A rút kiskacsa 103 csillagozás
Andersen mindenekelőtt meseíró. Aki a nevét hallja, annak azonnal valamelyik közismert meséje jut az eszébe. A rút kiskacsa meséjét nincs olyan kis gyermek vagy felnőtt, aki ne ismerné. Történt egyszer, hogy a hattyúk királynéjának elveszett a tojása, s hogy-hogy nem egy baromfiudvarban, Háp asszony farmján találta magát. Kacsamama ugyanolyan szeretettel ápolta, melengette ezt a tojást is, mint a többi kicsinyét. A legszebb tojásból kelt ki az utolsó kis újszülött, aki bizony nem úgy nézett ki, mint a kishúgai. Állandóan azt csivitelte magában, hogy „kacsa vagyok, kacsa vagyok”. Az udvar és az ól apraja-nagyja elnevezte rút kiskacsának. Háp asszony úgy döntött, hogy a lánykacsák maradhatnak az udvarban, de a rút kiskacsának mennie kell. Magányosan vándorolt a világban, s mindenki kinevette. A rút kiskacsa arról ábrándozott, hogy egyszer majd úgy fog repülni, mint a fehér hattyúk, s ő lesz majd a madarak hercege.
A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Pesti Szalon mesélő füzetei Pesti Szalon

Annyira tetszenek a rajzok!
Szinte az egész oldalt elfoglalják a színes képek.
A történet tanulságos, az életbe beépíthető, megszívlelendő.

Ettől a mesétől mindig olyan szomorú lettem kiskoromban, de imádom Andersen meséit, az ÖSSZESET, csak azt sajnáltam, hogy ilyen rövid volt…de akkor is nagyon szeretem. :) Olyan szomorú és egyben tanulságos is, szerintem kiskorában egy gyereknek mindenképpen fel kell olvasni. Én sokat éreztem azt gyerekként, hogy egy kis rút kiskacsa vagyok (főleg ha a suliban valaki valami rosszat mondott), de már csak várom, hogy hattyú legyek én is.
Nem maradhat ki senki olvasmányai közül. A tökéletes leírása annak, hogy belül mindenki szép.

Annyira szép mese! Többször hallottam, láttam, olvastam, s bizony mindig tetszett. De mindannyiszor bosszankodtam is, hogy miért ilyen kegyetlenek az állatok (igazából embereknél is így van), miért üldözik el, közösítik ki ha a társuk nem úgy néz ki, ahogy elvárnák. A végén minden jóra fordul, de addig szegény rút kiskacsának szomorú napjai voltak.
Sok tanulságot hordozó mese.

Nagyon szeretem ezt a mesét. Eddig csak a Disney verziót olvastam és az is nagyon tettszett, de ez az eredeti még jobban. Úgy sajnáltam a rút kiskacsát, hogy mindenki bántotta. Olyan elveszett volt. Örültem, mikor végre megtalálta a végén a saját fajtáját.

Boldog volt, nagyon boldog, de mégsem fuvalkodott fel, mert a jó szív sohasem kevély.

– Ide süss, pajtás! – szólították meg a rút kiskacsát. – Olyan csúf vagy, hogy szinte tetszel nekünk!