66. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Howard ​Phillips Lovecraft összes művei III. (Howard Phillips Lovecraft összes művei 3.) 117 csillagozás

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Howard ​Phillips Lovecraft életműve, pályatársai zömétől eltérően, nem merült feledésbe: újra és újra kiadják, nem csupán hazájában, hanem külföldön – így Magyarországon – is. Lovecraft öröksége a mai napig eleven: világképének hátterére számtalan új írásmű születik az általa teremtett stílusban. Követői értelmezik és átértelmezik Lovecraftot, s nem mellékes körülmény, hogy soraikat a kortárs irodalom talán legnagyobb alakja, Jorge Luis Borges nyitotta meg. Lovecraft önmagát mindig Poe és Bierce követőjének tekintette. Sajátos világképének kialakításán – mely összetéveszthetetlen ízt kölcsönöz írásainak – roppant tudatosan dolgozott az irodalmi előképek kutatását is beleértve, melyről egy terjedelmes esszében is számot ad. Felfogásának lényege dióhéjban annyi, hogy megfosztotta a rémtörténetet a késő középkorból örökölt misztikus sallangoktól, s helyükre egy jellegzetesen modern életérzést állított: azt a fajta hideg iszonyatot, ami az embert a gigantikus, személytelen… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Debrecen, 2005
550 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634970613 · Fordította: Baranyai Gyula, Bihari György, Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Kornya Zsolt, Szántai Zsolt, Vachter Ákos

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Lucifer · Cthulhu · Howard Phillips Lovecraft · Zadok Allen

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország · Arkham


Kedvencelte 55

Most olvassa 9

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Immáron megérkeztem otthonomba, pedig jobb lett volna a sötétségben elbújni Lovecraft bácsi íróasztala alatt…Nagy utazás volt és nem vagyok hajlandó tudomást venni arról, hogy itt vagyok. Miért? Miért kellett visszatérnem az álmok ködös végtelenjéből? Miért nem hallgathatom az istentelen hangokat újra és újra? Illetve tévedek. Ott ragadtam egy olyan világban, amit csak én láthatok és csak én hallhatok. És néha megreccsennek körülöttem a bútorok, a falak kopognak és az ágy nyikorog…És érzem azt a fagyos szelet a szobában, azt a félelmet és rettegést, amit leírni sem lehet. Csak próbálkozni lehetséges…..Az álmaimba menekülök hát vissza, ahol olyan helyeken járok én is, mint Ő járt!

Hálás vagyok, amiért végül nem semmisítette meg az összes irományát ez a remek férfi! Talán ez a legkiemelkedőbb kötet a három közül és éppen ezért a legnagyobb kedvencem is egyben. Sokk alatt írtam eme sorokat.

>!
Morn
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Először is köszönet @Ciccnyog-nak, amiért felvilágosítással szolgált, hogy Cthulhu-hoz mivel kezdjek. Majd visszafele is megyek – ha könyvtárnak mind megvan, de az egyiket persze elfelejtették megrendelni.
Hihetetlenül jó! Tetszik az E/1., és hogy nem mond el mindent részletesen, hanem van, ami homályban marad, mert olyan borzalmas látványok voltak, amelyekről szegény szemtanú nem bír beszámolni. Két kedvenc részem A Tenger Misztériumai és A Féreg Misztériumai voltak. Nagyon borzongatott, lehet, macskám is ezt érezte meg, hogy x év után végre a lábamhoz telepedett. (hülyezombik!)
A politikai és a bölcseleti tanulmányai nem tetszettek. Nemcsak azért, mert vontatottak voltak, hanem mert néhány dologhoz igen érdekesen áll hozzá, és ha ezzel kezdődött volna a könyv, valszeg nem is akartam volna tőle olvasni. Elítélő vagyok az ilyen felfogású emberekkel szemben. (már ha sikerült jól értelmeznem)
Kívánságlistára teszem nagy merészen mind a három kötetet, bár nem tudom, ténylegesen kellenek-e nekem. A másik két kötet után majd ténylegesen eldől. :)

3 hozzászólás
>!
RandomSky
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

HammerWorld No. 183 / 2006. április
Három vaskos kötetbe gyűjtötte össze a Szukits Kiadó a gótikus ill. természetfeletti horror amerikai nagymesterének összes műveit. Az utolsó könyvben szerepelnek először is innen-onnan már ismert remek novellák, amik Emlékek az Óvilágból (pl. Erich Zann muzsikája, Arthur Jermyn), A tenger misztériumai (pl. Cthuhu hívása, Dagon), A féreg misztériuma (pl. Charles Dexter Ward esete) című, tematikus bontásban vonulnak fel. Aztán van itt három töredék (mintha önéletrajzi ihletésűek lennének…), két vers, különös hangulatú barangolások a rémtörténetírás határain túl, érdekfeszítő politikai és bölcseleti tanulmányok, továbbá részletek Lovecraft kiterjedt levelezéséből. Ez utóbbiak közt ugyan csak az író által jegyzett leveleket találhatjuk meg, melyeket többek között olyan, szintén remek fantasztikus műveket jegyző kortársainak írt, mint Clark Ashton Smith, vagy a Conan történetek kiagyalója, Robert E. Howard. Ezekből az írásokból nem csak az derül ki, hogy Lovecraft milyen művelt, és személyes megnyilatkozásaiban is egyéni stílussal bíró ember volt, de életének, műveinek számos részletére is fény derül. Műveinek élvezetéhez nem szükséges ezek ismerete, ám gazdagítja az olvasási élményt.
Lovecraft különc mizantróp volt, ám azon kevés írók egyike, akikre a klasszikus shakespeare-is sorok (“Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes…") nem vonatkoztak. Látomásoktól űzött írói képzelete kapukat nyitott az ember tudatalattijába, legmélyebb félelmei közé. Amit ott talált, annak nem a neve vagy formája számít – hanem az, hogy létezik…

>!
mandika
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Nem nehéz rájönni, miért rajongunk ennyien Lovecraft írásaiért, Novellái a legelemibb, legősibb félelmünket testesítik meg, a félelmet az ismeretlentől. Ezért mai szemmel könnyű ítélkezni Lovecraft felett, rasszizmusa, xenofóbiája és elitizmusa miatt, de ezek ugyanúgy szorongásaiból fakadnak, mint művei. A harmadik kötet végére érve úgy érzem jobban megértem nézeteit, még ha nem is értek egyet velük.
Nagyon sajnálom , hogy Lovecraft nem bízott meg saját képességeiben annyira ,hogy írjon egy nagyobb terjedelmű regényt: Az előző két kötetben és ebben is a kisregényei tetszettek legjobban. Hihetetlenül jól tudja fokozni a feszültséget az általában teljesen bizarr végkifejletig. Bár még elég friss az élmény azt hiszem, az összes írása közül az Árnyék Innsmouth fölött tetszett a legjobban

>!
Zakkant_Tudós
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Elég jó válogatás ez a kötet, főleg a Féreg misztériumai c. részben vannak a legerősebb írások (A sír, Charles Dexter Ward esete). Az Árnyék Innsmouth felett is klasszikus mű, egy remek számítógépes játék is készült belőle. A Herbert Westet pedig megfilmesítették.
Azért sajnos voltak a könyvvel problémáim is. A tanulmányok egyenesen borzalmasak, már legalábbis azok, amik tele vannak a fasiszta ideológia magasztalásával. Nem értem, miért írt a szerző ilyeneket, csak saját magát járatja le ezzel. Emiatt a könyvet ki is vettem a kedvenceim listájáról és a pontlevonás is főképp ezért jár. A Levelek közt vannak tök jók is, bár néha ott is találtam visszatetszőeket (pl. a nőgyűlölő sorok a 497. oldalon).
Összességében egy remek, bár tökéletesnek egyáltalán nem nevezhető könyv. HPL fanoknak kötelező darab.

>!
Macooka
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Szégyen, nem szégyen, én Lovecraft nevével először az Odaát nevű sorozatban találkoztam. Rögtön utánanéztem a könyvtárban a munkásságának, mígnem sikerült kivennem ezt a kötetet (hát igen.. először a harmadikat:)) Már az első történet hangulata magával ragadott, sokszor tényleg kiráz a hideg, na és ez az a könyv, ami miatt néha nem merek kimenni a sötétben a konyhába egy pohár vízért:))

6 hozzászólás
>!
metalmike
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Igen csak termetes könyv, de végeztem vele. Nagy kíváncsisággal kezdtem neki ennek az ellenálhatlan gyöjteménynek a 3. kötetéhez. Nagyon tetszett az első 3 nagy téma, meg az a két vers is, de a politikai és bölcseleti tanulmányai számomra unalmasnak és vontatottnak bizonyult. De ezen kívül teljesen meg vagyok elégedve ezzel a könyvvel. Kíváncsi vagyok a gyüjtemény 1. és 2. kötetére is.

>!
csigez
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Igaz, hogy csak régre jelöltem olvasottnak, de a mai napig szoktam forgatni ezt a könyvet. Nekem leginkább a Cthulhu mítoszos írásai tetszenek, de mindet szívesen olvasgatom. A kedvencem ebből a könyvből, az Árnyék Innsmouth fölött. Ezzel először egy számítógépes játék feldolgozásában találkoztam, és utána kaptam kedvet Lovecraft mester írásaihoz. Bátran merem ajánlani azoknak, akik szeretnek egy-egy kicsit borzongani.

>!
Gunnar 
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

A rémtörténetek a megszokott (remek!) színvonalat hozzák. De jajj, ami utána jön… A versek lehet hogy csak engem nem fogtak meg, oké, nem vagyok versolvasós típus. Viszont nem nagyon tudom hova tenni a könyv végén található nem-rémtörténeteket. Ez vicces akar lenni? Vagy unalmában írta? Na mindegy, egyszer majd talán elolvasom őket rendesen, de így első átfutásra nagyon nem ment le a torkomon.

>!
Mortii
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

A harmadik kötet. Alig vártam hogy elolvashassam. Bár a 2. kötet a kedvencem, azért ez sem hagyott unatkozni.


Népszerű idézetek

>!
metalmike

…sikoltozva halt meg egy angol tébolydában, miután látogatást tett egy félreeső, rossz hírű városkában Magyarországon.

Kapcsolódó szócikkek: Magyarország
4 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Ezek a Románok átkozottul rászállnak az emberre, mert míg egy Magyart étellel-itallal megvásárolhatsz, ezek fontoskodnak és mindenbe beleütik az orrukat.

Charles Dexter Ward esete

Kapcsolódó szócikkek: magyarok, magyarság · román
2 hozzászólás
>!
Morn 

19. Reinhardt Kleinernek

1916. nov. 16.

Kedves Kleinerem!

… Angoltanárom egy Mrs. Blake nevű öreg hölgy volt, aki kellemes, ám kissé cinikus természettel bírt. Azzal bosszantott, hogy kétségbe vonta fogalmazásaim eredetiségét. Egyszer kihívott a tanári asztalhoz, és megérdeklődte, hogy egy bizonyos, a Mars bolygóról (avagy a Holdról – már nem emlékszem) szóló értekezésemet vajon nem egy magazinban megjelent cikkből másoltam-e ki; amire azzal válaszoltam, hogy valóban szó szerint a vidéki lapból emeltem át! Vad dührohamára reagálva elővettem az újságkivágást – a nagy betűkkel fölényomtatott fejeléssel: „H. P. Lovecraft tollából” !!! Ezek után Mrs. Blake valamelyest kevésbé szkeptikusan viszonyult eredeti irodalmi képességeimhez.

Őszinte jókívánságaimmal,
maradok, Legőszbb. és Leghívbb. szolgd.:
HLovecraft

487. oldal (Szukits, 2005,)

Kapcsolódó szócikkek: Howard Phillips Lovecraft
>!
Lunemorte MP

Jó dolog cinikusnak lenni – még jobb elégedett macskának lenni -‚ ám a legjobb egyáltalán nem létezni.

Nietzscheizmus és realizmus

>!
Lunemorte MP

A macska ezzel szemben sohasem marad szórakozási lehetőségek nélkül. A felsőbbrendű emberekhez hasonlóan tudja, miként lehet egyedül is boldog. Mikor körbekémlelve senkit nem talál, aki szórakoztathatná őt, azonmód önmaga szórakoztatásába kezd; és nem ismerheti igazán a macskákat, aki időnként nem kandikált be lopva egy olyan szobába, melyben egy eleven és kiegyensúlyozott kiscica egyedül hiszi magát.

Kutyák és macskák

Kapcsolódó szócikkek: macska
>!
Lunemorte MP

Ia! Ia! Cthulhu fhtagn! Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah-nagl fhtagan…

Árnyék Innsmouth fölött

Kapcsolódó szócikkek: Cthulhu
2 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

HARRY O. FISHERNEK
Ismeretlen Kadath
(1937. február Vége)

Vitéz és (buzgón bízvást) Megfúlatlan Egerész! … Az “Abdul Alhazred” nevet egy felnőtt (már nem emlékszem, kicsoda) tanácsolta nekem, mikor még 5 éves voltam, s az Ezeregyéjszaka elolvasása után hőn vágytam rá, hogy arab legyek. Évekkel később úgy gondoltam, mókás lenne egy tiltott könyv írójának neveként használni. A Necronomicon cím (nekroz, holttest; nomoz, törvény; eicwn, kép = A Holtak Törvényének Képe [vagy Nézete]) egy álom során ötlött eszembe, jóllehet az etimológia tökéletesen helytálló. Azzal, hogy arab szerzőt rendeltem egy görög hangzású könyvhöz, furcsamód visszájára fordítottam a helyzetet, miszerint a görög Ptolemaiosz monumentális csillagászati művét (Megalh Suntaxiz Thz Astronomiaz) általában az arab Almagest (Vagy hívebben Tabrir al Magesthi) címen ismerik, mely az eredeti cím arabra fordításkor lerontott változatából származott (a megisth a megalh felsőfoka, és valószínűleg azért terjedt el az arab közhasználatban, hogy megkülönböztessék Ptolemaiosz egy másik művétől). Csupán később vettem a fáradságot, hogy felkutassak egy hiteles arab címet (Al Azif — a szóra Henleynek a Vathekhez írt tudós jegyzeteiben leltem rá. A kifejezést helyesen, noha másodkézből átvéve használom) a bizánci nyelvre lefordított Nekronomicoz Vén Abdul által megírt eredeti változatához….

A még mindig elsüllyedt R’lyeh általi híved

Cthulhu nagyapó

Kapcsolódó szócikkek: Cthulhu · Necronomicon

Hasonló könyvek címkék alapján

F. Paul Wilson – John Coyne – Dean R. Koontz: Csapdában
Mary Shelley – Bram Stoker – Robert Louis Stevenson: Frankenstein / Drakula / Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Mary Shelley: Frankenstein
Stephen King: Világnagy strand
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
David Bischoff: Massza
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Dan Wells: Ruins – Romok
Ann Aguirre: Helyőrség
Alan Dean Foster: A nyolcadik utas a halál