A ​gonosz arcai (A gonosz arcai 1.) 102 csillagozás

Håkan Nesser: A gonosz arcai Håkan Nesser: A gonosz arcai

A vonzó tanárnőt férje holtan találja a fürdőkádban. A férj az éjszakát tök részegen végigaludta, nem emlékszik semmire. Alibije nincs, minden bizonyíték ellene szól, elítélik. Nem sokkal később mégiscsak feldereng félálmában egy emlék arról az éjszakáról. Másnap levelet ír, telefonál – további sorsa forog kockán. Ám még azon az éjszakán valaki megfojtja. Van Veeteren rendőrfelügyelő kezdettől fogva gyanította, hogy nem ez a szerencsétlen alak a gyilkos, s ő híres arról, hogy megérzései szinte mindig nyomra vezetnek. A Svéd Krimiíró Szövetség díjnyertese.

Eredeti cím: Det grovmaskiga nätet

Eredeti megjelenés éve: 1993

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2014
256 oldal · ISBN: 9789633243084 · Fordította: Péteri Vanda
>!
Animus, Budapest, 2012
256 oldal · ISBN: 9789633240700 · Fordította: Péteri Vanda
>!
Animus, Budapest, 2007
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639715462 · Fordította: Péteri Vanda

Enciklopédia 8


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
n P
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Tudtam, hogy ő lesz az.
Vagy gyenge a krimi vagy én vagyok okos, ezen még gondolkodom… nem ér segíteni :))

4 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride ISP
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Szóval… nem volt rossz ez a sztori, de valamiért azt kell mondanom, hogy a jó nem itt kezdődik.
Az alapötlet nagyon jó, csak még vagy 100 oldalt rá kellett volna fejelni, hogy a kapkodás és a rengeteg sablon párbeszéd közé még legyen helye leírásoknak, feszültségnek, az idegek felkorbácsolásának. Fura, hogy az eddig általam olvasott skandinávok jellemzője épp az volt, hogy néhol túlírtak, ebből meg pont ezt hiányolom. Kicsit forgatókönyvszerű, csak olvasva nagyon kérte azokat a vizuális elemeket, amit a képernyő megadhatna, vagy nem tudom, hogy mondjam. Dilemma- dilemma.
Az biztos, hogy egyhamar nem fogom keresni a nyomozó további ügyeit tartalmazó köteteket. Rágja nélkülem a fogvájót.

>!
Timcsibaba77
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Hakan Nessertől most volt alkalmam először olvasni, s mivel mostanában a skandináv krimik nagyon megtetszettek, így szinte csak hasra ütés szerűen leemeltem a polcról. Voltaképp azt mondanám, hogy hasonlítási alapom nem nagyon van, mégis valahogy ez az írása annyira nem nyűgözött le…néha, kicsit unalmasnak találtam, de a végére alaposan meglepődtem.
spoiler Nem gondoltam volna, hogy a férj ártatlan, és Eva gyilkosa a saját testvére lesz, aki karbantartónak ment el az iskolába, ahol a lány tanított dolgozni, és „szerelem féltésből” megölte.
Nekem nem annyira kriminek tűnt ez a könyv, sokszor olyan érzésem volt, hogy egy érzelmes lélektani novella. De azért kíváncsi lennék még az író többi írására, nem ment el a kedvem a skandináv irodalomtól.

1 hozzászólás
>!
Bélabá P
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Kezdem a lényeggel: nem ez minden idők legjobb skandináv krimije, viszont nem is olyan rossz, mint a pontozása mutatja. Új szerző, új felügyelő az olvasásaim között. Van Veeteren felügyelő ugyan nem tűnt túl szimpatikusnak (erőszakos, faragatlan a fogpiszkáló rágással és a karaktere sem kidolgozott), viszont passzol a karakteréhez, mivel sokszor lyukra ment, téves gondolatok kószáltak a fejében, noha sejtelme volt az elejétől, hogy akit lesitteltek, ő nem lehet gyilkos. Zavaró volt a maga a közeg a helyszínek. Bizony isten próbáltam utánajárni hol is játszódhat a sztori, de csak találgattam, ahogy sokszor Van Veeteren. Számomra Belgium és Hollandia tűnt esélyesnek a földrajzi- és egyes személynevek miatt, de volt benne svéd, német, svájci helyszín, név is. Érthetetlen volt némileg, mert maga a bűneset egy szimpla történet, ami akárhol megeshet és nem indokolt a nemzetközivé tétele.
Műfaját tekintve közel áll a lélektani krimikhez, mert egy házaspár halálának okait boncolgatja. Habár ezt nem teszi kellő részletességgel. Azt éreztem, hogy egyes részek elnagyoltak, kevésbé kidolgozottak voltak, így az indíték és gyilkos kiléte sem kellően kimunkált. Szerintem, ha mindent ki akar fejteni Nesser bőven, részletesen, akkor egy százassal vastagabb könyvet kellett volna írnia. Az alapötlet tetszett, a dolgok nem mentek át brutalitásba, nem került terítékre a bűnügy sok momentuma, így ez is hiányérzetet okozhat számos olvasóknál. Tehát nem topkrimi, de nem rossz, egy olvasásnak bőven elment és megismertem egy új szerzőt a műfajon belül. 4 csillagot adok (3,9 pont) a fenti okok miatt. Bosszantó volt, hogy a könyv – amin látszott a kezdetlegesség, hiszen ez volt a harmadik magyarul megjelent skandi krimi – elrontott fejezetszámozással van legyártva. A 20. fejezet számozása kimaradt, sorrendi problémák akadnak benne: két 21. fejezet van, de a szöveg az teljes és hibátlan ezzel együtt. Aki ismerkedne a műfajjal, ne ezzel kezdjen, van jobb északi krimi, vannak jobb írók.
.

2 hozzászólás
>!
Zanit
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Vegyesek az érzéseim ezzel a könyvvel kapcsolatban.
A történet nem volt rossz, bár a körmeim sem rágtam le olvasás közben. Nem tudom eldönteni, hogy állok Van Veeteren karakterével. Túl keveset tudtam meg róla, bár néhány megmozdulása szimpatikus.
Ha a Fjällbacka köteteire 4 csillagot adtam, akkor ez csak 3,5 csillagot érdemel tőlem.

>!
Maya
Håkan Nesser: A gonosz arcai

spoiler
Szerintem ez nem is krimi, inkább psziho-dráma. A skandináv krimiktől nem ezt szoktam meg.
Ismerkedek az új suliban a könyvtárral, gondoltam ismerkedek egy új íróval is. Írta rajta, hogy: A Svéd Krimiíró Szövetség díjnyertese. Gondoltam ez jó ajánlás. Nem néztem meg a molyok véleményét. Mindjárt hazahoztam a sorozat első két kötetét. Kicsit melléfogtam, főleg az elsővel.
Van Veeteren felügyelő szimpatikus volt, igazi ember a maga hibáival, nem egy szuperhős, ráadásul ismeri a korlátait, felvállalja a hibáit.
Túl hamar kitaláltam, hogy ki a gyilkos, azt is, hogy miért tette, spoiler. A férj (vagy a férjek) lehetett volna egy kicsit rámenősebb, ha igazán meg akarta volna tudni a feleség problémáit. Persze, sokkal könnyebb eljátszani a megbántottat. Valahogy minden szereplőből hiányzott valami. Az egész könyvből hiányzott valami.

>!
Belle_Maundrell 
Håkan Nesser: A gonosz arcai

A molyos százalékát tekintve nekem pozitív csalódás, a folytatás is felkerült a kívánságlistámra. Pár óra alatt olvastam el, szóval mondhatom, hogy ráhangolódtam és magával sodort. Nem olyan sötét és izgalmas, mint a korábban olvasott skandináv krimijeim, de hát nem lehet mindenki Stieg Larsson.
Volt valami fura, nosztalgikus érzésem olvasás közben, és ez megerősítést nyert, amikor láttam, hogy eredetileg 1993-ban jelent meg. Akkor még nem is éltem.
Én bírtam a felügyelőt, tetszett, hogy olyan mufurc vénember. A nyomozási stílusa egy picit Columbora emlékeztetett, csak hát Van Veeteren sokkal idegbetegebb ingerültebb volt. Az ügy felgöngyölítése érdekes volt, szeretem, amikor egy viszonylag szűk körben kell keresni a gyilkost. Sajnálom, hogy az író nem toldotta meg még száz oldallal, mert akkor lehetett volna igazán mélységesen kibontani a gyilkos karakterét és indítékát. Bár azt már a Pszicho óta tudjuk, hog nem az oldalszámon múlik. ;)

>!
Kovaxka P
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Próbáltam nyitott lenni és új skandináv szerzővel megismerkedni, de nagyon nem volt jó. Pozitívuma, hogy rövid, van valamicske ironikus humora és a nyomozók tetszettek. Egyébként a feléig elviselhetetlenül unalmas, utána meg összecsapott, a gyilkos személye megfejthető. Maradok a nagyságrendekkel jobb szerzőknél ebben a műfajban.

>!
Timberwolfes
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Félve kezdtem neki a könyvnek mert eléggé rossz volt a PR-ja. Tényleg nem egy Nesbo vagy egy Adler-Olsen de azért skandináv krimi. Erős hangulat, mogorva magának való nyomozó, brutális gyilkosságok, rejtély és a háttérbe meghúzódó gyilkos. Ezek mind megvannak, csak valahogy az összekeverés sikerült kicsit gyengébbre.
Kíváncsi leszek később jobban kiforr e a stílus.

>!
Luna_Iceshard
Håkan Nesser: A gonosz arcai

Tetszett, izgi volt, a végkifejlet meg határozottan érdekes lett. Nekem volt egy tippem, hogy ki a gyilkos, és majdnem bejött :P De közel jártam, na :D
Van Veeteren felügyelőt nagyon bírtam, voltak tök jó poénok a könyvben, tetszett a nyomozási módszere, meg ahogy megdolgozza a kihallgatáson az illetőket :)
Tetszett az is, hogy voltak fejezetek, amik a gyilkos szemszögéből íródtak, csak közben mégsem tudtuk meg, kicsoda. Szóval tetszett, négy csillagot csak azért kap, mert ha skandináv krimi, akkor a Tetovált lány a mérce, és ezt ezért még bővebben is lehetett volna fejtegetni-nyomozgatni.
De a gyilkos indítéka, meg élettörténete az ejha! :D Pont ezért mondom, hogy ki lehetett volna jobban fejteni érdekli a beteg kis lelkületemet.
Mindenesetre utazás közben tökéletes kikapcsolódás volt, úgy elrepült az egyórás vonatút, hogy majdnem fent maradtam, mert még nem értem a végére, de közben megérkeztünk :D


Népszerű idézetek

>!
Belle_Maundrell 

Az élet mégiscsak egy csodás szimfónia.

197. oldal (Animus, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: élet
>!
csillagka P

[…] Tudod, mi az a determináns?
– A determináns?
– Igen.
– Fogalmam sincs – felelte Münster.
– Nekem se – mondta Van Veeteren. – De ennek a nyomán járok.

232. oldal

1 hozzászólás
>!
n P

Felébredt ,és nem emlékezett a saját nevére.

(első mondat)

>!
cassiesdream

[…] hirtelen hatalmába kerítette egy érzés.
A jó közérzeté. Megpróbálta elnyomni, de ott maradt… meleg, makacs és megkérdőjelezhetetlen érzés. Az élet kifürkészhetetlen gazdagsága iránt érzett háláé.

197. oldal

>!
Belle_Maundrell 

Képesek lennénk egyáltalán a szerelemre, ha nem várna ránk a halál?

88. oldal (Animus, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: halál · szerelem
>!
Maya

Ha végre megtaláljuk azt, ami után a sötétben kutattunk, szinte mindig rádöbbenünk, hogy az a valami nem más, mint aminek látszott.
Sötétség.

C. G. Reinhart rendőrfelügyelő,
bűnügyi osztály

Mottó

>!
Mileva

Minek legyen az ember mélabús kertész vagy buszsofőr, ha mélabús nyomozó is lehet, ahogy azt Reinhart egyik derűsebb pillanatában kifejtette.

33. oldal

>!
csillagka P

– Ha valamit megtanultam ebben a szakmában, akkor azt, hogy több összefüggés létezik a világban, mint ahány részecske az univerzumban.

215. oldal

>!
Pilla21

A Bunge Gimnázium igazgatójaként eltöltött tizenöt év alatt egy dologra törekedett mindenekfelett. Egyetlen egyre.
Arra, hogy a gyönyörű vöröstölgy íróasztal mindig szép tükörfényes legyen.

45. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– De ugye, előfordult, hogy férfiakról beszélgettek?
– Néha… annál azért vannak érdekesebb témák is.

93. oldal (Animus, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: férfiak

A sorozat következő kötete

A gonosz arcai sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lars Kepler: A bosszúálló
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Erik Axl Sund: Bomlás
Kristina Ohlsson: Lotus blues
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!
Åsa Schwarz: Halott angyal
Åsa Schwarz: Nefilim
Jeff Lindsay: Dexter dühödt démonai
Kathy Reichs: Szent csontok