The ​Call of Cthulhu 31 csillagozás

H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu

H.P. Lovecraft reinvented the horror genre for the 20th century, discarding witches and ghosts and envisaging mankind as an outpost of dwindling sanity in a chaotic and malevolent universe.

Eredeti megjelenés éve: 1928

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lovecraft Illustrated by François Baranger Free League angol

>!
Free League, 2019
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781624650444 · Illusztrálta: François Baranger
>!
Prohyptikon, 2010
46 oldal · ISBN: 9781926801056

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Cthulhu


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

NannyOgg>!
H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu

Rejtély…
…hogy miért pont elbeszélés, ugye? Erre a történetre rá kellett volna szánni néhány száz oldalt, hogy tovább ízlelgethessem a szövődő-gomolygó titokzatosságot. Így túl gyors volt, nem hagyott időt arra, hogy úgy igazán beleéljem magam. A fejlődő libabőr juvenilis formában, prematurálisan visszahalt a hátamon, ahogy az egyik bizarr jelenség a másikat követte gyors egymásutánban. Meg mondjuk az sem segített a borzongás-faktoron, hogy a nem-euklidészi geometriáról meg a dimenziókapuk másik oldalán lappangó Dolgokról képtelen voltam nem a Dungeon Dimensions-ban tekergő-vekengő izékre asszociálni, akik minden alkalmat megragadnak, hogy betegyék (számos) lábaikat és csápjaikat a Korongvilág kevésbé irreális dimenzióiba. Ennek következtében pont a legalkalmatlanabb részeknél vigyorogtam el magam.
…hogy egy túlvilági oktopuszdémonizét spoiler.
…hogy mennyire nem dolgozták ezt fel, pedig milyen hihetetlenül erős anyag! Hogyhogy van 83 Frankenstein meg Dracula film, de az egyetlen Call of Cthulhu egy 2005-ös fekete-fehér némafilm?? Azt hittem, az IMDB oldalakat és oldalakat fog nekem sorolni Call of Cthulhu témában! Hasonlóképpen, kettő (KETTŐ!) videojáték-adaptáció létezik, amiből az egyik idén jelenik meg. (És nem mellesleg nagyon jól néz ki. Ez itt az ingyenreklám helye.) Kár, hogy nem vagyok filmrendező, ráugranék a dologra, és milliókat keresnék csak a popcorn eladásokon.

Érdekel ez a Lovecraft, tervezek jobban megismerkedni vele, bár kicsit félek, hogy a novellái túl tömörek lesznek nekem a formátumhoz képest, mint itt is.
És végre megtanultam, hogyan kell leírni, hogy „Cthulhu”.

8 hozzászólás
manami P>!
H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu

„We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far.”

Először is, az írásmód és a történet szerkesztése fergeteges. Értem ezt a kétkedő narrátor megalkotásától kezdve, egészen a szavak különös megfontoltságot sejtetető megválasztásán át, az emberi elme rejtett félelmeinek felébresztéig; mindenre.

Másodsorban, aki csak teheti, módjában áll; az olvassa eredeti nyelven a történetet. Bár a magyar fordítás (már amit én olvastam mellette) igyekszik mind az írásmódot, mind a borzongató légkört átadni, egy-két helyen (nyelveink alapvető másságából kiindulva is) a pl. az általam említett tudatos szómegválasztás hatásait képetelen átadni.

Biztosan nem az utolsó Lovecraft történet, amit olvasni fogok.

Skulthur P>!
H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu

A sztorit valószínűleg mindenki ismeri, aki találkozott már Lovecraft nevével, nem is vesztegetnék sok szót rá. Még mindig remek. Pont. Rá is térhetünk eme kiadvány lényegére, az illusztrációkra. Elmondhatatlanul gyönyörűek, nem sokaknak sikerült úgy megragadniuk a lovecrafti hangulatot, ahogy Baranger tette. Már csak miattuk is ott a helye a kötetnek minden Lovecraft rajongó polcán.

gabcsika1>!
H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu

Az első Lovecraft történetem! :)
Nem voltam felkészülve a nyelvezetre, de sikerült belerázódnom. Tudtam, hogy elbeszélés, így nem is számítottam nagyon részletező részekre, és igazából annyira nem is hiányoztak. Kellemesen izgalmas és titokzatos volt. Több Lovecraft könyvet kellene olvasnom!

Emese_L>!
H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu

Gyujtemenyes kotetben olvastam a tortenetet es kivancsian varom a tobbi Lovecraft klasszikust is. Nagyon tetszik ahogyan Lovecraft osszeszovi az oknyomozast, regesztudomanyt es az okkultat, ahogyan csak fokozatosan, darabonkent rakjuk ossze az informaciot a kultuszrol, a rettegest es varakozast egyre magasabbra epiti. Hangulatos es pontosan oszi, borongos idohoz valo tortenet. Sajnaltam hogy a vegen reszletes leirasban jelenik meg maga a cimszereplo, ezert szamomra tovabbra is az At the mountains of madness marad a kicsivel jobban megirt tortenet. Ha csak sejtjuk, de nem latjuk mi olalkodik a melyben, attol rettegunk igazan.

Sceurpien I>!
H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu

A szerző 'fő műve', a Cthulhu hívása egyáltalán nem a legjobb, inkább csak a legismertebb. Szerintem sok minden hiányzik belőle, ami Lovecraft-ot egyedivé teszi, ennek ellenére a körülötte kialakult kultusz miatt nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Igazából akik szerint emiatt jó Lovecraft, azok nem is ismerik igazán, legalábbis ez a személyes véleményem. Ez egy mitológia-indító mű, ami se nem tökéletes, se nem igazán egyedi, inkább csak olyan közepes a saját kategóriáján belül, viszont a rettegés, amit a könyv fegyverként helyez a „főgonosz” kezébe inspirálóan tud hatni művészekre, és sokkal szívesebben elfogadják a világ vége elhozójának ezt a szörnyeteget, mint a legtöbb másikat.

Lecsós_Kivi>!
H. P. Lovecraft: The Call of Cthulhu

A XX. század egyik nagy mitológiai körének sarokköve.
Ma már nem mutat újat, de a ráfordított órák sokszorosan megtérültek a következő száz év művészetének megértésében. :)


Népszerű idézetek

Életveszélyes_és_Tilos>!

That is not dead which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die.

1 hozzászólás
Szelén>!

The other manuscript papers were all brief notes, some of them accounts of the queer dreams of different persons, some of them citations from theosophical books and magazines (notably W. Scott Elliot’s Atlantis and the Lost Lemuria), and the rest comments on long surviving secret societies and hidden cults, with references to passages in such mythological and anthropological source-books as Frazer’s Golden Bough and Miss Murray’s Witch-Cult in Western Europe.

5. oldal, 1. fejezet - The Horror in Clay

manami P>!

In his house at R’lyeh dead Cthulhu waits dreaming.

Kapcsolódó szócikkek: Cthulhu
Szelén>!

The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents.

(első mondat)

manami P>!

They worshipped, so they said, the Great Old Ones who lived ages before there were any men, and who came to the young world out of the sky. Those Old Ones were gone now, inside the earth and under the sea; but their dead bodies had told their secrets in dreams to the first men, who formed a cult which had never died. This was that cult, and the prisoners said it had always existed and always would exist, hidden in distant wastes and dark places all over the world until the time when the great priest Cthulhu, from his dark house in the mighty city of R’lyeh under the waters, should rise and bring the earth again beneath his sway. Some day he would call, when the stars were ready, and the secret cult would always be waiting to liberate him.

Kapcsolódó szócikkek: Cthulhu
manami P>!

When, after infinities of chaos, the first men came, the Great Old Ones spoke to the sensitive among them by moulding their dreams; for only thus could Their language reach the fleshly minds of mammals.

manami P>!

What has risen may sink, and what has sunk may rise. Loathsomeness waits and dreams in the deep, and decay spreads over the tottering cities of men.

Szelén>!

He will, I believe, some time be heard from as one of the great decadents; for he has crystallised in clay and will one day mirror in marble those nightmares and phantasies which Arthur Machen evokes in prose, and Clark Ashton Smith makes visible in verse and in painting.

17. oldal, 2. fejezet - The Tale of Inspector Legrasse

Glosep>!

The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far. The sciences, each straining in its own direction, have hitherto harmed us little; but some day the piecing together of dissociated knowledge will open up such terrifying vistas of reality, and of our frightful position therein, that we shall either go mad from the revelation or flee from the light into the peace and safety of a new dark age.

kkata76>!

My attitude was still one of absolute materialism, as I wish it still were […]

2. fejezet


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Matheson: I Am Legend
Ray Bradbury: The Toynbee Convector
Stephen King: Night Shift
Ray Bradbury: The October Country
Robert W. Chambers: The King in Yellow
Carmen Maria Machado: Her Body and Other Parties
N. K. Jemisin: How Long 'til Black Future Month?
Richard Matheson: The Best of Richard Matheson
Maledictions
Kathe Koja – Michael Kelly (szerk.): Year's Best Weird Fiction 2.