Éneklő ​folyó 161 csillagozás

Tisza-parti Anna Karenina-történet
Halász Margit: Éneklő folyó Halász Margit: Éneklő folyó Halász Margit: Éneklő folyó

„Én tényleg csak egy szórakoztató, mesés-legendás Tisza-parti szerelmi történetet szerettem volna írni, amolyan édesnemes hungarikummal fűszerezett Júlia-füzetet. De a történet felénél a szereplőim olyan makacsul és elszántan kezdtek rohanni a szakadék felé, hogy elállt a lélegzetem. Mit tehettem hát? Loholtam utánuk, és próbáltam őket jobb belátásra bírni. Természetesen nem hallgattak rám, így a regény végére nekem is az arcomra fagyott a vigyor.” (Halász Margit)
A kötet különdíjas az Irodalmi Jelen regénypályázatán.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Publio, 2016
166 oldal · ISBN: 9789634249467
>!
Geopen, Budapest, 2011
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639973435
>!
Concord Media, Arad, 2007
144 oldal · ISBN: 9789737648181

Enciklopédia 23

Helyszínek népszerűség szerint

Kandicsfalva · Tisza


Kedvencelte 19

Most olvassa 3

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Szerelmi dráma Kandicsfalván.
Amíg Mátyus Béci, a szálfa termetű hentes egyre csak a füstölt sonkát sarabolja, felesége, Mari beleszeret Sztojka Renátóba, a szabolcsi kispályás donzsuánba. A falu felbolydul, Béci feni a kést, a malacok az ólban visítoznak, a háttérben pedig lágyan kanyarog és hullámzik a szőke Tisza.
Van itt minden, kérem, mint a nyírségi búcsúban, légiesen finom természeti képek, vaskos erotika, a keleti országrész minden nyomorúsága és a hozzá tartozó meseszép mondavilág és mitológia. Népi ízek és napi aktualitás, kocsmahumor és tanyasi romantika.
Halász Margit bravúros könnyedséggel tud csillogóan színes, tarka szőttest szőni a látszólag össze nem illő sokféle szálból, és szépséges balladákkal, mesékkel, mágikus elemekben gazdag Tisza-menti legendagyűjteménnyel fonja egybe Kandicsfalva sorsüldözött szerelmeseinek történetét.

27 hozzászólás
vicomte P>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Rég volt már, hogy egy könyv olvasása közben úgy éreztem, hogy legszívesebben azonnal újrakezdeném a történetet, hogy újra kiélvezhessem a történet és a szavak szépségét.
Ez a kötet megadta számomra ezt az élményt.

Halász Margit gyönyörűen írta meg ezt a mágiával, szépséges és igaz mesékkel átszőtt történetét, amely olyan akár a Tisza: kanyarog, tajtékot vet és vihart arat, rejtélyes, felkavaró mélységei vannak, amelyből időnként felbukkan egy víziszörny, amelynek szomorú énekétől az embernek sírni támad kedve.
A szereplők sorsa is olyan, akárha a Tisza áramaira bízták volna az alakulását.
S a Tisza, mint amolyan alföldi folyamisten szeszélyesen is bánik velük.
Hol felkapja és gyöngéden hintáztatja a habokon, hol zátonyra veti, hol kies szigetre, védett öbölbe vezeti őket, míg végül az örvénylő mélységbe ránt mindenkit, hogy a folyó részeként örökké éljenek tovább a mesékben.

15 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Halász Margit számomra újdonság, nem ismerem eléggé a kortárs irodalmat.Ódzkodtam kicsit a kortársaktól, a jövőben inkább fogok ismerkedni velük, mivel ezt a regényt jó volt olvasni!
Szuggesztív, meseszerű képek, áradó próza. Érződik számomra Márquez ihletése, mégis megvan az egyéni stílusa.
Mégsem adtam 5 csillagot, mert néha a ragyogó képek, leírások és képfolyamok között kissé elvesztem, voltak kisebb üresjáratok is.
Úgy hiszem azonban, besorolom a kedvelt írók közé.

Uzsonna>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Szeretek a Tisza-parton üldögélni: magamba szívom a folyó illatát és elnézdegélem a hömpölygő folyót, a parti fákat, a vadkácsákat, s hagyom a gondolataimat lecsendesülni, vagy éppen csapongani. Mindig elgondolkoztat, hogy honnan jön, kikkel találkozik, amíg ideér. Nem mellette nőttem fel, így nem az anyatejjel szívtam magamba meséit, legendáit, de mindig éreztem, hogy tiszteletreméltóság és ősi erő árad belőle. Ezért nagy öröm számomra, hogyha szavakba öntve olvashatok ezekről az érzésekről, sejtelmekről.
Nagy élvezet volt olvasni ezt a történetet is, melynek szálai úgy kacskaringóznak, mint a Tisza, s a nagy lapályos realitást mágikus csomópontok kötik össze, vagy szakítják szét. Fontos létkérdések merülnek fel az élet árjából, tenni vagy nem tenni, ha meg merjük tudjuk egyáltalán hallani, s tesszük vagy nem tesszük, a Tisza csak hömpölyög tovább, magába zárva saját fájdalmait, jajkiáltásait. Fájdalmasan szép, édesen keserű, mosolyogva szomorkás mese ez, mint amilyen maga az ÉLET is.

4 hozzászólás
Lunemorte P>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Figyelem, figyelem! Kandicsfalva lakosai figyeleeeem! A Tisza vize egyre kijjebb van, ideje lenne elköltözni a faluból! Jól van, én szóltam…Rómeó és Júlia csak vigyorognak rátok, fogalmatok sincs, mi lesz ennek a következménye…Mi ez a valóság tulajdonképpen? Mi a mese és mi a valóság? Lehet, hogy mi magunk is egy kitalált történet szereplői vagyunk a Tisza sodrában? Lassan elsüllyedünk kapitány, irányt válts!

csillagka P>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Jól át lettem verve, nagyon nem erre számítottam.
Rómeó és Júlia malackát módra, és valami más, ami sokkal mélyebb és fájdalmasabb mint amit az ember nyugodt szívvel eltud viselni.
Szerencsés vagyok mostanában a választásaimmal, és úgy általában is, mert ráleltem finom fahamu illatú emberemre, aki hozzám passzol (csak is hozzám) nála éreztem azt a bódító illatot ami egész életemre megpecsételte a sorsomat.
Előtte voltak más szagok is, de egyikbe se tudtam igazán beleszerelmesedni, pedig a kémia fontos tudomány. Annak tanulását hagytam abba, hogy kicsit kikapcsolódjak, de nem tudtam letenni, végigvezettet a történet a maga rögös útjain, úgy ahogyan a Tiszát szántották kicsit tekergősen.
Túl rövid, még jócskán olvastam volna, mert a szerelem mindig teljesen megmagyarázhatatlan, de mit ér az élet nélküle?
Halász Margit köszönöm a mesét!

1 hozzászólás
Lynn>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Ejj, de nagyon furán éreztem magam olvasás közben… Néhol olyan volt, mintha 100 évvel ezelőtt lennék, néhol meg szembeköszönt velem egy mobiltelefon, egy Lagzi Lajcsiszám vagy más, 21. századi jellegzetesség.
Nem Tisza, de tóparti lány vagyok, ott nőttem fel, most is vízhez közel lakom, nekem a folyók, tavak, tengerek mindig nagyobb csodát jelentenek, mint az erdők. Mert kiismerhetetlenek és emiatt – szemben az erdőkkel, amik azért jobban bebarangolhatók – lehet, hogy tényleg ott rejtőzik a loch ness-i (vagy tiszai) szörny a mélyén.
Mint ahogy ebben a regényben is ott rejtőzött valami, a hang és kíméletlenül lecsapott mindenkire, aki hallotta. És bizony ezt nem lehet nagy naival megúszni egy lekvár odakozmáltatással. Aki hallja, fizessen. És fizetnek is, mint a katonatiszt. spoiler
Aki szerelmes, mindegy, hány éves, milyen nemű vagy anyagi helyzetű. Ha beleesik abba a bizonyos verembe, ott aztán bármi megtörténhet. De elkerülni ezt a vermet nem érdemes, nem szabad. Mert akkor fakó marad a sorunk.
Tényleg Anna Karenina-történet. De más. Magyar.

Gyöngyi69>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Némi csalás segített az olvasáshoz: férjem nevében javasoltam a könyvárnak a kötet beszerzését. Ha elfogadják, a javaslattevőé az első olvasás lehetősége. Mivel a magam nevében ezt már eljátszottam, azért kellett a „csalás”. A lényeg, hogy megérkezett az e-mail, köszönik az ötletet, megérkezett a könyv, lehet menni érte.
Remélem más könyvtár-látogatóknak is olyan örömet okoz majd ennek a kis kötetnek az olvasása, mint nekem. Egy csodavilág az egész, van benne múlt és jövő, valóság és mese és abszurd, és kacagás meg sírás, vagy sírva kacagás – mindez összemosva. Miközben maga az alaptörténet másoknál drámaként íródott volna a könyv lapjaira, talán ugyan úgy öt csillagosan, mint ez esetben, Halász Margit csodavilágként tudja elénk tárni még a nyomorúságot, az alkoholizmust, a depresszív falusi hangulatot is, tele színnel, ízzel, dallammal. Természetesen a szerelem sem maradhat ki a cselekményből. Sőt!

AfterEight>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Tisza-parti szerelmes mesék, felnőtteknek. Néha mégis úgy éreztem,
nem mese, minden szava igaz.

tgorsy>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Méghogy ma már nincsenek csodák!
A szomszéd bácsi sem csak úgy meghalt egy vasárnap reggelre. Érte jött Rózsika néni, élete párja 63 éven keresztül, gerle képében, s mikor Pista bácsi nem turbékolt vele, hanem elszállt, napokig sírt gerle Rózsika a kéményen.
Csodák vannak. Halász Margit rányitja a szemünket, szívünket, lelkünket. Köszönet érte.


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Kisné Nagy Bea azon a nyáron végképp megbolondult. Egy szimpla szürke csütörtök este, amikor Nándi hazament a munkából, olyan dolog történt, ami húsz éve soha: a vacsora nem volt az asztalon. Újságpapírok hevertek szanaszét a konyhában, Bea pedig megtört arccal ült egy hokedlin. Szódavizet szürcsölgetett, s azzal passziózott, hogy a kellemesen bizsergő szódabuborékokat a szájüregéből az orrürege felé hajkurálja. Hazaköltözöm anyámhoz, mondta, nem bírom tovább. Nándi úgy érezte, Bea szavai hófehér villámmá alakulnak, s emberfeletti erővel lesújtanak rá. Térde megrogyott, arcából kiment a vér, az egész konyhát egy légüres fehér térnek érzékelte, és elkezdett levegő után kapkodni. Egy támlás faszék akadt a kezébe, megragadta, és szilánkokká verte az asztalon. Éppen most, amikor az utolsó OTP-részletet is kifizettük, ordította szótagolva, amikor kicseréltük a kocsit, sínre tettük a gyerekeinket, éppen most, amikor ha nem jönne közbe semmi, nyáron elmehetnénk a tengerhez? Bea enerváltan tápászkodott fel a hokedliről. Közbejött valami, ne haragudj, mondta, és a két bőrönddel kisétált az ajtón.

82-83. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Kapcsolódó szócikkek: hokedli
5 hozzászólás
ppeva P>!

Sztojka Renátó és Miczura Szintia románca nem fejeződött be Kandicsfalva buszvégállomásán.

66. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Kapcsolódó szócikkek: Kandicsfalva
6 hozzászólás
egy_ember>!

Aki jó hentesfeleség akar lenni, az szeresse a vért, punktum, mondta Mátyus Béci, és elegáns mozdulattal körbekanyarította a jobb első sonkát.

(első mondat)

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

16 hozzászólás
egy_ember>!

Nem maradt utánuk semmi, csak szétberhelt pelyva törek meg egy-két szalmaszál mélyére szorult gyöngéd sóhajtás.

19. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

szadrienn P>!

Őt tartották a legjobb rajzosnak, mégsem vették fel a képzőre, mindig az utolsó rostán esett ki. Festő, mondta kislányként, ha arról kérdezték, mi akar lenni. Férfimunka az, kislányom, nehéz vödröket cipelni egész nap, mondták a falubeliek.

11. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

1 hozzászólás
ppeva P>!

Vladimir pedig olyat tett, amit hosszú hónap óta soha, egyszerűen elmosolyodott. Illetve belemosolygott égszínkék szemével a lány barna szemébe, és a két színből egy szempillantás alatt egy soha nem látott harmadik szín keveredett. És utána, ha egymás szemébe néztek, nem a másik szemének valódi árnyalatát látták, hanem azt a tavasz vegyítette bűbájos színt.

35. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

2 hozzászólás
ppeva P>!

Egyszer voltam életemben szerelmes, kezdte Izaura, de sajnos akkor sem a férjembe. Jó ember volt az uram, egy hangos szó el nem hagyta annak a száját, kár, hogy nem adott több közös időt nekünk a Teremtő. Hogyhogy? – kérdezte Rumcájsz, aki tompa ceruzájával egy zsírfoltos papírzacskóra éppen legújabb versét vázolta. Hát, tudod, először azért nem éltünk együtt, mert elváltunk, aztán meg azért, mert meghalt. A szokásos, nézett ki Rumcájsz mindentudó arccal a zacskóból, a szokásos, hogy micsoda keverőgép ez a redves élet, hát erről kellene könyveket írni, nem az ezoterikákról.

78. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

6 hozzászólás
jadett>!

Azt mondta, őt két dolog tartja életben, az UV-sugárzás és a kecsketej, mindkettőt erősen szereti.

30. oldal (Geopen, 2011)

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

egy_ember>!

Félrebiccentette a fejét, s olyat sikerült tennie, amire csak kevesen képesek: alvás közben is megőrizni emberi méltóságát.

57. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Miestas>!

A modorával nem volt különösebben gond az intézetben, amikor egyik szobatársa dührohamot kapott, és már negyedórája fejhangon ordibált, Lali vette a köntösét, a főigazgató szobájába ment, diszkréten bekopogott, és higgadtan kérte tegyen rendet. Főigazgató úr, kérem, kezdte Lali, legyen szíves, szóljon az úrnak, hogy fogja be a pofáját, különben agyonverem őt is meg önt is, oszt Dallas.

80. oldal

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

13 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Zabos Géza: Tiszahát
Döbrentei Kornél: Tiszóka
Zabos Géza: Horgászoknak a Tiszáról
Nagy Illés: Közép-tiszai vízitúra-kalauz
Gyukics Péter – Tóth Ernő – Hajós Bence: Hidak mentén a Tiszán
Nagy Illés: Tisza menti kerékpártúra-kalauz
Péch József (szerk.): A Tisza hajdan és most
Teplán István (szerk.): A Tisza és vízrendszere I-II.
Bellon Tibor: A Tisza néprajza
Szigeti Andor: Népi konyha – Tiszán innen – Tiszán túl