkor majd egy újabb, harmadik név is szerepelni fog a könyvben.

KingucK P>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

Gyermekkorom meghatározó meseélményei.
Újraolvasásuk régi emlékeket és érzéseket hozott elő. :)

Homolya_H_Tímea P>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

Andersen az egyik legnagyobb kedvencem a mesék világában. Munkássága egyedülálló, utánozhatatlan és különös hangvételű.
Csodálatos leírásai bármikor elvarázsolnak. Mély érzelmek jelennek meg bennük, nem fél bemutatni, mit éreznek a szereplői.
Sok történetében megjelenik a halál, a befejezés sokszor nem boldog.
Különféle tárgyakat ruház fel személyiséggel (pl: varrótű, rongy, lámpa, ólomkatona…), ami merőben szokatlan.
Az abszolút kedvencem a Hókirálynő és a Vadhattyúk, amik külön illusztrált kötetben is megvannak ❣

Szávitrí>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

Gyerekkoromban nem igazán szerettem Andersent. Valahogy az élt bennem, hogy a meséinek mindig szomorú a vége. Most, felnőtt fejjel olvasva őket viszont nagyon tetszettek. Egyrészt nem is szomorú mindegyikük, másrészt ami szomorú, az is lehet szép és tanulságos, a nagy dán mesemondó történetei pedig egytől egyig gyönyörűek. Szinte észrevétlenül ülteti el az ember szívében a valódi értékeket, az örök igazságokat, anélkül, hogy egyértelműen kimondaná, szájba rágná azokat. A mondanivalójuk soha nem fog elavulni, ezért ismerheti ezeket a majd' kétszáz éves meséket a mai napig mindenki.

Black_Angel>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

Legeslegkedvencebb könyvem!! A kis gyufaáruslánytól kezdve a rendíthetetlen ólomkatonáig!

Mrs_Mila>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

Nagyon jó volt kicsit elmerülni a mesevilágban. Bár annyira megrázó és meglepő volt, hogy gyerekként az ember sok mindent másképp értelmez, mint felnőtt fejjel. Meglepő és néhol csalódás. Hogy az általam nagyon kedvelt mese most sokkal másabb gondolatokat ébreszt bennem.
Hogy amíg gyerekként nagyon szerettem a borsószem hercegkisasszonyt, most ez úgy jött le, hogy minél kényesebb valaki, annál hercegkisasszonyosabb?
De persze igyekeztem gyermeki ártatlansággal szemlélni a meséket :) Jó volt jó párat feleleveníteni :)
Többet kellene mesekönyveket olvasnom.

mmária>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

Nagyon szeretem Andersen meséit. Bár néhol sokkal szomorúbb a végkifejlet, mint a mesecsatornák új feldolgozásaiban. Ennek ellenére az örök kedvencek közé tartoznak. Andersen meséi nem a szokásos, megszokott világot idézi. Minden története megható, kedves, tanulságos.

Ani249>!
Hans Christian Andersen: Andersen legszebb meséi

Elképesztő, hogy mennyivel másabb ezeket a történeteket felnőtt fejjel olvasni, mint gyerekként. Másképpen értelmezi a történetet, jobban érti a rejtett mondanivalót. Az ő meséi nem mindig érnek boldog véget, amit igazán csak felnőttként ért meg az ember.


Népszerű idézetek

chhaya>!

Örüljünk a jónak, amiben részünk volt, azt senki sem veheti már el tőlünk.

A len

Kapcsolódó szócikkek: jóság · öröm
9 hozzászólás
eme>!

Rongyok is vihetik valamire, ha kikerülnek a rongyoszsákból.

184. oldal - A rongyok

4 hozzászólás
Anibell P>!

Olyan volt az a kis ház, hogy a falai csak azért álltak, mert még nem tudták elhatározni, merre dőljenek.

A rút kiskacsa

chhaya>!

Mégsem olyan hitvány a világ! Csak okosan kell szemlélni!

A ganajtúró bogár

2 hozzászólás
eme>!

A legcsodálatosabb mese mindig a valóságból nő ki.

179. oldal, Bodza-anyóka

Szávitrí>!

Elmondok most egy történetet, amit még gyerekkoromban hallottam, de azóta is valahányszor eszembe jut, egyre szebbnek találom. Mert a mesék olyanok, mint némely derék ember: ahogy vénülnek, úgy szépülnek, s bizony ezt jólesik látni!

210. oldal ("Jól van, apjuk!")

Kapcsolódó szócikkek: mese
chhaya>!

Az igazság sokszor fájdalmas, de mégis a legnagyobb dolog.

Leves hurkapálcikából

Kapcsolódó szócikkek: igazság
robinson >!

– Örülj az ifjúságnak! – intették a napsugarak. – Örülj üde hajtásaidnak, a fiatal életerőnek, ami betölt!
És a szél csókot lehelt a fára, a harmat megkönnyezte, de a kis fenyőfa velük se törődött.

11. oldal, A fenyőfa

1 hozzászólás
Ildó>!

Olyan mélységes szomorúság volt a szemében, mintha soha nem ismerte volna a mosolyt.

82. oldal, A vadhattyúk

chhaya>!

Munka után édes a pihenés! […] Nem árt, ha az ember elgondolkodik egy kicsit a világ folyásán, meg azon, mi is lakozik a lelkében.

A len


Hasonló könyvek címkék alapján

Dobos Edit: Tündérmanók meséi
Lisa Papademetriou: Ráni a Sellő-öbölben
Lázár Ervin: Öregapó madarai
Lázár Ervin: Lovak, kutyák, madarak
Nicola Baxter – Beverlie Manson: A karácsonytündér
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: A legszebb Grimm mesék
Bombicz Judit: Mesevarázs
Benedek Elek: Székely Tündérország
Ljuba Stíplová: Kisállatok esti meséje
Sophie de Mullenheim: Tündériskola