Ki ​volt Károlyi Mihály? 8 csillagozás

Hajdu Tibor: Ki volt Károlyi Mihály?

A 20. századi magyar politikában Károlyi – némileg anakronisztikus jelenségként – azt az önzetlen, meg nem alkuvó, csak elveitől vezérelt politikustípust képviselte, amelynek visszatérése példaként szolgálhatna a ma politikai életének is.

>!
Napvilág, Budapest, 2012
282 oldal · ISBN: 9789633380871

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Hajdu Tibor: Ki volt Károlyi Mihály?

Károlyit legalább annyian nem szeretik a magyar történelem kedvelői, mint ahányan Horthy Miklóst. A szerző ezzel nagymértékben tisztában is van, számukra kívánja megírni az igazságot a 20. századi magyar történelem egyik legutáltabb személyéről. Ha azt olvassuk, hogy valaki az igazságot kívánja megírni, akkor sokszor már jajveszékelünk, hogy ez egy alternatív történelmi vonulat lesz, illetve egy összeesküvés elméletekkel tarkított írás. Szerencsére ez csak egy szimpla politikai életrajz. Kiolvashatjuk belőle, hogy a szerző nem azok közé tartozik, akik lehordják a sárga földig Károlyit, inkább kedveli személyét. Az ellenfeleit viszont néha-néha enyhén támadja. Kap egy kis enyhe támadást Tisza István, illetve a neki emléket állító szobor, illetve Horthy István emléktáblája. Kicsit azok is megkapják a magukét, akik napjainkban támadják Károlyi személyét. Ez a negatív oldala a könyvnek, mert valljuk be, nem azt szeretnénk olvasni, hogy a szerző miben nem ért egyet. Ha ezeket levesszük, akkor egy nagyon profin összeállított politikai pályaképet kapunk a címszereplőről. A történelemkönyvekben javarészt csak annyit olvashatunk Károlyiról, amit 1918-19-ben tevékenykedett. Itt olvashatunk az őszirózsás forradalom előtti és utáni pályafutásáról is. Képet kaphatunk a családjáról, a közte és Tisza István közötti párharcról és kapcsolatairól többek között a feleségével és Jászi Oszkárral. Megtudhatjuk, mivel foglalkozott a forradalmak után, hol élt, kikkel tartotta a kapcsolatot. A törzsszöveget olykor források egészítik ki, amely még érdekesebbé teszi az olvasmányt. Viszont akik eddig sem szerették személyét, ezáltal a könyv által sem fogják megkedvelni, de tisztában lehetnek a teljes pályafutásával. A könyv ajánlható bárkinek, akit érdekel a 20. századi magyar történelem egyik legvitatottabb figurájának pályafutása!


Népszerű idézetek

NB14>!

A politika sajátos jelensége, hogy bár az emberek gyakorta köpönyegforgatónak tartják a politikusokat, ha valamelyik őszintén szakít a múltjával, azt meg nem akarják elhinni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Avar János: Az Elnök szerepében Ronald Reagan
Békés Márton: A hagyomány forradalma
Fahidi Éva: A Dolgok Lelke
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Tóth Júlia Éva: Borikönyv
Mácsai Pál – Bereményi Géza (szerk.) – Örkény István: Azt meséld el, Pista!
Bérczes László – Cseh Tamás: Cseh Tamás
Lubics Szilvia: Másfél nap az élet
Kiss László – Bérczesi Róbert: Én meg az ének
Berényi Anna: Richter