Az ​örökség 50 csillagozás

Hanni Münzer: Az örökség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A fiatal amerikai doktornő, Felicity nagyanyja meghal, az édesanyjának pedig nem sokkal később nyoma vész. A szálak Rómába vezetnek, ahol Felicity egy rejtélyes naplóra akad. Ezzel pedig kezdetét veszi az időutazás, amelynek során a lány előtt feltárul családja végzetes története. A dédnagyanyja, Elisabeth és a lánya, Deborah az emberiség történelmének legsötétebb időszakában, Hitler Harmadik Birodalmában hazugságok és intrikák útvesztőiben tévelyegve igyekezett szembeszállni a gonosszal, ám egy sorsszerű szerelem a hatalom játékszereivé tette őket. Borzalmas titkukat mindketten magukkal vitték a sírba… Ám a múltat nem lehet eltörölni, s árnyékot vet a ma élőkre is.

Az örökség a szerelem és a megszállottság, a bűn és a bűnhődés, az árulás és a bosszú keserédes története.

Eredeti cím: Honigtot

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Animus, Budapest, 2015
336 oldal · ISBN: 9789633243374 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2015
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633243367 · Fordította: Dobosi Beáta

Enciklopédia 3


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Hanni Münzer: Az örökség

Rettenetesen becsapós ez a borító, mert az ember lánya azt gondolná, hogy egy finom, ártatlan történetet fog olvasni, holott 40 oldallal később belecsöppen a 2. világháború borzalmaiba, az értelmetlen öldöklésbe, a bujkálásba, a kémhálózat viszontagságos mindennapjaiba.
Nagyon megrázó volt két generációnyi életet végigkövetni a múltban. Először csodálkoztam is, hogy Felicity dédszüleivel indítunk, nem gondoltam volna, hogy ennyire visszanyúlunk a háború előtti időszakra, aztán ahogy laponként összeállt a cselekmény, és minden értelmet nyert, úgy vesztem el én is a történetben. Szomorú, ugyanakkor izgalmas volt végigkövetni, hogy ezek a hétköznapi lányok és asszonyok a maguk módján hogyan harcoltak az elnyomás ellen, életüket kockáztatva a szeretteikért, miközben körülöttük összeomlott a világ, és halál halált követett.
Bár Deborah karakterével nem tudtam teljes mértékben azonosulni, Marlene története nagyon megérintett, a bosszúja pedig egyenesen elképesztő volt.
Szeretnék még olvasni Hanni Münzertől!

3 hozzászólás
Joxer>!
Hanni Münzer: Az örökség

A cím és a borító csalóka, mert ezek alapján azt hinné az olvasó, hogy az örökség egy ékszert, esetleg valamilyen régi családi vállalkozást: boltot, vagy éttermet takar. Ehelyett a történet a fiatal főszereplő legfontosabb családi örökségét: valódi származását és édesanyjának és nagyanyjának élettörténetét meséli el, a II. világháború elöttől a végéig, igencsak részletesen bemutatva a náci birodalom mindennapjait, és működését, és a félzsidók megpróbáltatásait.
Ennek ellenére, vagy éppen ezért off a könyv számomra kellemes meglepetés volt, mert egy nagyon izgalmas, fordulatos és letehetetlen regényt rejt!

5 hozzászólás
Szamღca>!
Hanni Münzer: Az örökség

Hát sajnos nekem ez a könyv elég nagy csalódás volt. Nagyon nagy elvárásokkal kezdtem neki mert imádom az olyan történeteket mikor a jelenkorban élő szereplők eltemetetett, sötét múlt után nyomoznak…. Mikor kiderül vkiről hogy nem az akinek hitték.
Nagyon jól indult a történet. Felicity nagymamája halála utan édesanyja egy dobozra bukkan amiben kivágott újságcikkeket es egy naplót találnak…. a szálak Németországba a II. Világháború időszakára nyúlnak vissza es kiderül, hogy a kis egyszerű nagymama nem is élt olyan hétköznapi életet hanem sötét titkok bujnak meg a háttérben.
Bepillantást nyerhetünk a 20-as évek elejétől; Hitler felbukkanásától a német történelemben a II. Világháború végéig tartó sötét korszakra….
A könyv feléig imádtam. Rengeteg érdekes történelmi információ szerepelt benne nagyon ügyesen, olvasmányos formában beleszőve a történetbe. Szimpatikus volt a család én személy szerint nagyon megértettem őket hogy az akkori egyre sötétedő korszakban sokan ugy gondolták, hogy ez csak átmeneti es majd elmúlik miközben egyre nehezebb es sötétebb lett…..
Utána nagyi tinédzser lett; 17 éves csitri…. és innentől nekem a történet lefelé haladt…. Én sajnos nem tudtam sem megszeretni sem megérteni. Számomra ő nem volt hős hanem egy kis buta (azert eleg durva hogy ott él, de igazából nem is hall majdnem a világháború végéig a zsidóüldözésről) spoiler volt. En nem éreztem at az ő nagy önfeláldozását…. az egész innentől nekem olyan hihetetlen. spoiler
A vége meg aztán abszolute de hihetetlen es összecsapott volt.

Igazan sajnalom, mert ilyen erovel lehetett volna jo is…. az eleje roppant igeretes volt.

KönyvMoly_1989>!
Hanni Münzer: Az örökség

A bájos borítóra figyeltem fel nyáron, amikor megvettem és egyből tudtam, hogy szeretném ezt a könyvet.
Itt is jókat olvastam róla és a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet, ettől függetlenül kicsit koppantam, úgy érzem. A történet maga nagyon érdekes volt, de az írónő stílusa nekem nem tetszett, nem tudta kellően átadni az érzelmeket… Sajnálom, pedig általában szeretni szoktam hasonló regényeket. :(

KBCsilla P>!
Hanni Münzer: Az örökség

Általában nem szoktam elintézni az értékelésemet annyival, hogy letehetetlen volt, de most ezt kell írnom.
Ezt tényleg hurcolni kellett magammal, na jó, ez a része a dolognak nem újdonság.
Már megint egy kemény nő, aki mer dönteni, hogy elinduljon, változtasson, és felkutassa azt, amire vágyik.
Most úgy érzem, hogy újraolvasandó, hiszen annyi benne az információ, hogy biztosan bújtak el közöttük még feldolgozásra váró apró gondolatok.

zsanna525>!
Hanni Münzer: Az örökség

Imádtam az elejétől a végéig,bár nem túl vidám történet.Letehetetlen !!!

minett>!
Hanni Münzer: Az örökség

Hú ez letehetetlen volt! Kicsit hasonlít Lucinda Riley könyveihez, aki számomra szintén nagy kedvenc.
Deborah története tényleg a székhez szegezett, alig vártam, hogy olvashassam mi történik vele és a barátnőjével.
Ami különösen elgondolkodtató, hogy a második világháború idején valóban mennyi erős jellemű és tartású ember lehetett, akik a saját életük árán is – dacolva mindennel – küzdöttek azért, hogy másoknak, így a jelen nemezedéknek is jobb legyen és véget érjen az értelmetlen háború.

zsudike P>!
Hanni Münzer: Az örökség

Számomra nehezen indult az olvasás, a történet az elveszett anyáról és a nagymama titkairól elsőre nem keltette fel az érdeklődésem. De mikor teljes mértékben a II Vh előzményei és hatásai egy zsidó apára, nem-zsidó anyára és gyerekeikre került a középpontba, már nem tudtam elszakadni az eseményektől. Érdekelt a sorsuk. Próbáltam anyai szívvel végiggondolni Elisabeth döntéseit, spoiler , közben azon gondolkoztam ebben a félelmetes helyzetben milyen súlyos teher nehezedik az anya vállára.
Végülis a könyv tetszett, olvasmányos volt, és izgalmas, tele erős és bátor női főszereplővel. Nem csak Elisabeth vagy Deborah, hanem Marlene és Magda karaktere is lenyűgözött.

OOKakadu>!
Hanni Münzer: Az örökség

Ritkán hagyok félbe egy könyvet, ez ilyen volt. Pedig imádom a témát, a korszakot, minden adott lett volna, és mégis csak bosszankodtam miatta. A történetmesélés nem tetszett, egyszerűen nincs jól megírva a regény. Csak egy könyvet olvastam Fábián Jankától, engem arra emlékeztet a stílusa: gyorsan pörörgnek az események, Hanni Münzer is sok mindent csak egy mondattal megmagyaráz és elintéz. Pl. bizonyos akadályokat a főhős pillanatok alatt elhárít, mert volt egy régi ismerőse valahonnan, aki tartozott neki egy szívességgel, ezért elintézte neki ezt a szinte lehetetlennek tűnő dolgot. Probléma egy mondatban megoldva. Aztán erről többet nem hallunk. Nekem kicsit csacska az egész, hiába foglalkozik egy sötét korszakkal.

1 hozzászólás
bokrichard>!
Hanni Münzer: Az örökség

Igazi hölgyregény ez a könyv: bemutatja, hogyan élhet meg valaki egy olyan szörnyű korban, mint a második világháború. Letehetetlen volt, az események csak úgy sodortak magával, és bár nem túl vidám, de mindenképp tanulságos történet.


Népszerű idézetek

Timcsyke>!

Minden ember egy nagy láncolat része, mert mindannyian az őseink életének egy darabkáját és gondolatait hordozzuk. Ha a szeretet a szívben lakozik, akkor az emlékek a lélekben. Mindkettő halhatatlan. De időnként történnek rossz dolgok, amelyek kiszakítanak egy szemet ebből a láncból, és beárnyékolják a szívet és a lelket. Én is réges-régen kiszakadtam.

Kókuszka>!

Elsőként hadd mondjam el, hogy az igazság mindig a maga törvényeit követi. Egyszer utolér minket, és ellenünk vall. De ugyanakkor szabaddá is tesz minket. Begyógyítja a sebeket, és békét hoz.

328. oldal

Sippancs P>!

– (…) Alapjában véve az állatok okosabbak, mint az emberek. Nem ismerik a gőgöt, a faji különbségeket, nem akarnak érvényesülni, hatalmat szerezni, és nem ölik meg a maguk fajtáját gyűlöletből vagy a mássága miatt. Az állatok csak azért ölnek, hogy életben maradjanak. Az ember azonban önmaga ellensége.

82-83. oldal

Sippancs P>!

Az óta az este óta hallom azokat a szörnyű hangokat. Senki más nem hallja őket. A lelkemben üvöltenek, szétszakítják a mellkasomat. Az óta az éjszaka óta magamban cipelem a halál jajszavát, és egyre azon tűnődöm, meghalhat-e az ember a belső hangok kínjától?

160. oldal

Sippancs P>!

1923 októberében egy vekni kenyér ötvennyolcmillió birodalmi márkába került, az emberek talicskányi értéktelen bankóval jártak vásárolni, és kis híján üres kézzel tértek haza. Senkinek nem volt munkája, mindenki éhezett, és lassan elveszítette a szebb jövőbe vetett hitét. Nem a politika kormányzott, hanem a nyomor. És ez veszélyes táptalaja a szélsőséges eszméknek.

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1923 · kenyér
Sippancs P>!

Milyen ragályos is a félelem! – gondolta. Megsemmisíti az embert.

77. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem
Sippancs P>!

Az SA gyújtotta tüzek az árják otthonaiban semmi kárt nem tettek. A német népnek eszméiben és istenbe vetett hitében a Führer mellett kellett állnia. És a német nép gyorsan tanult. Főleg azt tanulta meg, hogy félrenézzen és hallgasson, amikor mást ér szerencsétlenség. Egy egész nép vállalta az önkéntes vakságot.

143. oldal

Sippancs P>!

Hogyan válogathatja szét az ember az életét jelentő dolgokat, ha csupán egyetlen bőröndnyit szabad bepakolnia?

146. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bernhard Schlink: Olga
Erich Maria Remarque: Éjszaka Lisszabonban
Bernhard Schlink: A felolvasó
Marie Louise Fischer: Senta házassága
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Irwin Shaw: Oroszlánkölykök
Magyar Imre: „Oly korban éltem én…”
Závada Pál: Egy piaci nap
Philip Roth: Összeesküvés Amerika ellen
Diane Ackerman: Menedék