Visszatérünk 75 csillagozás

A pipacsok ártatlanok
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

„Kihúztam ​az íróasztalom fiókját, elővettem az öngyújtót, és remegő kézzel meggyújtottam a papírlap szélét.
Beletörődve figyeltem, ahogy a láng kívülről befelé, egyre mohóbban falja az arcokra egyre kevésbé hasonlító széncsíkokat és az egymás felé hajoló törzseket, amíg teljesen fel nem emészti.”

Szücs Kori középiskolás évei óta képtelen olajfestékkel festeni; azóta kizárólag fekete-fehér szénrajzok kerülnek ki a keze alól.
Mosonyi Anti a számítógépes játékok rabja, ami néha összekeveredik a rémálmaival.
Egy nap mindketten megkapják ugyanazt a Facebook-meghívót. Kori, Anti és Csilla hosszú évek után először találkoznak az Ajtósi Dürer Gimnázium ötéves érettségi találkozóján.
Nem csak a múlt kovácsolja őket össze, hanem egy közösen megélt tragédia is, ami egyik pillanatról a másikra felforgatta az életüket.
Ami után semmi sem volt többé ugyanolyan.
Ami után egyértelmű a feladat: megkeresni volt osztályfőnöküket,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2019
232 oldal · ISBN: 9789634321231
>!
Ciceró, Budapest, 2019
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634321125

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Szücs Kori (Szücsi) · Kissné Sápi Ágnes (Hörcsög) · Lengyel István · Mosonyi Anti · Pásztor Csilla · 11.a · Bács Peti · Hirsch Flóra · Módos Liliána

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest · Vác


Kedvencelte 16

Most olvassa 1

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Egyre több olyan regény születik a magyar kortárs irodalomban, amit örömmel ajánlanék a kötelező olvasmányok közé, mert olyan mondanivalót hordoz, vagy olyan eseményt dolgoz fel, ami fontos és amiről beszélni kell.

Hajdú-Antal Zsuzsanna könyvét is beletenném ebbe a csomagba, annál is inkább, mert szereplői fiatal felnőttek, akik 5 évvel vannak túl az érettségin, de egy olyan baleset részesei voltak középiskolában, ami erre az 5 évre nagyon keményen rányomta a bélyegét.
spoiler
Szép, megrendítő emlékezés ez a történet a buszbaleset áldozataira, egy gyászfeldolgozást segítő regény, megbirkózás a lehetetlennel, egy útmutatás, miszerint mindenből van kiút, hogy a legmélyebb gödörből is vissza lehet térni.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/01/hajdu-antal-zsuzs…

3 hozzászólás
vikcs>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Nagyon boldog voltam, amikor megláttam, hogy újabb könyv érkezik Hajdú-Antal Zsuzsannától! Ő egy igazán tehetséges kortárs írónő, aki egyenesen az olvasók lelkébe írja be magát a könyveivel.

Amennyire csak tudtam, kerültem a könyvről áradó infókat, ameddig a saját kezembe nem kaparintottam a kis példányomat. Szeretek semmit nem tudni, mielőtt olvasok egy könyvet és magam felfedezni a rejtett kincseket a lapokon belül. Ez most sem volt másképp. Tudtam, hogy egy tragédiát dolgoz fel, csak azt nem, hogy éppen melyiket. Amikor néhány fejezettel később rájöttem, melyikről is van szó, utána folyamatosan csak összefacsarodott szívvel olvastam. Nemrégiben történt ez a szörnyű tragédia egy magyar gimnázium diákjaival, amely szerintem minden egyes magyar embert megérintett. Felfoghatatlan. Borzasztó.

Úgy érzem, kellett a történetbe ez a pici, halovány szerelmi szál, ami kicsit megmelengette sajgó lelkünket, mert hiszen a szerelem is lehet egy mankó, amely átsegít minket a nehéz időkben. Imádtam a lassú kibontakozást és a félénk szárnybontogatásokat, hogy aztán reménytelve szálljanak együtt a magasba.

Egy idő után minden értelmet nyer, az alcím, a borító, a főcím… minden egybe áll és teljes egészet, egy csodálatos, szívszaggató művet alkot. Aki eddig nem olvasta az írónőt, az mindenképp kezdjen hozzá, hiszen fantasztikus élményekről marad le, ha kihagyja.

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/11/hajdu-antal…

Pandalány P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Az írónő alázattal és tisztelettel ír egy olyan tragédiáról, amit nem szabad elfelejtenünk és ez a könyv egy mementó lehet mindenki számára.

Olvasás előtt semmilyen információm nem volt a történetről és így teljesen letaglózott, amikor néhány fejezet után szembesültem vele, miről fog szólni. Olyan szinten meglepett és sokkolt, hogy kicsit meg kellett állnom az olvasásában, ugyanakkor egy nap alatt befejeztem a könyvet.
A szívszaggatóan fájdalmas történet feszültségét oldja Anti humora, akinek személyisége főként a kötet második felében mutatkozik meg. Úgy érzem, ez kell is a történetbe, különben túlságosan nyomasztó lenne végig a hangulata. Zsuzsi tökéletesen ért hozzá, hogyan és mikor van szükség egy-egy vicces félmondatra, amitől az olvasó pár percre megkönnyebbülhet és fellélegezhet. Ehhez a történethez ugyanis kell a lelki erő.
Engem felkészületlenül ért, hiába tudtam, hogy nem egy idilli, romantikus regényt várhatok az írónőtől. Szomorú és érzelmes történet, mely hűen mutatja be a fájdalom feldolgozását, amit a tehetetlenség okoz.
Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2019/10/blogturne-ha…

Tóth_Orsolya_3 P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Úgy olvastam volna még. Mert Hajdú-Antal Zsuzsannát olvasni mindig csodálatos élmény.
A könyv rövidsége ellenére tartalmas és persze, hogy megríkatott.

1 hozzászólás
Niitaa P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/11/hajdu-antal-zsu…

„Mikor elkezdtem olvasni ezt a könyvet, nem tudtam még teljesen, hogy mire számíthatok. Annyival voltam csupán csak tisztában, hogy a történet erősen kötődik a gyászfeldolgozás témaköréhez. Egy pillanatig sem számítottam arra, amit végül kaptam, ám sosem volt ellenemre, ha egy olvasmányom képes meglepni. A Visszatérünk ráerősített arra a tényre, miért is tartom számon Hajdú-Antal Zsuzsannát a kedvenc magyar szerzőim között. A lapokon megelevenedő történeten keresztül érezhető, hogy nem a szenzációhajhász hozzáállás fűtötte az írás folyamata közben, hanem a tragédia elszenvedői iránt érzett őszinte együttérzés.
Imádom a kialakított karaktertérképeket. A szerző mindig olyan emberek hangján szólal meg, akik pont olyan átlagosak, mint mi, akik bármikor szembe jöhetnek velünk az utcán sétálva. Nincs bennük semmi olyan különleges dolog, amivel a társadalom fölé emelkedhetnének, sőt: nem is vágynak arra, hogy piedesztálra emeljék őket. A saját személyes problémáik rabjai, olyan érzések tartják őket gúzsba, amik az olvasó lelkében is megfordulhatnak. Biztos lesznek olyanok, akik nem tudnak majd azonosulni Kori érzéseivel, mert szimplán másként működik az agyuk, de ez egyáltalán nem baj, hiszen ezzel is erősíti a szerző a tudatot, hogy mennyire különbözőek vagyok és hányféleképp lehetséges ugyanazt az eseményt megélni.
A Visszatérünk egy tragikus eseménynek állított, mély érzelmekkel átitatott megemlékezés. Egy történet, amiben sokkal több rejtőzik holmi személyiségfejlődésnél. A lélek leggyötrőbb rejtelmeibe merülhet el az olvasó, a bűntudat iszapos mocsarába, hogy aztán a lelki folyamat végén emelt fővel mondhassa: visszatértünk.”

PappDóra IP>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Hajdú-Antal Zsuzsannától olvasni olyan élmény, mint amikor a 70%-os kakaótartalmú keserű csokoládé lassan szétolvad a szádban.

Ninácska P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Már tegnap végeztem a könyvvel – le sem tudtam tenni – , de időt kellett hagynom magamnak, mert elolvasása után túlcsordultak bennem az érzelmek.
Ez a regény egyszerűen CSODÁLATOS. Hajdú-Antal Zsuzsanna remek írónő, ezt ezúttal is bizonyította.
Imádtam a történetet, a szereplőket, a helyszíneket, a végkifejletet, mindent, egytől-egyig.
Nem is tudom megfogalmazni, hogy mit érzek igazán, a történet teljesen magába szippantott, szabályosan éreztem a szereplők fájdalmát, tudtam velük együtt sírni, örülni, remélni, nevetni.
Kötelező olvasmánnyá tenném, mondjuk gimiben, mert erről a könyvről igenis kell beszélni, erről a könyvről van mit beszélni.
Mindig borzasztó, ha (efféle) baleset történik, de úgy gondolom, hogy az írónő ezzel a regénnyel méltó emléket állított azoknak, akiket elveszítettünk.
Imádtam. Jót tett a lelkemnek ez a történet is. Izgatottan várom az írónő többi művét!
@Hajdú_Antal_Zsuzsanna! Neked írnod KELL! ❤︎ Köszönöm ezt a regényt (is).

Ferger_Jolcsi P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Úgy álltam neki ennek a kötetnek, hogy a fülszövegét se olvastam el, így nem tudtam, hogy miről fog majd szólni. Az első pár oldalon még nagyon lassan indultak be az események, akkor kicsit tartottam tőle, hogy ez nem fog tetszeni nekem. De aztán azon a ponton, amikor kiderült, hogy miről is fog szólni igazán a történet, hogy mi történt a főszereplőkkel a múltból, onnantól kezdve teljesen más szemmel olvastam tovább az egészet. Teljes mértékben sikerült beleélnem magamat a történetbe, nagyon sajnáltam a főszereplőket, hogy ilyen szörnyű események kereszttüzébe kerültek. Mégis a tanárukat sajnáltam a leginkább, szegény nem tudta feldolgozni, ami velük történt. A vége nagyon megható volt számomra, nem bántam meg, hogy elolvastam a történetet, ezek után az írónő többi kötetére is nagyon kíváncsi vagyok. spoiler

BarbyMalik0112 P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

A Visszatérünk az elveszett pillanatok könyve. A gyász súlyáé, a továbblépésé és a múlttal való harcé. Három fiatalon és egy felnőtt férfin keresztül mutatja be @Hajdú_Antal_Zsuzsanna az elmúlással járó nehézségeket, annak feldolgozási lehetőségeit, valamint segítő kezet nyújt, megértő szívet és lelket. Egy örökzöld történet, ami minden nehezebb időben megállja a helyét. A társunk lehet, amikor nem vágyunk másra, csak a csendre és a betűk nyújtotta vigaszra. A legnagyobb sodrásban lehet a kapaszkodónk.
Fiatalokról szól, de nem csupán fiatalokhoz, hanem mindenkihez.
Azoknak ajánlanám, akik egy vékony, de annál tömörebb történetre vágynak, 232 oldal biztatásra és megértő gondolatokra.

Bővebb értékelés a blogon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2020/01/hajdu-anta…

Garbai_Ildikó P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Szép, szomorú, fájdalmas… Lassan épülő, de nem is kell sietni. A gyászt nem lehet siettetni vagy kitörölni. Emlékezni még ha fájdalmas is kell…kell a gyógyuláshoz is. Megkönnyeztem.


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Tanár úrnak tisztelettel jelentem, az osztály létszáma huszonegy, nekem aztán nem hiányzik senki.

11. oldal

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Niitaa P>!

Az emberben néha nincs egy porszemnyi könyörület sem saját maga iránt.

130. oldal

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Kapcsolódó szócikkek: könyörületesség
Niitaa P>!

Ne már, tanárnő, én tényleg tanultam, csak… elfelejtettem.

11. oldal

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Niitaa P>!

Előtte olyan nagy volt a zaj. Utána meg olyan nagy a csend.

139. oldal

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP>!

– Elnézést. Bocsánat!
Ha sejtettem volna, mi vár rám, az utolsó vizsgám után nem rohanok lélekszakadva, hogy a fülledt júniusi zivatarban elérjem a következő vonatot hazafelé.

Budapest, Nyugati pályaudvar

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Kapcsolódó szócikkek: Szücs Kori (Szücsi)
1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Bárcsak tudnám, hogyan keményedhetnék meg jobban és növeszthetnék valamiféle védőburkot!

26. oldal

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

BBetti86>!

Az idő nemcsak a jövőt lopja el, a múltat is.
*Pen Jilette

88. oldal

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Bea_Könyvutca P>!

Vajon miért tart minden család otthon egy tonna karácsonyi szalvétát, de legalább mikulásosat vagy hóembereset, amit sose az adott ünnapnapon vet be, hanem az év második felében?

128. oldal

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Niitaa P>!

A változást emlegeted, ami így is, úgy is mindenkit utolér. És ha változunk, akkor már nem is önmagunk vagyunk? Ez hétmérföldes baromság.

103. oldal

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Pandalány P>!

– A dumád a régi.
– A dumám lehet, de én?

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk A pipacsok ártatlanok

Kapcsolódó szócikkek: Mosonyi Anti · Pásztor Csilla

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Szabó Tünde: Gázolás
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Mészáros Dorka: Kiszámolós
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Leiner Laura: Maradj velem
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Kemény Zsófi: Én még sosem