A ​Hókirálynő 180 csillagozás

Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Kay és Gerda öreg nagymamájukkal élnek együtt nagy szeretetben. Egy nap a gonosz, hidegszívű Hókirálynő meglátogatja Kay-t és magával viszi az országába, az örök jég birodalmába. Gerda azonban nem nyugszik bele abba, hogy elveszítette Kay-t. Megígéri nagymamájának, hogy ha addig él is, felkutatja a Hókirálynő birodalmát és visszahozza a fiút szülőházába. Gerda még nem is sejti, mennyi akadályt kell legyőznie ehhez…

Eredeti cím: Snedronningen

Eredeti megjelenés éve: 1844

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Minden gyermek könyve

>!
Elektra, 2017
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155679377 · Illusztrálta: A. Cherepanov
>!
Ciceró, Budapest, 2007
80 oldal · ISBN: 9789635396160
>!
MusicDome, Budapest, 2003
Felolvasta: Molnár Piroska

4 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Gerda · Kay · szereplő


Kedvencelte 22

Most olvassa 2

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kawaii_vIVIv>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Gyerekkorom egyik kedvenc meséje, amit sosem untam meg. Nagyon sokszor olvastam újra, nézegettem a könyvben a képeket, közben én is ott kalandoztam Gerdával és Kay-al.
Kedvenc részeim közé tartozott amikor Gerda találkozott a kis rablóleánnyal :)
Emlékszem mennyire drukkoltam annó a kis Gerdának, aki idő közben felnőtt, hogy találja meg és mentse meg a fiút.
Filmben annyira nem tetszett, könyvben ezerszer jobb ez a mese.
Ami Andersen keze közül kikerült azt mind egytől egyik olyan mese, amit bátran újraolvas az ember felnőtt korában és boldogan mosolyogva gondol vissza a gyerekkorára. Mert mindegyik meséje kapcsán eszembe jut egy kellemes emlék abból az időből. :) Néha olyan jó lenne visszamenni és újra egy kicsit gyereknek lenni. :)

Hópárduc P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Nagyon aranyos kis mese. A kisebbik lányom egyik kedvence. Miatta is történt meg az olvasás.
A képek is szépek! :)

Kek P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Ezen a könyvön keresztül ismertem meg Andersent. Hogy mikor, arra már nem emlékszem – de biztos, hogy tudtam már olvasni, mert nekünk nem olvasott fel anyukánk, csak egész pici korunkban. Szóval, bár ez a mesekönyv családi közös, én igen hamar kisajátítottam, és azóta is az én könyveim között van, nem hagytam, hogy anyám elmentse a mi egykori gyerekkönyveinkből összegyűjtött unokázóra. Nem, ez eldugott saját lett. (Persze azóta mind a 4 unoka hallott-látott épp elég Andersent.) Aztán nyilván ezer változatban találkoztam velük filmen, mesekönyvben, magyar órán tanítottam, sőt még a szakdolgozatomba is belekerült Schäffer Erzsébetnek egyik Nők Lapjánban megjelent cikke, amely arról szól, hogy fáradt barátjának olvassa fel a Hókirálynőt, s hogy az milyen mai… És akkor elővettem újra, hogy elolvassam. Aztán jött a Narnia-őrület a moziban – s nekem megint ez a mese dörömbölt a tudatalattimban. Aztán most elolvastam újra elejétől a végéig és jöttem rá, hogy alig emlékszem a kötetben szereplő 23-ból néhányra. A Hókirálynőre naná, meg A kis gyufaárus kislányra… És tudom, hogy a vadhattyús volt a kedvencem gyerekkoromban, de hogy pont 11-en voltak, arra már nem emlékeztem (a csalánruhára viszont igen). Ugyanilyen meglepő volt a Borsószem királykisasszony (itt: Mese a valódi királylányról) rövidsége – 1 oldalnyi szöveg –, mert a gyönyörűséges rajz égett bele az emlékeimbe. A fenyő címűt annyi karácsonyi kötetben olvastam már, hogy arra emlékeztem, de még mindig nem szeretem. Az Arielt viszont jó volt eredetiben elolvasni, hogy mi is az, ami tényleg benne van. Érdekes, hogy a legismertebbek közül a Hüvelyk Kati most sem tetszett – gyerekfejjel sem –, A rút kiskacsa viszont mindig is kedvenc volt és az is marad. A király új ruháját nagyon utáltam egykor, felnőtten viszont annyira igaznak és okosnak tartom, hogy csak na. A Nagy Kolozs meg a Kicsi Kolozs… hát, mit mondjak? Elborzasztott és a mai napig is kiakaszt, hogy lehet csak úgy agyoncsapni 4 lovat meg a saját anyját csak úgy valakinek… (Erre emlékeztem, úgy látszik régen is sokkolt!) Érdekes volt szembesülni az ismeretlenebb rövidekkel is, s hogy mennyire kiestek az emlékezetemből, pedig hát azt tartom magamról, hogy ismerem az Andersen-meséket… Hát, lehet, hogy még jobban is lehetne!

Márk_2011 P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Gyermekkorom meséiből kimaradt ez a csodás történet. Emlékszem féltem a Móra féle könyv illusztrációitól.
Felnőtt fejjel olvasva, ez egy csodálatos mese!
Nagyon örülök, hogy elolvashattam.

Judit_Megyeri IP>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Gyönyörűek a képek ebben a könyvben, a mese pedig szívet melengető. :)

bagie P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Három mesét tartalmaz az 1982-es kiadású könyv. A vadhattyúk és a Borsószem hercegkisasszony -általam- régóta ismert és kedvelt mesék. Bevallom a könyv címadó meséje nekem ismeretlen volt eddig… (nem is értem!).
Ez utóbbi -címadó- történet, gyönyörű mese a szeretetről, arról, hogy mennyi mindent meg teszünk a szívünknek kedves emberért… és a világról, amely görbe tükörrel / szilánkkal / jeges csókkal megzavarhat minket, hogy a szépet lássuk.
Még jó, hogy azért akad néhány Gerda, aki küzd a világ ellen a szépségért, barátságért, szeretetért!

2 hozzászólás
aram76>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Ezernyi filmfeldolgozásával, talán már senki sincs, aki ne tudná miről is szól ez a történet. Szépen illusztrált, igazi Andersen történet.

viharmacska>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

volt belőle hatrészes kirakó is, az is ötcsillagos, meg diafilm, amire nem emlékszem.
ezt is újra kellene.

Eftímea >!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Nagyon szeretem Andersen meséit, talán pont azért, mert nem szokványosak. Rengeteg inspirációt adrak régen, amikor saját meséket, novellákat írtam.
A Hókirálynő az egyik legnagyobb kedvencem, Gerda kitartása és álhatatossága, amivel megy szeretett Kay-ja után. Még diafilmen is megvan, szántalanszor olvastam. Ez a kiadás pedig az egyik legszebb, szerintem ☺
Megunhatatlan ❤

1 hozzászólás
Niki P>!
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő

Szép történet a testvéri szeretetről, a jó és a gonosz harcáról. Együtt utaztam Gerdával, vele szorongtam, és vele győzedelmeskedtem, Úgy éreztem, hogy én is keresztül megyek azokon, amiken nkei kell, hogy újból együtt lehessen Kay-jel.


Népszerű idézetek

Molnár_Sarolta>!

Másoknak a szívébe fúródott egy kis tükörcserép, s az volt a legrettenetesebb, mert a szív jéggé fagyott tőle.

ELSŐ MESE - Egy tükörről és cserepeiről (Ciceró, 2007)

Molnár_Sarolta>!

Pedig az üvegszilánk tette élessé a szemét, a szívét meg a másik üvegszilánk fagyasztotta jéggé, ezért kötekedett még a kis Gerdával is, aki pedig egész lelkéből szerette.

Molnár_Sarolta>!

Ott ültek egymás mellett, felnőttek s mégis gyermekek, gyermekek a szívük mélyén.

h_orsi P>!

Ó, milyen szürke, milyen szomorú a messzi világ!

Harmadik mese - A varázslóasszony virágoskertjéről (Ciceró, 2007)

Lilyrose_Reed>!

Benn, a nagyváros szívében, ahol olyan sok a ház meg az ember, szűken vannak
hely dolgában, s a legtöbb embernek nincs kertje, beérik hát a cserépbe ültetett virágoskerttel.

Molnár_Sarolta>!

Persze hogy a varjúnak a kedvese is varjú, hiszen a madaraknál is úgy van: minden zsák megleli a foltját.

Kapcsolódó szócikkek: varjú
Lilyrose_Reed>!

Hallgassátok csak! Már kezdjük is a mesét. Mire a végére érünk, többet tudunk
majd, mint most, az elején.

serengeti P>!

A sellő kinyújtotta szép fehér karját, lábujjhegyre emelkedett, és olyan lebegő táncot lejtett, hogy alig érintette a padlót.

SzTEtti>!

Téli éjeken néha átsuhan a város utcái felett, s benéz az ablakokon, olyankor festi azokat a csodálatos jégvirágokat az üvegekre.

Második mese 40. oldal (Móra,1982)

gesztenye11>!

Rekkenő hőség volt a szobában, a finn asszony félig pőrén járt-kelt odabenn. Gerdáról nyomban lerántotta a ruhát, a csizmát, a kesztyűt, hogy ne legyen olyan melege, a rénszarvasnak egy darab jeget tett a homlokára, aztán elolvasta a tőkehalra írott levelet, elolvasta másodszor, harmadszor is, s amikor már betéve tudta, a tőkehalat beledobta a bográcsba, hiszen abból még pompás leves lesz. A finn asszony nem tékozolt el semmit.

HATODIK MESE a lapp asszonyról meg a finn asszonyról

Kapcsolódó szócikkek: rénszarvas

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Mazsola
Dr. Seuss: A Grincs
Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt
Disney Hercegnők – Lélegzetelállító történetek
Anna Milbourne: Diótörő
Jakob Martin Strid: Mimbo Jimbo és a hosszú tél
Tony Wolf: Legszebb meséim
Dobos Edit: Tündérmanók meséi
Walt Disney – Dr. Plüssi – Fordulatos hóember kaland
Julia March: Jégvarázs 2. – Mágikus kalauz