88. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

A ​Hókirálynő 170 csillagozás

Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Kay és Gerda öreg nagymamájukkal élnek együtt nagy szeretetben. Egy nap a gonosz, hidegszívű Hókirálynő meglátogatja Kay-t és magával viszi az országába, az örök jég birodalmába. Gerda azonban nem nyugszik bele abba, hogy elveszítette Kay-t. Megígéri nagymamájának, hogy ha addig él is, felkutatja a Hókirálynő birodalmát és visszahozza a fiút szülőházába. Gerda még nem is sejti, mennyi akadályt kell legyőznie ehhez…

Eredeti megjelenés éve: 1844

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Minden gyermek könyve

>!
Elektra, 2017
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155679377 · Illusztrálta: A. Cherepanov
>!
Alexandra, Pécs, 2016
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633577356 · Fordította: Fehér Tamás · Illusztrálta: Ana Grigorjev
>!
Alexandra, Pécs, 2016
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633577356 · Illusztrálta: Gordana Maletić

6 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Gerda · Kay · szereplő


Kedvencelte 22

Most olvassa 3

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kawaii_vIVIv>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Gyerekkorom egyik kedvenc meséje, amit sosem untam meg. Nagyon sokszor olvastam újra, nézegettem a könyvben a képeket, közben én is ott kalandoztam Gerdával és Kay-al.
Kedvenc részeim közé tartozott amikor Gerda találkozott a kis rablóleánnyal :)
Emlékszem mennyire drukkoltam annó a kis Gerdának, aki idő közben felnőtt, hogy találja meg és mentse meg a fiút.
Filmben annyira nem tetszett, könyvben ezerszer jobb ez a mese.
Ami Andersen keze közül kikerült azt mind egytől egyik olyan mese, amit bátran újraolvas az ember felnőtt korában és boldogan mosolyogva gondol vissza a gyerekkorára. Mert mindegyik meséje kapcsán eszembe jut egy kellemes emlék abból az időből. :) Néha olyan jó lenne visszamenni és újra egy kicsit gyereknek lenni. :)

Hópárduc P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Nagyon aranyos kis mese. A kisebbik lányom egyik kedvence. Miatta is történt meg az olvasás.
A képek is szépek! :)

Kek P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Ezen a könyvön keresztül ismertem meg Andersent. Hogy mikor, arra már nem emlékszem – de biztos, hogy tudtam már olvasni, mert nekünk nem olvasott fel anyukánk, csak egész pici korunkban. Szóval, bár ez a mesekönyv családi közös, én igen hamar kisajátítottam, és azóta is az én könyveim között van, nem hagytam, hogy anyám elmentse a mi egykori gyerekkönyveinkből összegyűjtött unokázóra. Nem, ez eldugott saját lett. (Persze azóta mind a 4 unoka hallott-látott épp elég Andersent.) Aztán nyilván ezer változatban találkoztam velük filmen, mesekönyvben, magyar órán tanítottam, sőt még a szakdolgozatomba is belekerült Schäffer Erzsébetnek egyik Nők Lapjánban megjelent cikke, amely arról szól, hogy fáradt barátjának olvassa fel a Hókirálynőt, s hogy az milyen mai… És akkor elővettem újra, hogy elolvassam. Aztán jött a Narnia-őrület a moziban – s nekem megint ez a mese dörömbölt a tudatalattimban. Aztán most elolvastam újra elejétől a végéig és jöttem rá, hogy alig emlékszem a kötetben szereplő 23-ból néhányra. A Hókirálynőre naná, meg A kis gyufaárus kislányra… És tudom, hogy a vadhattyús volt a kedvencem gyerekkoromban, de hogy pont 11-en voltak, arra már nem emlékeztem (a csalánruhára viszont igen). Ugyanilyen meglepő volt a Borsószem királykisasszony (itt: Mese a valódi királylányról) rövidsége – 1 oldalnyi szöveg –, mert a gyönyörűséges rajz égett bele az emlékeimbe. A fenyő címűt annyi karácsonyi kötetben olvastam már, hogy arra emlékeztem, de még mindig nem szeretem. Az Arielt viszont jó volt eredetiben elolvasni, hogy mi is az, ami tényleg benne van. Érdekes, hogy a legismertebbek közül a Hüvelyk Kati most sem tetszett – gyerekfejjel sem –, A rút kiskacsa viszont mindig is kedvenc volt és az is marad. A király új ruháját nagyon utáltam egykor, felnőtten viszont annyira igaznak és okosnak tartom, hogy csak na. A Nagy Kolozs meg a Kicsi Kolozs… hát, mit mondjak? Elborzasztott és a mai napig is kiakaszt, hogy lehet csak úgy agyoncsapni 4 lovat meg a saját anyját csak úgy valakinek… (Erre emlékeztem, úgy látszik régen is sokkolt!) Érdekes volt szembesülni az ismeretlenebb rövidekkel is, s hogy mennyire kiestek az emlékezetemből, pedig hát azt tartom magamról, hogy ismerem az Andersen-meséket… Hát, lehet, hogy még jobban is lehetne!

Márk_2011 P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Gyermekkorom meséiből kimaradt ez a csodás történet. Emlékszem féltem a Móra féle könyv illusztrációitól.
Felnőtt fejjel olvasva, ez egy csodálatos mese!
Nagyon örülök, hogy elolvashattam.

Judit_Megyeri IP>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Gyönyörűek a képek ebben a könyvben, a mese pedig szívet melengető. :)

bagie P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Három mesét tartalmaz az 1982-es kiadású könyv. A vadhattyúk és a Borsószem hercegkisasszony -általam- régóta ismert és kedvelt mesék. Bevallom a könyv címadó meséje nekem ismeretlen volt eddig… (nem is értem!).
Ez utóbbi -címadó- történet, gyönyörű mese a szeretetről, arról, hogy mennyi mindent meg teszünk a szívünknek kedves emberért… és a világról, amely görbe tükörrel / szilánkkal / jeges csókkal megzavarhat minket, hogy a szépet lássuk.
Még jó, hogy azért akad néhány Gerda, aki küzd a világ ellen a szépségért, barátságért, szeretetért!

2 hozzászólás
viharmacska>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

volt belőle hatrészes kirakó is, az is ötcsillagos, meg diafilm, amire nem emlékszem.
ezt is újra kellene.

gesztenye11 >!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Nagyon kedves mese, de nem biztos, hogy csak gyerekeknek, mert felnőttek érthetik igazán. És nem is csak egy mese, mert mesélnek benne a virágok, meg a varjak is. A történet a szeretet és a barátság története, nem is a Hókirálynőről, hanem Greta barátságáról és kitartásáról szól, amikor Kay-t keresi. Csupa kalandon keresztül (amelyek közt veszélyesek is vannak, ha csak a rablóleány késes akciójára gondolunk), de végül is sok-sok állat és ember segíti. spoiler
Kisgyerekeknek csak akkor ajánlom, ha felnőttek olvassák fel nekik!

Szilvi1111>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Gyermekkorom egyik kedvenc meséje, nagyon jó volt most újraolvasni :) Szeretem Andersen meséit, a kedvenceim, a gyerekeimnek is sokat olvastam őket.

Niki P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Szép történet a testvéri szeretetről, a jó és a gonosz harcáról. Együtt utaztam Gerdával, vele szorongtam, és vele győzedelmeskedtem, Úgy éreztem, hogy én is keresztül megyek azokon, amiken nkei kell, hogy újból együtt lehessen Kay-jel.


Népszerű idézetek

Molnár_Sarolta>!

Másoknak a szívébe fúródott egy kis tükörcserép, s az volt a legrettenetesebb, mert a szív jéggé fagyott tőle.

ELSŐ MESE - Egy tükörről és cserepeiről (Ciceró, 2007)

Molnár_Sarolta>!

Pedig az üvegszilánk tette élessé a szemét, a szívét meg a másik üvegszilánk fagyasztotta jéggé, ezért kötekedett még a kis Gerdával is, aki pedig egész lelkéből szerette.

Molnár_Sarolta>!

Ott ültek egymás mellett, felnőttek s mégis gyermekek, gyermekek a szívük mélyén.

h_orsi P>!

Ó, milyen szürke, milyen szomorú a messzi világ!

Harmadik mese - A varázslóasszony virágoskertjéről (Ciceró, 2007)

Molnár_Sarolta>!

Persze hogy a varjúnak a kedvese is varjú, hiszen a madaraknál is úgy van: minden zsák megleli a foltját.

Kapcsolódó szócikkek: varjú
h_orsi P>!

Gerda édesdeden aludt, s olyan szépeket álmodott, mint egy királykisasszony a lakodalma napján.

HARMADIK MESE - A varázslóasszony virágoskertjéről (Ciceró, 2007)

serengeti P>!

A sellő kinyújtotta szép fehér karját, lábujjhegyre emelkedett, és olyan lebegő táncot lejtett, hogy alig érintette a padlót.

Molnár_Sarolta>!

„Bizony mondom néktek, ha csak olyanokká nem lesztek, mint ezek a kisdedek, nem juttok be a mennyeknek országába!”

SzTEtti>!

Téli éjeken néha átsuhan a város utcái felett, s benéz az ablakokon, olyankor festi azokat a csodálatos jégvirágokat az üvegekre.

Második mese 40. oldal (Móra,1982)

gesztenye11 >!

Rekkenő hőség volt a szobában, a finn asszony félig pőrén járt-kelt odabenn. Gerdáról nyomban lerántotta a ruhát, a csizmát, a kesztyűt, hogy ne legyen olyan melege, a rénszarvasnak egy darab jeget tett a homlokára, aztán elolvasta a tőkehalra írott levelet, elolvasta másodszor, harmadszor is, s amikor már betéve tudta, a tőkehalat beledobta a bográcsba, hiszen abból még pompás leves lesz. A finn asszony nem tékozolt el semmit.

HATODIK MESE a lapp asszonyról meg a finn asszonyról


Hasonló könyvek címkék alapján

Anna Milbourne: Diótörő
Tony Wolf: Legszebb meséim
Jakob Martin Strid: Mimbo Jimbo és a hosszú tél
Walt Disney – Dr. Plüssi – Fordulatos hóember kaland
Daisy Meadows: Simi karácsonyi kalandja
Julia March: Jégvarázs 2. – Mágikus kalauz
Ján Navrátil: Pamut Peti és Fonál Fáni
Antalfy István – Haui József: A Tél meséi
Disney Hercegnők – Lélegzetelállító történetek
Csukás István: Pom Pom meséi – Órarugógerincű Felpattanó