Eksztázis 20 csillagozás

Hamvas Béla: Eksztázis

Kung ​mester beszélgetéseinek négy döntő szava van. Az első a „li”. Li mértéket, szabályt, erkölcsöt, törvényt, udvariasságot, szociális charme-ot (gentlenesse, politesse) jelent. Ha fizikailag értelmezik és távolságot mérnek, vele, annyi mint mérföld. De belső mérték is: önuralom és fegyelem, de nem szubjektív aszkézis, hanem az ősök hagyományában levő rendtörvény alkalmazása, amely az embernek viszonyát egyszer s mindenkorra szabályozza. Lije van annak, aki feltűnés nélkül, egyszerűen és komolyan viselkedik, minden túlzástól tartózkodik, az embert tiszteletben tartja, maga iránt tiszteletet ébreszt szavaival, viselkedésével, tetteivel, munkájával… A Mérték. A Li sem alulmaradni, sem túlmenni… A középen maradni. A Li a kulturált emberi erkölcs, amelynek gyökere a vallásos pietás. A Li az őskori élet alapvető vonása. Kínában éppen úgy, mint Indiában, Iránban, Egyiptomban, Görögországban. Az embereknek egmyás iránt tanúsított respektusa, amely a magasrendű és békés élet egyetlen… (tovább)

>!
Medio, Szentendre, 1996
56 oldal · ISBN: 9638532343

Enciklopédia 8


Kedvencelte 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Hamvas Béla: Eksztázis

Igazából ez az egyik legjobb műve Hamvasnak szerintem. Rövid,tömör,de nagyon velős. Szinte az egész könyvet ki lehetne idézgetni. Minden egyes mondata,minden gondolata elgondolkodásra készteti az olvasót. Egyáltalán nem unalmas,nincs egy felesleges gondolat sem,ami felett csak úgy el lehetne siklani. Minden olvasni tudó embernek a kezébe kellene adni egyszer.

1 hozzászólás
>!
Carmilla 
Hamvas Béla: Eksztázis

Rövid ugyan, de nagyon tömény. Komoly odafigyelést igényel az olvasása, de megéri, mert valóban építő.

>!
_Andrea_
Hamvas Béla: Eksztázis

Nem tudom eldönteni, hogy ez az esszé rosszul van-e megírva, vagy én vagyok túl süti ahhoz, hogy felfogjam a tartalmát. Valamennyi így is átjött belőle, de nehéz volt az összefüggésekre figyelni, és rájönni, hogy mit is akarhat kifejezni. Most ugrottam neki másodszor, de kell még neki egy kis idő.
A fő gondolatmenet megmaradt – hogy nem való embernek a csodavárás, a világ kulisszái mögé csak pillanatnyi, ihletszerű belátás megengedett, mely után az élet ugyanúgy megy tovább, ahogyan addig is folyt, csak a tudatosság, az alapállapot változik valamit? Tükörsima kedély és a nihil elviselése, tudatosítása, természetesnek tekintése. És mindez különböző hagyományok összehasonlításával, rengeteg utalással és keleti nyelvi kifejezésekkel. Számomra ez akadályozta leginkább a megértést.

>!
sithlovag
Hamvas Béla: Eksztázis

Egy meditációs útmutató, egy értekezés a zenről. Aranyat ér minden gondolata, valóban lassan érdemes vele haladni, hogy a gondolatokat megfelelően át tudja rágni az ember. Igazi kincs ez a spirituális irodalomban, külön öröm, hogy magyar ember tollából származik.

>!
Constantinus_A_P I
Hamvas Béla: Eksztázis

Nos, aki imával, meditációval foglalkozott mélyebben, az érteni fogja. Más neki se álljon. Vagyis álljon csak neki, de óvatosan, s vessen magára ha kibicsaklik valamije.

>!
deutschleser
Hamvas Béla: Eksztázis

Kicsit hosszú ideig tartott de csak a lassú olvasás miatt.
De megérte,mert ez az esszé,kitűnik a többi művei közül mégpedig azzal az egyszerűségével és tömörségével ahogy a Jógát írja le.
Különösen,megragadott a Khasszidokról,és a kínaiakról szóló rész.
Az ember szinte,úgy érzi hogy itt hagyná a modern világot és részese akar lenni az Eksztázisnak.


Népszerű idézetek

>!
Lunemorte MP

A szobából ki se kell lépni és az ember az egész földet bejárja, a könyvet ki se kell nyitni és az ember mindent megtud. Az egyetlen tennivaló, hátrálni, mint az olvadó hó.

>!
Lunemorte MP

Szomjúság nélkül nincs élet és nincs gazdagság, nincs ragyogás és nincs öröm. És szomjúság nélkül nincs sóvárgás arra, ami magasabb, és nincs kívánság, hogy az ember az alacsonyabbat megfékezze és a magasabbat megvalósítsa.

>!
Lunemorte MP

Ismeretek halmozásához és tanuláshoz tehetség kell, tehetséggel pedig csak a kivételes individuum rendelkezik. Az ismeret egyébként sem vezet sehová, bármilyen nagy legyen, sőt minél nagyobb, annál kevésbé. Ezért lehet valaki rendkívüli ismeretekkel rendkívül alacsonyrendű.

>!
Lunemorte MP

Az én helyem a nem-hely, nyomom a nyomtalan, se test, se lélek.

>!
Lunemorte MP

Látni kell. Lépni kell. Át kell lépni a küszöbön. Fel kell ébredni! Ébernek kell lenni.

>!
Lunemorte MP

A valóságot hiába ismerem fel, ha a következményeket életemre nem alkalmazom.

>!
Lunemorte MP

Amiről az emberek azt hiszik, hogy haszontalan, az a legértékesebb.

>!
Carmilla 

    „Úgy élni, hogy ne legyen semmim és ne legyek senki” – mint a szufi mondja.

32. oldal (Medio, 1996)

>!
Lunemorte MP

Li mértéket, szabályt, erkölcsöt, törvényt, udvariasságot, szociális charme-ot (gentlenesse, politesse) jelent. Ha fizikailag értelmezik és távolságot mérnek vele, annyi mint mérföld. De belső mérték is: önuralom és fegyelem. De nem szubjektív aszkézis, hanem az ősök hagyományában levő rendtörvény alkalmazása, amely az embernek viszonyát egyszer s mindenkorra szabályozza. Lije van annak, aki feltűnés nélkül, egyszerűen és komolyan viselkedik, minden túlzástól tartózkodik, az embert tiszteletben tartja, maga iránt tiszteletet ébreszt szavaival, viselkedésével, tetteivel, munkájával…

>!
Lunemorte MP

Mérték nélkül nincs törvény, nincs közösségi rend, nincs erkölcs és nincs tudás.


Hasonló könyvek címkék alapján

Weöres Sándor: A teljesség felé
Márai Sándor: Füves könyv
Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Polcz Alaine: Egész lényeddel
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Pilinszky János: Csönd és közelség
Papp Lajos: Verbum cordis
Tiboldi István (szerk.): Adomák és tanítómesék
István király intelmei