A ​barlang titka (A Tudás könyvei IV.) 34 csillagozás

H. Vidra Gabriella: A barlang titka

Ki tudnál mosni a fagyos vízből fél uncia aranyat? Túlélnél egy igazi grizzlytámadást? Vállalnád egy titkos üzenet elvitelét az amerikai polgárháború közepén?
Krisztiánék Amerikában is nehéz feladatokkal találják szembe magukat. Beutazzák Kanadát, végigizgulják a híres springfieldi halálrohamot, végül Peruban, a Machu Picchu-nál kell helyt állniuk. A negyedik kötetben végre fény derül a Tudás-könyveinek a titkára, és a meglepetéseket rejtő múltra. Sikerül vajon a négy kamasznak legyőznie a Gonoszt, és visszaadnia az ellopott tudást az emberiségnek?

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2017
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634372028
>!
Kolibri, Budapest, 2013
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155234286
>!
Kolibri, Budapest, 2013
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155234859

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Kardos Krisztián · Csufi


Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Laueszti>!
H. Vidra Gabriella: A barlang titka

Miután elolvastam az utolsó mondatot, olyan sokáig meredtem az üres, teljesen betűmentes lapokra, hogy a testvérem azt hitte valami baj van. Hogy baj van-e? Az nem kifejezés!!
.
.
.
Egy versenyre készülve ismertem meg az első részt, amikor megláttam a hosszát na meg azt a gyönyörű grafikájú borítót, rögtön lecsaptam rá. Imádtam! Az a könyv úgy a legjobb, ahogy van! Azonnal mentem is a második, aztán a harmadik részért is, aztán mikor megtudtam, hogy már csak egy rész van, pihentettem egy kicsit (lásd: újra végigolvastam az egészet, aztán újra az első részt) aztán anya hazajött tegnap a könyvtárból a negyedikkel, én meg felfaltam egy nap alatt (hiába arra tanít, hogy a tudás az, ami egyike a legfontosabb dolgoknak az életben, most ezt mellőztem egy hétvége erejéig. De megígérem, hogy bepótolom a további jó pár iskolaéveimben. :) )
Nagyon furcsa érzés, hogy nincs több megoldatlan küldetés, nincsenek új kalandok, és eleve, NINCS TÖBB KÖNYV!! :(( Hihetetlenül jó befejezése egy hihetetlenül jó sorozatnak (ami nekem még mindig túl rövidnek bizonyul) és tudom, hogy ehhez már nem illene egy új könyv (esetleg ha gyorsan létrehoznánk egy új kontinenst, amihez illik egy új könyvet is írni?? Na?? :D).
Imádtam a manókat különösen Kloppot és Csufit ( nem tehetek róla, hogy ennyire szeretem a manókat..Maradjunk annyiban, hogy Rowling a hibás. :D).
Nagyon irigylem azt az osztályt amit a tanárnő taníthat, és remélem hogy már bevetette fegyverül ezt a csodás irományt. Ha nem, mindenképp tegye meg, mert ezek után én már nem is mernék nem tanulni! :)
Én még látom a pislákoló reményt, hogy esetleg egy kiegészítő könyvvel előrukkolna a tanárnő.. de akár egy új sorozatkezdő kötettel is megelégednék. :)
Mindent köszönök! :)

1 hozzászólás
KönyvmolyDomi>!
H. Vidra Gabriella: A barlang titka

6 csillag! Azt hiszem még soha nem izgultam ennyire egy könyvön se, mint ennek az utolsó 20-30 oldalában. Nagyon szerettem az egész sorozatot, rengeteget tanultam belőle, és egyben szórakoztam is. Egyszerűen elképesztő ez a könyv!
Ajánlom mindenkinek! :D

1 hozzászólás
RandomSky>!
H. Vidra Gabriella: A barlang titka

Minden sorozatnál ez a nagy kérdés: méltó-e a befejezés, igazi nagyszabású finálé, vagy csak úgy vége lesz valahogy, mintha mi sem történt volna? Nyilván minden igaz moly szereti azt az érzés, amikor egy hosszú könyv vagy sorozat végén valami nehezen meghatározható jó érzéssel teszi le a könyvet, hogy megérte, hogy jó volt. Mintha valami nagy hegyet mászott volna meg, és a végén ott a csodálatos kilátás…
Hát ez a könyv ilyen. Méltón zárul, s közben is van néhány egészen nagyszerű pillanata, amikre jó lesz emlékezni. A korábbi részek minden erénye megvan itt is, s az is, amit eddig felróttam neki, viszont baromi feszesre van véve a tempó, az utolsó 50 oldal meg egyenest szédítő, képtelenség letenni. Szóval igen, megérte, jó volt.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2013-05…

1 hozzászólás
Fairy>!
H. Vidra Gabriella: A barlang titka

Hát sajnos itt a vége!
Tetszett ez a befejező kötet,de valahogy nem volt annyira izgi és pörgős mint az előző.
A háborús rész nem jött be nekem.
Csufi a manó nagyon cuki volt.
Én hiányoltam Mar-Tört az izgalmat és a gonoszságát.
Az utolsó ötven oldalon lezajlik minden.
Szerintem többet is ki lehetett volna hozni a befejezésből.
Kicsit hiányoltam a csavarokat az izgalmat a végső ütközetből.
Azért mindenképpen odaadom a fiamnak a sorozatot,hogy elolvassa.

padamak>!
H. Vidra Gabriella: A barlang titka

Hát, ez lezáródott szépen magyarul, emberül, kerekül. Nem úgy, ahogy (el)vártam, de azért elfogadhatóan, mint amilyen a küzdelmes élet elvárásainak elfogadhatósága. Nagy nehezen csak elérték a céljukat, és még önmagukat is jobban megismerték, nemcsak a körülöttük és tőlük távol lévő világ titkait, kincseit, határait – és gonoszságát. Valamilyen elfogódottság lett úrrá rajtam, hiszen EZEK a kis kincsvadászok MAGYAROK voltak, akik megmentették a világot, a barátaikat és egy nagyon fontos élet-összetevőt: a tudást.
Ez utolsó kötetben egy kis misztikum és fantasy is színesítette az események alakulását, és tulajdonképpen enélkül a gonosz sötétsége nem is vált volna színes befejezéssé. S mivel a Hargitán olvastam, a grizzly medvés tanácsadás megmosolyogtatott, miszerint összegömbölyödve feküdni vagy hatalmasnak tettetni magunkat a megfelelő megoldás az elriasztására. Ezzel szemben ahogy minket meglátogatott egy székely bácsi, meg az unokája, s szóba jött a medvék veszélyes jelenléte, megkérdezte az unokát, hogy „Mondd csak, Márk, mit kell csinálni, hogy ne támadjon meg a medve?” A kissrác meg hadonászva: „Hát, hangosan kell kiabálni, hogy nee, te medve, ide gyere! Ide gyere, medve, teee!”
A sorozat végén: ismételt elismerésem az írónőnek, izgalmas és ismertető, jól követhető és átgondoltan megszerkesztett, kedvelhető szereplőkkel és kalandos eseményekkel töltötte meg könyveit. Ajánlani fogom diák-ismerőseimnek!
S mindehhez mindenképpen kapcsolnom kell a Hargitai Házunkban mindig általam használt teáscsésze feliratát: „Az elhívatott pedagógus megőrzi a múltat, feltárja a jelent és megteremti a jövőt.”

1 hozzászólás
lenkeee>!
H. Vidra Gabriella: A barlang titka

Egyik kedvencem lett,miután elolvastam.Sokat lehet belőle tanulni,de izgalmas is.Sajnos nem sokan ismerik ezt a sorozatot,de én mindenkinek nagyon ajánlom.:D

reta09>!
H. Vidra Gabriella: A barlang titka

Nagyon tetszett a sorozat, sajnálom, hogy vége lett, olvastam volna még, ha tart, bár lehet így volt jó, hogy az írónő nem húzta-nyúzta a dolgokat. Olyan intelligensen van megírva, mind ez a könyv, mind a többi, hogy a korosztálynak, akinek íródott, mindenképpen érdemes elolvasnia. Úgy szőtte bele az információkat, hogy élvezet volt olvasni, nem úgy éreztem, hogy rám akarja erőltetni. Az írónő elérte azt, hogy az információkat, amiket megosztottak a gyerekek egymással, engem is érdekeljenek, és utána nézzek olvasás közben. Igen érdekes volt. Mindamellett, eléggé le van egyszerűsítve egy-két dolog benne, ami szerintem nem volt teljesen reális. Az egyik ilyen dolog: spoiler A másik: spoiler Valamint, ami még nem tetszett, és az egész sorozatban többször is előfordult, hogy Krisztián hazudott a barátainak. Nem egyszerűen elhallgatta az igazságot, hanem konkrétan hazudott, és szerintem ez nem mutat jó példát a gyerekeknek. A gyerekek, miután kiderült a hazugság, még csak számon se kérték, nem lett következménye. Mindezek ellenére nagyon szerettem, könnyen olvasható, izgalmas és fordulatos volt a cselekmény. Szerintem felnőtt fejjel is érdemes és érdekes olvasmány.

Bódizs_Boróka>!
H. Vidra Gabriella: A barlang titka

Itt a vége!
Egyrészről sajnálom, másrészről meg örülök, hogy meg lett a megoldás.
Tetszett, hogy úgy kezdődött, mint az első, és az is, hogy úgy készültek erre a küzdelemre, mint a végső küldetésre. Egy kicsit hosszú volt az eleje, szerintem már korábban is elindulhattak volna. Tudom, hogy a felvételire kellett készülniük, de miért kellett ezt beletenni a könyvbe?
Lassabban haladtam vele, mint szerettem volna, de talán csak azért, mert nem akartam a végére érni. Sosem lesz a kedvencem ez a sorozat, de azért elképesztően jó!
Shilát nagyon sajnáltam, nem is értettem, hogy a történet szempontjából miért kellett így lennie. Később persze rájöttem.
Az üzenet a háborúban, az sem volt semmi. Feleslegesnek éreztem ugyan azt, hogy valaki ellopta az obszidiánokat, főleg azért, mert utána olyan hamar megtalálták ,hogy nem is volt jelentősége.
Örültem, hogy összefutottak Csufival, akit sikerült nagyon megkedvelnem. Machu Picchu is remek helyszín egy küldetés végrehajtásához.
Aztán, ami a könyvnél történt. Már az első kötetben megismerhettük a barlangot, e izgalmas volt, más szereplők szemszögéből is látni, hogy milyen is pontosan. Mikor elintézték az obszidiánoszlopot, és hozzájutottak a könyvhöz nagyon megörültem, de az örömöm nem tartott sokáig. Krisztián megtörését látva azt hittem, ez a történet legkritikusabb pontja. Persze helyes volt, hogy így cselekedett, mert később hasznukra is vált, hogy ott volt mind az öt könyv, de kellett egy kis idő, mire rájöttem.
Mikor a tudás elveszett a könyvekből, egy kicsit kidolgozatlannak éreztem, hogy kinyitják, és kész, nincs tovább. Annak viszont nagyon örültem, hogy beleírni nem ott akarnak kapkodva, hanem hazamennek. Jogosnak éreztem Anna néni ijedelmét, sőt, azon is csodálkoztam, hogy milyen nyugodtan kezelte a helyzetet ahhoz képest, hogy néhány perccel azelőtt Krisztián odajött, és elvitte a könyveket.
Nagyon nagyra értékeltem, hogy mind ünnepélyesen kezelték a helyzetet, amikor beleírnak a könyvekbe. Azt viszont kifejezetten irritálónak tartottam, hogy Barna ennyire lazán vette az egészet. Így utólag viszont úgy gondolom, jó dolog, hogyha valaki annyira közel érzi magát a tudáshoz, a könyvekbe ilyeneket tud beleírni, hogy mi a kedven étele.
A befejezés is szép volt, jól tükrözte a helyzetet, hogy már nincs miért aggódni, minden visszazökkent a régi kerékvágásba.
Azt viszont szerintem egy életre megtanulták, hogy a tudás mennyire fontos, és hogy egyáltalán nem felesleges tanulni.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ninácska P>!

A Gonosz akkor a leggonoszabb, amikor a jóságot használja ki.

272. oldal - _HARMADIK RÉSZ_ AZ UTOLSÓ KÜLDETÉS: DÉL-AMERIKA A Tudás könyve (Kolibri, Budapest, 2013)

1 hozzászólás
padamak>!

Lásd az emberekben, hogy kik ők, hogy ne tévedj el, de sokkal fontosabb, hogy azt is lásd, amivé lehetnének…

255. oldal - _HARMADIK RÉSZ_ AZ UTOLSÓ KÜLDETÉS: DÉL-AMERIKA Múlt, jelen, jövő (Kolibri, Budapest, 2013)

KönyvmolyDomi>!

– Csufi mindig segít nektek! – felelte ő, aztán megint szorosan átölelte Krisztián lábát

Kapcsolódó szócikkek: Csufi · Kardos Krisztián
Ninácska P>!

– És honnan fogom tudni, hogy helyesen cselekszem?
A férfi derűsen nézett rá.
– Nos, önmagadtól. Nem másoktól, ha erre gondolsz. Nem sokan fogják megköszönni, ha jót cselekszel velük. Ez az emberi természet része. Mégis tenni fogod, mert csak akkor leszel boldog. És majd megtanulod, hogy éppen ettől vagy értékes és erős…

255. oldal

KönyvmolyDomi>!

-Szólítalak, tudás, hívlak, hatalom, jöjj és légy az enyém, hogy a világ ura lehessek! Az erősek mind elgyengüljenek, a gyengék meghunyászkodjanak, eggyé váljanak, és engem szolgáljanak! Ázsia, az enyém légy, Európa, az enyém légy, Afrika, az enyém légy, Ausztrália, az enyém légy, s ó, szülőföldem, Amerika, az enyém légy!

KönyvmolyDomi>!

Te jó vagy. Nem buktál el, és én most azért jöhettem el hozzád… Nem az az erős, aki mindent feláldoz a jó oltárán. A határ sokszor igen vékony a jó és a rossz között. Ezt ne feledd…

KönyvmolyDomi>!

-Na, gyere, megmutatom, hogy kell csinálni. Ne oldalra ülj, hanem a birka hátsójához…-mondta, mire Erik is gyorsan eltűnt a sátorban. Ezt már tényleg nem lehetett megállni röhögés nélkül.

KönyvmolyDomi>!

-Tudom, de nem baj – simogatta meg a manó kis fejét.- Egy hős vagy!
-Tényleg? – nézett ré Csufi a nagy, kerek szemével.
-Tényleg.

KönyvmolyDomi>!

-Ne öld meg, már csak egy állat.
-Biztos vagy benne?
-Teljesen.

padamak>!

…a félelem nem a bátorság hiányát jelzi, hanem azt, hogy számodra van fontosabb a félelemnél…

62. oldal - _ELSŐ RÉSZ_ MAGYARORSZÁG III. Amenemhat, Periklész és miegymás (Kolibri, Budapest, 2013)


Hasonló könyvek címkék alapján

Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Ransom Riggs: Üresek városa
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók
Könyves Karolina: A sors homokórái
Wendy Mass: Az utolsó ajándék
Madeleine L'Engle: Csillagvágta
Rick Riordan: Neptunus fia
Victoria Schwab: Az Archívum
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő