Felnőtteknek ​nem 27 csillagozás

Haász János: Felnőtteknek nem

A felnőttek ANNYIRA nem tudnak semmit!

Megváltozik az élet, új lakásba kell költözni, új óvodába kell járni, mert apa nincs sehol, apa Londonban van, talán vissza se jön többé. Miközben fontos apróságok derülnek ki: Jolán néni félrecsúszott haját anya mindig megdicséri, a Várfürdőben nincs is vár, Szabó úr kutyája pedig kifejezetten büdös.

Haász János svéd típusú gyerekversei egy óvodás kisfiú hangján mesélnek a megbillent egyensúlyú családban hánykódó gyerekek sorsáról. Az egyetlen történetté összeálló életképek sorozata hol humorral, hol szomorkásan, de végig elemi erővel mutatja meg, hogy az ovisok élete is épp olyan hullámvasút, mint a nagy élet – csak kicsiben.

A versek mögött Merényi Dániel (Grafitember) találó rajzai nyitnak teret a gyermeki csodavilág számára.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
116 oldal · ISBN: 9789632930923 · Illusztrálta: Merényi Dániel
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
114 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936536 · Illusztrálta: Merényi Dániel

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Haász János: Felnőtteknek nem

Nem könnyű dolog a gyerekek élete, mert a felnőttek annyira túlbonyolítják a dolgokat, hogy sokszor már ők sem tudják, mit miért csinálnak, hogyan is igazodhatna el ebben az össze-vissza felnőtt világban egy kisgyerek.

Mert honnan tudhatná, hogy ha az óvónéni azt mondja, hogy zabszem van a fenekében, akkor az rossz dolog, ha mindenkinek megmutatja, hogy nincs is. Azt sem tudja, hogy most akkor szerencsés, hogy nincs apukája, mert így nincsenek perpatvarok sem, vagy pedig ezért inkább mégis szomorkodjon.

Ha felnőttek is gyerekek lennének, akkor minden nap vennének fagyit, ők is játszanának a gyerekekkel, és nem szomorkodnának, hogy huszadika után elfogy a pénz. De ha gyerekek nem is lehetnek, jó lenne, ha nem felejtenék el soha, hogy milyen volt gyereknek lenni.

Kedves, vicces, aranyos könyv, hasonlóan vicces és imádnivaló illusztrációkkal.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/06/haasz-janos-felnot…

>!
ziara P
Haász János: Felnőtteknek nem

Sajnálom, hogy eddig nem hallottam Haász Jánosról. Én kérek elnézést:)
Ez a könyv… Kevés is az öt csillag, könnyesre nevettem magam, hol meg ugyanennyire meghatódtam. Nagy élmény! És az illusztrációk… Mesteriek!!!
Nem bírom ki, hogy ne idézzek egy gyöngyszemet:
"Bálint szerint Nóri
levegőnek néz engem.
Az jó.
A levegő fontos, és mindenhol ott van,
még ha nem is látjuk.
Éppúgy, mint a szeretet."

>!
Deziréé
Haász János: Felnőtteknek nem

Vicces, szórakoztató könyv, amely néha elszomorító is egyben és elgondolkodtató.
Tetszett, hogy egy kisfiú szemszögéből ismertem meg a történetet, amely tele volt vicces részekkel és vicces szójátékokkal.
A rajzok nagyon jó pofák, illenek a könyvhöz, ahogy a borítója is.

>!
meseanyu MP
Haász János: Felnőtteknek nem

Jó versek, csak nem óvodásoknak, viszont a főszereplő meg az a korosztály, úgyhogy a kamasz meg ezért nem fogja olvasni. Vannak benne egyszerű gyerekszáj történetek, meg mélyebbre ható dolgok is, a vége például nagyon megható. A rajzok se voltak rosszak, de engem a rózsaszín háttér zavart. Jó kis társadalmi lenyomat, úgyhogy érdemes elolvasni, de szerintem a címmel ellentétben pont felnőtteknek.

>!
blueisthenewpink SP
Haász János: Felnőtteknek nem

Az rendben van, hogy „Haász János svéd típusú gyerekversei egy óvodás kisfiú hangján mesélnek”, de nem gyerekeknek. Todó jutott eszembe, akinél szintén megvan a hiteles gyerekhang, de nem adnám gyerek kezébe, még hasonló helyzetben lévőnek sem. Vannak megmosolyogtatóak és elszomorítóak is a versek közt, felnőtteknek, igen, érzékenyítésre.

A rajzok természetesen szuperek, a vécépapír-rózsaszín lapokat viszont nem értem.

>!
dtk8 P
Haász János: Felnőtteknek nem

Gyerekkönyvként kezdtem el olvasni, és hát szerintem nem az.
Stílusában hasonlít arra a könyvre, ami nekem meghatározó élmény, és gyermekvers-etalon. Két fő témája van: ovi (főként ovis szerelem), és a felnőttek világa. Ez utóbbi végtelenül nyomasztó, a szülők szétmennek, anyának új pasija van, aki pedálozik, de nem találják meg a közös hangot a gyerekkel, anyagi gondok is vannak. A két szál az utolsó versben találkozik össze, ami üt is rendesen.
A nyelvi humor arra épül, hogy a gyerek rosszul, szó szerint értelmezi a kifejezéseket (erre majd keresek példát, csak a könyv most a gyerekszobában van, és nem kockáztatnám az ott alvó álmát azzal, hogy bemegyek kutakodni.)
Gyerekeknek nem ajánlanám. Esetleg kamasznak, hogy szokja a kortárs magyar irodalom deprimáltságát.

>!
Sicc
Haász János: Felnőtteknek nem

Nagyon jól elkapta Haász János ezeket az életszagú szösszeneteket! (bár sokszor nem ovis jelent meg előttem, miközben olvastam) És az utolsó versike…:'( A szív megszakad! <3
Az illusztrációk is nagyon menők!:)

>!
Boglárka_Madar P
Haász János: Felnőtteknek nem

Ez de jó volt! Igazi meglepetés volt számomra ez a könyvecske, biztosan kézbe veszem még párszor mire visszaviszem a könyvtárba.
Haász János neve számomra teljesen ismeretlenül csengett, itt a molyon nem is látok más gyermekkönyvet tőle. Remélem nem csak egyszeri próbálozás marad!
A könyv egy verseskötet, haikukak tartalmaz, így meséli el egy óvodás a kis életét, amit a felnőttek mindig csak megbonyolítanak. Sokszor csalt mosolyt az arcomra, volt hogy hangosan felnevettem, olykor elszorult a szívem. Nagyon mai, nagyon igaz történetet ismerhetünk meg a könyvből.
Az illusztraciók egyszerűek, de tökéletesen illenek a versekhez. Ami pedig különlegessé teszi a kötetet, a Liveprint alkalmazás,amivel egyes versek megelevenednek a telefonon. Szuper kezdeményezés, nagyon tetszik!
A könyvet pedig.nem csak gyerekeknek ajánlom olvasásra!

2 hozzászólás
>!
gab001 P
Haász János: Felnőtteknek nem

Verses kötet, amit szerintem a címmel ellentétben pontosan a felnőtteknek szól. Gyermekszemszögből olvashatunk a felnőttek világáról. Egy olyan világról, ami tele van ellentmondásokkal. A rajzok nagyon ötletesek, sokat hozzáadnak a hatáshoz. Egyszerre vicces és elkeserítő a kép, amivel szembesülünk. Könyvtári könyv, de szívesen látnám a polcomon. Párszor újraolvasnám.

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
114 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936536 · Illusztrálta: Merényi Dániel
>!
M_Annie_99
Haász János: Felnőtteknek nem

Először is szögezzük le, hogy nagyon ritkán olvasok versesköteteket leginkább az irodalomórákon szoktam, amit eléggé szégyellek is, de volt valami ennek az aprócska könyvnek a fülszövegében, ami elkezdte piszkálni a fantáziámat, s nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy vajon mit takarhat ez a borító, ezzel a címmel: Felnőtteknek nem.
Voltam annyira szerencsés, hogy megkaptam az Athenaeum Kiadótól, amit ezúton is nagyon köszönök, hiszen Haász János versei Grafitember rajzaival kombinálva egy igazán különleges egységet alkottak.
Mindig is érdekesebbnek tartottam, ha ehhez hasonló témákat egy kisgyermek szemszögéből dolgoznak fel, mivel néha az ő egyszerű gondolkodásmódjuk sokkal jobban tudja ábrázolni a dolgok valódi oldalát. Ez persze most sem történt másképp, számomra sokkal meghatóbb volt a főszereplő kisfiútól hallani a történéseket, amin keresztülment ezen a pár oldalon.

„Az aluljáróban egy néni azt mondta, amikor anyával jöttünk haza az új óvodából, hogy ezer forintért megmondja a jövőt. Pedig, ha tényleg látja a jövőt, tudhatta volna, hogy anya nemet mond majd.”

Néha elgondolkozok azon, hogy milyen voltam óvodásként, s milyen is volt kicsinek lenni. Ilyenkor eszembe jutnak mindenféle élmények, s hogy hogyan éltem meg azokat 4-5 éves fejjel. Lassan már 18 évesen nyilván másképp látok dolgokat, de korántsem úgy, mint egy felnőtt, hiába mondják azt, hogy érettebb vagyok a koromnál. Szóval mondhatni ilyen „köztes” korban olvasva a rövid verseket, s közben az illusztrációkat nézegetve azon töprengtem, milyen lehet a mai világban egy kicsi gyereknek.

„Aki egyszer elköltözött, az anya szerint már nem térhet haza, csak vissza.”

Ebben csak az a vicces, hogy van egy kisöcsém, aki 10 évvel fiatalabb nálam, tehát rajta ezt tökéletesen nyomon lehet követni, hogy miképpen reagál bizonyos szituációkra, vagy éppen hogyan dolgozza fel mindazt, ami körülötte történik a nagyvilágban. Az az érdekes, hogy ő már teljesen másképp csinál dolgokat, mint én kiskoromban, és lassan sokkal több elektronikai dologhoz fog érteni, hiába csinálom én az ECDL vizsgát.

„Leó bácsi számítógépen dolgozik. Olyasmit csinálhat, mint apa új barátnője, aki anya szerint egy számító dög.”

Mindezt pedig az tette igazán különlegessé, hogy le lehetett tölteni a telefonos webáruházból egy LivePrint nevű alkalmazást, aminek köszönhetően egyes rajzok életre keltek – a szó szoros értelmében – és egy kisfiú hangján megszólaltak a hozzájuk kapcsolódó versek is.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem ez az applikáció azért nyerte el ennyire a tetszésemet, mert egy olyan élményt adott még pluszba az olvasás mellé, hogy láthattam, hogy a költő és az illusztrátor hogyan képzelte el mindezt, s az én elképzeléseimet a verseket illetően csak jobban kiszínezte ez a pár videó. Most őszintén, ti nem ugranátok ki a bőrötökből örömötökben, ha a kedvenc könyvetek filmmé tudna alakulni pusztán egy alkalmazásnak köszönhetően?

Összefoglalva:
Szívem szerint ezt a picike kötetet minden egyes felnőttnek a kezébe adnám, hogy olvassa el, hiszen hiába ismerjük mindenkinél és mindennél jobban a gyerekeinket, ezek a versek alkalomadtán sokkal többet tudnak mondani minden szónál.

„És hogy tudja, hogy ez sok nekem, hogy már megint új óvoda, új barátok, új város, hogy minden új, de értsem meg, hogy neki csak egy élete van.
(…)
Anya, nekem vajon hány életem van?”

http://laplaputan.blogspot.com/2017/05/ertekeles-haasz-…


Népszerű idézetek

>!
Boglárka_Madar P

SZERELMESLEVELEK
Ha egy levél a fáról egy másikra esik,
azok a szerelmeslevelek,
mondta Nóri, és letett a földre
egy szép vörösbarna levelet.
Sokáig néztük a fát,
és közben megfogta a kezem.
Aztán én lehajoltam,
és rátettem egy levelet az ő levelére.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
balloontheory

Bálint szerint Nóri
levegőnek néz engem.
Az jó.
A levegő fontos, és mindenhol ott van,
még ha nem is látjuk.
Éppúgy, mint a szeretet.

63. oldal

>!
balloontheory

Amikor még otthon laktunk,
és nem itthon,
sokszor elmentünk a kilátóba.
Itthon is kellene keresni egyet.
Mert anya szerint az egész olyan
kilátástalan.

19. oldal

1 hozzászólás
>!
Boglárka_Madar P

ANYA SZERINT
Anya szerint Londonban van apa,
És sok pénzt keres, és
ez mindekinek jó, és
így mind boldogok leszünk.
Anya annyira nem tud semmit.

11. oldal

>!
balloontheory

Ma az óvodában farsang volt.
Azt mondták,
mindenki annak öltözik,
aminek akar.
De én aztán mégsem lehettem egy nagy boldog család,
ami lenni szerettem volna.

21. oldal

>!
balloontheory

Leó bácsi sokat kesereg,
hogy kevés a pénz, tudod, kisöreg.
És anya is mindig vigyáz,
mennyit költsön,
hogy ne kelljen kérni kölcsön.
Ha gazdag leszek,
veszek nekik egy csomó pénzt,
főleg olyat, ami huszadika után
sem tűnik el.

101. oldal

>!
Könyveskuckó_reblog

A mérnök bácsik olyan okos emberek,
akik nagyon buták.
Kitalálták a mi borzasztó magas
házunkat,
amiben annyi ember lakik,
hogy azt még Dani sem tudja
megszámolni,
aki Bálint bátyja, és már iskolás.
És aztán még csináltak egy csomó ilyen
házat mellé.
És közéjük csak egy játszóteret
két hintával.
A mérnök bácsik biztos felnőttnek
születtek.

>!
Könyveskuckó_reblog

Anya szerint sok minden van,
amit nekem még nem kell értenem.
Aztán elhallgat.
Hát, így nem is fogom.

>!
Könyveskuckó_reblog

Reggel csupa köd volt minden,
a fákról is csöpögött a víz,
mintha esne az eső,
éppen a nyakunkba.
De én megengedtem anyának,
hogy felvegyen az övébe.
Én egy hős vagyok.

>!
balloontheory

Ma az óvodában a családról volt szó.
Mindenkinek van apukája,
csak nekem nincs.
Azt mondtam, apa a csillagok közé költözött,
és onnan vigyáz rám.

De igazából sehonnan nem.

47. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Simon István: Mirza
Kiss Ottó: Emese almája
Steiner Györgyi: Tanyasi világ
Kiss Ottó: Ne félj, apa!
Hécz Attila: Kőszáli Guppi
Ranschburg Jenő: Gyerekségek
Papp-Für János: Árnyékapa
Kukorelly Endre: Samunadrág
Bognár Péter: A fényes rend
Britt G. Hallqvist – Ingrid Sjöstrand – Siv Widerberg: Ami a szívedet nyomja