Hamvas Béla (szerk.)

Tibeti ​misztériumok 9 csillagozás

Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

A ​tibeti buddhizmus lamaizmus néven ismert. Hit- és dogmarendszerét, legfontosabb szentjeit, szervezeti felépítését, szertartásait nagyobbrészt a buddhizmustól örökölte, de sok minden őrződött meg benne az ősi hiedelmekből, varázslatokból, a bon misztériumaiból is. Tanításait nem egyetlen szentkönyvben összegezték, a legtekintélyesebb mesterek tanításait gyűjtötték és másolták a lámaista kolostorokban. Ezekből válogatott a kötet fordító szerkesztője, Hamvas Béla. (A fordítás eredeti szövegek alapján készült, de szükség szerint rövidítve került közlésre.) Így e könyvből megismerhetjük a tibeti vallás alapvető tanításait, a tanításokhoz kapcsolódó imákat, szertartásokat, misztikus eljárásokat, aszketikus gyakorlatokat. Áttekintést kapunk leglényegesebb fogalmairól, bepillanthatunk titkos módszereibe.
Hamvas nem a vallás látványos-misztikus elemeit ragadta ki – mint azt az angol és olasz utazók tették, akiknek útleírásai a két világháború között jelentek meg –, az ő célja s… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Pesti Szalon, Budapest, 1990
124 oldal · ISBN: 9630284669 · Fordította: Hamvas Béla
>!
Bibliotheca, Budapest, 1944
136 oldal · Fordította: Hamvas Béla
>!
Bibliotheca, Budapest, 1944
136 oldal · keménytáblás · Fordította: Hamvas Béla

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Timár_Krisztina ISMP
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Tipikusan az a könyv, amelyet nem merek csillagozni.
Csodálkozva olvasom itt az értékeléseket, hogy milyen vadnak, sötétnek, sőt veszélyesnek tekintik ezt a könyvet. Hát nem tudom, engem nem akart bántani. Érdekelt, ahogy valami egészen idegen és furcsa, ám békés kultúra érdekli az embert. Meg se fordult a fejemben, hogy ki is próbáljam. Amúgy is elsősorban férfiaknak szól. Igaz, hogy aki először hírt adott erről a kultúráról Európában, az éppen egy angol utazónő volt, akire Hamvas bőven hivatkozik is.
Ami a legkülönösebb ezekben a misztériumokban, az az, amit Hamvas is kiemel a bevezető tanulmányban: hogy semmi elragadtatottság, semmi szárnyalás nincs bennük, csak pontos és részletes gyakorlat-leírások, amelyeket nyugodtan száraznak is lehet nevezni, eltekintve attól, hogy az idegekből előtörő sugarakról meg kimondott hangok színéről beszélnek.
Aki békében van saját magával, olvassa nyugodtan, nem lesz tőle semmi baja.

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Nem csalódtam ebben a könyvben. Minden benne van,ami kell egyszerre : tanít,néha megrémít, felismerésre késztet és emellett még szórakoztat is. Lehet,hogy Tibet igen távoli az európaiaknak,de a tanítások Európában is megállnák a helyüket az emberek között. Mennyivel jobb is lenne a világ,ha az előírtak szerint élnének embertársaink….

>!
kkata76
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Nem könnyű olvasmány, rövidsége ellenére sem. Az idézetek magukért beszélnek: mindenféle témában (de főleg az életvitellel kapcsolatban) kapunk bölcsességeket, illetve útmutatást bizonyos szertartások elvégzéséhez, melyek szellemünk felemelkedését szolgálják. Sejtettem, hogy démonokról olvasni fogok, de a halottkeltés kissé meglepett, gonosz boszorkányokra pedig végképp nem számítottam. De legalább le van írva, hogy milyen módszerrel és milyen eszközökkel lehet védekezni ellenük. :) Egyébként mindig érdekes más kultúrákban született szövegeket olvasni, és nem ártana akár meg is fogadnunk egy-két tanácsát ennek a bizonyos könyvecskének (nem a szertartásokra gondolok).
Felidéződtek bennem régi olvasmányaim, mikor annak idején, gimnazista koromban a rengeteg Leslie L. Lawrence-kalandot olvastam, ott visszaköszönnek némely gondolatok és történések, melyeknek emitt lehet a forrása.

>!
spinakker
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Elég lett volna Hamvas Béla bevezetőjét közzéadni, mert egy olyan erős, „okkult hangulatot” fest le, amelyet a tibeti szövegek már nem adnak át. Az viszont kitűnik, hogy a tibeti buddhizmusban tényleg csak éppen lehet felismerni a buddhista hatásokat, amelyek vékony „porrétegként” rakódtak az ősi Bön misztériumokra. És abban is igaza van Hamvasnak, hogy a szertartások leírásai (az itt nem közölt) vallási, filozófiai háttér ismerete nélkül csupán babonának és boszorkányságnak tűnnek. Tipikusan bonyolult meditációs, aszkétikus technikák („három idegből előtörő öt színű fénysugarak, melyeket nyolc belégzés során kell elképzelni, miközben a szent ’hum’ szótag jelenik meg a köldök alatt”), istennők és istenek, démonok, vér, halott felélesztése nyelvének megszerzéséhez, halott tudatának átvétele… Az a gondolatom támadt, hogy ezek nem valóságos szövegek, hanem egy fantasy játékban (pl. a Diablo sorozatban) léteznek varázstekercsekként. Így hát nem is lehet komolyan venni (nyugati ember pedig nem lehet olyan balga, hogy ezeket ki is próbálja). Ez csupán teológiai, mitológiai érdekesség.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Rövid, tömör, tartalmas. Nem mondanám, hogy teljesen értem és átérzem, de kimondottan tetszett és érdekesnek találtam.

>!
Galagonya33
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Nem az én könyvem. Nem értettem meg igazán, nekem túl távoli, túl misztikus volt. Egyáltalán nem tudott hozzám közel kerülni a világa.

>!
darkfenriz
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Párom már nagyon ajánlgatta jó ideje Hamvas Bélát, így én is kíváncsi lettem. Tulajdonképpen túl sok újdonságot nem tudtam meg, hiszen az itt átadott ismeretek nagy részéről már korábban olvastam. És a Bardo-ról még mindig hátborzongató olvasni, pedig többeknél olvastam már a témáról. Jól összefoglal dolgokat, helyenként számomra kicsit leül a gépiessége miatt (ennyiszer meg ennyiszer csináld ezt és ezt). Őszintén szólva én ezekben a számolgatós dolgokban nem hiszek, az ellazultságban annál inkább. Viszont tényleg hasznos ismereteket gyűjtött itt össze a szerző, így akik most ismerkednek a tibeti tanításokkal, ezzel a könyvvel is bátran kezdhetik. Egyebekben a thumo és csöd témakörében sok újdonsággal szolgált nekem is :)

1 hozzászólás
>!
Sorriso_
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Nehéz írni erről a könyvről, mert nem történetet mond el, inkább útmutatást ad a buddhizmus használatához.
Vicces volt a legelején, amikor arról ír, hogy a buddhizmus a Bön-ből származik, erre épült „új vallásként” a buddhizmus, így utóbbi gyerekcipőben jár még a Bön-höz képest. Na igen, a buddhizmus i.e. 6. században jelent meg, és az a fiatal vallás…
Akit érdekel a buddhizmus gyakorlata, annak ez alapmű. Meglepő pontossággal írja le a gyakorlatokat (melyik orrlyukon kell levegőt venni, milyen erővel, milyen sebességgel, közben mit kell elképzelni, merre kell fordítani a fejet stb). És persze a nagy kérdés: hogy lehet eljutni a megvilágosodásig. Nem is tudtam, hogy van hozzá egy rövidebb út is, csak nagyon nehéz elkapni a pillanatot, amikor lehetőség nyílik rá. És nem is csak a megvilágosodás a cél, hanem a visszatérés az ősi, mindent mozgató erőhöz is.
Arról sem volt fogalmam, hogy ennyi féle légzéstechnika van. Ami poén, hogy mi meg csak elnagyolva arra használjuk ezt, hogy oxigénhez jussunk, miközben keleten ennél sokkal több mindenre lehetőség nyílik egyszerűen az által, hogy lélegzik az ember.

>!
Kasza_Attila
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Elsősorban tudni érdemes, hogy a tibeti lámaizmus NEM buddhizmus pusztán attól, hogy használja a fogalomrendszerét.
Óva intenék minden kedves ide látogatót, hogy jobban beleártsa magát a lámaizmus rejtelmeibe, mert amit művelnek, az a súlyos félrevezetése a megvilágosodni vágyó lényeknek.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

A lélek hősiességének van azonban másik alakja is, amely Keleten otthonos. A hősiesség nem kifelé, hanem befelé nyilatkozik meg; a hős nem király, nem hadvezér, nem államférfi, hanem bölcs,aszkéta, misztikus, költő, filozófus.

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Keress barátot, akinek szokása és érzülete a tiedhez hasonló s akinek emberi értékére büszke lehetsz.

>!
kkata76

Olvass el minden könyvet, amely vallásról, gondolkozásról, szellemről, lélekről szól. Ne légy tekintettel az egyik vagy a másik vallás külsőségeire, szabályaira, szokásaira és szertartásaira. Ismerj meg mindent és vizsgálj meg mindent. Hallgasd a gondolkozók, papok, bölcsek, aszkéták szavait. Ne vess el semmit. A gondolatokat éld át teljesen, azonosítsd magad velük és csak akkor bírálj, ha már túl vagy rajtuk.

33. oldal

6 hozzászólás
>!
spinakker

Ha a lélek már odáig jutott, hogy most emberi alakban született meg, kár lenne ezt az emberi életet értelmetlen, ostoba és alacsony tettekkel elfecsérelni és úgy halni meg, mint az állat.
E rövid élet tartalma alatt kár lenne a becsvágynak, az önzésnek szolgálni és a világ káprázatának felülni.

70., Tagpo Lhadje tanításaiból - Kár lenne (Pesti Szalon, 1990)

>!
Lunemorte MP

Az örök világosság mindenkiben ég s ezért kár lenne a világ káprázatában ezt eloltani.

>!
Lunemorte MP

Kerüld azt a tevékenységet, amelynek nincs értelmes célja.

>!
kkata76

Könnyen lehet, hogy a szélhámost a bölccsel még a legnagyobb emberismerő is összetéveszti.

73. oldal

>!
darkfenriz

Az aszkézis igazi hősei úgy éltek, hogy senki sem tudott róluk, meghaltak a Himalája egy barlangjában és csontjaikat sohasem találták meg. Kínában ezt az életmódot „nevezetes névtelenségnek” hívják.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kelényi Béla (szerk.): Démonok és megmentők
Sabkar Lama: A Garuda röpte
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Száműzetésben – szabadon
Róna-Tas András (szerk.): A nyolcszirmú lótusz
Sárosi Ervin: Zarándokúton Nyugat-Tibetben
Simon Katalin – Németh Csaba Elek (szerk.): Holdvilág
Tenzin Wangyal: A gyógyulás valódi forrása
Javier Moro: Buddha hegyei
Matthieu Ricard: A meditáció művészete
Tenzin: A tibeti gyermekszerzetes