A ​gonosz arcai (A gonosz arcai 1.) 148 csillagozás

Håkan Nesser: A gonosz arcai Håkan Nesser: A gonosz arcai

A vonzó tanárnőt férje holtan találja a fürdőkádban. A férj az éjszakát tök részegen végigaludta, nem emlékszik semmire. Alibije nincs, minden bizonyíték ellene szól, elítélik. Nem sokkal később mégiscsak feldereng félálmában egy emlék arról az éjszakáról. Másnap levelet ír, telefonál – további sorsa forog kockán. Ám még azon az éjszakán valaki megfojtja. Van Veeteren rendőrfelügyelő kezdettől fogva gyanította, hogy nem ez a szerencsétlen alak a gyilkos, s ő híres arról, hogy megérzései szinte mindig nyomra vezetnek. A Svéd Krimiíró Szövetség díjnyertese.

Eredeti megjelenés éve: 1993

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9789633243084 · Fordította: Péteri Vanda
>!
Animus, Budapest, 2012
256 oldal · ISBN: 9789633240700 · Fordította: Péteri Vanda
>!
Animus, Budapest, 2007
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639715462 · Fordította: Péteri Vanda

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Van Veeteren


Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

n P>!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Tudtam, hogy ő lesz az.
Vagy gyenge a krimi vagy én vagyok okos, ezen még gondolkodom… nem ér segíteni :))

4 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Szóval… nem volt rossz ez a sztori, de valamiért azt kell mondanom, hogy a jó nem itt kezdődik.
Az alapötlet nagyon jó, csak még vagy 100 oldalt rá kellett volna fejelni, hogy a kapkodás és a rengeteg sablon párbeszéd közé még legyen helye leírásoknak, feszültségnek, az idegek felkorbácsolásának. Fura, hogy az eddig általam olvasott skandinávok jellemzője épp az volt, hogy néhol túlírtak, ebből meg pont ezt hiányolom. Kicsit forgatókönyvszerű, csak olvasva nagyon kérte azokat a vizuális elemeket, amit a képernyő megadhatna, vagy nem tudom, hogy mondjam. Dilemma- dilemma.
Az biztos, hogy egyhamar nem fogom keresni a nyomozó további ügyeit tartalmazó köteteket. Rágja nélkülem a fogvájót.

Mónika_T P>!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Először is, ez egy 30 éve megírt történet. Ezt figyelembe véve nem rossz, de a mai igényeket már nem teljesen elégíti ki.

A könyv első fele akár unalmas is lehetett volna, de engem nagyon jól elszórakoztatott Janek Mitter, amíg életben volt. Ragyogót alakított a tárgyaláson (is). Sajnáltam, viszont halálával okot szolgáltatott arra, hogy legyen valami nyomozás is, ha már krimiről van szó.

Van Veeteren egy kedvelhető nyomozó, mégha eléggé mogorva és önfejű is. off
A történet annyira azért nem izgalmas, és nem is véres. A gyilkos kiléte is szinte egyértelműen adja magát. Nekem végig megvolt.
Az bosszantó tud lenni, hogy megvan a megoldás, de az író úgy oldja meg, hogy csak a nyomozója tudja, érti az összefüggéseket, aki még a saját kollégáit sem avatja be, csak miután elkapják a gyanúsítottat.
Nagyon ki tudtam volna akadni ettől, de mivel én hamar kiszúrtam a gyilkost, Van Veeterenre csak azért volt szükségem, hogy szépen ő is rájöjjön, majd levezesse nekem az összefüggéseket, és a homályban lévő miérteket. Mégiscsak ő a nyomozó.
A beteg kutya, hátfájás, nátha, stb. épp csak itt-ott említése, nem eltúlzott részletezése pedig olyan életszerűvé teszi a történetet, valóságossá a szereplőket.

Bélabá>!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Kezdem a lényeggel: nem ez minden idők legjobb skandináv krimije, viszont nem is olyan rossz, mint a pontozása mutatja. Új szerző, új felügyelő az olvasásaim között. Van Veeteren felügyelő ugyan nem tűnt túl szimpatikusnak (erőszakos, faragatlan a fogpiszkáló rágással és a karaktere sem kidolgozott), viszont passzol a karakteréhez, mivel sokszor lyukra ment, téves gondolatok kószáltak a fejében, noha sejtelme volt az elejétől, hogy akit lesitteltek, ő nem lehet gyilkos. Zavaró volt a maga a közeg a helyszínek. Bizony isten próbáltam utánajárni hol is játszódhat a sztori, de csak találgattam, ahogy sokszor Van Veeteren. Számomra Belgium és Hollandia tűnt esélyesnek a földrajzi- és egyes személynevek miatt, de volt benne svéd, német, svájci helyszín, név is. Érthetetlen volt némileg, mert maga a bűneset egy szimpla történet, ami akárhol megeshet és nem indokolt a nemzetközivé tétele.
Műfaját tekintve közel áll a lélektani krimikhez, mert egy házaspár halálának okait boncolgatja. Habár ezt nem teszi kellő részletességgel. Azt éreztem, hogy egyes részek elnagyoltak, kevésbé kidolgozottak voltak, így az indíték és gyilkos kiléte sem kellően kimunkált. Szerintem, ha mindent ki akar fejteni Nesser bőven, részletesen, akkor egy százassal vastagabb könyvet kellett volna írnia. Az alapötlet tetszett, a dolgok nem mentek át brutalitásba, nem került terítékre a bűnügy sok momentuma, így ez is hiányérzetet okozhat számos olvasóknál. Tehát nem topkrimi, de nem rossz, egy olvasásnak bőven elment és megismertem egy új szerzőt a műfajon belül. 4 csillagot adok (3,9 pont) a fenti okok miatt. Bosszantó volt, hogy a könyv – amin látszott a kezdetlegesség, hiszen ez volt a harmadik magyarul megjelent skandi krimi – elrontott fejezetszámozással van legyártva. A 20. fejezet számozása kimaradt, sorrendi problémák akadnak benne: két 21. fejezet van, de a szöveg az teljes és hibátlan ezzel együtt. Aki ismerkedne a műfajjal, ne ezzel kezdjen, van jobb északi krimi, vannak jobb írók.
.

2 hozzászólás
patakizs>!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Szerintem ez egy teljesen átlagos krimi volt. Nem volt rossz, de pár hónap múlva valószínűleg erőltetnem kell majd a memóriámat, hogy visszaemlékezzek az eseményekre.
Még a gyilkos is picit adta magát.

_Katie_ P>!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Hűha….hát ez aztán gyenge lett, mint a harmatos libafos…..mégis, mi a fene volt ez?? o.O
Nem volt benne se izgalom, de dráma, se feszültség. Még igazából gyilkosság sem volt – ha mondhatom ezt –, mert végül is a nyomozás maga meg sem történt, aztán spoiler…..ne mááár.

gyuszi64>!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Jó volt, rendhagyó tárgyalással, nem túl erős nyomozási szállal, és kicsit váratlan/erőltetett megoldással. Nem skandináv krimi a szó tartalmi (átvitt) értelmében.

Maya >!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

spoiler
Szerintem ez nem is krimi, inkább psziho-dráma. A skandináv krimiktől nem ezt szoktam meg.
Ismerkedek az új suliban a könyvtárral, gondoltam ismerkedek egy új íróval is. Írta rajta, hogy: A Svéd Krimiíró Szövetség díjnyertese. Gondoltam ez jó ajánlás. Nem néztem meg a molyok véleményét. Mindjárt hazahoztam a sorozat első két kötetét. Kicsit melléfogtam, főleg az elsővel.
Van Veeteren felügyelő szimpatikus volt, igazi ember a maga hibáival, nem egy szuperhős, ráadásul ismeri a korlátait, felvállalja a hibáit.
Túl hamar kitaláltam, hogy ki a gyilkos, azt is, hogy miért tette, spoiler. A férj (vagy a férjek) lehetett volna egy kicsit rámenősebb, ha igazán meg akarta volna tudni a feleség problémáit. Persze, sokkal könnyebb eljátszani a megbántottat. Valahogy minden szereplőből hiányzott valami. Az egész könyvből hiányzott valami.

Belle_Maundrell >!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

A molyos százalékát tekintve nekem pozitív csalódás, a folytatás is felkerült a kívánságlistámra. Pár óra alatt olvastam el, szóval mondhatom, hogy ráhangolódtam és magával sodort. Nem olyan sötét és izgalmas, mint a korábban olvasott skandináv krimijeim, de hát nem lehet mindenki Stieg Larsson.
Volt valami fura, nosztalgikus érzésem olvasás közben, és ez megerősítést nyert, amikor láttam, hogy eredetileg 1993-ban jelent meg. Akkor még nem is éltem. Én bírtam a felügyelőt, tetszett, hogy olyan mufurc vénember. A nyomozási stílusa egy picit Columbora emlékeztetett, csak hát Van Veeteren sokkal idegbetegebb ingerültebb volt. Az ügy felgöngyölítése érdekes volt, szeretem, amikor egy viszonylag szűk körben kell keresni a gyilkost. Sajnálom, hogy az író nem toldotta meg még száz oldallal, mert akkor lehetett volna igazán mélységesen kibontani a gyilkos karakterét és indítékát. Bár azt már a Pszicho óta tudjuk, hog nem az oldalszámon múlik. ;)

eeszter>!
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Nekem határozottan tetszett, pedig félve álltam neki, látva a 71%-os értékelési arányt. Mint krimi is megnyert, de külön élveztem a humoros megnyilvánulásait, ami pedig annyira nem jellemző a skandináv krimikre. Érdeklődéssel várom, hogy sorra kerüljenek a sorozat egyéb részei is.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Az élet mégiscsak egy csodás szimfónia.

197. oldal (Animus, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: élet
csillagka>!

[…] Tudod, mi az a determináns?
– A determináns?
– Igen.
– Fogalmam sincs – felelte Münster.
– Nekem se – mondta Van Veeteren. – De ennek a nyomán járok.

232. oldal

1 hozzászólás
n P>!

Felébredt ,és nem emlékezett a saját nevére.

(első mondat)

cassiesdream>!

[…] hirtelen hatalmába kerítette egy érzés.
A jó közérzeté. Megpróbálta elnyomni, de ott maradt… meleg, makacs és megkérdőjelezhetetlen érzés. Az élet kifürkészhetetlen gazdagsága iránt érzett háláé.

197. oldal

csillagka>!

– Ha valamit megtanultam ebben a szakmában, akkor azt, hogy több összefüggés létezik a világban, mint ahány részecske az univerzumban.

215. oldal

Mónika_T P>!

Három dologra vágyott, de azokra nagyon: egyedüllétre, csendre és sötétségre.

Belle_Maundrell >!

Képesek lennénk egyáltalán a szerelemre, ha nem várna ránk a halál?

88. oldal (Animus, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: halál · szerelem
Maya >!

Ha végre megtaláljuk azt, ami után a sötétben kutattunk, szinte mindig rádöbbenünk, hogy az a valami nem más, mint aminek látszott.
Sötétség.

C. G. Reinhart rendőrfelügyelő,
bűnügyi osztály

Mottó

Mónika_T P>!

Megrendítette az idő haladási irányának végérvényessége; a másodpercek, pillanatok felcserélhetetlen sorrendje… ez a kétségbeejtő szükségszerűség. Most közelebb vagyunk a világ végéhez, mint az imént átélt perchez, mert emezt örökre elveszítettük; a hozzá vezető út már nem létezik.

Mónika_T P>!

– Mitter úr. Megfojtotta ön a feleségét?
– Nem.
– Honnan tudja?
– Onnan, hogy… hogy nem tettem ilyet.
– Azt akarja ezzel mondani, hogy azért nem ölte meg a feleségét, mert nem ölte meg?
Mitter két másodperc extra gondolkodási időt adott magának, mielőtt válaszolt. Aztán nyugodt, kiegyensúlyozott hangon szólalt meg:
– Nem, egyszerűen tudom, hogy nem öltem meg, mivel nem öltem meg… ugyanúgy, ahogy maga bizonyára tudja, hogy nincs magán tangabugyi, s ez azért lehetséges, mert nincs magán… legalábbis ezen a mai napon.


A sorozat következő kötete

A gonosz arcai sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anders de la Motte: Halálos ősz
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Roseanna
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda
Agatha Christie: Cipruskoporsó
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
Blake Crouch: A pokol kapujában
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Tove Alsterdal: Gyökerestül kitépve
James Patterson – J.D. Barker: A fekete özvegy halála