Utánad (Léggömbök 2.) 69 csillagozás

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

„Váratlanul átkulcsolta a karjait a derekamon, és felkapott.
Mintha egy örökkévalóságig néztem volna le a magasból a homlokára, a piercingjén megcsillanó fényekre; orra és szája megszokott formájára, és képtelen voltam eldönteni, hogy bosszantónak tartom-e minden egyes megnyilvánulását, vagy éppen ezek jelentik számomra a biztonságot.”

A tizenkilenc éves Dorka Budapesten kap munkát, hogy támogatni tudja a családját. A lánynak nem csak a nagyvárosi léttel kell megbarátkoznia, hanem az önállósággal járó kihívásokkal is.
Új ismerősei alaposan felforgatják Dorka megszokott világát, aki egy régi barát feltűnésének köszönhetően rádöbben, hogy ideje letennie a múlt súlyos terheit, és felvállalnia élete legfontosabb szerepét, mielőtt túl késő lenne…

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320494

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Rédey Dorka · Balicz Jani · Rédey Róbertné (Györgyi) · Rédey Róbert · Sebestyén Domokos · Galkó Timi · Marcika · Dokáts Tibor (Doki) · Gyöngy · Jonatán · Mózes Antalné Gizi néni · Puskás Mariann (Puma) · Tóni bácsi

Helyszínek népszerűség szerint

Tulghes, Románia


Kedvencelte 15

Most olvassa 2

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

„Azért jöttem, hogy hazavigyelek.”

Minden képzeletemet felülmúlta. *-*
Az egyik legjobb sorozat a kortárs magyar ifjúsági regények között.
Szerettem, mert megnevettetett, mert megríkatott, mert teljesen a hatása alá kerültem és mert alig tudtam letenni. Dorka pedig igazán közel került a szívemhez a történet végére. Olyan jó volt látni, olvasni, ahogy a végére igazán felnőtt és megérett az spoiler
Jani… Már az első részben éreztem, hogy le fog venni a lábamról. És most, a 2. rész végén elmondhatom, hogy a maga tökéletlen, nem éppen a tipikus álompasis személyiségével mégis betölti nálam az igazi, fiatal felnőtt férfiről szőtt álomképemet. ;) Egyszóval, teljesen beleszerelmesedtem…

Olvassátok, hatalmas élménnyel fogtok gazdagodni!
Remélem, hogy sok ilyen csodaszép könyvet hoz még nekünk az írónő!

11 hozzászólás
>!
Deziréé
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

Megpróbálok értelmes értékelést megfogalmazni, de olyan szinten a hatalmába kerített a könyv, hogy szavakat nem találok rá, mit is érzek valójában. Egyszerre vagyok boldog, szomorú, izgatott, lelkes, csalódott és még sorolhatnám. A negatív jelzők amiatt vannak, hogy vége. VÉGE!!! Vége ennek a fantasztikus könyvnek és fogalmam sincs mihez kezdek magammal ezek után. (Valószínűleg újraolvasom a könyveket a gyógyír számomra.) A pozitív jelzők pedig nem fejezik ki eléggé micsoda öröm, hogy megszerezhettem a folytatást is és ilyen hamar el is olvashattam. Nem bírok magammal. Egyszerűen mindenkinek meg kellene ismernie ezt a sorozatot.
Nem gondoltam volna, hogy túltesz majd az első részen, de sikerült. Már maga az első rész elolvasása után is dobtam egy hátast annyira tetszett, de ez a könyv. Fúú! Hihetetlen. Annyira szeretnék még ilyen történeteket olvasni.
Jaj ez a Dorka, annyira hihetetlen egy csaj. Nagyon megkedveltem Dorkát, de az édesapján és Janin nevettem a legtöbbet. Hiányozni fognak ezek a vicces jelenetek.
A történet olvasásakor olyan volt, mintha én is ott lettem volna, néha még mintha hallottam is volna a szereplőket, ahogy éppen beszélnek egymással.
A végén már azt hittem nem ez lesz a vége, de huh megnyugodtam mikor már tudtam mi lesz a befejezés. Volt jó néhány váratlan fordulat a könyvben, amire nem számítottam és csak néztem, hogy ez most komoly.
Sokat nevettem és izgultam, hogy mi fog történni, de teljes mértékben elégedett vagyok a könyvvel. Vagyis nem. Még akarok ilyen történeteket. :D Telhetetlen vagyok, ha erről a könyvről van szó.
A romantikus jelenetek is, jaj… Teljesen el vagyok olvadva, annyira cuki volt néhány jelenet. Úgy nevettem, néha mint egy kislány, akinek először mondja egy fiú, hogy szép a szeme. Hihetetlen milyen érzéseket váltott ki belőlem ez a történet. Nagyon sok fantasztikus szereplőt ismerhettem meg.
A borító, húúú, az eszméletlen mennyire tetszik, az első részt is csak simogatom és nézem, milyen szép, de ez a borító még szebb.
Olyan jól mutat mindkét könyv egymás mellett. Szebbé teszik a szobám komolyan.

Nagyon szépen köszönöm az írónőnek, hogy megírta ezt a szépséges történetet és a kiadónak, hogy kiadta, mindenki másnak is, aki segített a könyv megjelenésében hatalmas nagy köszönet. Ilyen könyvek miatt vagyok én ilyen hatalmas nagy moly. :) <3

2 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

"– (…) A kérdezéstechnika nagyon fontos dolog, Dorka. Ha lehet még egy építő kritikám, továbbra is kérdezz, kérdezz, kérdezz! Enélkül nincs fejlődés! És még valami: növessz arcot a kérdezéshez. Nagyot és keményet. Merj kérdezni, mert olyanok vagyunk…
– …mint egy nagy család?
– …mint egy elcseszett óvoda, tele fikás orrú ovisokkal."

Nos megint csak magamat okolhatom figyelmetlenségemért, ugyanis ez a kötet egy sorozat második része, én pedig még nem olvastam az elsőt.
És akkor itt jön a kérdés, hogyan is került hozzám?
Természetesen utazókönyvként indult útnak és, mert beleszerettem a borítóba, jelentkeztem rá.
Hogy lett volna annyi eszem utána nézek….na mindegy is…
Tehát első körben szeretném megköszönni, hogy lehetőséget kaptam az olvasásra.
Mert bár sokszor hunyorítottam, most mire is utal a könyv, összességében mégis elmondhatom, hogy összeállt a kép a fejemben és végül is ki lehet szépen következtetni az előzményeket.
Mint említettem, a borító szerelem első látásra, és a történet is igen csak tetszetősre sikeredet.
Jó volt érzékelni a fejlődést, a karakterek árnyékoltságát.
Bár sokat nem vártam tőle mégis kaptam, és elmondhatom, legalább annyit nevettem, mint szomorkodtam.
Érzelmi hullám, amit maga után hagy és biztosan állíthatom ,szegényebb lennék egy ilyen élménnyel, ha nem olvastam volna.
Nekem tetszett.

5 hozzászólás
>!
Niitaa P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

A teljes értékelést elérhetitek a blogomon: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/11/hajdu-antal-zsuzs…

"Hajdú-Antal Zsuzsanna Utánad című kötetét már nagyon vártam. Hatalmas elvárásokkal néztem elébe, hiszen a Léggömbök már felállított egy igen magas mércét, amit félő volt, hogy nem tud megugrani. De minden félelmem ellenére sikerült neki, sőt, messze túl is szárnyalta. Olyan témákat boncolgat, amikről beszélni kell: a hirtelen felnőtté válás, az anyaság nehézségei és szépségei, a veszteségek feldolgozása és a bűntudat nélküli elengedés folyamata.
Csodálatos könyv, mely egyszerre tanít és szórakoztat. Az írónő stílusa teszi egyedivé, mely egyszerűen utánozhatatlan és felejthetetlen. Örülök, hogy Dorka végre hazatalált. Igazán megérdemli a boldogságot.
Fiatalabbaknak és idősebbeknek is ajánlanám. Felsőbb évfolyamokba kötelező olvasmánynak kellene lennie. Remélem sok mindenki kezébe el fog jutni ez a csodálatos történet, mert higgyétek el: megváltoztat."

>!
Kelemen_Hanna P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

Nagyon szerettem már az első kötetet is, és ezt is. Kicsit olyan érzésem volt, hogy nem könyvet olvasok, hanem egy jóbarátnőm meséli el nekem az élettörténetét, mert annyira természetesen és minden célzat meg pedagógia nélkül követték egymást az események, közben pedig mégis egy népmesei történet, ahol a szerelmesek megküzdenek egymásért, elsősorban a saját démonjaikkal. Vagyis a démon nem jó szó, mert annál láthatatlanabbak ezek az akadályok: az oda nem tartozás (ami Dorka és Jani esetében Budapestre is igaz, de főleg Janinál van kettős kötődés, még Gyergyótölgyeshez is), a túl szép, de nem egészen kielégítő kapcsolat (Timi) vagy a nyugtatók (amikről elsőre nem látszik, hogy mennyire ártalmasak). Az egész történet egyben arról szól, hogy válaszd azt, akit és amit szeretsz, de értsd meg magad, amikor a lelked jeleket küld, hogy mi a fontossági sorrend, és ha szükséges, hozzál áldozatokat is. Mert az is benne van a pakliban. És ennél jobb tanulság nem létezik.

>!
Ninácska 
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

Teljesen a könyv hatása alatt vagyok. Azt hiszem, rengetegszer fogom még kézbe venni, mert teljesen beleszerelmesedtem a történetbe. Imádtam a szereplőket, Jani különösen közel került a szívemhez, egy imádni való, drága, számomra roppantul rokonszenves srác. Dorka pedig nagyon erős, humoros és bátor lány. A szüleit különösen szerettem, nagyon szép dolog tőlük, hogy mindent megtesznek a lányukért.
Nem tudom megfogalmazni az érzéseimet. Olvassátok! Frenetikus. Komolyan. Kötelező olvasmány lehetne.

2 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

Erre a könyvre iszonyatosan vártam, mióta megtudtam, hogy érkezik. Aztán elérkezett a nagy nap, hogy kézben tarthattam. Csupán kettő nap kellett, hogy kivégezzem, nem tudtam letenni annyira érdekelt, hogy mit is rejt a könyv magában. Szerencsére egyáltalán nem csalódtam benne!
Imádtam a történetét, imádtam, hogy az írónő adott egy új esélyt Dorkának, és az újrakezdésnek. Mert ez a könyv az újrakezdésről szól: Dorka próbálja a teljes életét felépíteni, hogy valahogy túlélje a mindennapokat a szörnyű tragédia után. Még jó, hogy ott a családja, és egy jó barát, akik segítik mindenben és jól helyre teszik, ha ismét meginog!
Egy szó, mint száz: imádtam ezt a könyvet, méltó befejezést kapott a Léggömbök duológia!

Bővebben:
http://dorkaanyaolvas.blogspot.com/2017/11/hajdu-antal-…

>!
Annamarie P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

Mély nyomot hagy az olvasóban ennek a könyvnek elolvasása. Hajdú-Antal Zsuzsanna hihetetlen precizitással emeli be történetébe azokat az elemeket, amik legjobban képesek lesznek átalakítani az embert befogadó közeggé. Szerintem ennek a regénynek ez az elvitathatatlan erőssége.
Dorka életének eddigi alakulását a Léggömbök című könyvből ismerhetjük meg, de aki csak most csöppen bele az eseményekbe, annak számára is érthető a jelenlegi helyzet. A főszereplő éppen csak túl van életének legmeghatározóbb eseményein, spoiler Lehetősége nyílik, hogy Pestre költözzön, egy jó kis munkahelyen állást vállaljon, míg édesanyja otthon marad újszülött unokájával. Ez az új helyzet számos nehézséget jelent a lány számára, környezetének értetlenségével, ki nem mondott véleményekkel és a felnőtt élet számos kihívásával találja szembe magát. Bár mindenképp egy burokban van, egy bizonyos anyagi jólét veszi körül, ami azért volt hasznos, mert így egyedül a fő problémára koncentrálhattunk. Ez pedig a szerepkonfliktus tipikus esete, ami nem csak Dorkát, hanem a szüleit és később Janót, Dorka régi barátját is érinti majd.
Az ifjúsági olvasmányokhoz sorolható regény szakít azokkal a hagyományos témákkal, amikkel mostanság a fiatalság találkozhat, és egy mélyvízi szituációba dobja olvasóját, és nem utolsó sorban főszereplőit. Ebben a mély vízben azonban lehet úszni, meg lehet tanulni életben maradni.
Az egyenesívű történet inkább az érzelmek sokféleségét mutatja be, azt az utat, amit annak a fiatalnak kell majd bejárni, aki hasonló helyzetbe kerül. Mindenképp érett olvasót követel a könyv, inkább a 18 év körüli korosztálynak tudnám ajánlani.
Apróbb hiányaim voltak csak; nekem hiányzott a gyász, ami valószínűleg az első részben már elkezdődött, de itt nem sok nyomát láttam. Illetve elvarratlannak érzek pár szálat. Már azt hittem lesz folytatás, de a kiírás szerint lezárt sorozat.

3 hozzászólás
>!
Csoszi P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

Nagyon szép történet, és egyben méltó befejezése a sorozatnak. Ízig-vérig mai magyar ifjúsági regény a felnőtté válásról. Dorka az otthonától távol keresi a helyét az új környezetben, és az új munkahely is kihívások elé állítja. A szülei és kisfia nélkül, a múlt által kísértve drasztikus eszközt választ, hogy túlélje a mindennapokat. A romantikus szál teljesen levett a lábamról. A vége pedig egyszerűen tökéletes. Remélem, még sok ilyen színvonalas könyvet olvashatok az írónőtől.

>!
Ciceró, Budapest, 2017
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320494
>!
Sippancs P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad

A Léggömbök értékelését azzal zártam, hogy kíváncsian várom, sikerül-e az írónőnek a befejezést illetően meglepnie.
Jelentem, sikerült.
És habár kellett egy kis idő, mire újra felvettem a lépést Dorkával, messze túlszárnyalta minden képzeletemet.

Miért nem tudtam 18 évesen én is egy olyan fiúval találkozni, mint Jani? *nagy sóhaj*

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna I

Apa az egyetlen ezen a bolygón, aki suttogva is képes ordítani.

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Róbert
>!
Niitaa P

A vonat sokszor olyan, mint maga az élet: olyan embereket sorol mellénk, akikkel önszántunkból soha nem ismerkednénk meg.

225. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka
>!
Niitaa P

A szívnek nem lehet parancsolni.

260. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mózes Antalné Gizi néni
>!
Niitaa P

Egyedül leereszt az ember, mint a gumimatrac.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Balicz Jani
>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna I

Nem ültem le. Szemtől szemben akartam állni vele, aki akkor futamodott meg, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá.

Kapcsolódó szócikkek: Sebestyén Domokos
>!
Niitaa P

(…) értelmetlen szokás a sorsunkat másokéhoz hasonlítgatni, (…)

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka
1 hozzászólás
>!
Niitaa P

Ha új munkahelyen dolgozol, az első és legfontosabb, hogy szerezz egy valamirevaló bögrét.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Puskás Mariann (Puma)
>!
AniTiger MP

– (…) A kérdezéstechnika nagyon fontos dolog, Dorka. Ha lehet még egy építő kritikám, továbbra is kérdezz, kérdezz, kérdezz! Enélkül nincs fejlődés! És még valami: növessz arcot a kérdezéshez. Nagyot és keményet. Merj kérdezni, mert olyanok vagyunk…
    – …mint egy nagy család?
    – …mint egy elcseszett óvoda, tele fikás orrú ovisokkal.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dokáts Tibor (Doki)
1 hozzászólás
>!
Niitaa P

Van, amikor semmit sem ér a pénz, (…)

122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mózes Antalné Gizi néni
>!
Niitaa P

Vannak helyzetek, amikor egyszerűen nincs más választásunk: nem adhatjuk fel.

233. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Bábel
Kerstin Gier: Zafírkék
John Green: Alaska nyomában
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Anita Gayn: Sütilány
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
Gayle Forman: Ha maradnék
Kis Olivér: Rozi és az arab herceg