42. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján
72. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Howard ​Phillips Lovecraft összes művei III. 148 csillagozás

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Howard ​Phillips Lovecraft életműve, pályatársai zömétől eltérően, nem merült feledésbe: újra és újra kiadják, nem csupán hazájában, hanem külföldön – így Magyarországon – is. Lovecraft öröksége a mai napig eleven: világképének hátterére számtalan új írásmű születik az általa teremtett stílusban. Követői értelmezik és átértelmezik Lovecraftot, s nem mellékes körülmény, hogy soraikat a kortárs irodalom talán legnagyobb alakja, Jorge Luis Borges nyitotta meg. Lovecraft önmagát mindig Poe és Bierce követőjének tekintette. Sajátos világképének kialakításán – mely összetéveszthetetlen ízt kölcsönöz írásainak – roppant tudatosan dolgozott az irodalmi előképek kutatását is beleértve, melyről egy terjedelmes esszében is számot ad. Felfogásának lényege dióhéjban annyi, hogy megfosztotta a rémtörténetet a késő középkorból örökölt misztikus sallangoktól, s helyükre egy jellegzetesen modern életérzést állított: azt a fajta hideg iszonyatot, ami az embert a gigantikus, személytelen… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Howard Phillips Lovecraft összes művei Szukits

>!
Szukits, Szeged, 2019
550 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634970613 · Fordította: Baranyi Gyula, Bihari György, Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Kornya Zsolt, Szántai Zsolt, Vachter Ákos
>!
Szukits, Szeged, 2019
550 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634970613 · Fordította: Baranyai Gyula, Bihari György, Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Kornya Zsolt, Szántai Zsolt, Vachter Ákos
>!
Szukits, Szeged, 2005
550 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634970613 · Fordította: Baranyai Gyula, Bihari György, Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Kornya Zsolt, Szántai Zsolt, Vachter Ákos

1 további kiadás


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Lucifer · Cthulhu · Howard Phillips Lovecraft · Yog-Sothoth · Zadok Allen · Abdul Alhazred

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország · Arkham


Kedvencelte 62

Most olvassa 13

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Lunemorte P>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Immáron megérkeztem otthonomba, pedig jobb lett volna a sötétségben elbújni Lovecraft bácsi íróasztala alatt…Nagy utazás volt és nem vagyok hajlandó tudomást venni arról, hogy itt vagyok. Miért? Miért kellett visszatérnem az álmok ködös végtelenjéből? Miért nem hallgathatom a kozmikus hangokat újra és újra? Illetve tévedek. Ott ragadtam egy olyan világban, amit csak én láthatok és csak én hallhatok. És néha megreccsennek körülöttem a bútorok, a falak kopognak és az ágy nyikorog…És érzem azt a fagyos szelet a szobában, azt a félelmet és rettegést, amit leírni sem lehet. Csak próbálkozni lehetséges…..Az álmaimba menekülök hát vissza, ahol olyan helyeken járok én is, mint Ő járt!

Hálás vagyok, amiért végül nem semmisítette meg az összes irományát ez a remek férfi! Talán ez a legkiemelkedőbb kötet a három közül és éppen ezért a legnagyobb kedvencem is egyben. Sokk alatt írtam eme sorokat.

Andrée P>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Nos igen, sikerrel vettem az akadályt és újabb nagy adag H.P.L. vérfagylaláson olvastam át magam. Azt mondom megérte! Igaz ez a kötet nekem a vége felé nem tetszett annyira, vagy inkább azt gondolom, hogy „A konzervatív forradalmár” és a „Levelezés” nem annyira az én számíze szerint való volt. Ellenben a többi! Wow!
A „Töredékek” baromi jók voltak, az „Emlékek az Óvilágból” és a „Féreg misztériumai ” is bőséggel szolgált borzongni valóval. A nagyágyú pedig a „Tenger misztériumai” volt. Már csak azért is öt csillagot érdemel a könyv. Igazi Lovecraft csemegékkel töltött, helyenként gyomorforgató, máshol rémisztő és a könyvből kinézvén ijedten körbetekintős olvasást kapni abban a részben (is). De ott érződik leginkább. Nem túl hosszú történetek, de ezek adják a kötet legjavát, legalábbis nekem.
A „Versek” pedig…a versek nem az én világom. Igaz nem is volt számottevő mennyiség. Úgyhogy szerintem ez (is) egy mesteri válogatáskötet.

Robberator P>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Lovecraft etalon. Már-már lemondóban voltam, hogy a horror tud-e egyáltalán írásban működni, lehet-e félni kép és hang nélkül is valamitől, amikor a szerzőre találtam.
Minden egyes novella ebben a könyvben aranyat ér! Már a legelső, A kutya meghozta a kellő hatást, de a Patkányok a falbannal rázott igazán gatyába Lovecraft, és mutatta meg, hogy is van ez a horror dolog. Fantasztikus, elborzasztó, zseniális. A tenger misztériumaira lesz szerintem mindenki kíváncsi, (joggal, mindegyik történet remek), de az egész kötet ilyen színvonalú.
Legjobban a Herbert West ciklus lepett meg, mivel azt gondoltam, a folytatásos történetek hamar ellaposodnak majd, de itt is rámcáfolt az író. Különösen a befejezést dícsérném, ami nagyon el lett találva.
Másik hosszabb hangvételű Charles Dexter Ward esete, ami inkább korábbi ötletek egybegyúrt újrafelhasználására emlékeztetett, de ez is tetszett végül, és remek rejtély volt.
Az esszék és töredékek más kérdés. Ezek a teljesség ledvéért jó, hogy itt vannak, de önmagukban nincs igazán értékük ma már. Különösen a Kutyák és macskák egy foghúzás kellemességével hatott rám, de akit érdekel a szerző, (már pedig engem igen), jó rálátást adnak elveire, belső világára, amiben a történetei fogantak. Ilyen szempontból pedig mégis érdekesek ezek. spoiler
Minden horrorrajongónak kötelezővé tenném Lovecraftot. Nem csak óriási hatása miatt. Írása egyszerűen olyan erős, hogy a mai napig ugyanolyan hatásos, és rettentő.

Morn>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Ez, a harmadik kötet a legerősebb Lovecraft összes művei közül. Sokkal emészthetőbb, olvasmányosabb, borzongatóbb. Nem először találkoztam vele, így talán emiatt is volt számomra jobb. No meg valahogy Cthulhu áll a legközelebb az emberhez az összes Mérhetetlen Vén közül, már ha ezt őróluk ki lehet így jelenteni. A fikciónak hamar a végére értem, utána jött egy kis szenvedés. A tanulmányok, levelek kevésbé kötöttek le, volt közöttük egy-két remek, szórakoztatóbb darab (például a macska-kutya összevetése), de volt közte olyan előítéletes, szemellenzős, hogy nekem, modern kor szülöttének bizony ez nem volt elfogadható. Tudom, akkoriban más világ volt, de nekem ez rontott az élményen.

Összességében Lovecraft jó, szerethető, igazi borzongatós horror. Szerettem olvasni, elmerülni benne, és nagyon boldog vagyok, hogy végre a polcomon tudhatom mind a három kötetet. Azóta egy (régóta szeretett) társast is sikerült beszerezni a témában, már csak neki kéne kezdeni. Egy ismerősöm szerint ugyan sem az, sem pedig a magyar kiadású könyvek nem hozzák azt az élményt, amit Lovecraft eredetiben nyújt. Úgyhogy angolul is mindenképp el fogom olvasni valamikor, remélhetőleg még ebben az életben.

>!
Szukits, Szeged, 2005
550 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634970613 · Fordította: Baranyai Gyula, Bihari György, Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Kornya Zsolt, Szántai Zsolt, Vachter Ákos
3 hozzászólás
RandomSky >!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

HammerWorld No. 183 / 2006. április
Három vaskos kötetbe gyűjtötte össze a Szukits Kiadó a gótikus ill. természetfeletti horror amerikai nagymesterének összes műveit. Az utolsó könyvben szerepelnek először is innen-onnan már ismert remek novellák, amik Emlékek az Óvilágból (pl. Erich Zann muzsikája, Arthur Jermyn), A tenger misztériumai (pl. Cthuhu hívása, Dagon), A féreg misztériuma (pl. Charles Dexter Ward esete) című, tematikus bontásban vonulnak fel. Aztán van itt három töredék (mintha önéletrajzi ihletésűek lennének…), két vers, különös hangulatú barangolások a rémtörténetírás határain túl, érdekfeszítő politikai és bölcseleti tanulmányok, továbbá részletek Lovecraft kiterjedt levelezéséből. Ez utóbbiak közt ugyan csak az író által jegyzett leveleket találhatjuk meg, melyeket többek között olyan, szintén remek fantasztikus műveket jegyző kortársainak írt, mint Clark Ashton Smith, vagy a Conan történetek kiagyalója, Robert E. Howard. Ezekből az írásokból nem csak az derül ki, hogy Lovecraft milyen művelt, és személyes megnyilatkozásaiban is egyéni stílussal bíró ember volt, de életének, műveinek számos részletére is fény derül. Műveinek élvezetéhez nem szükséges ezek ismerete, ám gazdagítja az olvasási élményt.
Lovecraft különc mizantróp volt, ám azon kevés írók egyike, akikre a klasszikus shakespeare-is sorok (“Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes…") nem vonatkoztak. Látomásoktól űzött írói képzelete kapukat nyitott az ember tudatalattijába, legmélyebb félelmei közé. Amit ott talált, annak nem a neve vagy formája számít – hanem az, hogy létezik…

mandika>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Nem nehéz rájönni, miért rajongunk ennyien Lovecraft írásaiért, Novellái a legelemibb, legősibb félelmünket testesítik meg, a félelmet az ismeretlentől. Ezért mai szemmel könnyű ítélkezni Lovecraft felett, rasszizmusa, xenofóbiája és elitizmusa miatt, de ezek ugyanúgy szorongásaiból fakadnak, mint művei. A harmadik kötet végére érve úgy érzem jobban megértem nézeteit, még ha nem is értek egyet velük.
Nagyon sajnálom , hogy Lovecraft nem bízott meg saját képességeiben annyira ,hogy írjon egy nagyobb terjedelmű regényt: Az előző két kötetben és ebben is a kisregényei tetszettek legjobban. Hihetetlenül jól tudja fokozni a feszültséget az általában teljesen bizarr végkifejletig. Bár még elég friss az élmény azt hiszem, az összes írása közül az Árnyék Innsmouth fölött tetszett a legjobban

Zanbar>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Felemás kódex.

Gondban vagyok ezzel a kötettel, mert az első felét teljesen értem. Az egy újabb tematikus történet gyűjtemény a halálról, tengerről régi földekről. Kiválóan működik – és külön érdekes, hogy rámutat arra, hogy az öreg polip valójában mennyire sokadlagaos karakter csupán ebben a világban – hiszen alig emlegetik, míg másoknak sokkal több szerep jut.
Abban a tekintetben is jól működik, hogy az Árnyék Innsmouth felett és a Dolog a küszöbön egy kötetben kapott helyet – így lényegében előre magyarázzák, mi-miért olyan érdekes a Dolog a küszöbönben. Jó.
A kötet másik fele viszont számomra komoly csalódás – egyszerűen azért, mert süt róla, hogy pusztán az oldalszámok miatt került a kötetbe. Mint mikor a örökösök összeszednek minden papírfecnit a híres író dolgozószobájából és amelyiken annak egyik vagy másik híres művére történő utalás található, azt kinevezik elveszett töredéknek és beviszik a kiadóhoz, hogy nosza itt van három sor. Kiábrándító, mi több unalmas. Mindezt száz oldalakon keresztül.

Ennek fényében a trilógia legkevésbé sikerült darabja ez a kötet – plusz ha figyelembe veszem, hogy már a második kötetben is felfedezhető némi „időhúzás” a választott történetek tekintetében akkor kicsit rossz száj ízzel zárul mindez nekem – mert 2 nagyon erős kötet helyett lett 1 korrekt, egy fél korrekt és egy nagyon nem korrekt darab

csigez>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Igaz, hogy csak régre jelöltem olvasottnak, de a mai napig szoktam forgatni ezt a könyvet. Nekem leginkább a Cthulhu mítoszos írásai tetszenek, de mindet szívesen olvasgatom. A kedvencem ebből a könyvből, az Árnyék Innsmouth fölött. Ezzel először egy számítógépes játék feldolgozásában találkoztam, és utána kaptam kedvet Lovecraft mester írásaihoz. Bátran merem ajánlani azoknak, akik szeretnek egy-egy kicsit borzongani.

Zakkant_Tudós>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Elég jó válogatás ez a kötet, főleg a Féreg misztériumai c. részben vannak a legerősebb írások (A sír, Charles Dexter Ward esete). Az Árnyék Innsmouth felett is klasszikus mű, egy remek számítógépes játék is készült belőle. A Herbert Westet pedig megfilmesítették.
Azért sajnos voltak a könyvvel problémáim is. A tanulmányok egyenesen borzalmasak, már legalábbis azok, amik tele vannak a fasiszta ideológia magasztalásával. Nem értem, miért írt a szerző ilyeneket, csak saját magát járatja le ezzel. Emiatt a könyvet ki is vettem a kedvenceim listájáról és a pontlevonás is főképp ezért jár. A Levelek közt vannak tök jók is, bár néha ott is találtam visszatetszőeket (pl. a nőgyűlölő sorok a 497. oldalon).
Összességében egy remek, bár tökéletesnek egyáltalán nem nevezhető könyv. HPL fanoknak kötelező darab.

Macooka>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.

Szégyen, nem szégyen, én Lovecraft nevével először az Odaát nevű sorozatban találkoztam. Rögtön utánanéztem a könyvtárban a munkásságának, mígnem sikerült kivennem ezt a kötetet (hát igen.. először a harmadikat:)) Már az első történet hangulata magával ragadott, sokszor tényleg kiráz a hideg, na és ez az a könyv, ami miatt néha nem merek kimenni a sötétben a konyhába egy pohár vízért:))

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

metalmike>!

…sikoltozva halt meg egy angol tébolydában, miután látogatást tett egy félreeső, rossz hírű városkában Magyarországon.

Kapcsolódó szócikkek: Magyarország
4 hozzászólás
Lunemorte P>!

Ezek a Románok átkozottul rászállnak az emberre, mert míg egy Magyart étellel-itallal megvásárolhatsz, ezek fontoskodnak és mindenbe beleütik az orrukat.

Charles Dexter Ward esete

Kapcsolódó szócikkek: magyarok, magyarság · román
2 hozzászólás
Morn>!

Meghalni nem halhat meg az,
Mi örökkétig áll,
Számlálatlan korok során
Enyészik – a Halál.

189. oldal, Cthulhu hívása, I. A dombormű (Szukits, 2005)

6 hozzászólás
Deidra_Nicthea IP>!

– (…) Isten veled, szerelmem! Könnyek között hagylak itt, de visszatérek, hogy megváltsam a jelzálogot, és menyasszonyomul kérjelek!
– Jankó, védelmezőm!
– Délia, édes kalácsom!
– Drágaságom!
– Drágám!… És ne feledd a gyűrűt Perkins boltjából!
– Ó!
– Ah!

440. oldal - Édes Krudélia, avagy egy vidéki lány szelleme Jámbor Simon tollából

3 hozzászólás
Lunemorte P>!

Jó dolog cinikusnak lenni – még jobb elégedett macskának lenni -‚ ám a legjobb egyáltalán nem létezni.

Nietzscheizmus és realizmus

Lunemorte P>!

A macska ezzel szemben sohasem marad szórakozási lehetőségek nélkül. A felsőbbrendű emberekhez hasonlóan tudja, miként lehet egyedül is boldog. Mikor körbekémlelve senkit nem talál, aki szórakoztathatná őt, azonmód önmaga szórakoztatásába kezd; és nem ismerheti igazán a macskákat, aki időnként nem kandikált be lopva egy olyan szobába, melyben egy eleven és kiegyensúlyozott kiscica egyedül hiszi magát.

Kutyák és macskák

Kapcsolódó szócikkek: macska
Morn>!

19. Reinhardt Kleinernek

1916. nov. 16.

Kedves Kleinerem!

… Angoltanárom egy Mrs. Blake nevű öreg hölgy volt, aki kellemes, ám kissé cinikus természettel bírt. Azzal bosszantott, hogy kétségbe vonta fogalmazásaim eredetiségét. Egyszer kihívott a tanári asztalhoz, és megérdeklődte, hogy egy bizonyos, a Mars bolygóról (avagy a Holdról – már nem emlékszem) szóló értekezésemet vajon nem egy magazinban megjelent cikkből másoltam-e ki; amire azzal válaszoltam, hogy valóban szó szerint a vidéki lapból emeltem át! Vad dührohamára reagálva elővettem az újságkivágást – a nagy betűkkel fölényomtatott fejeléssel: „H. P. Lovecraft tollából” !!! Ezek után Mrs. Blake valamelyest kevésbé szkeptikusan viszonyult eredeti irodalmi képességeimhez.

Őszinte jókívánságaimmal,
maradok, Legőszbb. és Leghívbb. szolgd.:
HLovecraft

487. oldal (Szukits, 2005,)

Kapcsolódó szócikkek: Howard Phillips Lovecraft
Lunemorte P>!

Ia! Ia! Cthulhu fhtagn! Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah-nagl fhtagan…

Árnyék Innsmouth fölött

Kapcsolódó szócikkek: Cthulhu
2 hozzászólás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes művei I–III.
Richard Matheson: Legenda vagyok
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Mary Shelley: Frankenstein
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története