Antológia 2022
„Jól nevelt ember mindent elolvashat. Olyasmin, ami természetes, csak a legdisznóbb fráterek és a rafinált trágárok botránkoznak meg, akik alávaló álszentségükben nem nézik a tartalmat, és dühödten vetik rá magukat egyes szavakra."
(Jaroslav Hašek: Švejk, a derék katona – részlet)
Mi történne akkor, ha tengernyi huncut író egyszerre eresztené vízre humorhajóját és groteszkgályáját, majd közösen kieveznének a félelmetes irodalmi Ab-szurdok felé? Ha nem törődve a nyílt vizek műfaj-tornádióival, tajték áztatta fantáziájukból két kézzel csavarnák ki elmeviharjaik sós páráját? Ez képtelenség, igaz? Amellett, hogy elképesztő dolog, eleve értelmetlen, irracionális lenne. Ki az az ostoba, esztelen személy, aki ilyet egyáltalán kitalál? Nevetséges! Tán elhinnénk az illetőnek, hogy nem logikátlan és célszerűtlen ilyesmit feltételezni?
Kedves Olvasó!
(Jaroslav Hašek: Švejk, a derék katona – részlet)
Kedves Olvasó!
A „HOVÁ?" antológia az abszurd fogalmának épp a fenti sorok kiemelt jellemzőit szedi csokorba. Közel száz elszánt, tehetséges szerző fogja bebizonyítani, mennyire jót tesz Önnek, ha igen alaposan meghökkentik! A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas Orosz István grafikái illusztrálják gazdagon a műveket, hogy elkerüljük a képtelenséget. Hagyjuk a mindennapok racionalitását egy kicsit hátra, bátran lépjünk be az abszurd hullámzó világába! Érdemes sietni, mert a mi világunk folyton változik, és – sajnos – nincs az az abszurditás, ami meg ne valósulna előbb-utóbb…
Litera-Túra Kiadó
A művek szerzői: Albert Zsolt, Alexovics Ingrid, A. Túri Zsuzsa, Bajzikné Panni, Balizs Dániel, Barna Júlia, Bánki Éva, Birovits Zsuzsanna, Borsovszky Éva, Bögös András, Böröczki Mihály, Cirill Kabin Csaba, Debreczeny György, Drubina Karolina, Erdélyi Tünde, Éles Anett, É. Tóth Judit, Fehér Kinga, Fetykó Judit, Gősi Vali, Guti Csaba, Győri Virág, Hajnal Éva, Hegedűs Katalin, Imre Flóra, Imre Hilda, Izsó Zita, Juhász Zsuzsanna, Katona Zsolt, Kincses Edit, Kozák Mari, Kőszegi Barta Kálmán, Lovass Adél, Major Petra, Mádi Beáta, Márton Csilla, Mészáros Szabolcs, Molnár G. Krisztina, Müller Péter Sziámi, Nagy Bandó András, Némethy Alexandra, Orosz István, Petőcz András, Salánki Anikó, Szolnoki Irma, Tobias Lorowicž, Torma István, Tóth-Kurtz Márton, Turczi István, Vihar Judit

224 oldal
· puhatáblás