Howard ​Phillips Lovecraft legjobb művei 91 csillagozás

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Legtöbbünkben talán nem is tudatosul a tény, hogy H. P. Lovecraft képzeletének rémisztő szüleményei a mai napig velünk élnek, és mintegy köztünk járnak, körbevesznek minket. A Cthulhu-mítosz messzi csillagokból ideszármazott fajaira és „más isteneire” a földi civilizációt fenyegető idegen lényekben ismerhetünk rá, míg Arkham a filmeknek és képregényeknek köszönhetően mostanra a degeneráltság és a téboly jelképe lett. Hosszasan sorolhatnánk még a hasonló hatásokat.
A jelen gyűjtemény az ősforrásokat mutatja be, és ugyan minden válogatás elkerülhetetlenül szubjektív valamennyire, a kötetbe beválasztott rövidebb-hosszabb elbeszélések egytől egyig a rajongók által legkedveltebb, a kritikusok elemzéseiben legnagyobbra tartott művek közül kerültek ki, és együttesen vitathatatlanul a lovercrafti életmű esszenciáját képviselik.

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2011
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972150 · Fordította: Bihari György, Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Kornya Zsolt, Sóvágó Katalin

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Cthulhu · Yog-Sothoth


Kedvencelte 26

Most olvassa 24

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

makitra P>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

A tavalyi évem eléggé Lovecraft jegyében telt – köszönhetően @acélpatkány barátomnak, aki volt kedves erről a témáról oldalakat megtölteni és velem elolvastatni. Ezért is kezdtem el ezt a kötetet olvasni, hogy kibővítsem hevenyészett ismeretemet a szerzőről.
Nekem nagyon úgy tűnt, hogy az író valamennyi stíluselemét szépen végigveszi: a tudományos-fantasztikus szemléletű művei éppúgy megjelennek benne, mint a gótikus rémregényekkel rokon elbeszélések. Ma olvasva pedig különösen szemet szúrt az a fajta nézőpont, amikor a puritán/kvéker, sok tekintetben nagyon is földhözragadt új-angliai találkozik a megmagyarázhatatlan rémülettel, így a nagyon is keresztényi bűnbeesés témája is megfogalmazásra kerül.
Számos igazán nagyszerű novellát olvashatunk a kötetben. Annak idején első olvasmányom volt a szerzőtől a Patkányok a falban, amely újraolvasva ugyan nem olyan hatásos, de bármely olvasó megborzonghat azoktól a nagyon is emberi tettektől, amit az írás bemutat.
Mellett különösen hatásos a Szín az űrből melynek névtelen fenyegetése az űrből érkező lények közönyével (amelynek hatása egyértelmű az Alien-sorozatban) fényes nappal is félelmet kelt.
Ez az a látásmód, amely a Lovacraft által teremtett világot valóban egyedülállóvá teszi. Mitológiájának lényei, Cthulhu, Dagon és a többiek nem gonoszak, csupán megfoghatatlanul közönyösek, mellyel az emberi értelem nem tud mit kezdeni. A kötet mítoszteremtő történetei közül számomra az Az őrület hegyei lassan építkező, de az olvasót maximálisan bevonó elbeszélés bizonyult a legjobbnak. Mellette az Árnyék Innsmouth fölött csak egyes képeivel váltott ki hatást, talán még a Rémület Dunwichben bizonyult maradandónak sötét képeivel.
Feltétlenül megemlíteném még az Eryx falai között-et, ami talán a kötet leginkább sci-fis műve.
Noha Lovecraft stílusa számomra olykor túlzottan dagályos és éppen emiatt nem is annyira hatásos. Ez azonban valóban egy nagyszerű válogatás, ismerkedésnek tökéletesek, aki pedig nem akarja a gyűjteményes köteteket végigvenni, annak bőven elégséges is.

1 hozzászólás
Sylvanas_Windrunner>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Soha életemben nem tartott még ilyen sokáig egy olyan könyv elolvasása, ami ennyire, de ennyire tetszett. Nem volt sok fogalmam Lovecraft-ról, mielőtt belekezdtem volna az olvasásba, persze pár alapvető dologgal tisztában voltam, és a mítoszvilágából is ismertem pár alakot, de több tudomásom nem volt róla. Nagyon szeretem a horror műfajt, és gondoltam, mivel ez egy novellás kötet, megtehetem azt, hogy egyet-egyet elolvasva kicsit félretegyem a könyvet. Igazság szerint ez pont így is történt, de nem azért, mert a novellák között tartottam szüneteket. Lovecraft stílusa már az első pár oldal után megragadott, nagyon élveztem az olvasást, viszont az a helyzet, hogy spoiler sokszor 10-20 oldalanként le kellet tegyem a könyvet, mivel annyira rázott a hideg a dolgoktól, amikről írt. Számomra ez teszi kétségtelenül mesterművé ezt a kötetet. Sokszor, mikor otthon, egyedül olvastam estefelé, azt vettem észre magamon, hogy a sötét házban körbe tekintgetek, teljesen paranoiássá tett néha. Imádom, hogy egy könyv ekkora hatással tudott rám lenni. Nem éreztem unalmasnak a sok leírás ellenére sem.
Sok kedvencem volt a novellák között, de egyértelműen a Rémület Dunwichben volt a nekem legjobban tetsző, bár nem sokkal maradt mögötte az Árnyék Innsmouth fölött és a Cthulhu hívása sem. A 10-20 oldalas novellák nem tudtak annyira megfogni, mivel rá kellett jönnöm, hogy kifejezetten tetszenek a tudományos jellegű, terjengős leírások, sokszor ezek hozták meg a hangulatot a történetekhez. Az írásmód egyenesen briliáns, a kreativitás, mellyel íródott, pedig határtalan.
Azt kell, hogy mondjam, hogy hatalmas pozitív csalódás volt nekem ez a kötet, és remélem, hogy hamarosan jobban is megismerkedhetem Lovecraft további munkásságával is.

Popovicsp87 P>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Lovecraft írásai az 1920–1930-as években valóban eléggé rémisztőnek hathattak, és nem csodálom, hogy igazi kultíró lett belőle az évek során. Világával először a Dark Corners of the Earth (DCotE) videójátékkal szembesültem, és azonnal megragadott. Sajnos eléggé sokat vártam e kötet olvasásával, de megpróbálom visszaadni élményemet.

Cthulhu hívása (1926): itt igazából a Cthulhu-mítoszt mutatja be, középpontban furcsa faragványokkal.

Árnyék Innsmouth felett (1931): egyes elemei megmosolyogtatóan ismerősnek tűntek a DCotE után, az eltorzult város nagyon hangulatos, és tovább építi a Cthulhu-mítoszt.

Árnyék az időn túlról (1934-1935): szerintem minden testrabló történet alapja lehet, és jól megmutatja az Yth-ek kultúráját. Szintén a DCotE-t ihlette.

Az őrület hegyei (1931): nagyon jól indul, a Déli-sark felfedezése nagyon hangulatos. Aztán beüt valami, és bár kapunk egy hosszú leíró részt, rém szenvedős és unalmas volt. Vagy három napig olvastam, nagyon nem haladtam vele, bár pár része érdekes volt.

Eryx falai közt (1936): erre nem számítottam, kaptam egy sci-fi novellát, kicsi klausztrofóbiával. Az ötlet érdekes, a megvalósítás viszont nem túl tudományos, persze nem hiszem, hogy abban az időben bárki tudta volna a vénusz légkörét elemezni.

Szín az űrből (1927): ez ie eléggé érdekes volt, az űrből érkező valami, és hatása nagyon jól le lett írva.

Rémület Dunwichben (1928): egy ezoterikus család a Földre idéz valamit, hogy megtisztítsa, nagyon hangulatos.

A kívülálló (1921): eléggé fura, a tükör által megpillantott önmagunkat juttatta eszembe.

A patkányok a falban (1923): kísértetházas horror, ami rövidsége ellenére is érdekes.

Erich Zann muzsikája (1921): vajon létezett- e mindez, vagy csak az elbeszélő találta ki?
Leginkább így tudom értelmezni.

Kép a házban (1920): rövidsége ellenére ez is tetszett, egy „áldozati kannibalizmust” lehet látni.

Randolph Carter vallomása (1919): mocsaras horror, ismét az őrületé a főszerep.

A novellák többségét nagyban javítja az E/1.-es elbeszéleés, ami így közelebb hozza mind a cselekményt, mind a szereplőket. Átérezhetjük félelmüket.
A leíró részek néhány helyen kicsit hosszúra nyúlnak, de nem zavaróak, adják a hangulatot.

>!
Szukits, Szeged, 2011
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972150 · Fordította: Bihari György, Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Kornya Zsolt, Sóvágó Katalin
5 hozzászólás
Lunemorte P>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Egyik kedvenc könyvem. Érdemes elolvasni! Lovecraft stílusa és hangulatvilága megunhatatlan, minden olvasásra tartogat egy nagy adagnyi borzongást.H. P. Lovecraft vitathatatlanul a horror-irodalom klasszikusa, már csak ezért is érdemes egy próbát tenni a szerző műveivel. Azoknak ajánlom leginkább a kötetet, akik igazán nyomasztó, félelemmel és feszültséggel teli hangulatra vágynak, de nem riadnak meg a hosszú leírásoktól, hiszen eredeti és érdekes élménnyel gazdagodhatnak.

Richard_the1st>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Nem volt csalódás Lovecraft, de tény, hogy sajna elég nehezen lehet vele haladni…
Láttam, hogy némelyek itt az oldalon kicsit szidják is, hogy milyen dagályosan, meg körülményesen ír, de igazából nekem tetszik, hiszen ez a sajátos stílusa.
Általában túltolja a részletezéseket, a leírásokat, egyrészt ezzel teremti a hangulatot, másrészt egy tudományos hozzáállást kölcsönöz az írásának, továbbá így építi az univerzumát. Elhiszem, hogy sokakat ez untat, de nekem pont ezért tetszik. A horror terén hihetetlen jó fantáziája van és a tébolyainak megvan a maga romantikája, amúgy meg tök jó, hogy egy összefüggő mitológiát alkot. Nagyon el lehet benne merülni, több mint szórakoztató/ponyva irodalom szerintem.

Az első elbeszélések (Cthulhu hívása, Árnyék Innsmouth fölött, Árnyék az időn túlról) nagyot szóltak, abszolút zseniálisak.
Ami nagyon nem nyert meg, az a könyvben szereplő leghosszabb mű: Az őrület hegyei. Az alapkoncepciója remek, de sajnos durván túlírt, szerintem paródiába hajlóan túlírt. Ezt nagyon szenvedtem. Még úgy is, hogy ez a történet tartalmazza a legtöbb mitológiai magyarázatot, ami a lovecraft-i univerzumot magyarázza.
Még úgy is, hogy én olvastam az Edgar Allan Poe-nak az Arthur Gordon Pym című (befejezetlen) regényét, melynek a legmisztikusabb elemét Lovecraft frappánsan beleszövi itt a saját világába.
Még úgy is, hogy ez a történet egyértelmű őseként rokonítható az Alien és Prometheus filmeknek.
Valószínűleg, mikor beválogatták ebbe a könyvbe ezt a történetet ezek a szempontok domináltak, nem az olvasásélmény. De én ezeket figyelembe véve se tudom megbocsátani azt a sok kínlódást, amit ez okozott, ez már valóban hatványra emelten unalmas volt.
A többi már rövidebb mű és hoz egyfajta Edgar A. Poe jelleget. Akár csak Lovecraft, Poe-t én is nagyon szeretem és ezek nekem is nagyon tetszettek.

Az értékelésnél vacilláltam a 4 és 4,5 csillag között. Összességében hatott rám, hogy micsoda kultuszteremtő és 100 év távlatából egzotikumként hat a modernségével. Igazából értetlenül állok az előtt, hogy miért nem számít szépirodalomnak és az irodalomórán tananyagnak (hiszen ma már a Harry Potter és a Gyűrűk ura is annak számít). Egyszerre scifi és fantasy, stílusosan és módszeresen keveredik benne a tudományosság és az okkultizmus. Írásait jól átgondolva alkotta és utalásain látni, hogy elég művelt is volt. Könnyen kimutatható, hogy a korszellem egy hangulata és szorongása nyilvánult meg rajta. Szerintem Poe mellett Kafkával is rokonítható, de egyértelműen sajátos színfoltot képvisel. Egyrészt méltatlan dolog, hogy a középsulis órákon nem esik szó róla és ponyvának minősül, másrészt pedig menőbbé tenné az irodalmat; de úgy néz ki nincs is rá nagy szüksége, hiszen így is elég népszerű (igaz főleg a képregényekben, filmekben, számítógépes játékokban adaptálva).
Ha összességében nem az olvasásélményemre tekintek, hanem jól átgondolom, hogy miket olvastam úgy megérdemli a 4,5 csillagot; amúgy igaz, ha egy mai író írta volna ezeket, akit nem övez ilyen kultusz, annak biztos nem adtam volna meg ezt a türelmet.

Spaceman_Spiff IP>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Igazából szakmai érdeklődés vezetett oda, hogy ezt a kötetet elolvassam. Lovecraft sose tartozott a kedvenceim közé, és végigrágva magam a köteten, rá is jöttem, miért. Hiába voltak jó ötletei és talált ki olyan megoldásokat, amelyek majd száz évvel később is hatással vannak a horrorra (film, irodalom etc.), illetve amiért olyan mélyen beleépült a populáris kultúrába, hogy lehetetlen igazán feltérképezni a teljes képet, de az írói stílusa felett jócskán eljárt az idő.
Egyáltalán nem lepett meg, amikor olvastam, hogy L. mennyire szeretett utazni és útleírásokat készíteni. Ezek ugyanis visszaköszönnek a novelláiban is, elég csak elolvasni a Charles Dexter Ward esetét. A történetei mind túlírtak, ez néhol nem okoz különösebb gondot, de a hosszabb írásainál az embernek gyakran meg kell küzdenie a lapokkal.
A fanyalgás ellenére vannak jó történetek benne, a Cthulhu hívása, A szín az űrből vagy a Rémület Dunwichben tetszett a legjobban, de az Árnyék az időn túlról, az Árnyék Innsmouth fölött vagy Az őrület hegyeit is érdemes elolvasni, a régi planetáris románc híveinek pedig az Eryx falai között alap olvasmány.
(A vallástudományi érdekességéről most itt nem beszélek, de remek terep a kutatóknak az életmű és hatása egyaránt.)

Ligeia>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Az egyik kedvenc könyvem lett! Lovecraft valóban a horror-irodalom egyik klasszikus alakja;annak aki szereti ezt a műjaft feltétlen meg kell ismerkednie a műveivel.A modern horrorokkal ellentétben (persze tisztelet a kivételnek), nem az arcunkba csapódó,hatásvadász ijesztgetésre helyezi a hangsúlyt,hanem csak sejtet.A feszültséggel teli nyomasztó hangulat végigkíséri a történeteket.Egyetlen hibája talán a gyakran túl hosszúra nyúló,ismétlődő leírásokban van.
A kötetben mindegyik novalla nagyon jó volt,de a kedvencem talán a Szín az űrből lett.

7 hozzászólás
Maate>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Nem tudom milyen Lovecraftot olvasni, mert ez nem nekünk szól, hanem 100 évvel ezelőtt élt embereknek. Ők olvasták, mi max megnézzük, mit olvastak, de már nem érthetjük. Vagyis érthetjük, ami nekünk még leesik, egy dögunalmas, semmiről nem szóló, nulltörténetes, atmoszférát körülményesen teremtő könyvet. Lehet ez régen nem volt így.
Cthulhu önmagában egy zseniális dolog, érthetetlen, hogy miért nem dolgozzák fel filmben úgy, hogy Lovecraft történeteinek kb 4%-át használják, a többit figyelembe se veszik és hozzáteszik a maradék 96%-ot rendes, pörgős, vérengzős szörny formájában. Nade majd jön, ami késik nem múlik.
A könyv két részre osztható. Az elsőben a Cthulhu dolgok vannak, erre 1 csillagot tudok adni, a fent leírt dolgok miatt. Hát komolyan olvastam vagy 5 oldalt fél óra alatt és nem tudnék visszamondani belőle semmit, hogy mégis mi történt. A második felében az egyéb novellák vannak, ezek már határozottan jobbak, némelyikbe még ötletmorzsákat is találtam, bár az meg logikai dolgok miatt verte ki a biztosítékot. A lényeg, hogy ez most 2012-ben egy nulla, a kiadók visszadobnák, vagy kihúznák 90%-át, hogy terjengős, történetet nem előre vivő, sőt nélkülőző novellák, próbáld újra Howi.

1 hozzászólás
Mortii>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Valóban elég jó írásokat válogattak ebbe a kötetbe.
Természetesen felelevenítő olvasás volt, mert minddet olvastam már, viszont a Szín az űrből hatalmas hatással volt rám. Valahogy abszolút nem emlékeztem a tartalmára, így nagyon jó volt újra olvasni, mert nagyszerű sztori. Hasonlóan élvezetes felelevenítés volt még az Árnyék Innsmouth fölött is, bár ott a történet vonala megvolt, de csak homályosan élt az emlékezetemben.
Az idei Lovecraft újraolvasások nagyon jól jöttek, imádtam újra átélni a borzalmakat, bár már nincsenek olyan erőteljes hatással rám, mint az első alkalommal.

Dominik_Blasir>!
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft legjobb művei

Nem vagyok nagy horror-rajongó, de Lovecraft mégis megnyert magának. Az arcunkba vágódó és hatásvadász borzalmak ijesztgetése helyett lassan kerít hatalmába a nyomasztó, borongós és félelmetes hangulat, miközben az író inkább csak homályosan utal a minden felett álló, iszonytató szörnyekre. A leírásokban zavarba ejtően kevés a konkrétum, inkább csak sejteti a leírhatatlan, megfoghatatlan, de mindenképpen létező valóságot, ami ezáltal még félelmetesebb lesz.
A történetek mindannyian meglepően hatásosak (feltéve ha sikerül odafigyelni a részletes leírásokra – nem tanácsos fáradtan olvasni), a kedvencem talán a szörnyen drámai Eryx falai között vagy az egész mítoszt megalapozó Cthulhu hívása.
Bővebben az ekultúrán.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Életveszélyes_és_Tilos>!

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn.

Cthulhu hívása

Kapcsolódó szócikkek: Cthulhu
Sylvanas_Windrunner>!

A tudatlanság nyugalmas szigetén élünk, a végtelenség fekete óceánjának közepén, s nem úgy rendeltetett, hogy messzire utazzunk innen.

5. oldal, Cthulhu hívása

Sylvanas_Windrunner>!

Az ember nincs egyedül a földön az általa ismert dolgok között; az árnyékból néha különös formák bukkannak elő, hogy próbára tegyék a kishitűeket.

21. oldal, Cthulhu hívása

Életveszélyes_és_Tilos>!

Meghalni nem halhat meg az,
Mi öröklétig áll,
Számlálatlan korok során
Enyészik – a Halál.

Cthulhu hívása

Sylvanas_Windrunner>!

A Vének léteztek, a Vének léteznek, a Vének létezni fognak. Nem az általunk ismert terekben, hanem közöttük járnak csendesen és öröktől valóan, dimenziótlanul és általunk láthatatlanul. Yog-Sothoth ismeri a kaput. Yog-Sothoth a kapu. Yog-Sothoth a kulcs, és ő a kapu őrzője.

379. oldal, Rémület Dunwichben

Kapcsolódó szócikkek: Yog-Sothoth
Életveszélyes_és_Tilos>!

R´lyeh házában álmodva vár ránk a halott Cthulhu.

Cthulhu hívása

Kapcsolódó szócikkek: Cthulhu
Sylvanas_Windrunner>!

A szavak csak töredékesen közvetíthetik az elmémet dúló félelem és zavarodottság viharzását.

179. oldal, Árnyék az időn túlról

Sylvanas_Windrunner>!

És ekkor hirtelen szabályos időközönként ismétlődő villanásokra lettem figyelmes a távoli zátonyon. Tisztán láthatóak voltak, félreérthetetlenül tudatos szándék vezérelte őket; és olyan fokú vak borzadállyal töltötték el lelkemet, amely minden józan megfontolást porszemként söpört félre útjából. Izmaimat páni félelem rántotta görcsbe, s hogy nem eredtem futásnak torkom szakadtából üvöltve, azt csupán valamiféle tudat alatt munkáló, elemi óvatosságnak köszönhettem.

106. oldal

Sylvanas_Windrunner>!

Nincs az a bomlott képzelgés, nincs az a tébolyult lázálom, nincs az a beteges bódulat, mely a legcsekélyebb mértékben vetekedhetne a valóság démoni torzulatával, amit ott és akkor láttam – vagy látni véltem.

117. oldal

Sylvanas_Windrunner>!

Minél kétségbeesetten próbálom elfeledni őket, annál elevenebben élnek az emlékezetemben.

117. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Veres Attila: Éjféli iskolák
Veres Attila: Odakint sötétebb
Jeff VanderMeer: Borne
Jeff VanderMeer: Fantomfény
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018
Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.
Jacek Dukaj: Más dalok
Karin Tidbeck: Amatka
Max Gladstone: Nagyrészt halott