Rekviem ​egy gyilkos asszonyért 303 csillagozás

Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Izland rideg északi partvidékén járunk, 1829-ben.
Agnes Magnúsdóttir megöli a szeretőjét, ezért halálra ítélik és a kivégzésig egy család gondjaira bízzák. Lelkészt is rendelnek mellé, hogy feloldozza bűnei alól.
Az elítélt lassan megnyílik a tisztelendőnek, elmeséli neki az életét és a gyilkosság előzményeit. Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy semmi sem az, aminek látszik, de az idő vészesen fogy – közeleg a tél, és vele a kivégzés napja.
Egyedül Agnes tudhatja a teljes igazságot. Ez az ő története.

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2016
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633994429 · Fordította: Lengyel Tamás

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Agnes Magnúsdóttir · Björn Blöndal · Jón tiszteletes · Karitas · Margrét (Jón Jónsson felesége) · Natan Ketilsson · Thorvardur Jónsson

Helyszínek népszerűség szerint

Izland


Kedvencelte 39

Most olvassa 5

Várólistára tette 324

Kívánságlistára tette 243

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Bleeding_Bride IP>!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Néha már- már irigylem azokat, akik az egy kaptafára kreált, mondandó nélküli YA könyvek után is azt mondják, hogy megérintette őket, kaptak a kötettől valamit, ami mély nyomot hagyott. Engem is könnyen meg tud venni egy regény, de ahhoz, hogy hasonló, lelki folyamatok induljanak el, több szokott kelleni. Ezt most Hannah Kent megadta nekem.
Nem azért olvastam heteken keresztül, mert nem tudtam volna befalni egy éjszaka, hanem maga a hangulat 1-1 fejezet után olyan kellemesen megülepedett, hogy nem viselte volna el kátrányos szívem azt, hogy egybe rázúdítsam az egészet.
Ebben a könyvben benne volt az, ami miatt sokszor kortárs helyett az ötszáz éve elhunyt szerzőt választom: festői leírások, amik nyomán a szél fuvallatát is érezni, a hangulat a lapokról úgy ragad rád, hogy le se tudod mosni. Nem csak a pattogó párbeszédek és pofába mászó kijelentések helyettesítik mindezt.
Jó volt ízlelgetni, kicsit borzongani és félni, hogy eljön az utolsó oldal és el kell engednünk, hisz az utolsó, Izlandon kivégzett asszony sorsáról előre tudni, hogy nem változtatható meg, akkor sem, ha ez egy regény.
Gombóckát nyeltem, kicsit könnyeztem. Fantasztikus, szép mű.
https://www.youtube.com/watch…

3 hozzászólás
bokrichard P>!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Nem hosszú, de nem is könnyű olvasmány. A fülszöveget olvasva még évekkel ezelőtt került a várólistámra, és mert tudtam, hogy aranypöttyösék jók. Eljött ez az idő is. Minden könyvhöz kell hangulat úgy érzem, de talán ennél kell a leginkább. Mert nagyon megüli az embert a zord észak jeges fuvallata, és Agnes (aki nem asszony, és nincs véres leple, amit mosson, csak a kezeit) története. Nem annyira bonyolult, de nem is ezzel üt, hanem a hangulatával. Nagyon depresszív, érződik a kétségbeesés, mégis hiányzik valami. Tényleírás fiktív karakterrel, és egy lélektani dráma, de a kettő nem teljesen ér össze a végén, valami hibádzik, de nem tudom megmondani, mi is az. Izland leírása viszont hibátlan, még akkor is, ha én a tájleírásokért nem vagyok oda. Összességében majdnem azt kaptam, amit vártam, érdemes volt elolvasnom.

Kókuszka >!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Kiforgatták a szavaimat arról az éjszakáról, és az emberek szemében én lettem a gonosz. Elvettek tőlem mindent, amit mondtam, és addig csűrték-csavarták, míg már nem is az én történetem volt.
Egy hátborzongató próza, egy gyilkossággal vádolt fiatal nő, Agnes Magnusdottir életének utolsó hónapjai, kétségbeesése, elszigeteltsége, akit egy elkülönített családi gazdaságba helyeztek el az ítélet végrehajtásáig.
Undorodom ettől a vég nélküli végtől. A halálos ítéletem tudata a tanyasi napok egyszerűsége mellett olyan, mint a szívemre mért ütés. Talán jobb lett volna, ha Stóra-Borgban hagynak. Éhen halhattam volna. Ott feküdnék sárral borítva, a gyomrom hideggel és reménytelenséggel telve, a testem pedig megsejtené, hogy el vagyok átkozva, és magától feladná. Jobb lenne, mint lustán gombolyítani a gyapjúfonalat egy téli napon, arra várva, hogy valaki megöl.
Megdöbbentő érzelmi mélységgel mutatja be Agnes belső monológjait, a szeretetre vágyó, törvénytelen, hányatott sorsú cseléd gondolatvilágát, a kirendelt segédlelkész vívódásait, a befogadó család tagjainak viszonyulását az elítélthez. Közben látjuk az izlandi gazdálkodók harcát a megélhetésért, a rideg, kemény tél elleni küzdelmet.
Elgondolkodtató, szívhez szóló történet, amely emléket állít Agnesnek, aki az utolsó halálra ítélt volt Izlandon.

2 hozzászólás
mate55 P>!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Egy magabiztos irodalmi debütálás, melyet egy igaz történet ihletett: 1829-ben Izlandon gyilkossággal vádolt fiatal nő utolsó napjai. Agnes lélekboncolásának célja, hogy egy megfogható szervként kiemelhessük a sokszor ismételt szót, mint egy valós, kézbe vehető eszközt: gyilkosnő. A szó mögött rejlő rejtély azonban lehetetlen labirintusba vezet bennünket. Egy olyan útvesztőbe, ahol nem érvényesek a körülvevő (az elhagyott vagy eltaszított) világ törvényei, itt létezik spoiler Ahol az átjárás, az út eleje és vége, ahol a „valóság" a labirintus szélén kezdődik és végződik. Tudjuk, hogy Agnes számára nincs bocsánat, de számunkra sincs igazság. A regényben a történet nem lineárisan építkezik, hiszen a főszereplő visszatekintései miatt váltakoznak a jelen és a múlt eseményei, miközben az elhallgatott részleteknek is fontos szerepe van abban, hogy az igazság kétértelműségét hangsúlyozza. Ötvözi a különböző nézőpontokat, így észrevétlenül is megérthetjük, lehetetlen megtalálni az igazságot. Mindeközben a történetből átsüt a női szolidaritás motívuma, amely megérti, hogy a valóság mindig sokkal összetettebb és bonyolultabb, mintsem feketén-fehéren ítélkezhessünk felette. Amíg egy pszichológiai tanulmányt olvasunk egy feltételezett gyilkosról, egy olyan regényt kapunk, amelyből megismerhetjük az 1830-as évek izlandi igazságszolgáltatását, nőhelyzetét, társadalmi különbségeit. Volt egy sanda gyanúm, hogy a csaknem 400 oldalas történet végére érve sem fog a boldog befejezés megérinteni, mégis valami egészen izgalmas kirándulás reményét keltette bennem ez a sötétben tapogatózás. Ahhoz képest, hogy Hanna Kent nem is izlandi, mégis ott az az íz, amitől jellegzetesen és könnyen felismerhetően skandináv lesz. Az életről, a halálról, a hitről, a megváltásról és a nyelv erejéről szóló észrevételei minden nemzedék számára bölcsességként szolgálhatnak.

ƨɔɴом P>!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Fantasztikus tájleírásokkal tarkított történet az emberi jellemről, és arról, hogy mennyi múlik azon, hogy valaki tovább lát az orra hegyén is.
Egy gondolat a könyvhöz:
„Az igazság olyan, akár egy régi könyv lapjain a betű: azt várja, hogy kiolvassák.”

csgabi P>!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Az egész azzal kezdődött, hogy a régi munkahelyemen kezembe került ez a könyv, és megakadt rajta a szemem – gyönyörű a borítója ugyanis. A mellettem álló Tünde rögtön felkapta a fejét, és elkezdte mondani: Hogy ő elkezdte olvasni, de abbahagyta, pedig nagyon kíváncsi, mi a vége, de itt és itt (megmutatta az adott oldalpár) abbahagyta, mert már nem bírta. És hogy olvassam már el, és aztán meséljem el, hogy mi a vége.
Nos, amúgy is megtetszett a történet (és a borító), és mindenképpen elolvastam volna, de ilyen felelősség terhe alatt meg kellett felelnem az elvárásnak, tehát hazahoztam a könyvet. A nyomás hatalmas volt. Éreztem Tünde pillantását minden alkalommal, amikor olvastam, ahogyan reményteljesen tekint rám, aki majd megszabadítja a kíntól, hogy nem tudja a történet végét.

A történet első negyede elég furcsa hatást gyakorolt rám, ugyanis nagyon tetszett a történet, az izlandi táj- és társadalomábrázolás, de folyton belealudtam az olvasásba. Komolyan mondom: régen aludtam olyan jól, mint amikor ez a könyv a kezemben volt. :-)
Aztán elmúlt ez az érzés, és a történet igazán szíven ütött és megfogott. A csuda vigye, hogy mostanában folyton ilyen regényekbe botlok. Nehezen ment az olvasás, amíg ennek a könyvnek az olvasása folyamatban volt, több Simenon-krimit is elolvastam, hogy felüdüljek ennek a történetnek a súlya alatt.

A szerző remekül írta meg Agnes történetét, aki az utolsó volt, akit Izlandon halálra ítéltek. Remélem, hogy Hannah Kent könyveivel fogunk még találkozni a könyvpiacon.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

„Olyan gyakran érzem úgy, hogy már alig vagyok jelen, hogy a dolgok súlya arra emlékeztet, még létezem.”

Nagyon különleges és csodálatos könyv.
Annyira érzékletesen jeleníti meg az izlandi tájat és életérzést, hogy szinte meglepődtem, mikor olvasás közben felnéztem és nem ott voltam velük a badstofában.
Izlandot szeretőknek „kötelező” olvasmány.

2 hozzászólás
Leliana>!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Nagyon sokat vártam tőle, nevezetesen, hogy kihúz az olvasási válságomból, de sajna ez nem történt meg, sőt.. még hülyébben érzem magam, hisz annyi jót hallottam róla, és nálam mégsem ért el semmilyen hatást. Ebben a könyvben minden és mindenki az, aminek első ránézésre gondoltam, az lett volna a csattanó, ha lett volna csattanó. Nyilván nem hittem, hogy egy krimi, de ez mégis zavart.
A szereplők közül sajnos senki nem került közel hozzám, elég furák voltak mindannyian, de persze az egy más kor, egy más világ, más kultúra volt. A tájleírások ugyan gyönyörűek voltak, és kellőképpen érzékletesek, de mindez nem mentette meg a kötetet attól, hogy sokszor elunjam magam rajta. :( Aki kicsit is kíváncsi rá, annak azt ajánlom, a fülszöveget ne olvassa el, hisz abban nagyjából benne van az egész tartalom.

3 hozzászólás
ggizi P>!
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért

Izland. Már maga a tény, hogy ez a történet onnan való, mondhatni nyert ügy volt nálam. Teljesen elvarázsolódtam. Mert nemcsak egy közel kétszáz éve halálraítélt asszony történetét ismerhettük meg, hanem a korabeli izlandi életbe is betekintést kaptunk. Egy olyan életbe, ami egyszerre volt zord és kegyetlen, de emellett gyönyörű is. Csakúgy, mint a nyelvtörő elnevezések. És nemcsak a táj maga volt magával ragadó, hanem az emberek egyszerűsége és az az örökölt tudás, amivel szinte mindent hasznosítottak, hogy túléljék a hosszú és rideg teleket. Nagyon érdekes volt. Mint ahogy Agnes személyes története is, ami fokozatosan bontakozott ki, miközben a környezetében lévők hozzáállása is hasonló ütemben változott.
Nagyon lassú folyású a történet és a szereplők sem kerültek közel hozzám, de igazából nem is vártam mást. Így hitelesebbnek érződött az elszigeteltségben élő, idegenekkel zárkózott, de önmagukban összetartó izlandi emberekről kialakult kép.


Népszerű idézetek

Leliana>!

Életemben először valaki meglátott engem, és én szerettem őt, mert vele azt éreztem, elég vagyok.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir
10 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

– Ahogy mondják, blíndur er bóklaus madur. Az ember vak a könyvei nélkül.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir · Izland · könyv
Iłđi>!

– Ismerni valakinek a tetteit és ismerni magát az embert két különböző dolog.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir · tett
mate55 P>!

Az emberek azt mondják, a tetteiden és nem a szavaidon keresztül ismernek meg téged.

1 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!

Könyörtelen madár a holló, de okos. És a teremtményeket szerethetjük a bölcsességükért is, ha már a kedvességükért nem szerethetők.

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir · holló
tmezo P>!

Olyan gyakran érzem úgy, hogy már alig vagyok jelen, hogy a dolgok súlya arra emlékeztet, még létezem.

Kapcsolódó szócikkek: Agnes Magnúsdóttir
Chöpp P>!

AHHOZ VOLTAM A LEGROSSZABB,
AKIT A LEGJOBBAN SZERETTEM.

9. oldal

Chöpp P>!

Jobban szerettem olvasgatni, mint a többiekkel beszélgetni.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Emma Donoghue: Érzékek tánca
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Tomori Gábor: Szívcsakra
Steven Saylor: A hét csoda
Thomas Keneally: Schindler bárkája
Thomas Keneally: Schindler listája
Alma Katsu: Éhség
Jaan Kross: A cár őrültje
Carol McCleary: A gyilkosság alkímiája