Értékelések 66

Zanbar>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.

Matematikai horror.

Kamasz voltam még mikor először olvastam ezt a kötetet, és bevallom, félelmetesnek a szó hagyományos értelmében akkor sem találtam. Lovecraft valójában nem horror író számomra, hanem matematikus, aki azt az egyszerű elméletet alkalmazza az írásban, hogy a végtelenség térben és időben olyan nagy, hogy semmi sem lehetetlen benne. Nem csupán teoretikusan.
A helyszínek, az események, és a mögöttük álló erők akár valódiak is lehetnek, pusztán csak azért, mert nem habozik mérhetetlen távlatokba helyezni őket. Ha bele gondolunk, az emberi civilizáció történelmében is több a fehér folt, mint a festett, évről évre fedeznek fel eladdig teljesen ismeretlen kultúrákat, hát ki az aki azt meri mondani, hogy a Föld karcsú évmilliárdjaiban nem rejlenek bizonytalan, homályos időszakok, fejlett fajokkal és emberidegen hatalmakkal, és ha már a krokodiloknak sikerült túlélniük egy kihalást, miért ne menne ez más, náluknál is szívósabb fajzatoknak?
Sokan mondják rá, hogy Lovercraft horrora személytelen, lényei idegenek és tesznek az emberre magára, ám, ez nem igaz. Jelen vannak, ám csupán a fiatalabbak és izgágábbak cselekszenek könnyen megfogható és értelmezhető módon, kultuszok, varázslatok és lények formájában. Legtöbbjük, az igazán öregek sokkal inkább olyanok, mint az időjárás, a napszakok váltakozása, vagy maga a lélegzés. Jelen vannak, kétségbevonhatatlan nyomot hagyva a világban, bár ettől létük felismerése nem kevésbé nyomasztó – nagyjából annyira, mint mikor az ember felismerte, hogy a Nap nem a Föld körül kering, vagy, hogy ez utóbbi nem lapos.
Három nagyobb és sok kisebb műre tagolódik a kötet, melyek közül az Őrület hegyei és a Zarándoklat Kadath-ba a legmeghatározóbb, hiszen ez a kettő mutatja be legjobban miként képzelte el Lovecraft a Mérhetetlen Vének valóságát és a „fantasyt” ha nevezhetjük így az Álomföldeket. Fontos hozzá tenni, hogy az író nem csak az akkor még nem ismert világot használta fel és töltötte ki a képzeletével, de beleszőtte mindazt, mit nagyon is ismert az ember, úgy a tudományt, mint a folklórt – nem véletlenül, hogy New England „a legvénebb amerikai föld” lett művei egyik középpontja, hiszen ennek a földterületnek van a legtöbb kötődése az Óvilághoz, ez maga az Amerikai Ősföld, melynek történelme századokra nyúlik vissza, boszorkányokkal, fejetlen lovasokkal, különös, roskatag vérvonalakkal és fura, cseppet sem modern városokkal. Ez az a hely, ahol ha van ilyen, akkor gyökeret ereszthetett a gonosz.

Két dolgot ki kell emelnem.
– Egyes novelláknak egyszerűen nincs értelme. Nem szólnak valójában semmiről, pusztán árnyalatnyi adalékot szolgáltatnak ahhoz a világhoz, melyben léteznek, de ennyi és nem több.
– A fordítás időnként kiábrándító, és sokszor torz. Mire ezt a kötetet kiadták, már két éve létezett a Chtulhu hívása, magyar fordítása, melyben pontosan a Zarándoklat Kadath-ba novellát idézve szerepel a ghulok leírása. Ghul, vagy ghoul. Nem ghost, vagyis nem kísértet, ahogy ebben kötetben áll. Közel sem ugyanaz.

Lovecraft nem félelmetes, sokszor még csak nem is komor, inkább nyomasztó, mert sok dolgot sohasem helyez el térben és időben. Leng, Ry'leh, Kadath, a Névtelen város bárhol lehet a Földön, bármelyikünk sétálhat álmában Ulthar városában, hol a macskák vígan élnek és én magam is tudok legalább egy olyan magyar várost, ahol igenis ott áll a különös, magányos ház a ködben, és amitől ma is tiltják gyermekeiket, az ott lakók.

HP_SPNLuver92>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.

Kezdem azzal, hogy ha valaki arra szánja magát, hogy Lovecraft műveivel megismerkedik, gyűjtsön hozzá hatalmas mennyiségű türelmet.
Nem vagyok nagy science-fiction rajongó, de a horror/hátborzongató történetek mindig is vonzottak. Lovecraft nekem anno egy nagyon érdekes felfedezés volt, hiszen ő ezt a két műfajt ötvözi (természetesen a saját idejében ismert stílusban).
Idővel betekintést nyertem az életébe is, ami nem éppen a legvirágosabb, az író maga pedig nem a legszimpatikusabb gondolkodású egyén.
Viszont, ahogy olvasom az irományait, egyre jobban lenyűgöz. Nagyon érdekfeszítő, hogy egy ember, aki mindentől és mindenkitől rettegett és (valljuk be) iszonyodott, micsoda elképesztő és képzeletgazdag világokat és lényeket tudott létrehozni. Csak azzal a koncepcióval, hogy az ismeretlen tele van horrorisztikus lényekkel és dolgokkal. Ez a koncepció az ő öröksége a horror műfajában, és ez ma is érvényes és hatásos. Csak a tudomány haladt sokkal messzebbre, mint az ő idejében ahol tartott.
Maga a gyűjtemény első kötete szépen csoportosította a történeteket. Ahogy az az előszóból kiderül, a szerkesztő rajongója Lovecraft történeteinek. Nagyon kevés tévesztés van benne helyesírásilag és a stílus gyönyörűen tükröződik a fordításban.
De miért is ajánlok türelmet? Nos, az egyetlen ami engem zavart, és amiért a fél csillagot levontam, az a történetek sorrendje. Rögtön a második a sorban az Az őrület hegyei. Véleményem szerint ez egy szerencsétlen döntés volt. Ez a történet NAGYON HOSSZÚ ÉS LASSÚ. Nekem több hétbe tellett, mire keresztül ráncigáltam magam rajta, és a túlzott tudományos leírások elandalították a kedvemet, hogy vesződjek rajta (pedig én ezt már egyszer olvastam!). Sok ember van, aki valószínűleg hasonlóan járhat. Pedig ez a történet JÓ! A végére, mikor már az éjszaka közepén jutottam oda, a frászt hozta rám (ami nem egyszerű nálam manapság). Szerintem ezt a történetet egy későbbi pontra kellett volna tenni, nem a MÁSODIK HELYRE!
Ezen panaszáradat után, a legérdekesebb olvasat a Randolph Carter-novellasorozat volt. Ha nem tudtam volna meg időközben, hogy ez a karakter Lovecraft-ot személyesíti meg, akkor is gyanakodtam volna erre. Plusz, sok utalás visszaköszön más történeteiből, ami elképesztő. Hogy tudta ezt a sok mitológiát, vagy angol szóval élve: „lore”-t észben tartani?
Nagyon jó gyűjtemény, hűen visszaadta Lovecraft stílusát a megfelelő odafigyeléssel. Ajánlom mindenkinek, aki fejest szeretne ugrani a sci-fi horror mély óceánjába (csak ügyeljetek, nehogy belevesszetek Cthulhu csápjainak tengerébe :-P :-D).
Alig várom hogy folytassam a második kötettel.

Árvai_András>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.

Nagyon érdekes, és nagyon szokatlan az író stílusa. A legtöbb művet E/1 személyben írja, és gyakorlatilag elmeséli az egészet és nincs benne párbeszéd.Illetve sokszor nagyon hosszúak a bekezdések. Ettől kissé nehézé válik szerintem a szöveg. De alapvetően nagyon érdekes, és elég sötét minden műve.