A ​vadhattyúk 73 csillagozás

Hans Christian Andersen: A vadhattyúk Hans Christian Andersen: A vadhattyúk Hans Christian Andersen: A vadhattyúk Hans Christian Andersen: A vadhattyúk Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

A vadhattyúk gyönyörű, megható története, a testvéri szeretet és állhatatosság örök példázata, egyaránt szól a gyermekekhez és a felnőttekhez

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Scolar, Budapest, 2017
40 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632448138 · Fordította: Rab Zsuzsa · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2005
48 oldal · ISBN: 9636282420 · Fordította: Lukóczky Orsolya · Illusztrálta: Anne Yvonne Gilbert
>!
Tóth, Budapest
48 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639371092 · Fordította: Rab Zsuzsa · Illusztrálta: Karácsonyi György

Enciklopédia 1


Kedvencelte 10

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

sztimi53>!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Mindig meghatódom a testvéri szeretetről szóló meséken. Ezen is. Ráadásul ez a testvérem könyve. Szóval szép mese volt, jó mese volt és üzenem a tesóknak, hogy én is csinálnék csalánból páncélinget, ha úgy alakulna.

25 hozzászólás
Hintafa P>!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

A Scolar legújabb kiadást olvastuk. Nagyon jól eltalálta az illusztrátor a fekete-fehér rajzaival a történet hangulatát. Bár Andersen meséihez nem mindig van kedvem, a Vadhattyúk nagyon szép mese a testvéri szeretetről, a kitartásról.

Kriszta IP>!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

A Békés Rozi által illusztrált kötetet csakis az illusztrációk miatt vettem meg. Tulajdonképpen lehetett volna akármilyen történet mellette, de így persze még jobb, hogy a mese is egy szép klasszikus. Elég sok benne a leíró rész és elvétve van csak párbeszéd, de a 8 éves lányom egyáltalán nem unta, nagyon szép a nyelvezete. Szükség van ilyen mesékre. Meg ilyen csodaszép kiadványokra! Nem gond, hogy fekete-fehér az egész, el lehet veszni a gyönyörűséges szecessziós illusztrációkban, amik nagyon passzolnak a szöveghez. Csodaszép, tényleg. (És ha tudnátok, milyen nevetségesen olcsón adták akcióban…)

6 hozzászólás
Csoszi>!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Ez a mesekönyv még anyukámé volt, és emiatt is nagy becsben tartom. Olvasás közben felvillantak a régi emlékek, ahogy kisgyerekként forgatom a lapokat és hosszú percekig gyönyörködöm a szebbnél-szebb képekben. A gyűjtemény négy mesét tartalmaz: A rendíthetetlen ólomkatona, A kis Ida virágai, A vadhattyúk és A rút kiskacsa címűeket. Bár a harmadik volt a leghosszabb, mégis ez nyerte el leginkább a tetszésemet.

Ibanez MP>!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Ismertem ezt a mesét, de nem így, hanem valami olyasmi felállásban, hogy a királylány ott volt a kastélyban és annak tavához jártak a fivérei, a többi javarészt egyezett, bár a másik ország királyára nem emlékeztem. A fél csillag levonást is azért kapja, mert azért milyen dolog már, hogy jön az idegen király és elcigőli magával a síró, vele menni nem akaró lányt? És aztán beleegyezés nélkül feleségül veszi? Kérem szépen, ez szimplán emberrablás és erőszak :-D Akármennyire is teper azért, hogy beleszeressen a leányzó, azért ez a kezdés nem valami romantikus :-D A történet szép és izgalmas, bár úgy gondolnám, hogy a varázslat nem működne, ha nem száz százalékos (és ugye az egyik ingről lemaradt egy ujj… szegény királyfi, fél szárnyakkal, ugyan mi lett később a sorsa?) :-D

Ameriel>!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Természetesen ez nagy kedvenc, szerintem ez az egyik legszebb Andersen mese, annyira jól le van benne írva a testvéri szeretet. Szerintem nincs olyan ember, akit ez ne hatna meg valamilyen módon.
Maga a történet is nagyon szép és érdekes, hát még a leírás! Egyszerűen fantasztikus az egész. Ezek az igazi mesék!!!!

konyvolvaso >!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Ismét megismerhettem egy kedves Andersen mesét. A történet szereplője 11 királyfi és 1 királylány akiknek anyja meghalt és árván maradtak. Az új gonosz mostoha nem szívleli őket és mindenféle trükköt kitalál, hogyan tud ártani. Ebben a helyzetben van-e még bármi esély arra, hogy sorsuk jobbra forduljon erről szól a történet. Megtudhatjuk azt is, hogy sikerül-e legyőzni a gonosz mostoha átkát.

ÁrnyékVirág P>!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Gyerekmesék felnőtteknek.
Kislányként is szerettem ezeket a meséket, de kicsit féltem, borzongtam is tőlük. És mindig azon gondolkoztam, hogy mi lett az utolsó kiskirályfival, akinek az egyik karja helyén hattyúszárny maradt? Sikerült utólag eltüntetni, vagy azzal kellett éljen végig? Mert az elég igazságtalan lett volna, de Andersent ismerve nem kizárt.

2 hozzászólás
Anó P>!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Csodaszép, nagy könyv, gyerekkorom egyik nagy kedvence.
Emlékszem, hogy csodáltam egész oldalas, színes képeit, (Maraja volt a rajzoló neve)- hányszor lapozgattam magam, vagy unokanővéremmel, akivel az árokparton ülve felolvastunk belőle egymásnak:)
Az idő eljárt azóta, de ha a gyönyörű, már kissé viharvert, nagy mesekönyvet kézbe veszem, kislány vagyok újra…
Kedvencem A vadhattyúk. A kis hercegnő történetét most újra elolvastam, önfeláldozása most is meghatott. A lánykáé, aki némán, fájdalmak közepette vállalt minden szenvedést és csaknem halált is, hogy testvéreit megmentse.
Az egyik legszomorúbb mese a kötetben A rendíthetetlen ólomkatona. A kis katona némán, állhatatosan szereti a csepp papírtáncosnőt, s a végén mindketten a tűzben végzik.
Andersent sokan azért nem szeretik, mert gyakran szomorúak a történetei, nem végződnek mindig megnyugtatóan. Ez talán azért lehet, mert az író nem volt boldog, magányos volt, vagy tán eleve hajlott a búskomorságra. Vagy tán mindez együtt igaz.
Én minden esetre szeretem a meséit, pl A hókirálynőt vagy A kis hableányt különösen, bár azok nem ebben a könyvben kaptak helyet.

A_S1M0N P>!
Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Nem gondoltam, hogy ekkora méretű a könyv, de a remek illusztrációk miatt teljesen érthetővé vált ennek oka.
Maga a történet is tetszett, bár én is hallottam már kisebb változtatásokkal, a lényege azért ugyan az maradt. Kíváncsi lettem volna a spoiler.


Népszerű idézetek

Ameriel>!

Hogyan jut tovább? Lába elé nézett, ahol ezer meg ezer kavics hevert; valamennyit sima gömbölyűre csiszolta a tenger. Attól kapott szép, kerekded formát üveg, vas, kő; a tenger formálta a kemény anyagot, pedig az még puhább volt, mint a kis királylány fehér keze. „Fáradhatatlanul hömpölyög a tenger hulláma, csiszolja a kemény követ. Ilyen fáradhatatlan akarok lenni én is. Köszönöm a példát, tenger hulláma, hömpölygő, tiszta víz! A szívem azt súgja, te viszel el egyszer az én kedves bátyáimhoz!”

Ameriel>!

A kis királylány megpillantotta arcát a tó tükrében, s elrémült barna bőre rútságán, de amint belemártotta a vízbe kezét, és megmosta arcát, homlokát, olyan gyöngén fehér lett a bőre, mint volt. Akkor levetkezett, s megfürdött a tiszta vizű tóban. Amikor kilépett belőle, olyan szép volt megint, hogy nem akadt mása a világon.

lakri70>!

Mit számít, hogy hamisnak mondanak, ha egyszer tudod, hogy nem vagy az. Az idő végül is igazságot szolgáltat mindenkinek, ebben én szentül hiszek – fejezte be meséjét az ezüsttallér.

136. oldal, Az ezüsttallér

Kapcsolódó szócikkek: tallér

Hasonló könyvek címkék alapján

Elin Bing: Eduárd pillangója
Sulyok Magda (szerk.): Az arasznyi emberkék
Alison Inches: Dóra, a felfedező: Dóra nagytesó lesz
Mymi Doinet: Kistesó? Nem, köszi!
Brückner Judit: Hétvége a nagyszülőknél
Liane Schneider: Bori és a kistestvér
Tony Ross: Kishúgot akarok!
Harry Horse: Kisnyuszi testvérkéje
Shari Lewis: Félperces testvér-mesék
Telegdi Ágnes: Barnabás meséi – Mackótestvér születik