Beszélgetések ​életről és halálról 3 csillagozás

Hankiss Elemér: Beszélgetések életről és halálról

Az ​Ünnepi Könyvhét kiadványa ; A Magyar Televízió „Tudósklub” című műsorában hangzottak el 1999 folyamán a most kötetbe gyűjtött beszélgetések. Három teológus: a katolikus Blanckenstein Miklós, a református Szabó István és a zsidó rabbi, Fröhlich Róbert, valamint egy vallástörténész professzorasszony, a keleti vallások szakértője, Puskás Ildikó válaszoltak a riporter-animátor-moderátor szerepkörére vállalkozott Hankiss Elemér kérdéseire, természetesen egymással is vitázva, egymást módosítva-kiegészítve. A beszélgetéssorozatba időnként „vendégek” is bekapcsolódtak, így Jelenits István, Fórizs László, Molnár Béla, Molnár Tamás, és Csányi Vilmos. ; A téma a „végső kérdések” pertraktálása volt: fejlődik-e az emberiség?; van-e és mi a történelem célja?; mi az ember szerepe a világban?; szabad-e az ember?; a jó és a rossz kérdései; a mai civilizáció alternatívái; a vallás és a hit szerepe; a halandóság problémái. A teológusok saját vallásuk válaszait kínálták; Puskás Ildikó azt mondta… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2000
264 oldal · ISBN: 9632086473

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Csányi Vilmos


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5


Népszerű idézetek

>!

Csak egy befejezetlen ember lehet szabad, aki előtt ott van az élet ezernyi lehetősége, megfejtendő titka.

daniagi>!

Csányi Vilmos: A modern társadalmak egytagú csoportok szövetségeiből épülnek fel. Elég megnéznünk például azt, hogy mit ajánlunk a fiataloknak az önálló élet kezdésekor. Nem azt, hogy légy hűséges a csoportodhoz, a családodhoz, az életed is áldozd fel értük, hidd el, amit az idősek mondanak, és rendezd életedet a csoportod érdeke szerint. Inkább valami ilyesfélét mondunk nekik: terveid, céljaid vannak, meg akarod valósítani önmagad. Keresd meg ennek a módját, harcolj és köss jó kompromisszumokat! Párod, ha lesz, ő is önmagát akarja majd megvalósítani, egyezz meg vele, ha nem tartja be az egyezséget, menj a magad útján! Ezek bizony a csoportok közötti egyezségek mechanizmusai. Elveszett a lojalitás, az önfeláldozás, a morális támogatás, és még a közös akciók is korlátozottak, amelyek korábban a csoport-, valamint a párkapcsolatokat létrehozták és jellemezték. Maradtak a kompromisszumok, a szüntelen védekező állapot, a csoportok közötti kapcsolatok racionális taktikái, lojalitás helyett az egyezkedés kultúrája.

Ötödik beszélgetés - Miért legyek én tisztességes?

Kapcsolódó szócikkek: Csányi Vilmos
daniagi>!

Csányi Vilmos: Az egytagú csoportok a kulturális evolúcióban is új színteret nyitottak. Korábban a személyiség harmonikusan illeszkedett a csoporthoz és a csoport kultúrájához. Most nincs mihez illeszkedni, a szocializáció nem biztosítja az ellentmondásmentes ideák átvételét, a lelki békét és harmóniát. A gyermeket nem csak a család, hanem a szomszéd gyerek, az iskola és a televízió is neveli. Értékei átvett, sokszor egymásnak ellentmondó, összevissza komponensek. Kialakult a modern személyiség, amely – ha nem indul túlságosan rosszul – valamennyire képes saját maga kiválogatni azokat a kulturális komponenseket, amelyek a saját elméjében ellentmondásmentes rendszert hozhatnak létre.

Ötödik beszélgetés - Miért legyek én tisztességes?

Kapcsolódó szócikkek: Csányi Vilmos · televízió

Hasonló könyvek címkék alapján

Hamvas Béla: Scientia sacra
Weöres Sándor: A teljesség felé
Baranyi Tibor Imre: Fejlődő létrontás és örök hagyomány
Babits Antal: Végtelen ösvények
Rugási Gyula: Léten túli etika
Rudolf Otto: A szent
Mezei Balázs: Ezredvégi számvetés
Szilvási Zoltán: Lelki írások
Nagy Bandó András: András II. könyve – Kútásó
Kellermayer Miklós: Az élő sejt csodája