Rekviem ​egy gyilkos asszonyért 113 csillagozás

Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Izland rideg északi partvidékén járunk, 1829-ben.
Agnes Magnúsdóttir megöli a szeretőjét, ezért halálra ítélik és a kivégzésig egy család gondjaira bízzák. Lelkészt is rendelnek mellé, hogy feloldozza bűnei alól.
Az elítélt lassan megnyílik a tisztelendőnek, elmeséli neki az életét és a gyilkosság előzményeit. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy semmi sem az, aminek látszik, de az idő vészesen fogy – közeleg a tél, és vele a kivégzés napja.
Egyedül Agnes tudhatja a teljes igazságot. Ez az ő története.

Eredeti mű: Hannah Kent: Burial Rites

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633994429 · Fordította: Lengyel Tamás

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Agnes Magnúsdóttir · Jón tiszteletes · Karitas · Natan Ketilsson · Thorvardur Jónsson


Kedvencelte 19

Most olvassa 13

Várólistára tette 197

Kívánságlistára tette 206

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride IMP
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Néha már- már irigylem azokat, akik az egy kaptafára kreált, mondandó nélküli YA könyvek után is azt mondják, hogy megérintette őket, kaptak a kötettől valamit, ami mély nyomot hagyott. Engem is könnyen meg tud venni egy regény, de ahhoz, hogy hasonló, lelki folyamatok induljanak el, több szokott kelleni. Ezt most Hannah Kent megadta nekem.
Nem azért olvastam heteken keresztül, mert nem tudtam volna befalni egy éjszaka, hanem maga a hangulat 1-1 fejezet után olyan kellemesen megülepedett, hogy nem viselte volna el kátrányos szívem azt, hogy egybe rázúdítsam az egészet.
Ebben a könyvben benne volt az, ami miatt sokszor kortárs helyett az ötszáz éve elhunyt szerzőt választom: festői leírások, amik nyomán a szél fuvallatát is érezni, a hangulat a lapokról úgy ragad rád, hogy le se tudod mosni. Nem csak a pattogó párbeszédek és pofába mászó kijelentések helyettesítik mindezt.
Jó volt ízlelgetni, kicsit borzongani és félni, hogy eljön az utolsó oldal és el kell engednünk, hisz az utolsó, Izlandon kivégzett asszony sorsáról előre tudni, hogy nem változtatható meg, akkor sem, ha ez egy regény.
Gombóckát nyeltem, kicsit könnyeztem. Fantasztikus, szép mű.

3 hozzászólás
>!
Kathryn
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Még a megjelenése előtt szemet szúrt a boritója, a tartalma és, hogy Izlandon játszódik. Kevés könyvről mondható el, hogy Izlandon játszódik. Hamar be is rendeltem és vártam a csodát, hogy elolvashassam. Igy év vége felé elszaladt velem a ló a thrillereket és a krimiket illetően. Mindig is vonzottak az ilyen regények, ahol valami birósági tárgyalás, kivégzés oka veszi kezdetét és a miérteket boncolgatja. Éreztem, hogy ebben az irásban nem csalódhatok.

http://simplexautumn.blogger.hu/2016/12/29/konyv-rekvie…

>!
ƨɔɴом
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Fantasztikus tájleírásokkal tarkított történet az emberi jellemről, és arról, hogy mennyi múlik azon, hogy valaki tovább lát az orra hegyén is.
Egy gondolat a könyvhöz:
„Az igazság olyan, akár egy régi könyv lapjain a betű: azt várja, hogy kiolvassák.”

>!
csgabi MP
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Az egész azzal kezdődött, hogy a régi munkahelyemen kezembe került ez a könyv, és megakadt rajta a szemem – gyönyörű a borítója ugyanis. A mellettem álló Tünde rögtön felkapta a fejét, és elkezdte mondani: Hogy ő elkezdte olvasni, de abbahagyta, pedig nagyon kíváncsi, mi a vége, de itt és itt (megmutatta az adott oldalpár) abbahagyta, mert már nem bírta. És hogy olvassam már el, és aztán meséljem el, hogy mi a vége.
Nos, amúgy is megtetszett a történet (és a borító), és mindenképpen elolvastam volna, de ilyen felelősség terhe alatt meg kellett felelnem az elvárásnak, tehát hazahoztam a könyvet. A nyomás hatalmas volt. Éreztem Tünde pillantását minden alkalommal, amikor olvastam, ahogyan reményteljesen tekint rám, aki majd megszabadítja a kíntól, hogy nem tudja a történet végét.

A történet első negyede elég furcsa hatást gyakorolt rám, ugyanis nagyon tetszett a történet, az izlandi táj- és társadalomábrázolás, de folyton belealudtam az olvasásba. Komolyan mondom: régen aludtam olyan jól, mint amikor ez a könyv a kezemben volt. :-)
Aztán elmúlt ez az érzés, és a történet igazán szíven ütött és megfogott. A csuda vigye, hogy mostanában folyton ilyen regényekbe botlok. Nehezen ment az olvasás, amíg ennek a könyvnek az olvasása folyamatban volt, több Simenon-krimit is elolvastam, hogy felüdüljek ennek a történetnek a súlya alatt.

A szerző remekül írta meg Agnes történetét, aki az utolsó volt, akit Izlandon halálra ítéltek. Remélem, hogy Hannah Kent könyveivel fogunk még találkozni a könyvpiacon.

>!
Ardena P
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Nagyon sokat vártam tőle, nevezetesen, hogy kihúz az olvasási válságomból, de sajna ez nem történt meg, sőt.. még hülyébben érzem magam, hisz annyi jót hallottam róla, és nálam mégsem ért el semmilyen hatást. Ebben a könyvben minden és mindenki az, aminek első ránézésre gondoltam, az lett volna a csattanó, ha lett volna csattanó. Nyilván nem hittem, hogy egy krimi, de ez mégis zavart.
A szereplők közül sajnos senki nem került közel hozzám, elég furák voltak mindannyian, de persze az egy más kor, egy más világ, más kultúra volt. A tájleírások ugyan gyönyörűek voltak, és kellőképpen érzékletesek, de mindez nem mentette meg a kötetet attól, hogy sokszor elunjam magam rajta. :( Aki kicsit is kíváncsi rá, annak azt ajánlom, a fülszöveget ne olvassa el, hisz abban nagyjából benne van az egész tartalom.

3 hozzászólás
>!
ggizi P
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Izland. Már maga a tény, hogy ez a történet onnan való, mondhatni nyert ügy volt nálam. Teljesen elvarázsolódtam. Mert nemcsak egy közel kétszáz éve halálraítélt asszony történetét ismerhettük meg, hanem a korabeli izlandi életbe is betekintést kaptunk. Egy olyan életbe, ami egyszerre volt zord és kegyetlen, de emellett gyönyörű is. Csakúgy, mint a nyelvtörő elnevezések. És nemcsak a táj maga volt magával ragadó, hanem az emberek egyszerűsége és az az örökölt tudás, amivel szinte mindent hasznosítottak, hogy túléljék a hosszú és rideg teleket. Nagyon érdekes volt. Mint ahogy Agnes személyes története is, ami fokozatosan bontakozott ki, miközben a környezetében lévők hozzáállása is hasonló ütemben változott.
Nagyon lassú folyású a történet és a szereplők sem kerültek közel hozzám, de igazából nem is vártam mást. Így hitelesebbnek érződött az elszigeteltségben élő, idegenekkel zárkózott, de önmagukban összetartó izlandi emberekről kialakult kép.

>!
smetalin
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Úgy gondolom ehhez a könyvhöz hangulat kell, ami nekem most nem volt meg. Az Izlandról szóló tájleírások és az ott élő emberek bemutatása, az akkori kultúrájuk érdekes volt, de……én nem ezt vártam.
Ez egy lassan folydogáló történet, a fent említetteken kívül semmi különlegesség, semmi érdekes nincs benne. Egy asszony életét ismerhetjük meg, mi vezetett odáig amivel megvádolták,és amit talán elkövetett, talán nem, ha elolvasod a könyvet kiderül. Semmi misztikus nincs benne, aki nem kedveli az ilyen témát, az ne ijedjen meg, nyugodtan vágjon bele.

9 hozzászólás
>!
buzavirág
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Olyan ez a történet, mint az izlandi időjárás, hideg, zord, kegyetlen és kissé depresszív. Agnes története egy valós cselekményen alapul, ő volt az utolsó ember akit kivégeztek a szigeten. Szeretem az igaz történeteket, érdekes volt olvasni az ott élő emberek szokásait, mentalitását, de a történet számomra túl lassan csordogált. Az előadásmódja lírai elemekkel tarkított, számtalan vers is megtalálható a könyvben. De sajnos a fülszöveg teljes mértékben elárulja miről is fog szólni a könyv, ezért nincs benne semmi váratlan, és a gyilkosság elkövetésének oka is teljesen szokványos. Ez egy elmerengős, melankolikus történet, szerintem kell hozzá a megfelelő hangulat.

>!
mazsof
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Gyönyörű borító, figyelemfelkeltő cím és izgalmasnak ígérkező fülszöveg: – 1800-as évek Izlandja, gyilkossággal fűszerezve, nem mindennapi téma! – szinte „kötelező” volt megvenni. Biztosan kijelenthetem, hogy az év egyik legnagyobb felfedezése volt ez a könyv, hihetetlen módon elnyerte a tetszésem, remélem lesz még lehetőségem Hannah Kenttől olvasni. Rendkívül érdekes világot mutat be az írónő, nekem nagyon tetszett ahogy ábrázolta a korszak tájait, szokásait, embereit. Természetesen engem is izgatott Agnes története, melyet szép lassan megismerhetünk. Végig sejtettem tudtam, hogy mi lesz Agnes történetének vége, de ennek ellenére is izgultam és reménykedtem, folyamatosan fenntartotta az érdeklődésem, legszívesebben egész nap csak olvastam volna. Nagyon megszerettem Agnest. Ha egy szívbemarkoló, komolyabb hangvételű történetre vágysz egy furcsa, különös szokásokkal teli, számunkra ismeretlen vidéken, akkor ez a te könyved is!

>!
Amilgade
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Nem sok olyan könyvet olvastam ami Izlandon játszódik. Talán ezért is keltette fel a figyelmemet, meg persze az 1800-as évek mindig elcsábítanak. Gyönyörű tájleírást kaptam az írónőtől, először a nyári Izland, a határtalan legelőivel, majd később a téli Izland a kopár, fagyos, szeles földjeivel lopta be magát a szívembe.Kevés ennyire jól megírt főszereplővel találkoztam eddig, Agnes karaktere erős, megelevenedik a lapokon.
A másik ilyen erős karakter a befogadó család anya alakja, Margrét. A beteg, megtört anya szikár, és komor alakja a történet végére megszelídül.


Népszerű idézetek

>!
Ardena P

Életemben először valaki meglátott engem, és én szerettem őt, mert vele azt éreztem, elég vagyok.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir
10 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell 

– Ahogy mondják, blíndur er bóklaus madur. Az ember vak a könyvei nélkül.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir · könyv
>!
Bleeding_Bride IMP

Könyörtelen madár a holló, de okos. És a teremtményeket szerethetjük a bölcsességükért is, ha már a kedvességükért nem szerethetők.

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir · holló
>!
tmezo P

Olyan gyakran érzem úgy, hogy már alig vagyok jelen, hogy a dolgok súlya arra emlékeztet, még létezem.

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir
>!
Iłđi

– Ismerni valakinek a tetteit és ismerni magát az embert két különböző dolog.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir · tett
>!
Belle_Maundrell 

A tél úgy köszönt be, mint egy pofon a sötétben.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir · tél
>!
Bleeding_Bride IMP

Egyszer megesett. Egy holló leszállt a fatetőre, és a Bakki- tanya felé bökött a fejével, aztán később azon a héten vízbe fulladt egy kisfiú, lejjebb a folyón találták meg puffadt, elszürkült testét. A holló előre tudta.

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir · holló
>!
Tinah

Olyan ez, mint amikor jégen állsz, és hirtelen meghallod, hogy repedezni kezd a súlyod alatt – egyszerre borzongató és rémisztő.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir

Hasonló könyvek címkék alapján

Markus Zusak: A könyvtolvaj
Thomas Keneally: Schindler bárkája
Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon
Jaan Kross: A cár őrültje
Emma Donoghue: Érzékek tánca
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája
Gencso Sztoev: Az arany ára
Kemény Zsigmond: Zord idő
Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég