A ​száz könyv 51 csillagozás

Hamvas Béla: A száz könyv Hamvas Béla: A száz könyv

A ​feladat száz könyvet megmenteni. Most mindegy, hogy az ostromlott városból, vagy az ostromlott világból. Olyan száz könyvet, amelyből, ha minden más könyv elveszne, az emberiség irodalmának vonalát nagyjából helyre lehetne állitani… Csuang-ce Csuang-ce az a sajátságos emberfajta, mint Szókratész, Pál apostol és Nietzsche –, azt mondják róluk, hogy paradox emberek. A paradox bennük az, hogy nem a hamis emberi értékeket, hanem az örök szellemvilág valódi értékeit követik, és az ember önellentmondásait leleplezik. Ez az emberfajta rendkívül éles elme és a nyelv ragyogó mestere. Soha senki úgy nem tudott beszélni, mint Szókratész, és nem tudott úgy írni, mint Pál apostol, Nietzsche és Csuang-ce. Shakespeare A modern kor elején Byron azt mondta, hogy az emberiség története válaszútra érkezett: döntenie kell Shakespeare és a szappan között. Az emberiség a szappant választotta. A választás hatása azóta egyre nagyobb hatással és következményekkel bontakozik ki. Shakespeare az európai… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Társadalomtudományi · Mérték Medio

>!
Medio, Szentendre, 2000
60 oldal · ISBN: 9639240079
>!
Egyetemi Nyomda, Budapest, 1945
40 oldal

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Buddha · Baudelaire · Lev Tolsztoj


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Hamvas Béla: A száz könyv

Már elmúltam 65 éves, s a Fazekasban végeztem, de esküszöm, életem első 40 évében hírét, nevét sem hallottam Hamvasnak. Pedig már akkor is sokat olvastam. Mostanra már éreztem a hiányát. Ezért beszereztem két kis füzetét. Mert ez a 100 könyvről szóló gondolatcsokor, csak egy mintegy 50 oldalas füzetecske. Az derül ki belőle számomra, hogy mennyi minden hiányom van még – mert bármennyire is szubjektív Hamvas válogatása, olyan iránymutatás, amely figyelemre méltó és követendő. Válogatása persze sokszor nem korlátozódik konkrét könyvekre, hanem írók munkásságára, gondolataira irányít. Biztosan nem véletlen, hogy 1945-ben jelent meg, hisz a világégés a rombolás mellett új alapot is teremtett a látóhatár tágítására…Mindenkinek ajánlom!

2 hozzászólás
Lunemorte P>!
Hamvas Béla: A száz könyv

„A mosoly azt jelenti: nem adok fel semmit." (Ez a kedvenc mondatom a könyvből talán.)

Egy személyes véleményről olvashatunk. Egy olyan ember véleménye ez, mely lehet hogy szubjektív, de érdemes megfontolni. Elgondolkozni, töprengeni, megemészteni a kapott gondolatokat, észrevételeket, tanácsokat.
Engem nyilván főleg a keleti vonatkoztatás érdekelt a legjobban, hogy Ő hogyan vélekedik azokról a könyvekről. Nagyon érdekelt. Szerencsére teljesen pozitívan. :)

Egyébként ahhoz képest hogy ilyen rövid, ugyanolyan velős és tömör. Bárkinek ajánlom, aki kicsit is szeret gondolkozni.

Timár_Krisztina I>!
Hamvas Béla: A száz könyv

Már sokszor belekaptam ebbe a könyvbe, végignéztem a felsorolt életműveket, néhány kedvencet el is olvastam, de végig az egészet még sose. Most végre sikerült. :)
Esszé és könyvajánló a legnemesebb értelemben. Ha csak fele ilyen jó könyvajánlókat tudnék írni, összetenném a kezem. Szubjektív, hogyne: mindenben a Scientia sacrában magasztalt őskort keresi, és akkor értékel egy írót nagyra, ha ezt meg is találja. Na de ez a szubjektivitás a – merem állítani – valaha élt legműveltebb ember szubjektivitása. Aki annyira művelt és annyira okos, hogy a komolyságot és a nevetést egyaránt komolyan tudja venni. Sőt, még vitatkozni is hagy magával. Ezzel a szubjektivitással nem lehet nem számolni.
Pár hónapja elkezdtem itt a Molyon egy polcra összegyűjteni a száz könyvet, azaz ezt a száz életművet. Közben fülszövegeket olvasgattam, rácsodálkoztam, hogy melyik van lefordítva, és melyiket nem adták ki már lassan nyolcvan éve újra. Kétféle tanulságot vontam le belőlük. Az egyik, hogy még amelyiket nyolcvan éve nem adták ki, azt is érdemes olvasni ma (és fogom is), még ha egyet nem is értek vele feltétlenül. A másik, hogy Hamvas műveinek megértésében is nagyon sokat segít, ha az ember a százból legalább darabokat elolvas. Lépten-nyomon hivatkozik rájuk, kimondva vagy kimondatlanul.
(…és milyen piszok büszke tudok lenni magamra, ha felismerek egy kimondatlan hivatkozást…! Iggggen remek érzés. :) Na de mielőtt valaki feljebb értékeli az érdememet, mint ahová az való, elárulom, hogy ez kb. 800 oldalanként egyszer fordul elő… :D )

4 hozzászólás
lilaköd P>!
Hamvas Béla: A száz könyv

Rövidecske könyvecske.
Müller Péter írja róla egyik könyvében:
"Kompromisszumoktól bűzlő egzisztenciáknak nevezte a magyar írók zömét.
Akkoriban már úgy érezte, hogy a legtöbb szellemi társa elárulta. Még Weöres Sándor is, aki valaha a mesterének tartotta. Nem is őt árulta el, hanem azt az elvet, hogy a társadalmi elismerésnek tett legkisebb engedmény bemocskolja a művészt.
A hírnév, a pénz, a dicsőség, a kitüntetés, a világ felé fordulás halálos bűnt jelentett számára. "
Ezért:
"A Száz Könyvben, amely a végítélettől megmentendő nagy műveket sorolja, egyetlen magyar sincs. (Még Az ember tragédiája sem.)
Pedig azért a magyar írók is ugyanolyan jók, mint a német, angol, francia és még sok más nemzetiségű író, akikről a művében ír Hamvas.
(Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Tamási Áron,…
De kezdhetnénk a sort az Halotti beszéddel és könyörgéssel, vagy az Ómagyar Mária-siralommal.)
A bevezetőjében ezt írja:
" Az egyéni ízlés a katalóguson változtatni fog tízet, talán húszat,
esetleg harmincat."
Én csak ennyit változtatnék.
Nem vagyunk mi annyira rosszak.
Csak ezért vontam le egy fél csillagot.

olvasóbarát P>!
Hamvas Béla: A száz könyv

Nagyon érdekes kötet, szeretem az ilyen összeállításokat . Végigolvastam és azonosítottam az általam is olvasott műveket, szerencsére sok ilyen volt. Sajnos magyar szerzők műveit nincsenek benne, pedig arra is nagyon kíváncsi lettem volna. Dante, Boccaccio, Villon, Moliére,Ibsen, Goethe, Shakespeare és még sok szerző valóban jelentős műveket alkotott. Kedvem kerekedett elkészíteni az én gyűjteményemet, készítek is majd egy ilyen polcot.

nadasdit>!
Hamvas Béla: A száz könyv

Ez egy szubjektív összeállítás, és csak az viheti magával, az fogadhatja el ezeket, aki ismeri. Én ezen könyvek közül megpróbálok minél többet elolvasni, hogy megismerjem őket, de attól még nem biztos, hogy ez lenne a 100 könyvem. Sokat lehetne ezen vitatkozni, de igazából csak az tudna érvelni, aki mindet ismeri, meg ezen kívül még legalább 50-et!
Hamvas biztos olvasta ezen könyveket, különben nem is tudná mi van bennük. Már ez is egy teljesítmény!
Hogy miért nem írt bele magyar műveket? Nem tudom.

Én vinnék magammal (és ez nem sorrend): József Attilát, Dsida Jenőt, Fekete Istvánt, Nyírő Józsefet, Tamási Áront, Gárdonyi Gézát. Még egy nem magyart is: Knut Hamsun.

Ja, és Hamvas Bélát is :)

>!
Medio, Szentendre, 2000
60 oldal · ISBN: 9639240079
shandy>!
Hamvas Béla: A száz könyv

A bombasztikusan túlzó Hamvas, teljes valójában. E tekintetben felér Kosztolányival (és Frei Tamással), röpködnek a legek, a szuperlatívuszok, hogy az ember beleszédül. Persze akadnak szellemes megfogalmazások, ezt ne vegyük el tőle, de sok, nagyon, és általában ellentmond saját magának is. Még azt sem gondolnám, hogy jót tesz a listára vett könyvekkel, írókkal, ezek után az olvasó minimum földöntúli élményt vár el tőlük. Ugyanakkor mégis kedvet csinál, nem is feltétlen pont ezekhez a könyvekhez, hanem egyáltalán: ahhoz, hogy olvassunk, érdeklődjünk, legyünk nyitottak minden irányban, ez pedig nem kis dolog. Ha ebben követi valaki Hamvast, akkor nem fog rosszul járni.

narziss>!
Hamvas Béla: A száz könyv

Remek. Amilyen vékonyka, annyira tartalmas. Azok lapozgatásához is kedvet kaptam belőle, akiket eddig nem vagy csak hallomásból ismertem. Mivel most éppen Thoreau-t olvasok, részlet a 86., róla szóló feljegyzésből:

„Helyesen értelmezte Rousseau-t és saját szívét: nem a természethez tért vissza, hanem az egyszerűséghez és az ősforráshoz. (…) Olyan ez a könyv, mintha a világvárosok közepében valaki kunyhót épített volna, faggyúval világítana és állatbőrben járna –, reggel pedig imádkozna. Ez a tao: a kezdetek kezdetének békés, szent élete.”

Hamvas könyve hasonló: hódolatteljes főhajtás a emberiség írott kultúrkincsének színe-java előtt. Az Ő életműve lehetne a 101. mentendő. (Vagy a nulladik.)

Frank_Spielmann I>!
Hamvas Béla: A száz könyv

Nagyon szép, de azért komolyan ezt se szabad venni, mint Hamvast általában.

16 hozzászólás

Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

A mosoly azt jelenti: nem adok fel semmit.

Kapcsolódó szócikkek: mosoly
Frank_Spielmann I>!

Lehetséges az, hogy egyetlen embernek van igaza, és az egész emberiség téved? Olvassátok Tolsztojt, és meg fogjátok látni.

Kapcsolódó szócikkek: Lev Tolsztoj
2 hozzászólás
apetyov>!

45. Újtestamentum
Tulajdonképpen fölösleges volt a száz legjobb könyv közé felvenni, mert amit ez a könyv mond, az minden ember szívébe írt szent jel. Ha ez valakiben nincs meg, azon a többi kilencvenkilenc könyv sem segít.

Kapcsolódó szócikkek: kereszténység · Újszövetség
Frank_Spielmann I>!

47. Eckhart mester

Ha valaki kételkedne abban, hogy az egész emberiségnek elsődleges, veleszületett, szellemével és lelkével együtt adott, magától értetődő metafizikája van, az olvassa el Meister Eckhart műveit, és vele párhuzamosan a hindukat, a kínaiakat és az egyiptomiakat. Az azonosság elképesztő, annál is inkább, mert hatásról szó sem lehet. De Eckhart nem ezért kerül a száz nagymester közé. Ő a középkori misztika maga. Ötszáz esztendő történetének és ezer szerző művének piramisán áll a tetőn.

Lali P>!

24. Ezeregyéjszaka

Mi lenne, ha egyszer valaki az Ezeregyéjszaka filozófiáját megírná? Valamikor valakinek meg kell tennie s hogy ez eddig nem történt meg, azért volt, mert sok volt bennünk a méreg, az irigység, a bosszú, az önzés, szóval a sötétség. Az Ezeregy-éjszaka mindennek az ellenkezője: a szelídség, a humor, a kedvesség, a tiszta szív, az elfogulatlanság, szóval: az öröm. Egyszer már végre komolyan kellene venni az örömet. Például az egyetemen a szociológia órán Harun al Rasid történeteit olvasni.

157. oldal

Frank_Spielmann I>!

34. Platón

A könyvet az érti meg igazán, aki a következőket gondolja el: mi lett volna Európából, és mi történt volna Európában, ha Platón nem lett volna? Ma egész biztosan nem lennének államok, nem lennének tiszta, rendesen öltözött, tagolt beszédű, erkölcsös, művelt emberek, nem lettek volna utak, nem lenne törvény, fegyelem, önuralom –, nem lenne Európa. Sőt: nem lenne törekvés az egyre tisztább és nemesebb rendre, igény a magasrendűségre. Egy francia azt mondta: ha Napóleon igazán nagy ember lett volna, könyveket írt volna. Megfordítva: Platón is lehetett volna világhódító, de túl nagy volt hozzá. Könyveket írt, mert ez több. Ez a könyv. És ez: Platón.

3 hozzászólás
Lali P>!

90. Shakespeare

A modern kor elején Byron azt mondta, hogy az emberiség története válaszútra érkezett: döntenie kell Shakespeare és a szappan között. Az emberiség a szappant választotta. A választás hatása azóta egyre nagyobb hatással és következményekkel bontakozik ki. Shakespeare az európai ember egészének egyetlen és teljes megjelenése, s azzal, hogy nem őt választották, az igazi európait megtagadták. A modern árulás. Ő a jelkép: „a szenvedélyek óceánján a kormány nélkül való hánykolódás”, mint Joyce mondja róla. Ő a fehér ember.

179. oldal

8 hozzászólás
Lali P>!

50. Jakob Böhme

A világirodalom legnehezebb olvasmánya. Különösen az érett, nagy művek: De electione Gratiae, a Signatura rerum és a Mysterium Magnum. Vannak könyvek, amelyeknek mértéke allegro con brio, ilyen a Bűn és bűnhődés. Van könyv, amely andante moderato, ilyen a Pingvinek szigete. Van molto adagio, ilyen Jakob Böhme. De annyi tűz, annyi mélység, annyi szenvedély, szenvedés, szeretet, komolyság, hit, örömvágy, állhatatosság, amennyi Böhmében van, a legnagyobb könyvek közül egyetlenben sincs. A szerző tudását az angyaloktól kapta, de nem közönséges, hanem arkangyaloktól, talán Mihálytól, a világ minden misztériumának őrétől. Különös, hogy az európai filozófia történetében Böhme kis jegyzetben szokott szerepelni; holott a Böhméről szóló könyvben elég, ha az ember az európai filozófiáról kis jegyzetben emlékszik meg.

165. oldal

11 hozzászólás
Cheril>!

A modern kor elején Byron azt mondta, hogy az emberiség története válaszútra érkezett: döntenie kell Shakespeare és a szappan között. Az emberiség a szappant választotta. A választás hatása azóta egyre nagyobb hatással és következményekkel bontakozik ki. Shakespeare az európai ember egészének egyetlen és teljes megjelenése, s azzal, hogy nem őt választották, az igazi európait megtagadták. A modern árulás.

1 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

91. Defoe

A Robinson Crusoe legköltőibb része azoknak a tárgyaknak a jegyzéke, amelyeket a süllyedő hajóról sikerül megmentenie. Ez a jegyzék hatalmasabb, mint az Iliász, vagy az Aeneis seregszemléje, vagy a Mahábhárata nagy hőskatalógusa, ahol a háború héroszai vonulnak fel. Ez a mi élettársaink békés, kozmikus seregszemléje: a só, a kalapács, a cipő, a tűzszerszám, a pohár, az evőeszköz, a kenyér, a rizs. Aki a Robinsont helyesen olvassa, érezni fogja, hogy az egész költemény Homéroszéval azonos.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Koestler: Szellem a gépben
Földényi F. László: Melankólia
Szabolcsi Miklós: A clown, mint a művész önarcképe
Bretter György: Párbeszéd a vágyakkal
Salyámosy Miklós (szerk.): Kultusz és áldozat
Hegyi Béla: Alkotó időszakok
Szerb Antal: Az angol irodalom kis tükre
Kosztolányi Dezső: Látjátok, feleim
Nényei Pál: Ne bántsd a Zrinyit!
Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének