Léggömbök (Léggömbök 1.) 248 csillagozás

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

A nehezen barátkozó Dorka (becenevén Indián) egy szűkös panellakásban él nagyhangú édesapja és túlérzékeny édesanyja egyetlen gyermekeként, míg osztálytársa, a hideg jómódban felnövő, szelíd Matyi életének legnagyobb eredménye, hogy alacsony termete ellenére a középiskola legjobb kosarasaként tartják számon.
Dorka és Matyi szerelme viharos erővel csap le mindkettejükre, és Dorkának nem csak meg kell tartania Matyi súlyos titkát, de hamarosan szembe is kell néznie a felnőtté válás nehézségeivel.

Hajdú-Antal Zsuzsanna szívszorítóan szép első regénye, amely John Green és Gayle Forman nyomdokain halad, biztosan nem fogja hidegen hagyni egyetlen olvasóját sem.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2016
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320128
>!
Ciceró, Budapest, 2016
270 oldal · ISBN: 9789634320272

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Rédey Dorka · Balicz Jani · Sebestyén Matyi (Sebi) · Riddick · Rédey Róbertné (Györgyi) · Faragó Vica · Rédey Róbert · Pongrácz Attila (Pongó) · Virágh tanár úr · Bognár Anita · Szúnyog


Kedvencelte 46

Most olvassa 3

Várólistára tette 219

Kívánságlistára tette 165

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Nem egy tipikus szerelmi történet, egyáltalán nem az, szép, érzékeny, megindító. Nevetni is fogunk, ám sírni is. spoiler

Ha végre változtatnának az iskolai kötelező olvasmányok listáján, ezt a könyvet javasolnám a középiskolai olvasmányok közé. Szülőknek is ajánlom és pedagógusoknak is. Segít jobban megérteni a majdnem felnőtt gyerekeket, amire nekik is, és nekünk felnőtteknek is nagy szükségünk van.

A történet vége beteljesítette a reményeimet, miközben váratlan fordulatokkal sokkolt a szerző, egészen a könyv végéig. Olyan könyv volt, amit nem felejtek el egyhamar, ugyanúgy, ahogyan az első szerelmet sem felejti el az ember.

Megható, érzékeny, szép történet szerelemről, barátságról, családról, felnőtté válásról.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/03/hajdu-antal-zsuzsa…

10 hozzászólás
vikcs>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Bővebb értékelés a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/01/hajdu-antal-z…

„Nagyon jó volt kicsit visszamenni a gimi falai közé, a kopott, összefirkált padokba beülni, részt venni a bolondos, olykor unalmas órákon, újra érezni a jellegzetes suli illatot és állandóan epekedve vágyakozni az éppen kiszemelt szerelmed után.

Tényleg egy nagyon szeszélyes, kiszámíthatatlan és gyorsan változó érzelmekkel teli hullámvasútra ülhettünk fel már a könyv elején, végiggurulva az egész történeten. Minden boldog pillanatban már ott volt az a nyomasztó érzés, amely nyomta a lelkedet, figyelmeztetőleg, hogy ne örülj ám annyira.

Imádtam a könyv stílusát. Nem a megszokott volt, mégis különleges. Az írónő olyan szépen bánik a szavakkal, a mondatokkal, olyan észrevétlenül szövi az érzelmeket a szavak mögé, ami nyomban átfolyik a bőrünk alá, hogy már csak azt észleled, folyik a könnyed, és nem látod az oldalakat.
Nálam ritka, hogy egy majdnem 300 oldalas könyvet egy nap alatt elolvasok, de egyszerűen nem bírtam letenni. ” ❤

7 hozzászólás
Deziréé>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

A történet elején olyan jókat derültem a vicces beszólásokon, a csipkelődéseken, olyan jó volt, majd fokozatosan borult rám a szomorúság míg két könnycsepp végig nem gördült az arcomon. Ezidáig egy könyv sem siratott meg, amúgy sem szeretem, ha egy könyv miatt szomorú leszek, de ezt a könyvet mindenképp megérte elolvasnom. Olyan gyönyörű az egész történet minden egyes pontja. Ahogy szépen elkezdődik és, ahogy véget ér. Még most sem tértem valójában magamhoz. Nem találkoztam eddig olyan könyvvel, amely így játszott az érzéseimmel. Teljesen transzba estem, amiből nem tudom mikor fogok szabadulni vagy nem tudom, akarok-e egyáltalán szabadulni, mert jó érzés, hogy egy ilyen történetet ismerhettem meg. :)
Este kezdtem el olvasni a könyvet, mert nem bírtam magammal, majd mikor már majd kiesett a szemem a fáradtság miatt nagy nehezen lefeküdtem aludni, de nem bírtam aludni, mert annyira olvasni akartam a könyvet. Végül mégis elaludtam valamikor, de reggel első dolgom volt a kezembe venni a könyvet és végig olvasni. Teljsen a megszállotja lettem a könyvnek, ez is bizonyítja milyen jó könyv.
Dorka karakterével nagyon együtt tudtam érezni. Visszagondoltam milyen volt először szerelmesnek lenni, a ballagásomra, az érettségi hajrára és a nagy dilemmára, hogy hol tanuljak tovább…
A történet végén valami egész másra számítottam, de így sem kellett csalódnom, teljesen elégedetten tettem le a könyvet.

2 hozzászólás
Niitaa P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

'Száz út vár ránk, indulunk és érkezünk, nincs visszaút, ha tévedünk…'
(…)
Az én rózsaszín lufim egyszer csak külön vált a többitől, és önálló útra kelt.
'Hol lesz a végállomás, ahonnan nincs több utazás…'

Letettem a könyvet és nem jönnek a számra a szavak. Mindent megkaptam. Főleg azokat a dolgokat és érzéseket, amikre nem számítottam. Ez nem egy átlagos könyv. Mindennapi szereplőket vonultat fel a szomszédból, általános élethelyzetekkel, jól ábrázolva a világot, hiteles marad. De a megszokott jelenetek együtt egy olyan halmazt alkotnak, ami minden, de nem átlagos.
Mennyire egyszerű lenne azt mondani, hogy ez a könyv csak két fiatalról szól, akiket elvakítanak a hormonvezérelt cselekedetek. De ez nem így van. Ennél ez sokkal több. Egy olyan történetet mesél el Hajdú-Antal Zsuzsanna, amely megrengeti az elképzeléseimet, a nézeteimet, s rádöbbent, hogy néha nem látok túl a saját beszűkült világomnál.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/01/hajdu-antal-zsuzs…

Sippancs P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Szerettem ezt a történetet olvasni. Szerettem, mert jó volt kicsit nosztalgiázni, és visszarepülni a gimis évekbe, mikor még az életünk a barátokról, a tanárokról, az első szerelmekről és a tanulásról szólt, és szerettem a mondanivalója, a hangulata és az érzelmei miatt.
Sokakkal ellentétben én Dorkát kedveltem. Talán mert néhány tulajdonságában magamra ismertem, vagy talán mert örültem és egyetértettem a Marcit illető döntésében, nem tudom, mindenestre számomra az elejétől kezdve szimpatikus volt. Éppen ezért majd megszakadt a szívem, hogy ilyen spoiler.
Matyi ezzel szemben már keményebb dió volt. Volt, hogy nagyon tetszett, amit éppen Dorkáért tett, máskor viszont kifejezetten dühített a viselkedése. Sokszor azt sem értettem, hogy mire fel ez a nagy titkolózás, hisz min változtatott volna, ha az osztálytársak és a tanárok is tudomást szereznek a spoiler? Ettől függetlenül a spoiler hatalmas arcul csapás volt, és nagyon megtépázta a szívemet.
Ami pedig Janit illeti, nekem már az elejétől kezdve szemet szúrt, hogy spoiler, úgyhogy amennyiben az írónő több szerephez juttatná a következő részben, én nagyon örülnék neki.

A Könyvhéten ajándékba kaptam egy beleolvasót a második részről. Tegnap, miután letettem a könyvet, azonmód ki is dobtam a kukába, hogy még véletlenül se érezzek késztetést arra, hogy elkezdjem olvasni. Így most van egy folytatás a fejemben, egy magam kreált történet, aminek happy end a vége. Kíváncsian várom, hogy az írónőnek sikerül-e meglepnie.

13 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

„…mindig lesz, aki szeretni fog. Akinek te leszel a legfontosabb.”

A borító alapján kicsit másra számítottam. Valami vidámabbra. Bár a fülszöveget végigolvasva valahogy számítottam rá, hogy nem egy könnyed olvasmány lesz.
Nem az volt, bár annak indult.
Tipikus magyar középiskolás hangulat, életérzés, mint amilyen az enyém, vagy bármelyikünké is volt. A két főszereplőt, főleg Dorkát, néha jól megráztam volna, hogy döntse már el, mit is akar. Aztán nem kellett már rázogatni. A néha igazán gyerekeknek tűnő fiatalokból az élet rövid idő alatt felnőtteket csinált. spoiler
A könyvet elolvasva azt mondom, hogy ennél jobb borítót nem is választhattak volna.
Szeretnék még olvasni a szereplőkről!

6 hozzászólás
Pandalány P>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

A könyv régóta a várólistámon szerepelt és végre lecsaphattam rá a könyvtárban. Nagyon örülök, hogy elolvastam, mert egy csodálatos történet tárult a szemem elé a könyv lapjain keresztül.
Ami rögtön az első oldalakon feltűnt olvasás közben, az a stílus. Az írónő kiválóan ért ahhoz, hogy hogyan kell fiatalosan fogalmazni és a mostani tinik, gimnazisták nyelvén írni. Teljesen levett a lábamról a sok vicces párbeszéd, a szereplők lazasága. Dorka félős természetét ellensúlyozta legjobb barátnője, Vica szókimondása és ugyanez megvan Matyi, a fiú főhős és legjobb barátja, Jani között is.
A könyv közepétől érezni lehet egyértelműen, hogy valamilyen komoly dolog fog történni, ami mindent megváltoztat. És így is lesz, a történet második felében olyan két fordulat történik, amikre egyáltalán nem számítottam. Itt kezdett el a szememben Dorka igazán felnőni, már nem az a szende kislány volt, hanem egy olyan lány, aki felelősségteljesen dönt a saját életéről és megpróbálja az adott helyzetből kihozni a legjobbat.
Összegezve a könyvet: a borítón ígért John Green és Gayle Forman-hatást nagyon vártam, mert mindkét író a kedvenceim között van és azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam. Tényleg emlékeztet a Léggömbök az ő regényeikre: érzelmes, szórakoztató és lebilincselő.
Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.hu/2017/07/leggombok.html

Csoszi>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Tartottam a könyvtől. Sejtettem, hogy a gyönyörű borító ellenére nem egy cuki kis történetet kapok. És valóban. Többször is megríkatott. Most, hogy befejeztem, csak ülök kábán, és bambulok ki a fejemből, és az egyik kedvenc nótám jár az agyamban Only The Good Die Young . Remélem, a folytatás kevésbé lesz nyomasztó.

>!
Ciceró, Budapest, 2016
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320128
Gelso>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Nagyon tetszett, nagyon hatott az érzelmeimre, rám, az emlékeimre, szinte minden fejezet előhúzott a múltamból egy mozzanatot… hogy hasonlót vagy sem? Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy azonnal működött a párhuzamos időutazás, és bár voltak a történetben mai kütyük: mobil, internet és Facebook, de ezeket kivéve még akár az én osztályom is lehetett volna a főszereplő…
Jót tett velem ez a könyv, hiszen már jó régen érettségiztem, (de még mindig tudom, mikor, azt is, milyen címet választottam magyarból, azt is miért lett 5-ös a matekom, bár sosem voltam matekból 5-ös, és azt is, hogy a csütörtöki szerenád éjjeléig annyit fohászkodtunk, hogy csak akkor ne essen… meg is úsztuk, de a ballagást és az azt követő 2-3 nap írásbeli érettségi napjait már nem); bevallom, hogy az egyes érettségi találkozókra is egyre „fáradtabban” megyek, sőt a következőre már nem is nagyon akaródzik – de ez most megváltozott, mert ki nem hagynám mégsem…,
A történet megannyi emléket húzott elő abból a négy évből ott a gimiben… önkéntelenül állítottam párhuzamba a könyvben lévő tanárokat a miénkkel, a könyvbéli szereplőket az én osztálytársaimmal, az én érettségimen és az itt történtekkel… Bár többször elsírtam magam, még többször nagyokat mosolyogtam, és szorítottam, szorítottam Dorkának és Matyinak.
Drukkoltam nekik, és bár ilyen idősen homlokegyenest másként vélekedtem Dorkánál, most, felnőtt fejjel igazat adtam neki, és örültem a döntésének.
Már most tudom, nem fogok tudni épkézláb értékelést írni, mert annyira rabja vagyok érzelmeimnek, és nem is nagyon törekszem határok közé szorítani őket, mert jó érzés elmerülni és újra érettségiző énemet élni…
Jó volt az érzelmi hullámhegyeket és hullámvölgyeket már nem kamaszként de kamaszszívvel átélni.
Tetszett a stílus, tetszettek az izgalmak, tetszettek a kész válaszok, amelyekkel a barátok, osztálytársak reagáltak egymásnak; már az első mondatokkal belopta magát az írónő a szívembe: https://moly.hu/idezetek/738168
Tetszett a ki-kicsoda lehet az utcán szembejövők közül-játék, Matyi bemutatása a szülőknek, az én apukám is nagyon sokban hasonlított Dorkáéra…kedves volt a video összeállítás a többiektől és a hozzáfűződő pici kommentek, még Bognár Anita is tudott kedves lenni…(csak a „legjobb” barátnő és az egyik anya nem)
Megható volt, amikor az osztály tagjai egyszerre csak rájöttek, hogy a sportoló-osztálytársukról nem tudtak semmit sem…akkor már hirtelen nem is voltak gyerekek…megérettek lelkiekben…
Szeret(t)em ezt a történetet, mert nagyon sok mindent felidézett bennem: a Love Story-t, a Szerelem első vérig-et, és Bery Arit, az osztálybulijainkat, a sulizenekart, akikért rajongtunk: a Sokol BB-t, az „Ez már nemcsak játék” c. musicalt, amit nem is láttam a 80-as évek óta: https://www.youtube.com/watch…
…és eszembe juttatta a volt tanáraimat, osztálytársaimat, az azóta szervezett osztálytalálkozókat, a gombavatónkat, a tablónk elkészültét, a szerenádot, a ballagást, az érettségit, a felvételit és az egyetem első évét, hogy ott milyen más volt élni, mint a gimiben, és azt a boldog és felszabadult érzést, amikor esténként, előadások után könnyű szívvel sóhajtva lerogytam a villamos ülésére, azt, hogy egyetemistaként milyen más volt élni, mint gimisként…
eszembe juttatta apukámat és az én első szerelmem bemutatását otthon, a családi csillagszórózásokat, a mi párbeszédünket anyuval…
…szerencsére a mi osztályunkat ilyen tragédia nem érte, de eszembe jutott Ferike, aki a ballagás napja után felfedezett tumor miatt már nem az érettségire, hanem a kórházba tudott csak eljutni…
Jó volt így sok évvel az érettségi után olvasni, az akkor és azóta átéltek miatt, de nektek, érettségi évében járóknak a legjobb időzítés…

Mondtam az elején, hogy nem lesz ez egy igazi és jól-sikerült értékelés…
Ugye nem bánjátok?

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.
Remélem jó sokan fogják majd olvasni…

…azt hallottam, tényleg lesz folytatás?

„Ráeszméltem, hogy én tulajdonképpen Isten lábát fogva lógok a szakadék felett…” (238. old)

„Emelje már fel a fejét a kislány! – utasított a tánctanár, mire kényszeredetten engedelmeskedtem. – Szemkontaktusról hallottál? Enélkül megdöglik a performansz. Kész. Halott. Nem jó. Élettelen. Ha nem érezhető a két fél közötti a kémia, buktavári van, gyerekek! Látni akarom azokat a vegyjeleket a levegőben! Hallani akarom a tűz ropogását a tekintetekben!” (62. old)

5 hozzászólás
Kelemen_Hanna>!
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Mentem a könyvvel, Dorkával bele ebbe a kíméletlen szerelembe, nem volt jó érzés. De közben meg persze igen. Amiről szól, az szorongató, fájdalmas, nehéz. Regényként viszont szorongató, fájdalmas és olvasmányos. Kicsit azért az az érzésem, hogy a szereplők egy nemzedékkel idősebbek azoknál, mint akiknek lenniük kellene, vagyis az írónő inkább a saját ifjúságának szereplőit-szokásait-viszonyait-gondolkodásmódját írta le, mint a miénket, de ez mindegy (majdnem).

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Citrompor>!

– A fagyizás olyan, mint a piálás … egyedül olyan ciki …

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka
6 hozzászólás
Pandalány P>!

– Nem fázik a kezed? – kérdezte zavartan.
– Nem.
– Kár.

Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP>!

Legszívesebben elbújtam volna a kabátjában, mint a gyerekek, akik azt képzelik, ha nem látják a külvilágot, a külvilág se látja őket.

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka · Sebestyén Matyi (Sebi)
CsakSimánDorka>!

Úgy tettem, mint aki nem létezik, de sajnos léteztem; tovább pörkölődtem saját magam alkotta, méretre igazított poklomban.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka
vikcs>!

Utáltam, ha valaki azt mondta: te tudod!

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka
3 hozzászólás
CsakSimánDorka>!

– Tanár úr – vette a szót magához a hangadó szőkeség, Bognár Anita –, igaz, hogy töményeztünk… de csak azért, mert nem tetszett megengedni… le kellett feküdnünk tizenegykor…
– Mondtam én egy szóval is, hogy egymással?! – Ridegh kikelt magából.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bognár Anita · Riddick
4 hozzászólás
vikcs>!

– Majd egyszer rájössz, hogy egy pasi miatt se érdemes bőgni.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Faragó Vica
Pandalány P>!

Vigasztaljon, hogy mindig lesz, aki szeretni fog.
Akinek te leszel a legfontosabb.

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Róbertné (Györgyi)
Bea_Könyvutca P>!

A mérkőzésre Bognár Anita és holdudvara is ellátogatott. Köldökig érő dekoltázsuk és csípőnadrágjukból kilógó tangájuk láttán előkészítettem a képzeletbeli hányózacskót.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bognár Anita · Rédey Dorka
CsakSimánDorka>!

Az árnyékom hosszúra nyúlt alakja hazáig követett, mint minden napsütéses késő délután, amikor a fák kopasz ágai belekapnak a hajamba, az autók a pocsolyába gázolva lefröcskölik a szoknyám, és a városnak őszillata van.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka

A sorozat következő kötete

Léggömbök sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Green: Alaska nyomában
John Green: Csillagainkban a hiba
Nicola Yoon: Minden, minden
Rachel Bateman: Someone Else's Summer – Valaki más nyara
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
Bakó Liza: Csíííz!
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?
Tillie Cole: Ezer csók