Rekviem ​egy gyilkos asszonyért 45 csillagozás

Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Izland rideg északi partvidékén járunk, 1829-ben.
Agnes Magnúsdóttir megöli a szeretőjét, ezért halálra ítélik és a kivégzésig egy család gondjaira bízzák. Lelkészt is rendelnek mellé, hogy feloldozza bűnei alól.
Az elítélt lassan megnyílik a tisztelendőnek, elmeséli neki az életét és a gyilkosság előzményeit. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy semmi sem az, aminek látszik, de az idő vészesen fogy – közeleg a tél, és vele a kivégzés napja.
Egyedül Agnes tudhatja a teljes igazságot. Ez az ő története.

Eredeti mű: Hannah Kent: Burial Rites

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633994429 · Fordította: Lengyel Tamás

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Agnes Magnúsdóttir


Kedvencelte 7

Most olvassa 6

Várólistára tette 140

Kívánságlistára tette 187

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Kathryn
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Még a megjelenése előtt szemet szúrt a boritója, a tartalma és, hogy Izlandon játszódik. Kevés könyvről mondható el, hogy Izlandon játszódik. Hamar be is rendeltem és vártam a csodát, hogy elolvashassam. Igy év vége felé elszaladt velem a ló a thrillereket és a krimiket illetően. Mindig is vonzottak az ilyen regények, ahol valami birósági tárgyalás, kivégzés oka veszi kezdetét és a miérteket boncolgatja. Éreztem, hogy ebben az irásban nem csalódhatok.

http://simplexautumn.blogger.hu/2016/12/29/konyv-rekvie…

>!
popKORN0725
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Fantasztikus tájleírásokkal tarkított történet az emberi jellemről, és arról, hogy mennyi múlik azon, hogy valaki tovább lát az orra hegyén is.
Egy gondolat a könyvhöz:
„Az igazság olyan, akár egy régi könyv lapjain a betű: azt várja, hogy kiolvassák.”

>!
Ardena P
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Nagyon sokat vártam tőle, nevezetesen, hogy kihúz az olvasási válságomból, de sajna ez nem történt meg, sőt.. még hülyébben érzem magam, hisz annyi jót hallottam róla, és nálam mégsem ért el semmilyen hatást. Ebben a könyvben minden és mindenki az, aminek első ránézésre gondoltam, az lett volna a csattanó, ha lett volna csattanó. Nyilván nem hittem, hogy egy krimi, de ez mégis zavart.
A szereplők közül sajnos senki nem került közel hozzám, elég furák voltak mindannyian, de persze az egy más kor, egy más világ, más kultúra volt. A tájleírások ugyan gyönyörűek voltak, és kellőképpen érzékletesek, de mindez nem mentette meg a kötetet attól, hogy sokszor elunjam magam rajta. :( Aki kicsit is kíváncsi rá, annak azt ajánlom, a fülszöveget ne olvassa el, hisz abban nagyjából benne van az egész tartalom.

3 hozzászólás
>!
csgabi P
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Az egész azzal kezdődött, hogy a régi munkahelyemen kezembe került ez a könyv, és megakadt rajta a szemem – gyönyörű a borítója ugyanis. A mellettem álló Tünde rögtön felkapta a fejét, és elkezdte mondani: Hogy ő elkezdte olvasni, de abbahagyta, pedig nagyon kíváncsi, mi a vége, de itt és itt (megmutatta az adott oldalpár) abbahagyta, mert már nem bírta. És hogy olvassam már el, és aztán meséljem el, hogy mi a vége.
Nos, amúgy is megtetszett a történet (és a borító), és mindenképpen elolvastam volna, de ilyen felelősség terhe alatt meg kellett felelnem az elvárásnak, tehát hazahoztam a könyvet. A nyomás hatalmas volt. Éreztem Tünde pillantását minden alkalommal, amikor olvastam, ahogyan reményteljesen tekint rám, aki majd megszabadítja a kíntól, hogy nem tudja a történet végét.

A történet első negyede elég furcsa hatást gyakorolt rám, ugyanis nagyon tetszett a történet, az izlandi táj- és társadalomábrázolás, de folyton belealudtam az olvasásba. Komolyan mondom: régen aludtam olyan jól, mint amikor ez a könyv a kezemben volt. :-)
Aztán elmúlt ez az érzés, és a történet igazán szíven ütött és megfogott. A csuda vigye, hogy mostanában folyton ilyen regényekbe botlok. Nehezen ment az olvasás, amíg ennek a könyvnek az olvasása folyamatban volt, több Simenon-krimit is elolvastam, hogy felüdüljek ennek a történetnek a súlya alatt.

A szerző remekül írta meg Agnes történetét, aki az utolsó volt, akit Izlandon halálra ítéltek. Remélem, hogy Hannah Kent könyveivel fogunk még találkozni a könyvpiacon.

>!
Amilgade
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Nem sok olyan könyvet olvastam ami Izlandon játszódik. Talán ezért is keltette fel a figyelmemet, meg persze az 1800-as évek mindig elcsábítanak. Gyönyörű tájleírást kaptam az írónőtől, először a nyári Izland, a határtalan legelőivel, majd később a téli Izland a kopár, fagyos, szeles földjeivel lopta be magát a szívembe.Kevés ennyire jól megírt főszereplővel találkoztam eddig, Agnes karaktere erős, megelevenedik a lapokon.
A másik ilyen erős karakter a befogadó család anya alakja, Margrét. A beteg, megtört anya szikár, és komor alakja a történet végére megszelídül.

>!
Faythe
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Hűha, rendesen magába szippantott a könyv! Már az első oldalaktól kezdve faltam a betűket, kíváncsi voltam Agnes történetére, és persze mindvégig sejthettük, hogy Agnes nem gyilkos. spoiler
Tóti nem volt túl szimpatikus, de az Agneshez való hozzáállása már igen. Mellesleg némi vonzalmat is éreztem kettőjük között, de ez egy beteljesületlen szerelem volt. Lehetett volna belőle valami, ha Agnest nem így ismeri meg.
Margrét titka végül kiderült. Ami meglepő, hogy az egész kötet során nem sejtettünk erről semmit, de az utolsó pár oldalban jön a nagy csattanó, és szerintem Agnes tudta, hogy ki ő!
A borító egyébként gyönyörű, és nagyon örülök, hogy a Könyvmolyképző elhozta nekünk ezt a könyvet, mert ez az izlandi világ egyszerre szemet gyönyörködtető másrészt pedig rideg és kegyetlen. Különleges kis történet volt ez, köszönöm az élményt. :)

>!
Belle_Maundrell 
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Én vagyok az egyetlen, akinek egyből Ágnes asszony ugrott be?
Ahhoz képest, hogy Hannah Kent nem is izlandi, nagyon jól megragadta azt a bizonyos hangulatot, ami miatt úgy szeretem a messzi észak könyveit. Egy ideig gyanús is volt, hogy azért fagynak le a lábujjaim, mert annyira átérzem a szereplők fagyoskodását az izlandi télben. De nem, csak hideg volt a szobában. :P Azért megnyugtatásul közlöm, hogy egyelőre minden lábujjam a helyén van, ha valaki aggódik értük. Hamarosan ki is olvadnak.
Gyanús volt, hogy mintha hallottam volna már egy Agnes nevű izlandi nőről, akit gyilkosságért ítéltek el, és milyen jó, hogy van utószó, mert kiderült, hogy tényleg. Pedig már azt hittem, médium vagyok, és előre láttam a könyvet. Szeretem, amikor az írók valós személyekből vagy eseményekből merítenek inspirációt, mindegy, mennyire ragaszkodnak a valósághoz. spoiler
Egyelőre nem döntöttem el, mennyire szeretem Agnest. Az tetszik, hogy olyan okos és önálló, de egy ponton olyan kis hülye, hogy alig ismertem rá. spoiler Na jó, ezt meg lehet magyarázni, szóval azért szeretem. A kis boszorkányos praktikáiért is oda voltam. Ha már itt tartunk, nem bántam volna, ha kiderül, hogy javul-e Margrét betegsége. Ő az elején elég mufurcnak tűnt, de a végére határozottan megkedveltem, ahogy jobban megismertük a gyengéd oldalát.
Azért pedig hála a magasságos északi és egyéb isteneknek, de főleg az írónőnek, amiért nem erőltette a szerelmi szálat. Teljesen kiborultam volna, ha az aranyos tiszteletes bűnbe esik. Ez a mély barátság vagy testvériesség sokkal jobban illett a kapcsolatukhoz.
A komor és sötét hangulatú könyvek rajongójaként kijelenthetem, hogy kiállta a próbát, és elégedett vagyok vele. De meg kell jegyeznem, hogy mennyivel jobban tetszik az eredeti borítói közül az a tengerpartos. Nem mintha számítana, csak úgy kikívánkozott belőlem.

5 hozzászólás
>!
Tinah
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Talán ha úgy kezdek neki a regény olvasásának, hogy tudom, igaz történet alapján íródott, nyugtalan lettem volna az olvasása közben. Nyugtalan, mert egész idő alatt érezni lehet, hogy a végén minden elcsöndesül.
Megrendítő, különleges és elgondolkodtató.

Megrendítő, mert ahogy egyre jobban beleástam magamat a történetbe, úgy éreztem, ahogyan fogynak a lapok, úgy fogynak Agnes percei is. Utolsó leheletével elmeséli élete történetét, az igazságot, hogy az élet nem mindenkivel kegyes. Hogy egy rossz döntés, egy hirtelen, meggondolatlan tett, mennyi mindent el tud rontani. Tönkre tud tenni egy emberi életet. Nem szükséges hozzá a beleegyezésed, hiszen lesznek feletted majd olyanok, akik eldöntik helyetted, mi lesz. Igen, a szüleid. Agnest is a szülei tették tönkre először. Aztán az előítéletek, a szükség, és az érzelmek, amikre annyira nagyon vágyott.

Bővebben: https://lapok-koze-rejtozve.blogspot.hu/2017/03/hannah-…

>!
cintiatekla
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Számomra nem volt egy könnyű olvasmány, viszont nagyon tetszett az összetettsége: nem csak magáról Agnesről, hanem a korabeli izlandi életről is sokat megtudhatunk.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2017/04/hannah-kent-rek…

2 hozzászólás
>!
Fancsali
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Új 2016-os kedvencet avattam ezzel a könyvvel. A lelkemig hatolt és megtiporta azt. Úgy érezte, én is ott vagyok Agnessel, én is átélek minden borzalmat, amit ő. A könyv nem kegyelmezett, megforgatta bennem a kést, majd kitépte a szívemet.
Mindenkinek ajánlom olvasásra, legyél akár fiú, akár lány, ezt neked is olvasnod kell! Ezt a regényt kötelező olvasmánnyá kéne tenni!
Bővebben: http://fancsali-olvas.blog.hu/2016/12/16/hannah_kent_re…


Népszerű idézetek

>!
Ardena P

Életemben először valaki meglátott engem, és én szerettem őt, mert vele azt éreztem, elég vagyok.

10 hozzászólás
>!
Tinah

Olyan ez, mint amikor jégen állsz, és hirtelen meghallod, hogy repedezni kezd a súlyod alatt – egyszerre borzongató és rémisztő.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir
>!
Belle_Maundrell 

A tél úgy köszönt be, mint egy pofon a sötétben.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tél
>!
Belle_Maundrell

– Ahogy mondják, blíndur er bóklaus madur. Az ember vak a könyvei nélkül.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Belle_Maundrell 

Az ősz nehéz sóhajként ereszkedett a völgyre.

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ősz
>!
Tinah

Azok, akiket nem hurcolnak a halálba, nem foghatják fel, hogyan lesz a szív kemény és éles, míg nem marad más, csak egy sziklákból rakott fészek, közepén üres tojáshéjjal. Az a pusztaság vagyok, amiből semmi nem nő többé soha. Partra vetett, hideg szélben száradó döglött hal vagyok. Olyan száraz, hogy azt sem tudom, vérzek-e majd, ha kivonszolnak megkóstolni a bárdot. Mégsem, a testem még meleg, a vénáimban még harsog a vér, mint a szél maga, rázza a fészket és faggatja, hová lettek mind a madarak, hová tűntek mind?

359. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Árni Þórarinsson: A boszorkány ideje
Sjón: A macskaróka
Ludvík Souček: A vak madarak titka
Fred Germonprez: Izland, Izland
Pierre Loti: Izlandi halászok
Halldór Kiljan Laxness: Izlandi pör
Gunnar Gunnarsson: Kopogjatok és bebocsátást nyertek
Ragnar af Geijerstam: Három asszony
Andri Snær Magnason: LoveStar