Léggömbök (Léggömbök 1.) 172 csillagozás

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

A nehezen barátkozó Dorka (becenevén Indián) egy szűkös panellakásban él nagyhangú édesapja és túlérzékeny édesanyja egyetlen gyermekeként, míg osztálytársa, a hideg jómódban felnövő, szelíd Matyi életének legnagyobb eredménye, hogy alacsony termete ellenére a középiskola legjobb kosarasaként tartják számon.
Dorka és Matyi szerelme viharos erővel csap le mindkettejükre, és Dorkának nem csak meg kell tartania Matyi súlyos titkát, de hamarosan szembe is kell néznie a felnőtté válás nehézségeivel.

Hajdú-Antal Zsuzsanna szívszorítóan szép első regénye, amely John Green és Gayle Forman nyomdokain halad, biztosan nem fogja hidegen hagyni egyetlen olvasóját sem.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Ciceró, Budapest, 2016
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320128

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Rédey Dorka · Balicz Jani · Sebestyén Matyi (Sebi) · Riddick · Rédey Róbertné (Györgyi) · Faragó Vica · Rédey Róbert · Pongrácz Attila (Pongó) · Virágh tanár úr · Bognár Anita · Szúnyog


Kedvencelte 36

Most olvassa 8

Várólistára tette 189

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Nem egy tipikus szerelmi történet, egyáltalán nem az, szép, érzékeny, megindító. Nevetni is fogunk, ám sírni is. spoiler

Ha végre változtatnának az iskolai kötelező olvasmányok listáján, ezt a könyvet javasolnám a középiskolai olvasmányok közé. Szülőknek is ajánlom és pedagógusoknak is. Segít jobban megérteni a majdnem felnőtt gyerekeket, amire nekik is, és nekünk felnőtteknek is nagy szükségünk van.

A történet vége beteljesítette a reményeimet, miközben váratlan fordulatokkal sokkolt a szerző, egészen a könyv végéig. Olyan könyv volt, amit nem felejtek el egyhamar, ugyanúgy, ahogyan az első szerelmet sem felejti el az ember.

Megható, érzékeny, szép történet szerelemről, barátságról, családról, felnőtté válásról.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/03/hajdu-antal-zsuzsa…

10 hozzászólás
>!
vikcs P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Bővebb értékelés a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2017/01/hajdu-antal-z…

"Nagyon jó volt kicsit visszamenni a gimi falai közé, a kopott, összefirkált padokba beülni, részt venni a bolondos, olykor unalmas órákon, újra érezni a jellegzetes suli illatot és állandóan epekedve vágyakozni az éppen kiszemelt szerelmed után.

Tényleg egy nagyon szeszélyes, kiszámíthatatlan és gyorsan változó érzelmekkel teli hullámvasútra ülhettünk fel már a könyv elején, végiggurulva az egész történeten. Minden boldog pillanatban már ott volt az a nyomasztó érzés, amely nyomta a lelkedet, figyelmeztetőleg, hogy ne örülj ám annyira.

Imádtam a könyv stílusát. Nem a megszokott volt, mégis különleges. Az írónő olyan szépen bánik a szavakkal, a mondatokkal, olyan észrevétlenül szövi az érzelmeket a szavak mögé, ami nyomban átfolyik a bőrünk alá, hogy már csak azt észleled, folyik a könnyed, és nem látod az oldalakat.
Nálam ritka, hogy egy majdnem 300 oldalas könyvet egy nap alatt elolvasok, de egyszerűen nem bírtam letenni. " ❤

7 hozzászólás
>!
Deziréé
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

A történet elején olyan jókat derültem a vicces beszólásokon, a csipkelődéseken, olyan jó volt, majd fokozatosan borult rám a szomorúság míg két könnycsepp végig nem gördült az arcomon. Ezidáig egy könyv sem siratott meg, amúgy sem szeretem, ha egy könyv miatt szomorú leszek, de ezt a könyvet mindenképp megérte elolvasnom. Olyan gyönyörű az egész történet minden egyes pontja. Ahogy szépen elkezdődik és, ahogy véget ér. Még most sem tértem valójában magamhoz. Nem találkoztam eddig olyan könyvvel, amely így játszott az érzéseimmel. Teljesen transzba estem, amiből nem tudom mikor fogok szabadulni vagy nem tudom, akakor-e egyáltalán szabadulni, mert jó érzés, hogy egy ilyen történetet ismerhettem meg. :)
Este kezdtem el olvasni a könyvet, mert nem bírtam magammal, majd mikor már majd kiesett a szemem a fáradtság miatt nagy nehezen lefeküdtem aludni, de nem bírtam aludni, mert annyira olvasni akartam a könyvet. Végül mégis elaludtam valamikor, de reggel első dolgom volt a kezembe venni a könyvet és végig olvasni. Teljsen a megszállotja lettem a könyvnek, ez is bizonyítja milyen jó könyv.
Dorka karakterével nagyon együtt tudtam érezni. Visszagondoltam milyen volt először szerelmesnek lenni, a ballagásomra, az érettségi hajrára és a nagy dilemmára, hogy hol tanuljak tovább…
A történet végén valami egész másra számítottam, de így sem kellett csalódnom, teljesen elégedetten tettem le a könyvet.

2 hozzászólás
>!
Niitaa P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

'Száz út vár ránk, indulunk és érkezünk, nincs visszaút, ha tévedünk…'
(…)
Az én rózsaszín lufim egyszer csak külön vált a többitől, és önálló útra kelt.
'Hol lesz a végállomás, ahonnan nincs több utazás…'

Letettem a könyvet és nem jönnek a számra a szavak. Mindent megkaptam. Főleg azokat a dolgokat és érzéseket, amikre nem számítottam. Ez nem egy átlagos könyv. Mindennapi szereplőket vonultat fel a szomszédból, általános élethelyzetekkel, jól ábrázolva a világot, hiteles marad. De a megszokott jelenetek együtt egy olyan halmazt alkotnak, ami minden, de nem átlagos.
Mennyire egyszerű lenne azt mondani, hogy ez a könyv csak két fiatalról szól, akiket elvakítanak a hormonvezérelt cselekedetek. De ez nem így van. Ennél ez sokkal több. Egy olyan történetet mesél el Hajdú-Antal Zsuzsanna, amely megrengeti az elképzeléseimet, a nézeteimet, s rádöbbent, hogy néha nem látok túl a saját beszűkült világomnál.

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/01/hajdu-antal-zsuzs…

>!
Sippancs P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Szerettem ezt a történetet olvasni. Szerettem, mert jó volt kicsit nosztalgiázni, és visszarepülni a gimis évekbe, mikor még az életünk a barátokról, a tanárokról, az első szerelmekről és a tanulásról szólt, és szerettem a mondanivalója, a hangulata és az érzelmei miatt.
Sokakkal ellentétben én Dorkát kedveltem. Talán mert néhány tulajdonságában magamra ismertem, vagy talán mert örültem és egyetértettem a Marcit illető döntésében, nem tudom, mindenestre számomra az elejétől kezdve szimpatikus volt. Éppen ezért majd megszakadt a szívem, hogy ilyen spoiler.
Matyi ezzel szemben már keményebb dió volt. Volt, hogy nagyon tetszett, amit éppen Dorkáért tett, máskor viszont kifejezetten dühített a viselkedése. Sokszor azt sem értettem, hogy mire fel ez a nagy titkolózás, hisz min változtatott volna, ha az osztálytársak és a tanárok is tudomást szereznek a spoiler? Ettől függetlenül a spoiler hatalmas arcul csapás volt, és nagyon megtépázta a szívemet.
Ami pedig Janit illeti, nekem már az elejétől kezdve szemet szúrt, hogy spoiler, úgyhogy amennyiben az írónő több szerephez juttatná a következő részben, én nagyon örülnék neki.

A Könyvhéten ajándékba kaptam egy beleolvasót a második részről. Tegnap, miután letettem a könyvet, azonmód ki is dobtam a kukába, hogy még véletlenül se érezzek késztetést arra, hogy elkezdjem olvasni. Így most van egy folytatás a fejemben, egy magam kreált történet, aminek happy end a vége. Kíváncsian várom, hogy az írónőnek sikerül-e meglepnie.

13 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

„…mindig lesz, aki szeretni fog. Akinek te leszel a legfontosabb.”

A borító alapján kicsit másra számítottam. Valami vidámabbra. Bár a fülszöveget végigolvasva valahogy számítottam rá, hogy nem egy könnyed olvasmány lesz.
Nem az volt, bár annak indult.
Tipikus magyar középiskolás hangulat, életérzés, mint amilyen az enyém, vagy bármelyikünké is volt. A két főszereplőt, főleg Dorkát, néha jól megráztam volna, hogy döntse már el, mit is akar. Aztán nem kellett már rázogatni. A néha igazán gyerekeknek tűnő fiatalokból az élet rövid idő alatt felnőtteket csinált. spoiler
A könyvet elolvasva azt mondom, hogy ennél jobb borítót nem is választhattak volna.
Szeretnék még olvasni a szereplőkről!

6 hozzászólás
>!
Pandalány P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

A könyv régóta a várólistámon szerepelt és végre lecsaphattam rá a könyvtárban. Nagyon örülök, hogy elolvastam, mert egy csodálatos történet tárult a szemem elé a könyv lapjain keresztül.
Ami rögtön az első oldalakon feltűnt olvasás közben, az a stílus. Az írónő kiválóan ért ahhoz, hogy hogyan kell fiatalosan fogalmazni és a mostani tinik, gimnazisták nyelvén írni. Teljesen levett a lábamról a sok vicces párbeszéd, a szereplők lazasága. Dorka félős természetét ellensúlyozta legjobb barátnője, Vica szókimondása és ugyanez megvan Matyi, a fiú főhős és legjobb barátja, Jani között is.
A könyv közepétől érezni lehet egyértelműen, hogy valamilyen komoly dolog fog történni, ami mindent megváltoztat. És így is lesz, a történet második felében olyan két fordulat történik, amikre egyáltalán nem számítottam. Itt kezdett el a szememben Dorka igazán felnőni, már nem az a szende kislány volt, hanem egy olyan lány, aki felelősségteljesen dönt a saját életéről és megpróbálja az adott helyzetből kihozni a legjobbat.
Összegezve a könyvet: a borítón ígért John Green és Gayle Forman-hatást nagyon vártam, mert mindkét író a kedvenceim között van és azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam. Tényleg emlékeztet a Léggömbök az ő regényeikre: érzelmes, szórakoztató és lebilincselő.
Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.hu/2017/07/leggombok.html

>!
Csoszi
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Tartottam a könyvtől. Sejtettem, hogy a gyönyörű borító ellenére nem egy cuki kis történetet kapok. És valóban. Többször is megríkatott. Most, hogy befejeztem, csak ülök kábán, és bambulok ki a fejemből, és az egyik kedvenc nótám jár az agyamban Only The Good Die Young . Remélem, a folytatás kevésbé lesz nyomasztó.

>!
Ciceró, Budapest, 2016
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634320128
>!
Kelemen_Hanna
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

Mentem a könyvvel, Dorkával bele ebbe a kíméletlen szerelembe, nem volt jó érzés. De közben meg persze igen. Amiről szól, az szorongató, fájdalmas, nehéz. Regényként viszont szorongató, fájdalmas és olvasmányos. Kicsit azért az az érzésem, hogy a szereplők egy nemzedékkel idősebbek azoknál, mint akiknek lenniük kellene, vagyis az írónő inkább a saját ifjúságának szereplőit-szokásait-viszonyait-gondolkodásmódját írta le, mint a miénket, de ez mindegy (majdnem).

2 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök

„Úgy tettem, mint aki nem létezik, de sajnos léteztem; tovább pörkölődtem saját magam alkotta, méretre igazított poklomban.”

Na végre! Így kell ezt csinálni!

A fenti kirohanás, szól az írónőnek és szól nekem is.
Az utóbbiként, mert a második részt olvastam először, és végre a kimaradt kérdéseimre is megkaptam a válaszokat.
Az előbbi pedig azért, mert az új könyvét nem tudtam szeretni, de ezt az írását annál jobban.
Ha azt gondoltam először, hogy egy sima történetet olvasok és ennyi, akkor tévedtem belátom.
Sokkalta több annál, mit elsőre gondolná az olvasó.
Mert, bár az események fordulatosak, mégis a varázsa azon kettősség adja, miképpen hol sírtam, hol nevettem és minden túlzás nélkül kifáradtam a könyv végére.
Ez számomra pozitív, mert az érzelmi skálámon kevés író képes így játszani, vagy bármiféle nyomot hagyni.

És nagyon ambivalens érzést hagyott bennem.
Mindazonáltal újra kell olvassam, és ha lehet a két kötetet egymás után, teljes képet szeretnék kapni és méltón lezárni.
Különös, hogy mennyire tudom szeretni az ilyen könyvét az írónőnek, és ez jó érzéssel tölt el. Mert visszaigazol, hogy mindig az adott könyvről írom le a véleményemet és sose az alkotóról. Ez pedig számomra a legfontosabbak egyike.

Úgy döntöttem mosolyogva pottyantom a kedvenceim közé, és máris felírom a beszerzendő listám élére.

Kedvenc!♥

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Citrompor

– A fagyizás olyan, mint a piálás … egyedül olyan ciki …

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka
6 hozzászólás
>!
Pandalány P

– Nem fázik a kezed? – kérdezte zavartan.
– Nem.
– Kár.

>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP

Legszívesebben elbújtam volna a kabátjában, mint a gyerekek, akik azt képzelik, ha nem látják a külvilágot, a külvilág se látja őket.

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka · Sebestyén Matyi (Sebi)
>!
CsakSimánDorka P

Úgy tettem, mint aki nem létezik, de sajnos léteztem; tovább pörkölődtem saját magam alkotta, méretre igazított poklomban.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka
>!
CsakSimánDorka P

– Tanár úr – vette a szót magához a hangadó szőkeség, Bognár Anita –, igaz, hogy töményeztünk… de csak azért, mert nem tetszett megengedni… le kellett feküdnünk tizenegykor…
– Mondtam én egy szóval is, hogy egymással?! – Ridegh kikelt magából.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bognár Anita · Riddick
4 hozzászólás
>!
vikcs P

Utáltam, ha valaki azt mondta: te tudod!

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka
3 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

A mérkőzésre Bognár Anita és holdudvara is ellátogatott. Köldökig érő dekoltázsuk és csípőnadrágjukból kilógó tangájuk láttán előkészítettem a képzeletbeli hányózacskót.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bognár Anita · Rédey Dorka
>!
vikcs P

– Majd egyszer rájössz, hogy egy pasi miatt se érdemes bőgni.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Faragó Vica
>!
Pandalány P

Vigasztaljon, hogy mindig lesz, aki szeretni fog.
Akinek te leszel a legfontosabb.

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Róbertné (Györgyi)
>!
CsakSimánDorka P

Az árnyékom hosszúra nyúlt alakja hazáig követett, mint minden napsütéses késő délután, amikor a fák kopasz ágai belekapnak a hajamba, az autók a pocsolyába gázolva lefröcskölik a szoknyám, és a városnak őszillata van.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Rédey Dorka

A sorozat következő kötete

Léggömbök sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Leiner Laura: Emlékezz rám
John Green: Alaska nyomában
Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Tavi Kata: Nyitótánc
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 3.