Spanyol ​festészet a primitívektől Riberáig 3 csillagozás

H. Takács Marianna: Spanyol festészet a primitívektől Riberáig

A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye méltán világhíres, hiszen a Pradón kívül a budapesti az egyetlen olyan európai múzeum, ahol a látogató négy évszázad spanyol festészetéről átfogó képet kaphat. Ennek a rendkívül gazdag gyűjteménynek a kötet szerzője, H. Takács Mariann a legavatottabb ismerője. A gyűjteményt bemutató munkája harmadízben jelenik meg, ezúttal két kötetre bővített terjedelemben. Az első kötetben a középkori spanyol festők, az ún. „primitívek” műveit és a reneszánsz nagyjainak kiemelkedő alkotásait mutatja be a szerző. Pedro Sánchez „Sírbatétele”, az Alcira mester „Allegoriája”, El Greco több műve, Velázquez „Étkező parasztok”-ja csak néhány a 48 színes illusztráción bemutatott remekművek közül. A bevezető tanulmányból megismerjük a gyűjtemény kialakulásának történetét és képet kapunk arról, hogyan alakult Európa-szerte a spanyol festmények gyűjtése.

>!
Corvina, Budapest, 1982
118 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631312410

Kiemelt értékelések

>!
kkata76 P
H. Takács Marianna: Spanyol festészet a primitívektől Riberáig

A bevezető szöveg nagyon érdekes (szerintem): a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének keletkezéséről szól. Arról, hogy a gyűjtemény egyes darabjai (pl. az El Greco-képek, vagy Velázquez és Ribera festményei) milyen úton kerültek a kollekcióba; ki vitte el Spanyolországból, melyik angol/francia/stb. magángyűjteménybe került, és onnan ki vette meg és mikor…
Érdekes követni egy-egy festmény útját – később az egyes művek elemzése előtt minden festmény kálváriáját ismerteti a szerző –, érdekes adalékokat kapunk a magyar művészettörténethez is, különös tekintettel a 19. századi, illetve a 20. század eleji műkereskedelemre, már ami a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményét illeti.


Hasonló könyvek címkék alapján

Boglár Lajos (szerk.): A három narancs palotája
Antony Beevor: A spanyol polgárháború
Jesús Izcaray: Madrid peremén
Marosi Ernő: A román kor művészete
Végvári Lajos: Az európai művészet története
Jacek Dehnel: Szaturnusz
Ibos Éva: XIX–XX. századi magyar festészet
Híres festők 2. – Claude Monet
Rappai Zsuzsa (szerk.): Hokuszai
Arturo Pérez-Reverte: A flamand tábla rejtélye