Beton 13 csillagozás

Haklik Tamás: Beton

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Magyar ​Ricsi átlagos lakótelepi srác, aki a ’90-es évek derekán igyekszik megtalálni helyét a világban. Kamasznak lenni viszont nem könnyű, pláne ha az ember olyan helyen kénytelen felnőni, ahol mindennaposak az iskolai balhék, kilátástalan a jövő, és szülői útmutatás híján a többi utcakölyök és a bandaszellem alakítja ki a túléléshez szükséges világnézetet. Az egyforma betonkockák között, a haverok, a rap, és a marihuána hatására aztán az egyébként jószívű, fejlett igazságérzettel megáldott fiú a kitörni vágyás és az önmegvalósítás érdekében lassan a bűn útjára lép.
Vajon milyen lehetőségei vannak egy olyan panelsrácnak a boldogságra, aki fogékony a Nyugatról érkező szubkultúra újdonságaira, ám világosan látja, hogy a szürke magyar valóságból pusztán szívvel és ésszel képtelenség kitörni?

A Beton egy elfeledett generáció regénye, amelyben elegyedik a bűn és a feloldozás, az ezredvég előtti magyar nosztalgia, és a közösségi média előtti kamaszlét minden… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Talentum House, Balassagyarmat, 2022
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158211826

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Haklik Tamás: Beton

A szerző, aki Shocker Rhymes néven rap zenész, az ebben az irányzatban megszokott lendületes stílusban írta meg első regényét, amely egy borsodi srác viszontagságokkal teli, és bűnözősorsba torkolló életét meséli el.

A Beton első fele a főszereplő fiatalkorát mutatja be Ózdon, durva körülmények között, még a közösségi média térhódítása előtt. Mivel a szerző szociális munkásként dolgozik, ráadásul maga is Ózdon nőtt fel, az lehet a benyomásunk, hogy a saját tapasztalatait is felhasználta főszereplője kamaszkorának leírásához. Ezt támasztja alá a narrátor hangja is: noha élete kilátástalan, és tele van megpróbáltatásokkal, a narráció mindvégig keresetlen, olyan, mintha a főszereplő mellettünk ülne, és pár évtized távlatából mesélne a fiatalságáról, amely ugyan szomorú és nyomorúságos volt, az azóta eltelt évek mégis bevonták az idő patinájával, amelyről tudjuk, hogy alkalmasint még a nagyszüleink világháborús emlékeit is képes kiszínezni. Üdvözölendő vállalás a szerző részéről a témaválasztás, és hogy a regény vége felé domináló fikció dacára a realitás felől közelíti meg azt: örvendetes, hogy nem mindig csak a szépségről, boldogságról, bájról és beteljesülésről olvashatunk, hanem születnek olyan könyvek is a szórakoztató irodalomban, amelyek a magyar valóságot igyekeznek zsánereszközökkel bemutatni. Noha az elején azt hihetjük, hogy végig egy ózdi fiatal memoárja lesz a könyv, nincs benne több valóságalap a feltétlenül szükségesnél, a felnövéstörténet pedig fokozatosan átível filmszerű akciókba, amelyekben többek között a Ponyvaregény egy ikonikus jelenetének és A Keresztapának a hatása is felfedezhető.

Ahogy a drogos szál kibontakozásával a személyes megtapasztalások helyett egyre tágabb teret kap a fikció, a regény vége felé már teljesen ez viszi a prímet. A második fele ugyanis a populáris kultúra és a thrillerek elemeiből építkező, erőszakos cselekedetekben dúskáló bűnügyi történet, ahol Haklik szabadjára engedte a fantáziáját, és az alvilági leszámolásoktól a pisztolypárbajig számos drámai elemmel pörgette fel az eseményeket. Ezek révén a szöveg fokozatosan elrugaszkodik az elejére jellemző rögvalóságtól, és jóllakatja a thrillerszerű kalandokra vágyó olvasókat is.

Összességében a Beton egy gördülékeny debütáló regény, amely a lendületes, akciódús történetek kedvelőinek ajánlott.

1 hozzászólás
Dyta_Kostova IP>!
Haklik Tamás: Beton

Ha a 90-es években voltál kamasz, érteni fogod, mi tetszett benne. Persze ehhez kell egy adag nosztalgiakedv, és nem árt, ha vidéki gyökerű vagy, de minimum panelkörnyezetben nevelkedtél, és az se, ha a 90-es évek nem a Backstreet Boyst meg a Spice Girlst jelenti neked, vagy nem csak azt. Jó merítkezést abba a korba, amikor még nem a facebook előtt ülve borzongtunk a világpolitikán.

SignoraSchneider IP>!
Haklik Tamás: Beton

Nagyon át tudom érezni ennek a könyvnek a hangulatát, az emlékképző erejét, mivel én szintén a kilencvenes években voltam tinédzser, illetve ifjúfelnőtt is. (Jesszus, de öreg vagyok! :D ) Persze ebben a kisregényben sokkal komolyabb problémákkal küzd a főhős, és nagyobb bajokba keveredik, mint mi anno, viszont tőlünk sem állt távol az a világ. Haklik Tamás teljesen filmszerűen alkot, pörgösre fogja a cselekményt, hamar beránt a sztori, és egészen a végéig nem enged el. Hálásan köszönöm az élményt a szerzőnek és a kiadónak is!

Olvasd el bővebben a blogomon: https://robinowrightly.wordpress.com/2022/07/17/talentu…

Border>!
Haklik Tamás: Beton

„Ózd. Ismerem ennek a három betűnek a vészjósló, reménytelen, szürke, gyárudvaros erejét és hatását arra, aki ezt a városnevet olvassa. Nem akarunk tudni róla. Legyen inkább az, hogy nincs. De van és volt. Például a ’90-es évek rapper szubkultúrájában felnővő kölyök brutális, morbid, de full életigenlő sorsában. Annak is a közepében. Tetszik vagy nem, de ez a három betűs város létezik. Alighanem az ilyen fickóknak köszönhetően a jövőben is… Ajánlom. Olvasd!”

Bővebben a blogomon írok róla:
https://igyislehet-lehetigyis.blog.hu/2022/07/16/haklik…


Hasonló könyvek címkék alapján

A. Zavarelli: Crow – Varjú
Irvine Welsh: Skagboys
Leylah Attar: The Paper Swan – Papírhattyú
Colleen Hoover: Too Late – Túl késő
Skye Warren: The Knight – A huszár
Rados Virág: Bántalmazó házasság
Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
L. J. Shen: A szívtipró