Kölcsönkért ​szülők (Az utolsó padban 2.) 52 csillagozás

Halasi Mária: Kölcsönkért szülők Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ki emlékszik Katira, Az utolsó padban című regény hősére? Aki olvasta Halasi Mária nagy sikerű könyvét, bizonyára szívébe zárta az új környezetbe kerülő, nehezen alkalmazkodó cigány kislány figuráját. Kati története egy balatoni táborozással folytatódik. Az úttörőközösségbe sem könnyű a beilleszkedés Kati számára, de végül sikerül, s nemcsak új barátokat szerez, hanem még szülőket is kerít magának, ha csak rövid időre is. A nyár eseményei ráébresztik Katit és osztálytársait: szeretet nélkül senki sem élhet. A vidám és elgondolkodtató könyvet Zsoldos Vera illusztrációi díszítik.

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1976
216 oldal · ISBN: 9631106969 · Illusztrálta: Zsoldos Vera
>!
Móra, Budapest, 1976
216 oldal

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Lakatos Kati


Kedvencelte 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Ezt előbb olvastam, mint az első kötetet, de ez semmit sem vont le az élvezeti értékéből. Az már sokkal inkább, hogy nyomdahiba miatt van három hiányzó oldal a példányomban, és már sosem tudom meg, hogy spoiler.
Imádtam ezt a könyvet, főleg azért, mert rendkívül szívszorító, és nagyon ajánlom gyerekeknek és felnőtteknek, főként azért, mert időtlen és azért is, mert még mindig szomorúan aktuális kérdést feszeget.

Aurinko>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Régen olvastam, de nagyon szerettem és bátran ajánlom :)

icu79>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Áááá, kibújt belőlem a felnőtt! Sajnos, most már csak pedagógus szemmel tudtam szemlélni a történteket. :( Egy gyerek eltűnik a balatoni strandon és órákon át nem kerül elő, aztán a szidás és ígérgetés ellenére ez többször is előfordul. Bizony, Katika már a vonaton ücsörgött volna hazafelé a második húzása után. De azt is tudom, hogy ma más világ van és persze értem én a kislány minden cselekményének a mozgatórugóját és miértjét. Kedves kis nyári történet. :)

Parlandorka IP>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Ahhoz képest, hogy mennyire szerettem Az utolsó padban-t, még csak nem is tudtam róla, hogy van folytatása. Most úgy kezdtem neki, hogy nem olvastam újra az első kötetet, de ahogy az első mondatban megláttam Fetter Ági nevét, nyomban újra ott álltam az osztályteremben Kati mellett, és jött az a jól ismert érzés, ahogy a könyv világa keveredik a saját iskolás világommal.
Az is hamar kiderült, hogy ez egy elejétől végigsírós-mosolygós könyv lesz.
Kati, a főszereplő életében csak egy pár hónap telt el azóta, hogy beült az utolsó padba, az én életemben viszont harminc év, mióta azzal a történettel találkoztam. És most, harminc évnyi rárakódott tapasztalatréteg alól Halasi Mária történetszövése szálanként fejtette elő a gyerekkorom, az olyan nagyívű emlékektől, mint amit a Balaton, vagy maga a táborozás jelent, egészen a félmondatokból váratlanul előbukkanó emlékfoszlányokig.

Anó P>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Tipikus példa arra, mikor NEM kellene folytatni egy könyvet:(
Jó újra találkozni Katival, de hol van az első rész üdesége, természetessége, őszintesége? Kár volt rávenni az írónőt a folytatásra, ez a kötet rám egyáltalán nem hatott olyan elemi módon, mint az első. Katit rendre kell tanítani: igen! Szeretne ő is szép dolgokat, de öntudatra ébredvén megdolgozik értük, miközben félreértik: igen! Kiskutyát találnak és rejtegetik: na és?! Még sok könyvben van így!
A cím is elhibázott, hiszen kb. 20 oldalon keresztül van szó a „kölcsönkért szülőkről” a 216-ból! És a fedőlap rajza sem tetszik, az általam elképzelt Kati az első kötet fedőlapján levő kislány! Pedig mindkét rész fedőlapját Zsoldos Vera rajzolta! Miért kellett megváltoztatnia?
A régi Kati alakja csak egy-egy pillanatra villant fel – féktelen boldogsága, mikor a nagy vizet meglátja, az, hogy nem érti, mi rosszat tett, mikor a kagylóvitorlásokat áruló fiú mellé szegődött és vele kószált egész délután, vagy ahogy az emberekkel könnyedén kapcsolatot teremt – ez rá vall.
Mikor egy antikváriumban felfedeztem ezt a 2. részt anno, boldogan vettem meg – lehet, nem kellett volna?!

8 hozzászólás
Annamária_Seres P>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Méltó folytatása az első kötetnek. Ez a rész még jobban tetszett, mint az előző. Érdekes lehetett az úttörő tábor légköre. Arról én már lemaradtam, csak kisdobos lehettem, de a könyv által átélhettem egy kis szeletét.

Lahara IP>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Jó kis nyári könyv. Kati teljesen máshogy gondolkodik, mint a többi gyerek, de ezért nem lehet hibáztatni.

Ydna>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Méltó folytatása az első résznek. Szépen árnyalja a magyar és a cigány nevel(tet)és/világnézet közti különbségeket…

>!
Móra, Budapest, 1976
216 oldal · ISBN: 9631106969 · Illusztrálta: Zsoldos Vera
Zsuzsanna_Hernádi>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Alapvetően tetszett, aranyos, bájos történet, de végig az volt az érzésem, hogy kidolgozatlan. A téma, a karakterek jók és mégis olyan suta, elnagyolt néhol az egész. Ott van pl. a cím, a könyvben ez a rész kb. 2 oldal, nem is értem miért pont ez a címe, mikor maga a történet pont nem erről szól. Összeségében azért ajánlom, kellemes kis olvasmány. De az igazi favorit nálam ilyen kamaszos, táborozós témában: Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár c. könyve Akinek ez tetszett, az is fog. Talán még jobban is.

1 hozzászólás
Rosie16>!
Halasi Mária: Kölcsönkért szülők

Gyerekkorom nagy kedvence, bár Az utolsó padban-t valamivel jobbnak találom :)


Népszerű idézetek

szibolya>!

[Kati a]zon töprengett, hogy van az, hogy minden jópofa dolog elmúlik. Már nem árulnak kecskekörmöt Tihanyban, mint Györgyi néni gyerekkorában még árultak, visszhang is csak egészen kicsike maradt, pedig régen milyen hosszú visszhang volt. Úgy látszik, a legérdekesebb dolgok a felnőttek gyerekkorában történtek. És mire ők mesélik tovább a gyerekeiknek, addigra az már el is múlik. Ő mit fog mesélni a gyerekeinek? És ha neki még lesz is mesélnivalója, az ő gyerekei mit mesélnek majd? Lehetséges, hogy egyszer elfogy a mesélnivaló?

155. oldal

ilu_milu>!

Miért van az, hogy akit szeret az ember, mert aranyos, és megérdemli, hogy szeressék, az nem mindig a legkülönb? Nincs itt valami igazságtalanság?

95. oldal

ilu_milu>!

Kati utálta a „már megint” kezdetű mondatokat, mert tapasztalatból tudta, hogy ezután soha nem jön semmi jó.

Kapcsolódó szócikkek: Lakatos Kati
Parlandorka IP>!

Először is ő nem vándorcigány, hanem cigány. Ez nem sértés, csak ha sértően mondják.

28. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Négyen meg a Béka
Fekete István: Tüskevár
Kertész Erzsébet: Zsuzsi vakációja
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Fehér Klára: Én sose kapok levelet
Wéber Anikó: A platánsor rejtélye
Petrovácz István: Keserű vakáció