Hámori Dániel (szerk.) · Csörgő Tibor (szerk.)

Magyarországon ​előforduló bagolyfajok határozása és gyakorlati természetvédelme 2 csillagozás

Hámori Dániel – Csörgő Tibor (szerk.): Magyarországon előforduló bagolyfajok határozása és gyakorlati természetvédelme

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kiadásában megjelent kötet egy határozót, egy kézikönyvet és egy gyakorlati útmutatót foglal magába, amely segítséget nyújt mind a 12 hazai bagolyfaj, valamint a lappantyú határozásához és védelméhez.

A hiánypótló kiadvány nemcsak a faji bélyegeket, hanem az ivar- és korhatározáshoz szükséges ismereteket is tartalmazza, amelyek birtokában terepen, kézben tartott madarak esetében is pontos adatokat gyűjthetünk.

A fejezetek megírásában a bagolyvédelemben jelentős tapasztalattal rendelkező madártani és természetvédelmi szakemberek vettek részt. Ennek köszönhetően a könyv a nemzetközi szakirodalom mellett nagymértékben támaszkodik az általuk gyűjtött terepi adatokra és gyakorlati természetvédelmi tapasztalatokra.

Tartalomjegyzék

>!
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633090848

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Attila_Saw>!
Hámori Dániel – Csörgő Tibor (szerk.): Magyarországon előforduló bagolyfajok határozása és gyakorlati természetvédelme

Alapos kutatómunkák eredményei láthatóak a könyvben. Alaposan összeszedett, összeállított ismeretterjesztőt ismerhettem meg. Az átláthatóság érdekében jól fel lett építve az adatok halmozása és adagolása. Az elején lévő érdekességek nagyon hasznosnak bizonyultak, sok mindent tanulhattam már onnan, ahol a baglyokról általánosságban beszéltek, jobban megismerhettem őket anatómiai szempontból, amelyek befolyásolhatják a veszélyeztető tényezők elleni védelmet, mik a fő tényezők az ivari elhatárolásban, a korcsoportok megnevezéseit. Végül a az összeválogatott fajokat olvashattam el részletesebben, aminél bevallom, hogy nem mindig és nem mindegyik szempontú jellemzés maradt meg, de ha egy éles helyzetben határozásra van szüksége az embernek, kiváló segédeszközként szolgál a faj, a kor és az ivar megállapítására. Eszméletlenül sokat foglalkozhattak vele, és én nagyon örülök neki, hogy tanulhattam belőle, illetve kölcsönkaptam, hogy elolvashassam. A baglyok imádnivalóak, és most már valamelyest nem csak szeretini, hanem nagyobb mértékben ismerni is képes vagyok őket.

Acanthinula >!
Hámori Dániel – Csörgő Tibor (szerk.): Magyarországon előforduló bagolyfajok határozása és gyakorlati természetvédelme

Hazai bagolyfajok ismertetése a lehető legteljeskörűbben, a legjobb hazai szakértőktől. Akit érdekelnek a baglyok azoknak csak ajánlani tudom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Philippe J. Dubois – Élise Rousseau: Tyúkeszűek-e a madarak?
Orbán Zoltán: Madárbarátok nagykönyve
Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström: Madárhatározó
R. T. Peterson – G. Mountfort – P. A. D. Hollom: Európa madarai
Schmidt Egon: Miért énekel a fülemüle?
Jim Robbins: Azok a csodálatos madarak
Haraszthy László: Énekesmadarak
Haraszthy László – Bagyura János (szerk.): Magyarország ragadozó madarai és baglyai I-II.
Haraszthy László (szerk.): Magyarország madárvendégei
Nagy Sándor: Dombóvár madárvilága