Eksztázis 29 csillagozás

Hamvas Béla: Eksztázis

Kung ​mester beszélgetéseinek négy döntő szava van. Az első a „li”. Li mértéket, szabályt, erkölcsöt, törvényt, udvariasságot, szociális charme-ot (gentlenesse, politesse) jelent. Ha fizikailag értelmezik és távolságot mérnek, vele, annyi mint mérföld. De belső mérték is: önuralom és fegyelem, de nem szubjektív aszkézis, hanem az ősök hagyományában levő rendtörvény alkalmazása, amely az embernek viszonyát egyszer s mindenkorra szabályozza. Lije van annak, aki feltűnés nélkül, egyszerűen és komolyan viselkedik, minden túlzástól tartózkodik, az embert tiszteletben tartja, maga iránt tiszteletet ébreszt szavaival, viselkedésével, tetteivel, munkájával… A Mérték. A Li sem alulmaradni, sem túlmenni… A középen maradni. A Li a kulturált emberi erkölcs, amelynek gyökere a vallásos pietás. A Li az őskori élet alapvető vonása. Kínában éppen úgy, mint Indiában, Iránban, Egyiptomban, Görögországban. Az embereknek egmyás iránt tanúsított respektusa, amely a magasrendű és békés élet egyetlen… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mérték Medio

>!
Medio, Szentendre, 1996
56 oldal · ISBN: 9638532343

Enciklopédia 10


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
Hamvas Béla: Eksztázis

Igazából ez az egyik legjobb műve Hamvasnak szerintem. Rövid, tömör, de nagyon velős. Szinte az egész könyvet ki lehetne idézgetni. Minden egyes mondata, minden gondolata elgondolkodásra készteti az olvasót. Egyáltalán nem unalmas, nincs egy felesleges gondolat sem ami felett csak úgy el lehetne siklani. Minden olvasni tudó embernek a kezébe kellene adni egyszer.

1 hozzászólás
Carmilla >!
Hamvas Béla: Eksztázis

Rövid ugyan, de nagyon tömény. Komoly odafigyelést igényel az olvasása, de megéri, mert valóban építő.

sithlovag>!
Hamvas Béla: Eksztázis

Egy meditációs útmutató, egy értekezés a zenről. Aranyat ér minden gondolata, valóban lassan érdemes vele haladni, hogy a gondolatokat megfelelően át tudja rágni az ember. Igazi kincs ez a spirituális irodalomban, külön öröm, hogy magyar ember tollából származik.

Constantinus_A_P I>!
Hamvas Béla: Eksztázis

Nos, aki imával, meditációval foglalkozott mélyebben, az érteni fogja. Más neki se álljon. Vagyis álljon csak neki, de óvatosan, s vessen magára ha kibicsaklik valamije.


Népszerű idézetek

Rituga P>!

Megigazulni annyi, mint mindabból a homályból és zavarból, nyugtalanságból és szétszórtságból, amit az emberben az életéhség kelt, tudatos elhatározással kilépni és lényének eredeti fedetlen tisztaságában élni.

Lunemorte P>!

A szobából ki se kell lépni és az ember az egész földet bejárja, a könyvet ki se kell nyitni és az ember mindent megtud. Az egyetlen tennivaló, hátrálni, mint az olvadó hó.

Bla IP>!

Eksztázis annyi, mint kívül állni. Kívül állni a szétszórt nyugtalanságon és belül állni a megvalósított egységen. „Szabad vagyok önmagamtól, szabad vagyok az éntől.” Szabad vagyok a szabadságtól.

29. oldal

Szelén>!

Az igazságról való tudás személyes feltételét kell megszerezni.

55. oldal (utolsó mondat)

Lunemorte P>!

Ismeretek halmozásához és tanuláshoz tehetség kell, tehetséggel pedig csak a kivételes individuum rendelkezik. Az ismeret egyébként sem vezet sehová, bármilyen nagy legyen, sőt minél nagyobb, annál kevésbé. Ezért lehet valaki rendkívüli ismeretekkel rendkívül alacsonyrendű.

Lunemorte P>!

Az én helyem a nem-hely, nyomom a nyomtalan, se test, se lélek.

Carmilla >!

    „Úgy élni, hogy ne legyen semmim és ne legyek senki” – mint a szufi mondja.

32. oldal (Medio, 1996)

Lunemorte P>!

Szomjúság nélkül nincs élet és nincs gazdagság, nincs ragyogás és nincs öröm. És szomjúság nélkül nincs sóvárgás arra, ami magasabb, és nincs kívánság, hogy az ember az alacsonyabbat megfékezze és a magasabbat megvalósítsa.

Lunemorte P>!

Látni kell. Lépni kell. Át kell lépni a küszöbön. Fel kell ébredni! Ébernek kell lenni.

Lunemorte P>!

A valóságot hiába ismerem fel, ha a következményeket életemre nem alkalmazom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Montaigne: Esszék
Balassa Péter: Az egyszerűség útjai, sötétben
Francis Bacon: Esszék
Rainer Maria Rilke: Prózai írások
Anatole France: Coignard abbé véleményei / Epikur kertje
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában
Weöres Sándor: A teljesség felé
Pais István: Antik bölcsek, gondolatok, aforizmák
Pais István: A görög filozófia
Márai Sándor: Füves könyv