Epilepsziás ​betegségtörténetek 1 csillagozás

Diagnosztikai problémák – Nehezen kezelhető betegek
Halász Péter: Epilepsziás betegségtörténetek

A ​kötet harmincnégy epilepsziás beteg történetét dolgozza föl azzal a szerzői célkitűzéssel, hogy életközelből értesse meg, szemléltesse a betegség természetét, sokarcúságát, az általa okozott szenvedést, a diagnózisok tévedésének kockázatát, illetve a kezelés lehetőségét. Az orvosi szakkönyvek – a szükséges elvonatkoztatások miatt – tipizálják, „áthangolják” az epilepsziával élők sorsát, Halász Péter munkája viszont nem annyira a betegségről, mint inkább a betegekről szól. Figyelme a páciensek szociális és pszichológiai tényezőire irányul, ugyanis ezeknek legalább akkora szerepük van a gyógyító munkában, mint az orvosságoknak; életsorsukat pedig döntő módon meghatározza. A rövid, novellisztikus történetek sokszor éveket, évtizedeket fognak át, ilyenformán távlatosan mutatják meg a kórkép változásait, a kórlefolyást, a beteg sorsának alakulását. A novellisztikus jelleget erősíti a szerző ama fölfogása is, mely szerint a neurológus munkája sok tekintetben hasonlít a nyomozóéra,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Medicina, Budapest, 1998
92 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632425375

Enciklopédia 2


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

clarisssa P>!
Halász Péter: Epilepsziás betegségtörténetek

Halász Péter: Epilepsziás betegségtörténetek Diagnosztikai problémák – Nehezen kezelhető betegek

Furcsa, hogy a címben pont a betegségtörténetek szó szerepel, hiszen ennek a könyvnek a szemlélete annyira betegközpontú és a beteget, mint embert gyógyítani, nem pedig csak egy betegséget kezelni akaró, hogy szerintem helyesebb lenne a betegtörténetek elnevezés.
Egyébként 34(+1) epilepsziás beteg sorsa kerül bemutatásra, egyenként 2-3 oldalon összefoglalva. Teljesen korrekt, hivatalosan, pontosan megfogalmazott írások ezek, követik az anamnézis, státusz, vizsgálati eredmények, terápiás próbálkozások sorrendjét, végül pedig a jelenlegi állapotról írnak. Ezt követi minden fejezet végén pontokba szedve egy nagyon érdekes Tapasztalatok, tanulságok, töprengések című rész. Tudom, ez így elég szárazan hangzik, de mégis érződik rajta, hogy az író évek, évtizedek óta gondozza ezeket a betegeket, ismeri őket és érdeklődése nem merül ki az epilepsziás rohamok ritkábbá tételében, megszüntetésében… Azért is fogalmaztam úgy, hogy itt egyéni életek, sorsok kerülnek bemutatásra, hiszen hiába közös a betegség, más-más formában, más-más életkorban, más-más tünetekkel, a mindennapokat más-más mértékben befolyásolva jelenik meg, egyértelmű tehát, hogy gyógyítani is csak az egyént lehet, figyelmesen, türelmesen, az „egész embert” látva, bizalmát elnyerve és a döntéseket rábízva.
Nagyon szimpatikus volt tehát ez a hozzáállás, ami ráadásul szakmai igényességgel és alapossággal is társult. A Lennox-Gastaut szindrómát pedig most már egészen biztosan megjegyzem!

>!
Medicina, Budapest, 1998
92 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632425375
4 hozzászólás

Népszerű idézetek

clarisssa P>!

A gyógyulásnak is megvannak a maga krízisei – a személyiségen és a családon belül egyaránt.

14. oldal

Halász Péter: Epilepsziás betegségtörténetek Diagnosztikai problémák – Nehezen kezelhető betegek

Kapcsolódó szócikkek: gyógyulás
clarisssa P>!

Az orvos többnyire a teljes gyógyulást szeretné elérni, a beteg gyakran csak egy könnyebb, kockázatmentesebb életet. A rohamokon túlmenően sok minden egyéb is fontos számára, amit az orvos nem mindig lát. A beteg számára a gyógykezelés terhesebb lehet, mint a betegség. Az orvos hajlamos túlértékelni a gyógykezelés előnyeit, és alulbecsülni a hátrányait, ezért korlátoznia kell magát, mert bármennyire is azt hiszi, hogy szakmai tudása, tapasztalata alapján a betegnél messzebbre lát, a betegnek magának kell határoznia saját magáról. Természetesen őt tájékoztatni kell a lehetőségekről, és arról is, hogy a választásai milyen következményekkel járhatnak. Azonban az orvosi tanács szolgáltatás és nem ellentmondást nem tűrő kinyilatkoztatás.

61 .oldal

Halász Péter: Epilepsziás betegségtörténetek Diagnosztikai problémák – Nehezen kezelhető betegek

3 hozzászólás
clarisssa P>!

Az epilepszia esetében a diagnózis sokszor csak a kezdete, kiindulópontja a további kezelésnek, és még számos további fordulattal és szövődménnyel kell számolni. A folyamat a legnehezebb esetekben leginkább valamiféle trükkös akadályversenyre emlékeztet, ahol minden egyes akadály legyőzésére valamilyen alkalmas megoldást kell találni. A farmakoterápiák, a szociálisan is érzékeny gondozás, a különböző lelki segítő módszerek, a sebészeti kezelés más és más formáit vesszük elő, és – szerencsére egyre gyakrabban – egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy a gondozási alkalmakkor a rohamokról már szó sem esik, azok már évek óta csak baráti találkozások.

52. oldal

Halász Péter: Epilepsziás betegségtörténetek Diagnosztikai problémák – Nehezen kezelhető betegek

Kapcsolódó szócikkek: epilepszia

Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Ottó – Mészáros István: A pszichés működés élettana és kórélettana
Katona Ferenc: Fejlődésneurológia és neurohabilitáció 2.
Katona Ferenc: Fejlődésneurológia, neurohabilitáció
Janszky József – Fogarasi András (szerk.): Klinikai epileptológia
Emberi életfolyamatok idegi szabályozása – a neurontól a viselkedésig
Csiba László (szerk.): Fejezetek a neurológiából
Vécsei László – Szok Délia (szerk.): Neurológia a betegágynál
Vécsei László – Szupera Zoltán – Tajti János (szerk.): Fejezetek a klinikai neurológiából
Vécsei László – Tajti János – Gárdián Gabriella: Neurológia a harmadik évezred hajnalán
Szirmai Imre – Kamondi Anita – Kovács Tibor: A neurológiai beteg vizsgálata képekben