„Elköltözött” ​szomszédaink 1 csillagozás

A pécsi zsidóság 1944-ben
Hábel János: „Elköltözött” szomszédaink

Nem visszaemlékezéseken, hanem eredeti forráskutatásokon nyugvó könyv, amely főleg két vonatkozásban összesíti – az előbb kiszolgáltatott, majd megalázott, 1944 májusában gettóba kényszerített, végül július 4-én Auschwitzba hurcolt – pécsi zsidóság tragikus történetét. Egyrészt kirajzolódik a pécsi zsidó közösség felszámolás előtti elhelyezkedése, topográfiája, továbbá a foglalkozása, amit egy jegyzék is összefoglal. Másrészt (jegyzékben is) megismerhetőek a zsidó tulajdonban lévő üzletek, üzemek, műhelyek és tulajdonosaik. Külön fejezet emlékezik meg a pécsi zsidó orvosokról és ügyvédekről. Végezetül a különböző indíttatású (magán, közületi, közigazgatási, államigazgatási, itt állomásozó német egységek) vagyonszerzési törekvésekből a zsidók lakásainak és vállalkozásainak árjásítási elveiről és gyakorlatáról nyújt áttekintést a szerző.

>!
Pro Pannonia, Pécs, 2014
160 oldal · ISBN: 9789639893955

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Biedermann_Izabella P
Hábel János: „Elköltözött” szomszédaink

Hábel János pécsi helytörténész vékonyka kötetéről nagyon nehéz objektíven nyilatkozni, pedig ez egy nagyon szigorú és tisztességes történész objektív írása. A szerző korabeli forrásokat idézve és összegezve mutatja be az 1944 júliusában deportált pécsi zsidóság tragikus történetét, én mégis úgy tapasztaltam. néha éppen az újsághírek és listák kíméletlen tárgyszerűsége hasítja ketté az olvasó szívét.
Ezt a könyvet olvasni számomra éppen olyan fájdalmas volt, mint ott állni a 27. blokk kiállításán, és megérinteni a nagy könyvet, ahol végeérhetetlenül peregnek el az ember ujjai közt az elpusztítottak nevei.
Mindent értek, ami le van írva, és mégsem értek ebből az egészből egy szót sem. És bár sosem ismertem őket, nekem hiányoznak az „elköltözött” szomszédok.

„A fenti listában nem szerepel Fodor Leó klinikai főorvos, urológus szakorvos, akinek a Megye utca 13. szám alatt volt a rendelője. Őt a rendőrség már korábban őrizetbe vette, mivel a műtőjében a köpenyén nem viselte a sárga csillagot.” (Dunántúl, 1944. április 21. )


Népszerű idézetek

>!
Biedermann_Izabella P

Esztergár Lajos június 4-én azt jelentette Jaross Andor belügyminiszternek, hogy a „zárt területekről kiköltöztetett keresztény családok érdekeinek megóvása céljából” a megüresedett zsidó lakásokban különféle „rendbehozási munkákat” végeztetett a város kisiparosaival. A felmerülő költségek a volt zsidó lakókat terhelték.

88. oldal

1 hozzászólás
>!
Biedermann_Izabella P

A vizsgálat során búcsúleveleket találtak lakásukon, amelyben bejelentik, hogy közös elhatározásból válnak meg az élettől, amelyet meguntak. Egy másik levélben az új lakónak adnak felvilágosítást, hogyan kezelje a gázt.
Halálba indulásuk előtt mindhárman levágták ruháikról a sárga csillagokat. Az orvosi rendelő berendezését, valamint bútoraikat hatósági zár alá vették. 4

4 Dunántúl, 1944. június 13. Mivel a honvédség a keresztény orvosok egy részét behívta, a lakosság ellátása érdekében néhány zsidó orvost és családtagjaikat mentesítettek a gettóba vonulás alól. Harmat Adolf is közéjük tartozott.

11. oldal

>!
Biedermann_Izabella P

Megérkezett az első igénylés a polgármesteri hivatalba egy pécsi zsidó tulajdonú üzletre. Az igénylő Osgyáni Jenő optikus, aki október 18-tól Pécs nyilas városparancsnoka lett.

(MNL BaML Pécs város i. fokú közigazgatási hatóságának iratai)

14. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kunt Gergely: Kamasztükrök
Randolph L. Braham – Kovács András (szerk.): A holokauszt Magyarországon hetven év múltán
Molnár Judit (szerk.): Jogfosztástól népirtásig
Marianna D. Birnbaum: Emlékalbum 1944-ből
Budai-S Balázs: Kun Páter – a reverendás gyilkos
Kiss Károly: Mondd el fiaidnak
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Anne Frank: Anne Frank naplója
Braun György: Hatan voltunk…
Braun Róbert: Holocaust, elbeszélés, történelem