A ​magyarországi Tanácsköztársaság 1 csillagozás

Hajdu Tibor: A magyarországi Tanácsköztársaság

Ez ​a kötet – amely lényegében folytatása a polgári demokratikus forradalomról megjelent hasonló munkának – a Tanácsköztársaság történetének első részletes tudományos feldolgozása. Az előzmények rövid ismertetése mellett a kötet alapját a Tanácsköztársaság katonai és diplomáciai síkon folytatott önvédelmi harcának, a belső ellenforradalom elleni küzdelmének leírása adja. Külön fejezetek ismertetik a forradalom gazdasági építőmunkáját, a szocialista társadalmi rend megalapozását, szociális vívmányait és kulturális életét.

Önálló részek foglalkoznak olyan fontos kérdéscsoportokkal, mint a szovjetrendszer alkalmazása a proletárdiktatúra államának kiépítésében, a pártegyesülés, a kommunista és szociáldemokrata ideológia viszonya, a párt gyakorlati tevékenysége.

A könyv elsősorban a különböző részkérdésekről eddig megjelent tanulmányok, a polgár és szociáldemokrata irodalom kritikai feldolgozása, de számos kérdésben új adatokkal is bővíti ismereteinket. Így – a… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 1969
462 oldal · keménytáblás

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Töri_rajongó>!
Hajdu Tibor: A magyarországi Tanácsköztársaság

Marxista szemléletű (1969-ben mi más lehetett volna), de egyébként tényszerű összefoglalás. Ha jól tudom azóta sem jelent meg a Tanácsköztársaságról ilyen összefoglaló jellegű (szakszerű) monográfia. Pedig ideje lenne.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lev Trockij: A forradalomról
Kővágó László: A magyarországi Tanácsköztársaság és a nemzeti kérdés
Róder László: Született a párt és a nép bizalmából
Simor András: Így élt Szamuely Tibor
Liptai Ervin: A Magyar Tanácsköztársaság
Gergely András: Így élt Engels Frigyes
Keszi Imre: Alapkő
V. Toldi Sarolta (szerk.): A magyar munkásmozgalom történetének válogatott bibliográfiája 1945–1984
Erényi Tibor (szerk.): A magyar munkásmozgalom kialakulása 1848–1890
Liptai Ervin: Vöröskatonák, előre!