Spanyol ​festészet a primitívektől Riberáig 3 csillagozás

H. Takács Marianna: Spanyol festészet a primitívektől Riberáig

A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye méltán világhíres, hiszen a Pradón kívül a budapesti az egyetlen olyan európai múzeum, ahol a látogató négy évszázad spanyol festészetéről átfogó képet kaphat. Ennek a rendkívül gazdag gyűjteménynek a kötet szerzője, H. Takács Mariann a legavatottabb ismerője. A gyűjteményt bemutató munkája harmadízben jelenik meg, ezúttal két kötetre bővített terjedelemben. Az első kötetben a középkori spanyol festők, az ún. „primitívek” műveit és a reneszánsz nagyjainak kiemelkedő alkotásait mutatja be a szerző. Pedro Sánchez „Sírbatétele”, az Alcira mester „Allegoriája”, El Greco több műve, Velázquez „Étkező parasztok”-ja csak néhány a 48 színes illusztráción bemutatott remekművek közül. A bevezető tanulmányból megismerjük a gyűjtemény kialakulásának történetét és képet kapunk arról, hogyan alakult Európa-szerte a spanyol festmények gyűjtése.

>!
Corvina, Budapest, 1982
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631312410

Kiemelt értékelések

kkata76>!
H. Takács Marianna: Spanyol festészet a primitívektől Riberáig

A bevezető szöveg nagyon érdekes (szerintem): a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének keletkezéséről szól. Arról, hogy a gyűjtemény egyes darabjai (pl. az El Greco-képek, vagy Velázquez és Ribera festményei) milyen úton kerültek a kollekcióba; ki vitte el Spanyolországból, melyik angol/francia/stb. magángyűjteménybe került, és onnan ki vette meg és mikor…
Érdekes követni egy-egy festmény útját – később az egyes művek elemzése előtt minden festmény kálváriáját ismerteti a szerző –, érdekes adalékokat kapunk a magyar művészettörténethez is, különös tekintettel a 19. századi, illetve a 20. század eleji műkereskedelemre, már ami a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményét illeti.


Hasonló könyvek címkék alapján

Wehli Tünde: A középkori Spanyolország festészete
Rolf Toman (szerk.): Az itáliai reneszánsz
Vinzenz Oberhammer: A Bécsi Képtár I-II.
Stefano G. Casu – Elena Franchi – Andrea Franci: Az európai festészet nagy mesterei
Pigler Andor (szerk.): Válogatott festmények a Régi Képtárból
Ibos Éva: XIX–XX. századi magyar festészet
Bincsik Mónika (szerk.): Virágszirmok, madárszárnyak
Pogány Ö. Gábor: Magyar festészet a XIX. században
Rappai Zsuzsa (szerk.): Hokuszai
Stefan Bollmann: Az olvasó nők veszélyesek