Az ​abszolút tökéletes izé 28 csillagozás

Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

Ebben ​a régóta várt regényben Hank Green, a Crash Course, a Vlogbrothers és a SciShow egyik alkotója magával ragadó, filmszerű mesét sző egy fiatal nőről, aki egyik napról a másikra celebbé válik, de csak később ébred rá, hogy olyasmibe keveredett, ami nagyobb és furább, mint bárki képzelné.

A Carlok csak úgy felbukkantak. A huszonhárom éves April May hajnali háromkor New York utcáit rója, amikor belebotlik egy óriási szoborba. Lenyűgözi a megjelenése és a kidolgozottsága – olyan, mint egy három méter magas, szamuráj fegyverzetbe bújtatott Transformer –, ezért a barátjával, Andyvel forgatnak róla egy videót, amit a srác feltölt a YouTube-ra. April másnap egy nézettségi rekordokat döntögető videóra és egy új életre ébred. Hamar elterjed a hír, hogy a világ minden táján több tucat városban bukkantak fel Carlok – Pekingtől Buenos Airesig mindenhol –, és April, aki először készített róluk felvételt, azon kapja magát, hogy a nemzetközi média intenzív… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2018
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634067450 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2018
372 oldal · ISBN: 9789634067528 · Fordította: Szabó Luca

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

April May


Most olvassa 1

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

Ezt a könyvet nagyon, de nagyon nem nekem találták ki. Több gondom is volt a történettel:
1. Nem, egyszerűen nem nevezzük a főszereplőt April Maynek, akár milyen eredetin is hangzik és nem, nem tesszük őt szándékosan ilyen idegesítővé spoiler. Végig csak azt hangoztatta, hogy mindenki más idióta és csak neki van igaza. És mindent válltig állított minden bizonyíték nélkül.
2. Nincs bajom az űrlényes könyvekkel, de ez itt csak egy nagy katyvasz volt.
3. Végig azt éreztem, hogy Hank Green a bátyja stílusát próbálja utánozni, ami Johnnak passzol, de nála és ennél a történetnél erőltetett volt.
4. Bár a feladatok megoldásai tetszettek, és kizárólag erre adtam meg a 1.5 csillagot, az, hogy milyen sokáig tartott bármit is megoldani, az egésztől elvette a kedvem.
Lehet, hogy valakit megfog ez a nagy 'izé', de ezt nem nekem írták.

Vaklarma P>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

Hát ööö… végülis a címből az „izé” teljesen találó erre a könyvre. Érdekes egy darab volt, az biztos. Nem volt rossz, találtam benne egy csomó érdekes idézetet! Talán az a titka, hogy egy percig sem szabad komolyan venni, és akkor egészen szórakoztató. Számomra mondjuk leginkább arról szólt, hogyan változtatja meg valakinek az életét, ha hirtelen celebbé válik. És mivel az én világomtól ez eléggé távol áll, érdeklődéssel olvastam, főleg, mert a főszereplő számomra celebsége után sem vált unszimpatikussá. Szóval érdekes kísérlet, de nem valószínű, hogy még egyszer a kezembe venném ezt a könyvet.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

Az abszolút tökéletes izé egy zseniálisan felépített könyv, ami baromi fontos témákról mesél meglepő hitelességgel, miközben bemutatja azt, hogyan reagálna az emberiség, ha földönkívüli robotok lepnék el a városainkat. Alig várom már, hogy érkezzen magyarul a sorozat második kötete, mert rengeteg kérdésem maradt megválaszolatlan.

Bővebben a blogomon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2020/06/konyvkritika-hank-green-…

Judyt89 P>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

A 2,5 csillag csak azért jár, mert nagyon jól leírja a könyv a médiák által „sztárrá válást ”,na meg az Álom rész is érdekes (lenne, ha jobban kifejtené…) De a főszereplő iszonyúan idegesítő. De ezen még túl tudtam volna lendülni, ha a történet tartana valahova…. de a cím nagyon találó…izé.

dér P>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

Megértem, hogy az első regénye Hanknek, és voltak benne egész jó gondolatok, de a cselekményszálra, a végkifejletre, úgy összesen annyit tudott az agyam állandóan kántálni olvasás közben : MIVAN?!
Nagy reményeket fűztem a könyvhöz, mert John Green-t szeretem és rossz dolog tesókától ugyanazt elvárni mint másik tesókától de hatalmasat csalódtam.

moonsugar P>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

szeretném megörökíteni az utókor számára, hogy annak teljes tudatában olvastam el az egész könyvet, hogy Hank Green egy és ugyanaz, mint John Green. (: aztán, mikor olvasgatni kezdtem az értékeléseket, hogy sokan remélik más könyvet is ír majd, nem értettem miért nem tudnak az Alaska nyomábanról és a Csillagainkban a hibáról?! oké.
(nem tudom, hogy ez a malőr tudat alatt mennyiben befolyásolta a véleményem)
engem végig szórakoztatott, akármennyire is abszurd és kifacsart volt a történet. tetszett, hogy fontos témákhoz nyúl, amik aktuálisak a mostani fiatalok számára és kell róluk beszélni. teszi mindezt úgy, hogy nem érzem azt hogy egy „boomer” faék egyszerűségével az arcomba nyomná hogy internet=szar és kész, hanem ennél árnyaltabban. magamon is érzem, hogy az agyam milyen hamar ráfüggött az azonnali validálásra, amit a neten kaphat egy-egy posztolás után és épp ott tartok, hogy tudatosan próbálom limitálni az autópilóta módban görgetéseket.
tetszett, hogy a főszereplő nem 100%-ban szimpatikus, folyamatosan hibázik, de mégis visszareflektál magára. szürreálisan ismerős volt a jelenet, mikor a magát biszexuálisnak valló April-re ráerőltetik, hogy nevezzék mégiscsak leszbikusnak, mert az könnyebben felfogható, minthogy mindkét nemhez vonzódik. az, hogy a lánynak épp barátnője van pedig tökre átlagos ügy volt a könyvben, nem kellett agyon magyarázni, nem lett erőltetett.
izgalmas volt, kiszámíthatatlan (talán azért is, mert annyira elrugaszkodott volt az alap sztori) szóval élveztem olvasni és kíváncsian várom a folytatást.

KAnita08 P>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

Most hogy a végére értem az első dolog ami felötlött bennem a könyv kapcsán az, hogy mennyire félreérthető a könyv borítója, a fülszöveg és a cím. Érdekes, hogy ez a könyv az egyik könyvüzletben a fiataloknak szóló, ifjúsági könyvek közt van. A borító színe és a cím miatt akár miért is ne, de szerintem súlyos tévedés. Nagyon is érettebb könyvről van szó. Nagyon összetett és van benne kis misztikum, de összességében igenis egy bizonyos korosztály kell hozzá, hogy megértse, azonosulni tudjon azzal amit ebben a könyvben olvashatunk! Ez a történet gyakorlatilag egy tükör! Megmutatja hogyan gondolkodik, ténykedik a média, és a média felületeket kihasználva hogyan „torzulnak” az emberek egy meglepően furcsa helyzetben. Érdekes volt. Főleg hogy a könyv-komfortzónámon kívül esik! Tanulságos és érdekes könyv volt, nagy csavarral és elképesztő véggel! Jó pár dolgon közben el kellett gondolkodnom… de ez nem baj. Kevés könyv gondolkodtat el.

Könyvgardrób>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

Láthatjuk, hogy hogyan szippantja magába Aprilt az internetes világ, hogyan változik meg ennek hatására a személyisége, az emberekkel való kapcsolata. Véleményem szerint ez a szál teszi a regényt igazán remekké.

A könyv ihlette képek, és bővebb értékelés itt: https://konyvgardrob.wordpress.com/2019/07/25/az-abszol…

Kissasszony>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

Egy szép nyári napon kezdtem bele Az abszolút tökéletes izébe, mikor Budapestről Münchenbe utaztam vonattal. Na jó, ha pontos akarok lenni valahol Győr fele jártam már, mire befejeztem az előző olvasásomat, és ténylegesen belekezdtem ebbe,de kit érdekel. Kb. a 70.oldalig bírtam, aztán úgy éreztem én erre nem tudok tovább figyelni és inkább kifele bámultam az ablakon. 5 nappal később, mikor hazafelé utaztam újra elővettem, s bár tovább jutottam mint először, még mindig nem tudott megfogni magának a történet.
Ennek a nagyon fura című könyvnek a főszereplője a szintén fura nevű April May, aki egy este hazafelé indul a munkahelyéről, de nem működik a metrókártyája, ezért visszafordul a céghez egy másikért, amikor megjelenik az utcán egy szoborszerű robot, ami eddig még nem volt ott. Mivel a lány ezt nagyon érdekesnek találja, gyorsan felhívja vlogger barátját, hogy videózzák le ezt a valamit, amit Carlnak neveznek el és rakják fel a Youtube-ra. Részükről ennyi is lenne a történet, azonban reggelre kiderül, hogy a világ több pontján, pontosan ugyan akkor szintén megjelent egy Carl és mivel ők tudósítottak erről először, ezért az ő videójukat kapták fel a legjobban, így egyik percről a másikra híres emberek lettek. Szerintem ez a hirtelen megjelenik egy robot és ki kell deríteni, hogy miért és hogyan már eleve érdekes lett volna, de az az igazság, hogy ez csak a körítés. Mert amiről igazán szól a történet, az a közösségi média szerepe és ereje a világban, valamint az, hogy mit tesz a hírnév egy ember életével. April ugyanis az egész esemény reklámarca lesz, és bár többször hangoztatja, hogy ő mennyire emberi, egy idő után saját magára is inkább tárgyként tekint, a népszerűség fontosabb a saját életénél is.
Azt hiszem az egyik legnagyobb bajom a könyvvel az maga Hank Green. Nagyon hasonló a stílusa a tesójához, (ami nekem nem jött be), tele magasröptű és mélyenszántónak szánt gondolatokkal, megtűzdelve egy kis marketinggel, meg valami modorossággal ami számomra nagyon nem olvastatta magát. Olvastam, mert kíváncsi voltam mi lesz ennek a Carl-dolognak a vége, de végig nagyon távol éreztem magam a történettől. Abban reménykedtem, hogy majd a vége megmenti az egészet, de inkább felbosszantott. Most komolyan, ez mi volt?

Ruste>!
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé

Cliffhanger ide vagy oda, ez szerintem teljesen rendben volt. A közösségi média hírnév-éhségének korrumpáló hatásáról, fiataloknak is könnyen befogadható stílusban, nagy lendülettel megírt sztori – nyilván folytatásosra tervezve.

Fiatal szereplők állnak a történet középpontjában, de nem mondanám Young Adultnak (ezt támasztja alá az is, hogy végig bírtam olvasni).
A koruk is igazából a New Adult kategóriát indokolná (azt annyira nem vágom, de feltételezem, hogy már abban is többről van szó, mint a YA kötelező monomítoszt és a szerelmi háromszögeinek nehézségeit bemutató… bla…. bla…).

Szóval kivételesen pozitívan csalódtam. Még több ilyet.


Népszerű idézetek

dér P>!

A lakás üressége és csendessége keveredett azzal a tudattal, hogy életemben először egyedül alszom az otthonomban.Ennek nyomán fel kellett ismernem, hogy bár szenvedélyesen önmagam akarok lenni, azt is akarom, hogy legyen ott valaki, aki látja, amint önmagam vagyok.

142. oldal, Kilencedik fejezet

dér P>!

Most már persze tudom, milyen könnyű úgy érezni, hogy nem számítasz, ha senki sem figyel rád.

15. oldal, Első fejezet

2 hozzászólás
dér P>!

Önmagában az, ha valamiről tudjuk, rossz ötlet, sokszor nem garancia arra, hogy nem is fogjuk megtenni

89. oldal, Ötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: garancia
dér P>!

Igazából csak mindent el kell követni, hogy kigúnyolják és kinevessék őket amiatt, hogy kötődnek önökhöz, és kedvelik önöket, mert a lelkük mélyén annyira utálják magukat, hogy el sem tudják képzelni, hogy egy értékes ember önökkel akarjon lenni. De most komolyan, aki önöket szereti,azzal nincs valami rendben, igaz?

125. oldal, Nyolcadik fejezet

dér P>!

A hatalom kívülről nézve általában csak az átlagosnál könnyebb életet jelenti.Ez egy beépített dolog, ezért sokan észre sem veszik, mekkora hatalommal rendelkeznek. Például az átlagos középosztálybeli amerikai benne van a világ leggazdagabb három százalékában. Ezzel együtt valószínűleg a világ egyik leghatalmasabb embere is. De ő teljesen átlagosnak érzi magát.

61. oldal, Negyedik fejezet

Fay >!

Senki sem vágyik rá, hogy olyasmihez hasonlítsák, ami a tömegek körében népszerű. Az minden lehetséges sors legrosszabbika.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: April May · népszerűség
Fay >!

A legjobb művészeti alkotások célja, hogy megtalálják az egyensúlyt a kultúra visszatükrözése és a kultúrától való eltávolodás, valamint a kultúrkritika között. Legjobb esetben a művésznek lehetősége nyílik arra, hogy elmondjon valamit a kultúráról, amit előtte még senki, de amit ki kell mondani. Ez elég magasztos cél, de nem rossz.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: April May · kultúra · művészet
Fay >!

Van a világnak egy hülye tulajdonsága: ha valaki menőnek akar látszani, az a titok, hogy ne érdekelje, menőnek tűnik-e. Vagyis akkor lehet elérni a tökéletes menőséget, amikor őszintén egyáltalán nem érdekel, sikerült-e.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: April May · népszerűség · világ
Fay >!

Lenyűgöző, micsoda hatalmunk van vadidegenek felett, amellyel elérhetjük, hogy szörnyen érezzék magukat, féljenek és elgyengüljenek.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: April May · hatalom
The_End>!

Csak arra nem számítottam, hogy az April May-márka megalkotásával gyakorlatilag egy új ént is létrehoztam. Nem lehet örökké valaki másnak tettetni magunkat, mert egy idő után azzá a mássá változunk.


Hasonló könyvek címkék alapján

André Aciman: Szólíts a neveden
Marni Bates: Itt a vége, lúzer véle!
Patrick Ness: Soha nincs vége
David Levithan: Nap nap után
Alaya Dawn Johnson: Nyárherceg
James Lecesne: Trevor
Ernest Cline: Armada
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Christina Lauren: Autoboyography – Egy fiús könyv
Ava Dellaira: Kedves halottak!