Szex ​és forradalom 2 csillagozás

Tíz monológ
Hadas Miklós: Szex és forradalom

A könyv tíz monológ formában elmesélt élettörténetet tartalmaz, melyek mindegyikében a szexualitás fontos szerepet játszik. A történeteket a szerző bevezője előzi meg. Tartalom: Szexeljünk rendesen!; A középpont nélküli ember; Férfitempó; A világ természetes dolgai; A vagina tekintete; Az Úristen tenyerén; A forradalom leánya; Szexualitás és pszichiátria; Drogmonológ; Szex és forradalom.

>!
Replika Kör, Budapest, 2001
228 oldal · ISBN: 9630089866

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Molnár_Gyula>!
Hadas Miklós: Szex és forradalom

Hosszú idő óta az első könyv, melynek olvasása közben elfelejtettem leszállni a metróról.

Hadas Miklósnak tökéletesen igaza van az előszóban: akármennyire is igyekeztem, nem voltam képes kellően analitikus és távolságtartó lenni a történetekkel szemben. Jó érzékkel, remek koreográfiával van összeállítva a kötet, akaratlanul is megszerettem vagy megutáltam a szereplőket és a tetteiket. Ez viszont komoly problémát jelent, ha valaki szociológiai jelentőségükben kívánja értelmezni a szövegeket. Rettentő dilemma ez, s bár az előszóban van pár sorvezető az elemzési szempontokhoz, nem könnyű tartani őket.

A tíz monológ átfogó képet ad arról, hogy mitől van a magyar psziché olyan tragikus állapotban. Szóba kerül a kielégítetlenség, az ebből fakadó mindennapi kegyetlenkedések, a hatalmi helyzetekkel való visszaélés, a „slampos diktatúra” alulnézeti képe. Ami igazán megfogott, az az, hogy az itthon maradt szereplők magától értetődő természetességgel veszik tudomásul rémes sorsukat, míg azok, akik emigráltak, valahogy egészségesebbnek tűnnek, morális értelemben véve. Egy franciaországi magyar még öngyilkos is valahogy elegánsabb módon lesz, mint egy magyar magyar! Ez a legfélelmetesebb kicsengése az egésznek.

Módszertanilag nem lettem kielégítve, mondjuk, rég olvastam olyan könyvet, amiben legalább egy szerény lineáris regresszió ne lett volna. De így is leesett állal olvastam, főleg a legutolsó monológot!

NE vegyék a kezükbe olyanok, akiket zavarnak az alábbi kifejezések: pl. fasz, dekulpabilizáció, baszóklub.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Molnár_Gyula>!

Mindig kérdezem, amikor egyes pontokra rányomogatok, hogy fáj, nem fáj? Ha fáj, akkor már mehet is az orvoshoz! És nem egyszer volt már olyan, hogy jött vissza, hogy megcsináltatta, és hogy most sokkal jobb. Az ilyeneken a masszázs nagyon sokat segíthet ám! Tiszta doktor néni vagyok.

34. oldal, Szexeljünk rendesen!

Molnár_Gyula>!

A nyolcvanas évektől kezdve aztán ez a tömegkultúra ismét a szadizmus és az erőszakkultusz jelentéseit állítja a középpontba – miképpen volt a nemi forradalom előtt is. Csak éppen akkor még a belső elfojtások és a külső cenzúra gátolta e brutalitás megjelenítését, noha persze, a hétköznapi fasizmus formáiban azért létezett. Mára az erőszak, a gyilkosság kérdései kikerültek a tudatalattiból, s a nyilvánosság részévé váltak.

226. oldal, Szex és forradalom


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: A lemez két oldala
Alessandro Baricco: Novecento
Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli
Jill Santopolo: A fény, amit elvesztettünk
Patrick Süskind: A nagybőgő
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója
Abbas Khider: A pofon
Varga Zoltán: Indiánregény
Heltai Jenő: Bakfis álmok
Muhammad Füzuli: A fű és a bor vitája