A ​fekete kő titka (A Tudás könyvei I.) 91 csillagozás

H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

Mentette már meg az életedet egy szál gyufa? Gyűjtöttél valaha fekete kagylót Tahitin? Tudod, hogyan kell ellentüzet gyújtani? Vajon hány napig lehet élelem nélkül kibírni? Egy titokzatos sötét erő támadásba lendül, hogy megszerezze az emberi tudást, és ezáltal az uralmat is a világ felett. Az emberek azonban ezt észre sem veszik… Négy kamasz mégis összefog, és egy kalandos tér- és időutazás során harcba szállnak a gonosz Mar-Törrel. Csak magukra számíthatnak. Az első kötetben Orsi, Zsófi, Krisztián és Barna egy titokzatos fekete kő segítségével Örményországban találja magát, és ezzel kezdetét veszi az életveszélyes kaland a Tudás könyveinek megszerzéséért. A XV. században Kínában katonává edzik őket. A XVIII. században az emberevő pápuáknál és Tahitin kell helytállniuk. Végül pedig egy ősi ausztrál törzs tagjaivá válva szembe találják magukat az ellenséggel…

Kolibri, Budapest, 2017
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155234477

Dévényi Orsolya · Fehér Zsófia · Kardos Krisztián · Kútvölgyi Barna

Navi P>!

WOW!!!
Kifejezetten jó és izgalmas első kötet szerethető és reális főszereplőkkel, felesleges hisztik és kanyarok nélkül. Végtelenül informatív és motiváló. Nagyon szép volt hőseink jellemfejlődése, hogy honnan indultak és már ennyi idő alatt hova jutottak el.
Jókat nevettem a csigákon, meglepő volt Anna néni, aranyosak voltak a párok.
Kifejezetten ajánlanám a 13-14 éves korosztálynak, bár nekem így 36 évesen nagyon jó kikapcsolódást nyújtott, kíváncsian várom, mikor vehetem kézbe a folytatást.

Uzsonna >!
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

A gyerekek tettek kíváncsivá, milyen ez a könyv. Hát tényleg jó. Az eleje indul kicsit döcögősen, didaktikusan, de a küldetéseknél már teljesen magával ragadott a történet, még ha nyomokban maradt némi az utóbbiból és volt egy-két logikai bukfenc is (pl. ha Budapesten éjszaka van, Dél-Amerikában nincs…), de ezek elhanyagolhatóak.
Nagyon tetszett a főhősök jellemfejlődése, küzdelmük a feladatok megoldásával és barátságuk alakulása.
És fontos üzenete is van a történetnek, amely remélem „bevarázsolódik” olvasóinak agyába.
Folyt. köv. majd…

Lilla>!
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

Nagyon érdekes egy könyv volt ez.
Imádtam, hogy egy tanár írta, így tökéletesen érezte, hogy egy-egy diák hogyan érezhet, gondolkozhat. Stílusa nagyon kellemes volt, írásmódja pedig tényleg szép (voltak leírások, de nem aludtál el rajta, mert a cselekménybe szőve, érdekesen voltak elhintve az egyes táj/személyleíró leírások)
A történet nagyon izgalmas és érdekes volt: ahogyan a szereplők haladtak a küldetés vége felé, annál több mindent tudtunk meg mi is azokról a helyekről, ahol ők jártak. Ebben az első részben Kína és Ausztrália és Óceánia világát ismerhettük meg. spoiler
Zsófi, Orsi, Krisztián és Barna pedig nagyon jó főszereplőknek bizonyultak, látszott a fejlődésük is a történet során. Egyébként Anna nénit is nagyon bírtam.
És ami a legviccesebb, hogy amikor a diákok tanultak az iskolában, tényleg a hetedikes anyagot vették! Ez engem nagyon meglepett, ahogyan az is, hogy ugyan a tanár nő irodalom tanár, mégis tele van a könyv érdekes történelmi utalásokkal, földrajzi dolgokkal, a növény- és állattan, a kémia és még a fizika is megjelenik a könyvben.
Nagyon-nagyon tetszett és örülök, hogy végül elolvastam.
13-14 éves gyerekeknek mindenképp ajánlom off)!
El fogom olvasni a következő részeket is valamikor.

padamak>!
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

(Két vagy három éve volt már az a gyerektábor, ahol az egyik nagyon értelmes, sőt intellektuálisan kimagasló srácot láttam ezekkel a könyvekkel császkálni/üldögélni. Beszéltettem róla, megkedveltetett, és elhatároztam, hogy elolvasom. Most jutottam idáig – újabb gyerektábor előtt szűk két hónappal.)
Ez a mű, sőt talán az egész műfaj hiánypótló a kortárs magyar irodalomban. Én úgy tudtam meghatározni olvasás közben, hogy a mese, a feladatmegoldó akadályverseny és a tudományos-kulturális ismeretterjesztés ötvözete felsősöknek.
Gratulálok az írónőnek! Mind a szereplők, mind a kerettörténet, mind az események láncolata és összefüggései felCSIGÁzzák és lekötik a figyelmet. A főszereplő kiskamaszok még igazán tényleg csak gyerekek, ahogy többször is utal rájuk, de kezdenek szépen összeszokni és együttmunkálkodni. Két dolog zavart: az a szó, hogy „tódította” (vagy 3X szerepel) az én olvasatomban nem tűnt helyénvalónak, illetve 1423-Kína-kukoricaföldek?!
Mindezek ellenére várom kezdem a folytatást!

Anó P>!
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

Elöljáróban: a gyerek-és diákkorból rég kinőttem, de nyitott és „mindenevő” vagyok könyvek tekintetében. Imádom a fantasy és időutazós könyveket. Nagyon megtetszett e könyv borítója, utólag minden, ami rajta látható, komoly értelmet nyert.
A mai világban a gyerekek többsége nem szeret olvasni, a tanulással szemben is sokan táplálnak komoly ellenérzést. Ez a könyv részben éppen ezért íródott, hogy azt sugallja, a tanulás, az okosan tanulás és a könyvek nem hiábavalóságok. Adott tehát egy alaptörténet, négy szimpatikus diákszereplővel, akik rájönnek erre, megtanulnak értelmesen-értelmezve tanulni, „felkészülnek” egy-egy földrészből és elindulnak megmenteni a tudást, a világot.
Az írónő a fantasztikus könyvek elemeivel él, így teszi érdekesebbé történetét, manó, sárkány, csodálatos könyvek, gonosz ellenfél jelennek meg.
Tetszett a történet, bár néha kicsit túl didaktikusnak éreztem. Időnként „kilógott a lóláb”, hogy tanulunk, miközben a szereplők jönnek-mennek, kalandokba bonyolódnak és ismeretterjesztő könyvekből idéznek.
De mégis tetszett! Hasznosnak és jó kezdeményezésnek találom. Bár a négy fiatal nem igazán úgy viselkedik, beszél, mint az átlag hetedikes korosztály, Én inkább olyan kilencedikes korúnak érzem már őket.
Jó, hogy szövetségest találtak Anna néniben, kellett a felnőtt segítő, így minden hihetőbb, miért kóricálnak a gyerekek folyton az iskolában, hogyan oldják meg pl. az onnan való indulást, s azt, hogy kedvük szerint hozzájuthassanak az obszidiánhoz.
Szerettem a bennszülött törzsek leírását és az életükről szóló részeket. Valamiért a tahiti részt kedveltem nagyon, pedig gyerekkorom óta Ausztráliába vágyom eljutni.
Várom a folytatást!

Esztiimo>!
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

Régóta halogattam ezt a könyvet, de örülök, hogy most elolvastam. Nagyon tetszett, tele volt kalanddal, megdöbbentő eseményekkel. Ez a könyv nem csak egy élményt tudott számomra nyújtani, de tudást is. Rengeteg munka van benne, ez látszik is. A gyerekekkel együtt utazhatunk az időben és térben, megismerhetünk más kultúrákat. Izgatottan várom, hogy milyen küldetések és feladatok várnak még a megszokott csapatunkra.

Nora42>!
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

A könyvtárba ajánlották, mert épp meseregényre,ifjúsági regényre fájt a fogam. Hogy mennyire jó könyvet ajánlottak! Meglepően izgalmas volt. Pillanatok alatt a szívembe lopta magát Krisztián, Barna, Orsi és Zsófi! Partnerre leltek Anna néniben, az igazgatónőben, aki támogatta őket. Szinte észrevétlenül, játékosan tanulunk, miközben élvezzük a kalandokat. Ebben a részben bejárjuk az ősi Kínát, hihetetlen utazáson a nagy fal tetején, majd Ausztrália következik, ahova az 1700-as évekbe repülünk vissza! Hihetetlen jó volt, ki nem hagyom a többi részét sem, mert fantasztikus dolgokat tudok meg általa, és roppant kiváncsi vagyok sikerül e megszerezni a tudás összes könyvét! Köszönöm hogy olvashattam, egy igazi gyöngyszem az ifjúsági könyvek között!!

Fanni_Dorottya>!
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

Ritkán olvasok magyar szerzőktől, de a borító miatt (igen, tényleg a borító alapján döntöttem) úgy gondoltam, adok neki egy esélyt. És megérte! Érdekes, izgalmas, és mégis könnyen követhető történet 4…nem is annyira gyerekről, inkább már kiskamaszról. Sőt, a könyv végére férfiakról is beszélhetünk :-)

Fairy>!
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

Nekem nagyon tetszett ez a könyv.
A borítója miatt figyeltem fel a könyvre.
Izgalmas pörgös már az elején teljesen beszippantott a történet
Sok tanító jellegű információ van benne,ezáltal így felnőtt fejjel nekem is sikerült tanulnom belőle.
Klopp a manó tetszett olvastam volna még róla.
Jip-jip a sárkány kedvenc lett, spoiler
spoiler mellesleg én is szeretnék egyet.
Imádom a sárkányokat.

bzsolti10>!
H. Vidra Gabriella: A fekete kő titka

Egy aranyos ifjúsági regény, amit a tizenkét-tizenöt éves korosztálynak írtak, véleményem szerint. Véleményem szerint nagyon igényes lett a kiadás (habár a borító szerintem csúnyácska), igényes fogalmazással, azonban látszik, hogy nem annyira ért a mai nyelvezethez az írónő. Néha túlzásnak tartom azt a hatalmas lelkesedést, azonban nekem tetszett úgy alapjáraton az egész. Érdekes, izgalmas, a ráadásról nem is beszélve, hogy magyarok a főszereplők (:

Jean>!

A legfontosabb: az életed irányítása a saját kezedben van, ezt kell megértened.

Jean>!

Igen, ez a barátság, gondolta; az, amikor nem neveted ki a társad, nem ítéled el, hanem segíted és megosztod vele az utolsó löttyedt banánodat is.

Jean>!

A csüggedés az önbizalom csődje. Hinned kell önmagadban, mert az ad erőt az akadályok legyőzéséhez.

92. oldal - _ELSŐ RÉSZ_ MAGYARORSZÁG Hétköznapi csodák (Kolibri, Budapest, 2013)

Jean>!

Na, persze, nyilván sok bennszülöttet hívnak itt Sült Krumplinak.

Sophia_Mathe>!

– De tanárnő, láthatja, hogy semmi más nem történt. A képek, a tárgyak a helyükön maradtak, és Arany János bajusza sem vándorolt át Ady Endrére, és helyet sem cserélt Petőfiével – felelte pimaszul.

103. oldal, Hétköznapi csodák

Kapcsolódó szócikkek: Ady Endre · Arany János · Kútvölgyi Barna · Petőfi Sándor
Jean>!

Barna rosszkedvűen becsavarta magát a takaróba, és rögtön megállapította, hogy „Hát ez nem Silan”. A takaró tömény lószagot árasztott.

padamak>!

A megoldás olyan egyszerűnek tűnt, még ha fájdalmas is volt a felismerés: néha önmagunk előtt is be kell ismernünk a hibáinkat, és el kell fogadnunk, hogy nem vagyunk tökéletesek.

292. oldal - _HARMADIK RÉSZ_ A MÁSODIK KÜLDETÉS: ÓCEÁNIA ÉS AUSZTRÁLIA A pápuák földjén (Kolibri, Budapest, 2013)

Jean>!

… nem halat adott neki a nagy ínségben, hanem megtanította halászni.

reta09>!

Milyen önző az ember, gondolta, ahogy ballagott Pergő Homok után. Mindent kihasznál, átalakít, mindent elvesz a természettől, és nem törődik a következményeivel. Naponta egy állat vagy növényfaj pusztul ki a Földön, mert az ember gondatlan, nem óvja, nem védi a környezetét; inkább pusztít maga körül, mint épít, s csak akkor kap észbe, amikor már baj van.

329-330. oldal - _HARMADIK RÉSZ_ A MÁSODIK KÜLDETÉS: ÓCEÁNIA ÉS AUSZTRÁLIA A vörös sivatag (Kolibri, Budapest, 2013)

Anó P>!

– Szervusztok! Kijavítottam a fogalmazásotokat. Összességében meg vagyok elégedve az osztály munkájával. Mindenki kerek, egész történetet dolgozott ki a megadott címre: Velem minden megtörténhet! Mielőtt azonban hozzáfognátok a javításhoz, lenne néhány kérdésem.
Néhány másodpercig keresgélt a füzetek között, kettőt kiemelt, azután az egyik kislányhoz fordult.
– Zsófikám, mit akar az jelenteni, hogy „Az óra még néhányat kettyintett, azután megállt”? – kérdezte élcelődve, de a hangjában szeretet bujkált.