A rút kiskacsa 115 csillagozás
Andersen mindenekelőtt meseíró. Aki a nevét hallja, annak azonnal valamelyik közismert meséje jut az eszébe. A rút kiskacsa meséjét nincs olyan kis gyermek vagy felnőtt, aki ne ismerné. Történt egyszer, hogy a hattyúk királynéjának elveszett a tojása, s hogy-hogy nem egy baromfiudvarban, Háp asszony farmján találta magát. Kacsamama ugyanolyan szeretettel ápolta, melengette ezt a tojást is, mint a többi kicsinyét. A legszebb tojásból kelt ki az utolsó kis újszülött, aki bizony nem úgy nézett ki, mint a kishúgai. Állandóan azt csivitelte magában, hogy „kacsa vagyok, kacsa vagyok”. Az udvar és az ól apraja-nagyja elnevezte rút kiskacsának. Háp asszony úgy döntött, hogy a lánykacsák maradhatnak az udvarban, de a rút kiskacsának mennie kell. Magányosan vándorolt a világban, s mindenki kinevette. A rút kiskacsa arról ábrándozott, hogy egyszer majd úgy fog repülni, mint a fehér hattyúk, s ő lesz majd a madarak hercege.
A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Pesti Szalon mesélő füzetei Pesti Szalon

Nem lehet nem ismerni ezt a mesét, ha máshonnan nem, hát valamelyik animációs filmből.
Gyerekként még tetszett az, hogyha sehol senki nem ért meg, és azt kívánja, bárcsak ne léteznék, akkor majd, ha felnövök, akkor megtalálom az „enyéimet”.
Felnőttként viszont teljesen máshogy értékelem ezt a mesét, mert pontosan tudom, hogy az a kiskacsa, aki az anyamadártól kezdve mindenkitől csak azt kapja, hogy csúnya, nem jó semmire, és még a kutya is megkíméli a rondasága miatt (bár ez csak az ő fejében van indokként!), az felnőttként hiába néz a tó vizébe, mert nem a hattyút fogja látni, és elég sokat fog otthagyni a segítő szakembereknél, mire egyáltalán a saját hattyúkörvonalait észlelni kezdi. Vagy dacból, csak azért is „hattyúzik” nyilvánosan, de a négy fal között úgyis csak a „ronda”, szürke madarat fogja látni.

Annyira tetszenek a rajzok!
Szinte az egész oldalt elfoglalják a színes képek.
A történet tanulságos, az életbe beépíthető, megszívlelendő.

Ettől a mesétől mindig olyan szomorú lettem kiskoromban, de imádom Andersen meséit, az ÖSSZESET, csak azt sajnáltam, hogy ilyen rövid volt…de akkor is nagyon szeretem. :) Olyan szomorú és egyben tanulságos is, szerintem kiskorában egy gyereknek mindenképpen fel kell olvasni. Én sokat éreztem azt gyerekként, hogy egy kis rút kiskacsa vagyok (főleg ha a suliban valaki valami rosszat mondott), de már csak várom, hogy hattyú legyek én is.
Nem maradhat ki senki olvasmányai közül. A tökéletes leírása annak, hogy belül mindenki szép.

Boldog volt, nagyon boldog, de mégsem fuvalkodott fel, mert a jó szív sohasem kevély.

– Ide süss, pajtás! – szólították meg a rút kiskacsát. – Olyan csúf vagy, hogy szinte tetszel nekünk!