Hatalmasok ​gyermekkora 5 csillagozás

23 történelmi személyiség ifjúsága
Hahner Péter: Hatalmasok gyermekkora

Nehéz ​elképzelni, hogy a történelem híres alakjai egykor ugyanolyan gyerekek voltak, mint bárki. Nem fogadtak szót, rugdalóztak a pad alatt, csúfolódtak, verekedtek. Sokukról feljegyezték, mit tanult, milyen játékokkal játszott, mely gyerekbetegségeken esett át. Hánykor kelt iskoláskorában Napóleon, és hány babája volt Viktória királynőnek? Milyen ruhában ment iskolába Lincoln az első tanítási napon, és mivel ríkatta meg kisöccsét Lenin? Mit csinált Hitler a bizonyítványával, miután három tárgyból megbukott? Hány öltéssel varrták össze Kennedy biciklizés közben szerzett sebeit? Kinek az osztályát jutalmazta a tanár whiskyvel vagy bagóval? Kit itattak másnaposság ellen tejben és csokoládéban felvert tojással, és kit tartóztattak le egyetlen éjszaka alatt négyszer? Lehet, hogy a nagy emberek eleve „nagynak” születtek, és gyermekkorukban is kiemelkedő képességekkel bírtak? Vagy neveltetésük, környezetük tette őket naggyá? Miből lesz a cserebogár? Többek között erre a kérdésre keresi… (tovább)

>!
Animus, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789633246078
>!
Animus, Budapest, 2018
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246061

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Maloufe>!
Hahner Péter: Hatalmasok gyermekkora

Hahner Péter: Hatalmasok gyermekkora 23 történelmi személyiség ifjúsága

A jóindulatú négyes a szerző személyének szól. Kedvelem, de mivel iszonyú nagy tudással rendelkezik, én úgy látom a nagymúltú munkáinak tetemes részét olvasva, hogy talán egyre kevesebb kutatás és munka előzi meg a könyveit. Azt hiszem idén ment nyugdíjba, egy életen át oktatott koraújkori egyetemes történetet, egy uralkodói portré lefestése neki gyerekjáték. A könyv azonban sok helyen szerintem a címmel ellentétben egyáltalán nem kapott nagy hangsúlyt, hogy milyenek voltak az uralkodók, királyok stb.. gyerekkorukban. Nagy részben elég tankönyvszagúnak éreztem, pedig jobb lett volna, ha ténylegesen a gyermeki érára helyezi a hangúlyt.

Noferure P>!
Hahner Péter: Hatalmasok gyermekkora

Hahner Péter: Hatalmasok gyermekkora 23 történelmi személyiség ifjúsága

Jó néhány számomra új dolgot megtudtam a könyvben található uralkodókról, híres történelmi személyekről, nagyon érdekes volt a gyerekkorukról olvasni. A legjobban Nagy Frigyest és VII. Edwardot sajnáltam, borzalmas gyerekkoruk volt, még olvasni is rossz volt. És elég hajmeresztő volt néhány korabeli pedagógiai elvet is olvasni. Azokról, akiknek a gyerekkoráról több információnk van, nagyon jól látszik, hogy milyen hatással volt a jellemükre, a későbbi uralkodásukra, egyedül talán Hitler a kivétel, ott nem lehet ilyet találni.

Milán>!
Hahner Péter: Hatalmasok gyermekkora

Hahner Péter: Hatalmasok gyermekkora 23 történelmi személyiség ifjúsága

Sok érdekes dolgot meglehet tudni a könyvből.


Hasonló könyvek címkék alapján

Középiskolai történelmi atlasz
Niall Ferguson: A világ háborúja
Eric Chaline: A történelem legnagyobb átverései
Gazdag László: A fejlődés természete
Csaba Emese (szerk.): A múlt nagy rejtélyei
Antony Beevor: A D-nap
E. H. Gombrich: Rövid világtörténet fiataloknak
Neil DeMarco: Világtörténelmi atlasz gyerekeknek
Jane Chisholm: Világtörténelem
Csunderlik Péter – Pető Péter: Top 10-es történelmi slágerlisták