Prágai ​kocsmakalauz 9 csillagozás

Hagymásy András: Prágai kocsmakalauz

„A Kisoldal Prága legizgalmasabb kerülete. Nem azért, hogy lesz-e hely a Kandúrban, vagy hogy vándortermeszek módjára lerágják-e rólunk a húst az úton átkelő koreaiak. A Kisoldal az utcái miatt a legizgalmasabb. Erre rájönni csak akkor fogunk, ha eltévedünk. Akár szándékosan is! Nincs szebb, mint menni az orrunk után, beleszagolni a sikátorokba…”

„… a faborítású helyiség, a hajós relikviák, a függönyként operáló halászháló, az árboc takarta ablakra aggatott mentőöv, az ajtóban megkapaszkodott horgony egy rejtői kikötői kocsma hangulatát idézi. A hajó formájú csapszék különösen elegáns megoldás: a bámész vendég talán azon sem lepődne meg, ha 11 óra tájban a fali kolomp kondulására megreccsenne a faszerkezet, és a hajó korsóstul, sörcsapolóstul és csaplárnéstul útnak indulna egy távoli kikötő felé, hogy másnapra visszaérkezve friss sörgyári herkentyűkkel váltsa valóra a környékbéliek mindennapi álmait…”

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Prága Alinea

>!
Alinea, Budapest, 2010
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639659315
>!
Alinea, Budapest, 2008
268 oldal · ISBN: 9789639659315

Enciklopédia 5

Helyszínek népszerűség szerint

Prága


Kedvencelte 2

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

rosa_canina>!
Hagymásy András: Prágai kocsmakalauz

Rengeteg hasznos információt tartalmazó, nagyon szórakoztató olvasmány. Utcaszintű bontásban tárja fel Prága kocsmáinak szociológiai, gasztronómiai életét, a turistavakító helyektől a legkisebb őslakosok által kedvelt helyekig, ahol viszont be kell tartani ezt a szabályt: „Miként a vizeletmintánál is a középsugaras, kocsmánál is a középső helyiség az optimális.Később kiderült beljebb nem is mehettünk volna, oda ugyanis nem léphet be akárki.” Figyelmet fordít a szerző az ár/érték arány taglalására, a belső terek értő kritikájára és a WC-k alapos vizsgálatára is. Éhezve, szomjazva, vigyorogva olvastam és meglepődve attól, hogy egyrészt miket tesznek a kocsma falakra pl.: írógép, vadkan, mentőöv „Titanic” felirattal, cséphadaró, hegedű, tangóharmonika, viseletes tornacipő, agancs, Lada-freskó… „ a giccs melegen öleli körül a csendre, nyugalomra vágyó kutatót.” másrészt, hogy a kutya alapfelszerelésnek számít valamennyi kocsmában. A könyv elolvasása utazás előtt, növelni fogja az élményt, azért is mert, kaphatunk néhány tanácsot turista lehúzós módszerek kivédésére.

dorcika>!
Hagymásy András: Prágai kocsmakalauz

A leírások túlságosan cirkalmasok, emiatt egy idő után (vagy nagy dózisban) elég fárasztó a könyv; viszont útikalauznak tökéletes, a tartalomjegyzék előtt ugyanis van egy „kocsmajegyzék” is, ahol ábécérendbe vannak szedve a könyvben szereplő hospodák. Szóval ha Prága utcáin jár az ember, és nem tudja, hogy be merjen-e menni a turistacsapdának tűnő helyre (been there, done that), akkor csak felüti a könyvet, és 90%, hogy 1 percen belül megtalálja a róla szóló értékelést. Ez alapján pedig eldöntheti, hogy maradjon vagy menjen.
A cseh kajaszótárnak, illetve egyéb utazási tanácsoknak is nagyon örültem.
És jó tudni, hogy a felfüggesztett kávé nem mai találmány (bár abban nem vagyok biztos, hogy a csehek fejéből pattant ki).

4 hozzászólás
Böbe>!
Hagymásy András: Prágai kocsmakalauz

Borivóknak is való humoros „kocsmográfiai tanulmány”

loz>!
Hagymásy András: Prágai kocsmakalauz

Olvastam már korábban is célzatosan a tanácsokat, a nyelvleckét és a leírások közül néhányat. Előbbiek nagyon hasznosnak bizonyultak, utóbbiak kevésbé, ellenben szórakoztatóak voltak. Most kiolvastam az egészet, kizárólag hangulatkeltés és szórakozás céljából. Térképet mellékeltem magamnak, mert vizuális típus vagyok. Szerintem fokozza az élményt.


Népszerű idézetek

rosa_canina>!

U Zlatého Tygra
(Husová17.)
A Tigris nem kocsma. Más. Több. Bohumil Hrabal – illetve a hiánya – révén. A tigris kulturális gyülekezési pont, egy misztikus, kultikus, ugyanakkor nagyon is hétköznapi zarándokhely, a Rajt és a Cél egyszerre. (…)
A Tigris 3-kor nyit, 3 óra 1 perckor megtelik, és a 11 órás zárásig tele is van. Plzensky Prazdrojt mérnek óriási kádból, miáltal a sör kevésbé törik meg, mint a szokásos 50 literes hordóban. (…)
Fogyasztása közben rendes bohemista feltétlenül megemlékezik a már többször emlegetett és a későbbiekben is emlegetendő Hrabalról, ki a hátsó rész egyik asztalánál, a kis agancs alatt töltötte idős kora jelentős részét, és olyan bölcsességekkel ajándékozta meg a sör- és irodalomkedvelő közönséget, mint hogy: „A stresszhelyzetek elleni legjobb védekezés, ha az ember újra és újra az éber nirvána állapotába hozza magát.” Ehhez a Tigris a legkiválóbb terep.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bohumil Hrabal · Prága
6 hozzászólás
rosa_canina>!

U Svejka
(Újezd 22.)
A Légionáriusok hídján átkelve a folyó partjára, annak folyásirányában kell haladni az Újezden egy keveset, hogy a Funicular felvonó alsó állomása előtt, a folyó felőli oldalon megleljük e kívülről zöldre vídított éttermet, melynek Svejkhez az égvilágon semmi köze.
Ezt azonban a busszal szállított német turisták nem tudják , így aztán különösen jól érzik magukat, főleg némi sör elfogyasztása árán. Olykor kéttagú rezesbanda is emeli a hely fényét – és a borravaló mértékét. Bár a Svejk nem tartozik az olcsó külvárosi falatozók közé, az étlapon koleno néven szereplő sült csülök fogyasztását mégis jó szívvel ajánlom a hús és a koleszterin őszinte híveinek. A zenekar szerencsére fáradékony nyugdíjasokból áll, így van idő a kilónyi húscafat bekebelezését követően a csendes, emésztő visszavonulásra is. A klasszikus sült hús, knédli, káposzta kombináció is megbízható minőségben fellelhető, a cseh gasztronómiával való ismerkedés kezdő állomásának bátran válasszuk az éttermet, fogyatékosságai és viszonylagos drágasága ellenére is!

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Prága
3 hozzászólás
rosa_canina>!

A Kilőtt Szem vendégei is egytől egyig szimpatikusak voltak. Akárcsak a behemót, rövidnadrágos pincér, ki méla nyugalommal töltögette a kissé túlárazott Prazdrojt a pilseni gyár korsóiba.(…) Az ételek jók, bátran lehet próbálkozni! Akár kell, akár nem feltétlenül látogassunk el a WC-be! Nem csupán a speciális lámpatestek okozta kulturális élményért, hanem egy olyan egyszerű, mégis praktikus, kifejezetten felhasználóbarát kocsmai segédeszköz kipróbálása céljából, mint amilyen a férfi WC-ben elhelyezett, kissé ugyan kopottas, de eredetileg bőrrel bevont, falra szerelt puha fejtámasz. A megfáradt férfiember célra tartását nagyban elősegíti, ha nem kell olykor nehézkes feje nyakán való egyensúlyozásával bíbelődnie, hanem működő agysejtjei maradékát kizárólag az output biztonságos célba juttatásának lebonyolításával kell megbíznia. Egy ilyen otthonra is kell!

125. oldal, Hospoda U Vystelenyho Oka

Kapcsolódó szócikkek: Prága
>!

Na de mi is az a kocsmográfia? Eme új keletű „tudomány” az etnográfia segédtudománya: arra vállalkozik, hogy népeket, embereket kocsmakultúrájuk mentén igyekezzen megismerni és bemutatni. A kocsmográfus kitartó terepmunkával felkutatja és megismeri a tudományos szempontból releváns helyszíneket, tapasztalatait összegzi, s ha kedve tartja, publikálja. A bohém kocsmográfia eme tudományos munka csehországi művelőinek, például e sorok szerzőjének speciális szakterületét jelöli…

>!

Akár kell, akár nem, feltétlenül látogassunk el a WC – be! Nem csupán a speciális lámpatestek okozta kulturális élményért, hanem egy oly egyszerű, mégis praktikus, kifejezetten felhasználóbarát kocsmai segédeszköz kipróbálása céljából, mint amilyen a férfi WC – ben elhelyezett, kissé ugyan kopottas, de eredetileg bőrrel bevont, falra szerelt puha fejtámasz. A megfáradt férfiember célra tartását nagyban elősegíti, ha nem kell olykor nehézkes feje nyakán való egyensúlyozásával bíbelődnie, hanem működő agysejtjei maradékát kizárólag az output biztonságos célba juttatásának lebonyolításával kell megbíznia. Egy ilyen otthonra is kell!

Kapcsolódó szócikkek: WC
>!

Helyesen mondta Bohus bácsi Koprivnicében: „Jobb inni egy kis kocsmában, mint dolgozni egy nagy gyárban.”

Kapcsolódó szócikkek: kocsma · Kopřivnice

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Jackson: Sör – A sör új világa – A legjobb főzetek – Kóstolási tippek – A legjobb készítők
Kovács Gábor – Vétek György: Egyperces történetek a sörről
Emil Ulischberger: Sörivóknak való
Bíró Szabolcs: A Sub Rosa tanulmányút
Claudia Sugliano: Prága
Stephen Brook: Prága és a Cseh Köztársaság
Mariusz Szczygieł: Gottland
Virányi Péter: Nem igaz, hogy a reklámtól lettem ilyen!
Barbara Pease – Allan Pease: Kommunikációs abc mesterfokon
Kisgyörgy Zoltán: Háromszéki vártúra-kalauz