Hamvas Béla (szerk.)

Tibeti ​misztériumok 10 csillagozás

Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

A ​tibeti buddhizmus lamaizmus néven ismert. Hit- és dogmarendszerét, legfontosabb szentjeit, szervezeti felépítését, szertartásait nagyobbrészt a buddhizmustól örökölte, de sok minden őrződött meg benne az ősi hiedelmekből, varázslatokból, a bon misztériumaiból is. Tanításait nem egyetlen szentkönyvben összegezték, a legtekintélyesebb mesterek tanításait gyűjtötték és másolták a lámaista kolostorokban. Ezekből válogatott a kötet fordító szerkesztője, Hamvas Béla. (A fordítás eredeti szövegek alapján készült, de szükség szerint rövidítve került közlésre.) Így e könyvből megismerhetjük a tibeti vallás alapvető tanításait, a tanításokhoz kapcsolódó imákat, szertartásokat, misztikus eljárásokat, aszketikus gyakorlatokat. Áttekintést kapunk leglényegesebb fogalmairól, bepillanthatunk titkos módszereibe.
Hamvas nem a vallás látványos-misztikus elemeit ragadta ki – mint azt az angol és olasz utazók tették, akiknek útleírásai a két világháború között jelentek meg –, az ő célja s… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Pesti Szalon, Budapest, 1990
124 oldal · ISBN: 9630284669 · Fordította: Hamvas Béla
>!
Bibliotheca, Budapest, 1944
136 oldal · Fordította: Hamvas Béla
>!
Bibliotheca, Budapest, 1944
136 oldal · keménytáblás · Fordította: Hamvas Béla

Enciklopédia 19


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Nem csalódtam ebben a könyvben. Minden benne van ami kell egyszerre : tanít, néha megrémít, felismerésre késztet és emellett még szórakoztat is. Lehet, hogy Tibet igen távoli az európaiaknak, de a tanítások Európában is megállnák a helyüket az emberek között. Mennyivel jobb is lenne a világ, ha az előírtak szerint élnének embertársaink….

kkata76>!
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Nem könnyű olvasmány, rövidsége ellenére sem. Az idézetek magukért beszélnek: mindenféle témában (de főleg az életvitellel kapcsolatban) kapunk bölcsességeket, illetve útmutatást bizonyos szertartások elvégzéséhez, melyek szellemünk felemelkedését szolgálják. Sejtettem, hogy démonokról olvasni fogok, de a halottkeltés kissé meglepett, gonosz boszorkányokra pedig végképp nem számítottam. De legalább le van írva, hogy milyen módszerrel és milyen eszközökkel lehet védekezni ellenük. :) Egyébként mindig érdekes más kultúrákban született szövegeket olvasni, és nem ártana akár meg is fogadnunk egy-két tanácsát ennek a bizonyos könyvecskének (nem a szertartásokra gondolok).
Felidéződtek bennem régi olvasmányaim, mikor annak idején, gimnazista koromban a rengeteg Leslie L. Lawrence-kalandot olvastam, ott visszaköszönnek némely gondolatok és történések, melyeknek emitt lehet a forrása.

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Rövid, tömör, tartalmas. Nem mondanám, hogy teljesen értem és átérzem, de kimondottan tetszett és érdekesnek találtam.

Galagonya33>!
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Nem az én könyvem. Nem értettem meg igazán, nekem túl távoli, túl misztikus volt. Egyáltalán nem tudott hozzám közel kerülni a világa.

darkfenriz>!
Hamvas Béla (szerk.): Tibeti misztériumok

Párom már nagyon ajánlgatta jó ideje Hamvas Bélát, így én is kíváncsi lettem. Tulajdonképpen túl sok újdonságot nem tudtam meg, hiszen az itt átadott ismeretek nagy részéről már korábban olvastam. És a Bardo-ról még mindig hátborzongató olvasni, pedig többeknél olvastam már a témáról. Jól összefoglal dolgokat, helyenként számomra kicsit leül a gépiessége miatt (ennyiszer meg ennyiszer csináld ezt és ezt). Őszintén szólva én ezekben a számolgatós dolgokban nem hiszek, az ellazultságban annál inkább. Viszont tényleg hasznos ismereteket gyűjtött itt össze a szerző, így akik most ismerkednek a tibeti tanításokkal, ezzel a könyvvel is bátran kezdhetik. Egyebekben a thumo és csöd témakörében sok újdonsággal szolgált nekem is :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

aled P>!

…itt élek a földön, sorshoz és időhöz kötve, de igazi lényem
az örök halhatatlan lélek.

2 hozzászólás
aled P>!

Amit érzékeinkkel tapasztalhatunk az a világnak csak nehéz anyagi teste;
a test mögött, alatt, e testben, e test körül van az érzékek számára hozzáférhetetlen valóság.

aled P>!

Egyetlenegy rövid időszak van csak, amikor a lélek számára a szabadulás
lehetősége megnyílik: a halál pillanata. […] Minden határ leomlik, minden gátlás megszűnik, minden ajtó kitárul.

Lunemorte P>!

A lélek hősiességének van azonban másik alakja is, amely Keleten otthonos. A hősiesség nem kifelé, hanem befelé nyilatkozik meg; a hős nem király, nem hadvezér, nem államférfi, hanem bölcs,aszkéta, misztikus, költő, filozófus.

1 hozzászólás
Lunemorte P>!

Keress barátot, akinek szokása és érzülete a tiedhez hasonló s akinek emberi értékére büszke lehetsz.

kkata76>!

Olvass el minden könyvet, amely vallásról, gondolkozásról, szellemről, lélekről szól. Ne légy tekintettel az egyik vagy a másik vallás külsőségeire, szabályaira, szokásaira és szertartásaira. Ismerj meg mindent és vizsgálj meg mindent. Hallgasd a gondolkozók, papok, bölcsek, aszkéták szavait. Ne vess el semmit. A gondolatokat éld át teljesen, azonosítsd magad velük és csak akkor bírálj, ha már túl vagy rajtuk.

33. oldal

6 hozzászólás
darkfenriz>!

Vigasztalanul tévelyeg, aki hosszú életre nagy terveket sző, ahelyett, hogy napjainak kötelességét megtenné úgy, mintha minden nap, amit él, az utolsó lenne

aled P>!

A halál és a sors változása ellen semmi sem véd.

Kapcsolódó szócikkek: halál · sors
aled P>!

…az ember őseredeti és természetes állapota ez a nyugalom és megbékült
mozdulatlan csend.

Kapcsolódó szócikkek: nyugalom

Hasonló könyvek címkék alapján

Milarepa élete és tanításai
Don Farber: A tibeti buddhizmus
Pema Karpo Trinzi: Gyönyörű Fehér Lótuszfüzér
Thomas Laird: Tibet története
Glenn H. Mullin: A tizennégy Dalai Láma
Sabkar Lama: A Garuda röpte
Kelényi Béla (szerk.): Démonok és megmentők
Nárópa élete és tanításai
Pataky Zsolt: Tibet Ladakh Mustang
Gonszár Rinpocse: A buddhizmus