A ​babérligetkönyv / Hexakümion 112 csillagozás

Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

A ​déli napfény, a tenger felől jövő puha szél, a fűszeres levegő inkább volt álom, mint amit álmodni tudtam volna. Egyszerre arra gondoltam, hogy nincs nálam könyv. Olyan könyv, amit most jól esne olvasni. A gondolat lassan támadt bennem, egészen lassan, ahogy a cigarettafüst lebegett a zöld árnyékban, sietség nélkül és megbékélten. Mi az, amit magammal hoztam? Vándorkönyv, hajófedélzetkönyv, alkonyati könyv. Egyetlenegy babérligetkönyv sincs. Tűnődtem, ugyan melyik lehetett volna, ha elhoztam volna: kínai? francia? görög? angol? Akkor elhatároztam, hogy hasonló alkalomra, nem is másnak, csak magamnak, vagy nem is magamnak, csak másnak, egyszer, ha időm engedi és a Múzsák, könyvet írok. Idevaló könyvet, amit azonnal le lehet tenni, ha hozzák a levest. Ujra föl lehet venni s mielőtt a szardella érkezik, még el lehet olvasni belőle ötven sort. Esetleg százat. Két korty bor között és feketekávé után. Két lapot vacsora előtt. Olyan könyvet, amelyik nem sértődik meg, ha olvasás közben… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hamvas Béla életműsorozat Medio

>!
Medio, Budapest, 2015
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639240537
>!
Medio, Budapest, 2005
420 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639240060
>!
Medio, Budapest, 1998
416 oldal · ISBN: 9638569360

1 további kiadás


Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Vincent van Gogh · William Wordsworth


Kedvencelte 43

Most olvassa 20

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kkatja>!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

Hamvas olvasását nem lehet abbahagyni, mert olyan örök értékű dolgokról ír, beszél, szól, ami minden magára valamit is adó, szellemi úton járó ember számára csillogó gyémántpor, amivel naponta fel lehet frissíteni szívünket /lelkünket, hogy könnyebb legyen a lét.

metahari P>!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

Bevezetés Hamvas Béla világába. Kivezetés a mi hétköznapi világunkból. Bevezetés a Valóságba. Kéretik kapaszkodni és az előítéleteket leadni a ruhatárban.

Uzsonna>!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

Az első hangoskönyvet hallgattam meg Rátóti Zoltán felolvasásában. Zseniális! Mind a mű, mind az előadás.

lenne P>!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

Hamvas Bélát értékelni… Örültem volna, ha személyesen is megismerhettem volna, bár lehet hogy meg se mertem volna mukkanni előtte. Jó volt olvasni A babérliget könyvben a könnyed, szinte vicceskedő oldalából is. A Hexakümionból eleinte nem sokat értettem, mert sem a görög kultúrával, sem az ezzel kapcsolatos filozófiával nem foglalkoztam. Azaz igazság, hogy Nietzsche (Kant, Platón) nevén kívül nem nagyon ismertem fel a filozófusokat, arról meg pláne nincs fogalmam, hogy miről is írtak. De végül is egynéhány számomra felfogható gondolatot is találtam, amelyeket érlelhetek magamban. Néha elkap a vágy, hogy pótoljam ezeket a filozófiai hiányosságaimat, de az az igazság, hogy gyorsan el tudok kedvetlenedni már az első oldalak olvasása után is.
Fontos számomra még, hogy ezt a könyvet ajándékba vettem egy barátnőmnek, akitől már több mint egy éve kölcsönkaptam. Ez az ajándék sajnos tipikusan olyan volt, hogy amit én szeretnék kapni, azt vettem meg másnak… Végül is jól jártam. Hétfőn vissza is adom neki.

odivne>!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

Hamvas Béla írásait nem értékelni, hanem olvasni kell. Elgondolkodni az esszéken, mosolyogni az iróniáján. Aztán eltenni egy kis időre a könyvét, majd újra elővenni, újra olvasni. Mert jó. Mert szép. Mert gondolatébresztő.

3 hozzászólás
korkata>!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

A babérligetkönyvvel ismerkedtem meg a szerzővel hangoskönyv formájában. A felolvasó Rátóti Zoltán volt, akinek az előadásmódja tetszett.
Az elhangzottakat igyekeztem befogadni ami néha nem volt könnyű. Elgondolkodtató, filozofikus történetek. Leginkább az Olbrin Joachim csodálatos utazása és a A virágszedés lélektana fogott meg. Lenyűgöző, hogy mi mindent el lehet mondani a virágokról.

narziss>!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

Olvasni olyan (volt és lesz), mint jó mélyeket lélegezni. Minden szava átjár, megtisztít, be- és elfogad. Ringat. Ad, de semmilyen viszonzást nem vár, csak szelíden befészkeli magát beléd. Puha és esszenciális.

jano_andriska>!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

Hamvas Bélának mindkét művének járna az öt csillag: a Babérligetkönyv valódi szépirodalom, a legnagyobbak között a helye; a Hexakümion szintén zseniális írás. Ám az előbbiben volt pár novella, mely nekem nagyon nem tetszett kifejezetten gyengére sikerült a Túlvilági kalauz és az Olbrin Joachim csodálatos utazása, szinte kínzás volt olvasni; valamint a klasszika tanulmányban szép, szép, már-már megható, ahogy próbálta kimagyarázni Nietzsche keresztényellenességét, de ez sajnos, számomra egyáltalán nem volt meggyőző. Szokatlan módon döbbenten és hitetlenkedve értem a végére, hogy ezt nem gondolhatja komolyan. Ezektől függetlenül, ami jó volt, az kiváló volt, mindkettő esetben több rész is újraolvasásra méltó.

Murphy_Watt>!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

Csak három gondolat, ami a könyv olvasása közben eszembe jutott:
Vajon vannak-e még olyan emberek, akik minden idejüket gondolkodással töltik? Pontosabban eltöltik-e napjaikat úgy, hogy csak gondolkoznak a saját örömükre?
A megfigyelés, beleértve az olvasott szöveg megfigyelését is, és a gondolkozás boldogabbá tesz.
Ez az ember nem vesz engem komolyan. (Mondhatnám azt is, hogy hülyének néz.)

Maryse >!
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion

Hamvas Béla hatalmas életműve gyakorlatilag ismeretlen számomra, épp csak elkezdtem az ismerkedést, úgy látom az érdeklődésem tartós lesz. A BABÉRLIGETKÖNYV és HEXAKÜMION nagy élmény volt, teljesen lekötötte a figyelmemet, a bámulatos tudás tiszteletet ébresztett bennem, gondolatai inspiráltak. Esszéiben egy olyan ember útmutatását, ajánlását érzem, aki nem tud betelni, az élet, a létezés apró örömeivel, aki képes elmerülni azokban a csodákban, amelyek másokat érzéketlenül hagynak.
Hexakümion könyvei pedig az ókori görögség gondolatiságába, kultúrájába kalauzolják el az olvasót és késztetik újabb és újabb könyvek elolvasására – velem ez történt.
Olyan mestermű, ami stimulál, hatással van az életszemléletre, a dolgok értelmezésére.
Imádtam ezt a könyvet.


Népszerű idézetek

montika P>!

Ez a legmagasabb tudás:

A világ ha igaz: Egy.
Ha ez az Egy igaz: Szép.
Ha ez az Egy igaz és szép: jó.

376. oldal, Hexakümion, V. A THEIOSZ ANTHRÓPOSZ, 4. Zeusz három arca, (Medio, 2005)

1 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Az etruszkok asszonyaik sírkövére virágot faragtak, se nevet, se mást, se kort, se rangot. Mit mond a sírkő? Aki itt fekszik, virág volt, élni tudta azt, amit a bölcsek csak gondolni.

Fák

Kapcsolódó szócikkek: etruszk
Annamarie P>!

Valamin teljesen túllenni annyi, mint azt a valamit már nem szükségszerűségnek, hanem szabadságnak felfogni és átélni. […]
Amit az ember gyűlöl és meg akar semmisíteni, azon nincs túl: abban még benne van, és az még benne van.

318. oldal

1 hozzászólás
Szelén>!

Tanulj meg élni úgy, mintha egyedül lennél. Mintha nem nézne senki. Mintha otthon lennél.

102. oldal

montika P>!

A virág is élőlény, s a virágszedés ölés. De szabad. Senki sem állja meg, hogy ne szedjen ibolyát az erdő szélén áprilisban. Olyan misztérium ez, amely előtt tehetetlenül állok és értetlen csodálkozással nézem.
Könyvemben, amit szabadban olvasok, mindig virág van.

19. oldal, A babérligetkönyv, A virágszedés lélektana (Medio, 2005)

montika P>!

Ha szép nőt látok és mindig újra megbűvölten nézem, mert a szép nő ellen örökre védtelen maradok, bármilyen elragadó és tündöklően szép legyen is, már látom, hogy hol van benne az irigység, a bosszú és a méreg. Bűbája már nem téveszt meg. Nem virág. Bármennyire szeretném. Bármennyire szeretné. Rám mosolyog, de tudom, hogy e mosoly titka a ressentiment. Ebbe a gondolatba már nem fogok beleöregedni. Ezen kívül is van elég, amibe úgyis kell.

22. oldal, A babérligetkönyv, A virágszedés lélektana (Medio, 2005)

aled>!

A virágnak valami kapcsolata van a halottakkal.
Ezért kell, hogy a temető kert legyen. Minden virág vonatkozásban áll
a halállal, de fõként a letépett virág, a csokor és a koszorú. Milyen sajátságos,
ugye? Csokrot kap a menyasszony és a halott. Vajon ki hal meg, amikor az
esküvőt tartják, és hogyan van az, hogy a halál olyan, mint a nász? Schuler,
aki erről biztosan sokat gondolkozott, de örök kár, hogy olyan sajnálatosan
keveset írt, azt mondja: a növény a nyílt lét szimbóluma. Nyílt lét? Mi az?
Olyan lét, amely az élet látható határain túlterjed. Elsõsorban átterjed az élet
előtti és utáni létre, a születés elõttire és a halál utánira, olyan lét ez, amelynek
az élet határa nem határ, nyílt, előre és hátra, fel és le. Ez persze csak olyan
embereknek szól, akik tudják, hogy a halál nem megsemmisülés.

Zálog>!

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.

87. oldal - Kierkegaard Szicíliában

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Sport és jóga
Weöres Sándor: A teljesség felé
Buji Ferenc: Magasles
Montaigne: Esszék
Baktay Ervin: A diadalmas jóga
Várkonyi Nándor: Az elveszett Paradicsom
Földényi F. László: Melankólia
Sári László (Su-la-ce): Lin-csi apát minden szava
Arthur Koestler: Szellem a gépben
Puzsér Róbert – Farkas Attila Márton: A jövő az, ami lenni szokott