A ​trópusok ajándékai 4 csillagozás

Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között
Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai

Két társammal harmadéves biológus hallgatóként utaztam Bolíviába, ahol egy helyi kultúrantropológus a barátságába fogadott, és bevezetett bennünket az andoki indiánok világába. Ezt követően egyedül vágtam neki az őserdőnek, hogy megvalósítsam gyermekkori álmom: hónapokig éltem egy őserdei faluban, és tanulmányoztam az ott élő indiánok gyógynövényismeretét.

A kutatás később rengeteg gyümölcsöt hozott. Belőle született biológus diplomamunkám a Szegedi Tudományegyetemen, majd a doktori munkám alapja is ez a kutatás lett. Tíz év távlatából mutatom be kalandjaim, személyes vívódásaim és örömeim a bolíviai Andok és Amazónia ma is létező népeinek világában.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Hungarovox, Budapest, 2016
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155562723

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
fülcimpa
Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai

Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között

A szerzővel telefonos beszélgetésünk alkalmával megegyeztünk – egy számára rejtett tehetséget ajánlott be intézményünkbe –, hogy szervezek számára könyvbemutatót. Ugye lesz dél-amerikai zene kérdésére azonnal rávágtam, hogy lesz.
(Valahogy megoldjuk, van sok hangszerünk, pánsíp helyett meg alkalmas bármilyen fafúvós hangszer.)
Az ígéret után kezdtem furán érezni magam, hogy tehetek ilyet, azt sem tudom milyen a könyv, nem ismerem a szerzőt, viszont az éteren azt tapasztaltam, hogy nagyon sok, és nagyon részletes.
Jól éreztem. A könyve is az. Nehezen szoktam meg túlburjánzó, túlzottan minden apróságra kiterjedő stílusát, de örülök nagyon, hogy megszoktam.
Nem mindennapi kaland volt ez kérem szépen. A könyvből sokat lehet tanulni: növények, állatok, rovarok, babonák, étkezési szokások, éghajlati tényezők megtapasztalása, emberi viszonyok, hozzáállások. Fel nem fogom, hogyan tett szert ekkora kalandvágyra, bátorságra és erőre, hogy a viszontagságok után mindig nagy lökést kapott. Gondolom genetikailag így van összerakva. A jég hátán is megélni. Ez a mottó. Na de el ne feledjem, millió esetben mázlistaként tett szert segítségre, jó csillagállásra.
Sajnos Zsanett honlapjának fejlesztése félbe maradt, mert csak az első fejezethez tartozó fotókat lehet megtekinteni. Remélem lesz ideje pótolni e hiányosságot.

>!
József_Szilágyi_4
Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai

Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között

Alaposan átrágtam magam ezen a könyvön, nagyszerű olvasmány. A megosztott élmények, kalandok, tapasztalatok lebilincselők és elképesztők. Nagyon jó a könyv stílusa, az események pergők, könnyed a leírásuk, pedig a szenvedélyes kutató újra és újra igen kemény megpróbáltatásokat él át. A szerző időről-időre megosztja velünk benyomásait, reflexióit, sőt, az érzelmeit is, amiből világosan követhető, ahogy hangulatai hullámzanak, lelkesedése egyszer alábbszáll, majd újra felszárnyal, s lelkileg folyamatosan átalakul az útja folyamán. A leírások egyszerűek, érzékletesek, átélhetők, átláthatók – pedig nagyon tartalmasak. Az egész könyv borzasztóan tömör, mert rengeteg történés követi egymást, nem lehet sokat mélázni egy-egy eseménynél. Aláhúzgálással szoktam olvasni, de itt szinte minden mondatot aláhúzhattam volna, mert lényeges. Nyilván, mert élő tapasztalat, a megélt történet sűrűsége van mögötte. Szinte tapintható a dzsungel millió vérszívójával, a bármikor felbukkanó csúszómászók, leselkedő ragadozók, a kiismerhetetlen amazóniai folyók, amelyekben piraña és öt méteres kajmán ólálkodik, a sziklás Andok zordsága, a félig-meddig denaturalizált őslakosok különös viselkedése, a szerző-kutató „mindenre nyitottsága”, őszinte, (már szinte) gyermeki kíváncsisága, alkalmazkodókészsége, hősies helytállása. S mindeközben hősünk elszántan gyógynövények után kutat…
Igen arányos a szöveg: a szituációk, az események, a szereplők jellemzése, a hangulatok érzékeltetése, a környezet bemutatása: tömör, de teljes, átélhető és érzékletes. Mindemellett változatos a szókincs, a képek… Nem ragozom: nagy élmény a könyv – valóban egy szenvedélyes kutatóút története, amely az olvasóban is igaz szenvedélyeket ébreszt.

>!
szigethy_eva
Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai

Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között

Hajdú Zsanett: A trópusok ajándékai
Egy gyermekkori álom megvalósulásának története elevenedik fel a könyv lapjain. Zsanettnek rengeteg nehézséggel kellett szembenéznie útja során, mint pl. anyagi, nyelvi, kulturális különbségek. Eleinte legalább hárman osztozhattak mindezeken, de később magára maradt. Ez nem szegte kedvét, egyedül is ment tovább az álmait beteljesíteni. Hiába csipkedték az őserdőben száz számra mindenféle ismeretlen rovarok, ez mit sem számított, hiszen ott volt, ahol vágyott lenni. Persze ez az út egyúttal munkáról is szólt, nemcsak kalandról, és azt is maradéktalanul teljesítette, miközben megtanult spanyolul. Érdekes volt olvasni az ott élő népekről, szokásaikról, és Zsanettről, aki minden kellemetlenségen mosolyogva, emelt fővel túllép, hajtja tovább az úton, hogy mindent elintézzen, amiért odautazott. Ez a kitartás példaértékű, csodálom érte. Nagyszerű a könyv, ajánlom, olvassátok el.

>!
Knekató P
Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai

Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között

Különösebben nem tudott lekötni, hiába volt érdekes a kaland, amit a könyv írója átélt. Talán szerencsésebb lett volna képekkel illusztrálni a történteket, akkor sokkal érdekesebb lett volna. Az interneten is csak pár képet találtam utólag, pedig sok mindenre kíváncsi lettem volna a 2 év történései alapján.

>!
grus
Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai

Hajdu Zsanett: A trópusok ajándékai Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között

Röviden: kalandos, érdekes, nem-mindennapi.

Hosszabban: izgalmas útibeszámoló, egy kevéssé ismert világról (nem tudtam a könyvleírásnál Andokot és Amazóniát taggelni :( ). Külön érdekes volt számomra, hogy egy kedves (és a könyv is megerősített, hogy) bátor ismerősöm élményeit olvashattam. Az olvasás során együtt izgultam, aggódtam, lelkesedtem a szerzővel.

Szívesen olvastam volna még tovább… nem lesz folytatás? ;)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jesús Lara: Rabszolgák
Jesús Lara: Indián vér
Szokoly Endre: Hét év Bolíviában
Hárs István: Utazz velem… Bolívia, Peru
Semsey Viktória: Spanyolország és Latin-Amerika 19-20. századi rövid története
Dömény Zsuzsa: Latin-Amerika balra át!?
Ladányi Boglárka – Miklya Luzsányi Mónika: Felhők fölött, zöld pokolban
Ács László: Peru, Bolívia
Gyarmati János: Peru és Bolívia
Tóásó Előd: Hetven hónap a pokolban