Vidróczki-kódex 19 csillagozás

Halász Margit: Vidróczki-kódex

A regény főhőse, mint archaikus népmesék hőse, egy mátrai szénégető három fia közül a legkisebb gyermek, Mátyás. Egy szélviharos napon meglehetősen regényes körülmények között rátalál a híres mátrai betyár, Vidróczki csodásan megmaradt „kódexére”. Ez lesz iránymutatója, melynek segítségével felkerekedik, nekivág a nagyvilágnak: beutazik várost-országot-földrészt, Budapesttől Skócián át Finnországig. A „mátrai Ábel” kalandozásai közt természet közeli látásmódjával, vállalkozókedvével és kifogyhatatlan energiáival teljesíti be a „legkisebb fiú” metaforáját: csodás és kevésbé nemes napi munkákban, idegen tájakban és ismeretlen kalandokban, kapcsolatokban, rejtélyes-csodálatos szerelmekben lesz része. Mese és valóság, tér- és időjátékok váltakozásai, mítoszok és mindennapok ritmusa, pikareszk-mozgalmasság és frissesség teszik a könyvet meseszerűen olvasmányossá, letehetetlenné.

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kortárs próza Kortárs

>!
Kortárs, Budapest, 2013
180 oldal · ISBN: 9789639985452

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Gacsályi Mátyás

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest, Andrássy út


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Diosz P>!
Halász Margit: Vidróczki-kódex

Elfogultságom vitathatatlan, nagyon vártam már a megjelenést, és legnagyobb örömömre nem csalódtam: hamisítatlan mai mese, Halász Margit tollából, melyből mosolyogtatóan gurguláznak elő a sorok.

atalant IP>!
Halász Margit: Vidróczki-kódex

Halász Margit nekem most pont olyan volt, mint a bíró lánya, aki vitt is ajándékot Mátyás királynak, meg nem is. Mert pont olyan volt ez a könyv is: meg is kaptam a szokásos (és kedvelt) varázst, amit vártam, meg nem is. Mert közben mégis nagyon más volt.
A bűbájos stílust, amelyben az írónő általában olyan biztos lábbal lavírozik a mérhetetlen giccs és a szívmelengető mese határán, most először éreztem soknak. Persze nem mindig. Kicsit döcögősen, de egészen ígéretesen indult a regény. Viszont később, amikor Matyi elhagyja Magyarországot, nagyjából engem is akkor hagyott el a rajongó izgalom, hogy a legújabb Halász Margit könyvet olvashatom. Nálam akkor kezdett kisiklani. Néha kicsit túlzás volt. Nem mintha utána rossz lenne, vagy örökre meggyűlöltem volna szegény Margitot (ha nevezhetem így eme értékelésben –édesanyámat is így hívják egyébként) és a stílusát. Szó sincs róla. Messze nem rossz könyv ez, és ugyanolyan hévvel várom a következő regényét is, de Matyi történetét, aki egy mátrai betyártól fogad el életvezetési tanácsokat, nem fogom a szívemben kiemelt helyen dédelgetni. Na, és az a rengeteg említés a mellbimbókról! Vagy csak én éreztem így?
Remélem, hogy nem csak úgy fogok később emlékezni a könyvre, mint aminek a végére érve találtam egy szegény kis rovart az utolsó oldal és a borító közé préselve. Szörnyű halál ez egy ilyen pici ízeltlábúnak. Úgy sajnáltam.

4 hozzászólás
lenne P>!
Halász Margit: Vidróczki-kódex

Halász Margittól ez lett az első könyvem és jól meg is lepődtem. Halász Margitot nem egészen ilyennek képzeltem. Sokkal elvontabbnak hittem és egyáltalán nem gondoltam, hogy ilyen gúnyosan mosolygósan is képes írni. (Már megint a borítóból indultam ki…) A történeten dob a sok vicces, ironikus, régiesen modern megfogalmazás, viszont a kezdetben szimpatikus Mátyás jobban megismerve antiszimpatikussá válik. Valahogy az erkölcs a párkapcsolatok terén, hiányzik ebből a gyerekből és ezzel nálam végkép elvágta magát. Egyébként aranyos a néhol előbukkanó pók- és halgondolatok.
A kiadás is tetszetős az egymáshoz túl közel lévő betűket leszámítva.

Nikkincs>!
Halász Margit: Vidróczki-kódex

Első találkozásom volt Halász Margittal, de bizton mondhatom, hogy hosszútávú kapcsolatnak nézünk elébe. Olyan régóta kerülgettem már az írásait, most pedig Matyival, azaz a mi Mátyásunkkal próbát tettem. Már a könyvesboltban eldőlt a sorsom, miközben az első oldalba beleolvasva hangos kacajra fakadtam – elnézést a „randalírozásért” ezúton is! –, de Matyi története a humor legfinomabban tálalt forrása volt számomra. Népmese, tanmese, vagy csak egy falusi srác szárnypróbálgatása a védett világán kívül, kinek mi, a lényeg a csodálatos fogalmazásmód, aminek köszönhetően előttem úgy pörögtek az események, mintha a Magyar Népmesék egyik epizódját láttam volna!
(A fűzfás idézetbe (http://moly.hu/idezetek/261844) meg egyszerűen beleszerettem, ilyen is rég volt!)

Margarita>!
Halász Margit: Vidróczki-kódex

Halász Margit a Gyöngyhomok óta számomra kihagyhatatlan.
Mese ez is a javából, nagyon tetszik a nyelve, leleményei, az a jó kis mix, amit kavar összeöntve a mesei elemeket, fordulatokat a mai élet mindennapjaival. Itt-ott kacagtató, néhol szomorkás, ízig-vérig mai történet mesei köntösbe öltöztetve.
Ami miatt nem öt csillag, az rólam szól, arról Margit barátosnénk nem tehet: A mátrai szegényember legkisebb fia nem talált szíven, szemben a Gyöngyhomok hőseivel (hőseivel?).

latinta P>!
Halász Margit: Vidróczki-kódex

Kalandregény volt a javából. A mesélőkedv itt sem maradt ki, a meghökkentő nyelvi fordulatok – stílusrétegek közötti ide-oda váltások – színezték a történetet.
Kis következetlenségnek tűnt, hogy az egyik fejezet summázatának végén a főhős elalvásával kapcsolatban közöl helyzetjelentést, ám ez a fejezet végéről kimaradt – de talán nem is baj.
Eléggé fülledt maradt így is…

csobi P>!
Halász Margit: Vidróczki-kódex

Ismét egy új táj, új kalandok, finom utalgatások a bennünket körülvevő világ butaságaira, nyelvi humor, szóval mindaz, ami miatt Halász Margitot szeretjük. :)

Gádorka>!
Halász Margit: Vidróczki-kódex

Érdekes, a mai korban játszódó modern mese, tele meseszerű elemekkel.
Elindul a szegény ember legkisebb fia a Vidróczki hagyaték nyomán a nagy világba, szerencsét próbálni.
Jönnek az előre nem látható események, amelyekkel meg kell küzdenie Matyinak, meg az írónak is. Hol így sikerül, hol úgy.
Nem marad el a tanulság sem, mindenütt jó, de legjobb otthon.


Népszerű idézetek

imma P>!

Kettőnek még a veszedelem is könnyebb, gondolta Matyi, de egyedül, egyedül néha még az öröm is milyen nehéz.

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gacsályi Mátyás
imma P>!

A mának éltek, nem korlátozta őket sem a tízparancsolat, sem az intelligencia.

24. oldal

Citrompor>!

Fiam, a világ nem ér véget a Mátrában, itt kezdődik.

11. oldal

Diosz P>!

Matyinak ez volt az első külföldi útja. Amint átlépték a határt, úgy érezte, más világba csöppent. Ahogy távolodtak Magyarországtól, az emberek egyre nyugodtabbak és derűsebbek lettek. Na ennek már fele se tréfa, gondolta Matyi, ő a végére jár ennek a nagy jókedvnek.

99. oldal

Nikkincs>!

Szép késő nyári este volt. A focipálya négy sarkában egy-egy évszázados szomorúfűz bóbiskolt. Öregesen, kiérlelt mozdulatokkal ringattatták magukat a feltámadó szélben, de nem lehetett nem látni, hogy titkon azon versengenek, melyiküknek sikerül majd magához csalogatni a fiút. A fiút, aki barna volt, borostás, vállas, és lenőtt haját hátrafújta a szél. A négy fűz a fiatalság illatára áhítozott, arra, hogy a hosszú téli éjszakákon majd legyen mit felidézniük. Mert az öreg füzeknek már nincs szükségük annyi alvásra, mint a fiataloknak. Inkább csak forgolódnak, emlékeznek, sóhajtoznak, merengenek. Szívesebben néznek hátra, mint előre. Mert mi is vár rájuk ott? Egy aszályos nyár. Vagy egy éles fejsze. Szó mi szó, egyik sem jobb a másiknál.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fűzfa · nyár
imma P>!

A birkák meg, na azokról jobb nem beszélni, látott vagy tizenkétfélét. A kedvence a fekete fejű, fehér gyapjas lett, ebből a fajtából legelészett a legtöbb a patak mentén.

121. oldal

Kapcsolódó szócikkek: juh
2 hozzászólás
imma P>!

Még szerencse, hogy nem volt más rajtuk kívül a templomban, és csak Isten hallhatta velőtrázó nevetését, előtte meg ugye nem kell szégyenkeznie az embernek.

163. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Isten
imma P>!

Matyinak a torkában dobogott a szíve az izgalomtól, mert mindig erről ábrándozott, hogy egyszer rálel valami titkos írásra, amely akár még híressé is teheti. Ezért szeretett gombászni is. De a gombászások után sajnálattal kellett tapasztalnia, hogy nem talált semmilyen különleges fajt, csupán rókagombát, vargányát, tojásgombát, csiperkét, őzlábgombát, keserűgombát vagy épp trombitagombát. De ezzel a levéllel most más a helyzet. Ezzel akár még szerencséje is lehet.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csiperke · gomba · őzlábgomba · rókagomba
5 hozzászólás
imma P>!

Matyival forgott az Andrássy út, a kovácsoltvas lámpákat a kihalófélben lévő mátrai fekete gólyáknak nézte, a macskaköveket pedig teknősbékáknak, akik nagy csapatban vonulnak a Hősök tere felé.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Budapest, Andrássy út · Hősök tere
Diosz P>!

Persze nagy kő esett le a szívéről szegény Matyinknak, hisz a kódex nélkül mihez is folyamodhatott volna szorongató helyzetében? Talán az ecpechez? Mert az ember a saját feje szerint úgysem tud jó döntést hozni. Hiába mérlegel, hiába írja egymás mellé a jót és a rosszat. Azt még egy gyerek is tudja, akinek a szülei folyton csak jót akarnak, hogy a jó is lehet rossz, a rossz is lehet jó. Akkor meg miről beszélünk? Mire fel a nagy észbeli könyvelés? Én mondom, az ecpecnél nincs bölcsebb mélyfilozófiai tétel a világon, mindenkinek csak ajánlani tudom.

135. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szilvási Lajos: A bojnyik
Illés Sándor: Bakonyi legények
Móricz Zsigmond: Betyár / Jószerencsét
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor összevonja a szemöldökét
Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor
Rácz Pista: Ördögfija Pisze Matyi
Sipőcz József: Savanyó Józsi, a jó betyár
Ujkéry Csaba: Zsiványok
Balogh Béni: A rablólovag aranyai
Krúdy Gyula: Rózsa Sándor