Cthulhu ​hívása 91 csillagozás

H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Egykor voltak a Nagyok, akik saját szárnyukon repülve érkeztek a végtelen űrből, és korokon át uralták ezt a világot…
Egykor voltak a szörny-istenek, akik eltávoztak, hogy majdan visszatérjenek…
Egykor volt Kadath, a pusztaság közepén álló város, melynek rideg kőfalai közt máig visszhangzik

Cthulhu hívása

Az amerikai „sötét” irodalom Ambrose Bierce-hoz fogható óriása, Howard Phillips Lovecraft klasszikus történeteinek gyűjteménye e kötet. Szerzőjét „mesterének” tekinti a Pszicho írója, Robert Bloch, és Stephen King, a modern horror koronázatlan királya is.

Az azonos című, de nem csak H. P. Lovecraft írásait tartalmazó kötetet itt találod:
Kuczka Péter (szerk.): Cthulhu hívása

Eredeti megjelenés éve: 1928

Tartalomjegyzék

>!
Multiverzum, 2023
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156662019 · Illusztrálta: François Baranger
>!
Valhalla Páholy, Debrecen, 1993
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632174 · Fordította: Kornya Zsolt

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Cthulhu · Albert Wilmarth · Henry Akeley


Kedvencelte 15

Most olvassa 7

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dawnofmyth>!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Lovecraft mindig is kedvencem volt. Először egy film keltette fel irányába az érdeklődésem, Dagon, utána egy játék, Dark corners of the earth, végül eljutottam a könyvekhez. Nem mondhatom, hogy pörgős, sem hogy igazán félelmetetes lenne a mai olvasóknak. Inkább sötét és nyomasztó, a mélységeinkre hat :) Néhol nagyon lassú, néhol borzongató.

Risus>!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Hűha, ezt a könyvet több ok miatt is ma végre elolvastam és ezek az okok közül az egyik, hogy egyszer végighallgattam egy vitát, hogy King vagy Lovecraft jobb író.
Ha a százalékot nézem, akkor a molyok szerint nem ez a legjobb műve, de mivel nekem nincs viszonyítási alapom így nálam eddig ez a legjobb. Biztos, hogy még olvasni fogok.
Picit utána olvastam az írónak, hogy valamennyire tudjam, hogy mire számíthatok. Nekem egy picit csalódást okozott ez a könyv, mert több borzongásra számítottam. Tagadhatatlan, hogy a ’20-as években ez biztos annak számított, de mivel én a mai kor gyermeke vagyok, így nekem nem.
Nagyon jó, könnyed, de nekem inkább szórakoztató olvasmány marad.
Bevallom, hogy a legnagyobb hatást az első 4-5 mondat tette, mert utána nagyon nehezen indult be történet és nekem a vége egy kicsit túl gyorsan lett vége.

2 hozzászólás
Wilsonné>!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Lassan vezeti föl a történeteket, valóságosnak látszó legendák bemutatásával, majd fokozza a hangulatot mindaddig, míg a mesélő maga is az események részesévé válik, és számára is tétje lesz a DOLOG-nak: a tudás vagy a lét.
Nem taglózott le, mégis van benne valami megfogalmazhatatlan, valami, ami korokat és világokat áthidalva behatol a tudatomba, és befolyásolja (irányítja?) a gondolataimat. Szinte hallottam a hívogató hangokat könyvből, amikor hajnalban felébredtem: Gyere, olvassss! Nem is tudtam ellenállni, ha fáradt szemmel is, de muszáj volt olvasnom.

Kkatja P>!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Én Lovecraft Mestert nem tudom megunni, ha elönti az agyamat a multikulti vicsorgó őrülete, csak előveszem egyik gótikus rémálmom regényét és világomban helyreáll a rend és az egyensúly! :)

Lynella>!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Na ez picit nehéz szülés volt. :D

Nem mondom, hogy nem tetszett, de első olvasásom volt Lovecraft-tól és szó mi szó, kell hozzá egy bizonyos fokú lelki állapot, hangulat elérése, ami után valóban felhőtlenül élvezhető lett.

Miután ráhangolódtam a stílusra, már gördülékenyen ment és átjárt a Cthulhu iránti izgalom. off

Biztosan fogok még olvasni Lovecraft műveiből. :)

lzoltán IP>!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

    Újdonságot nem hozott ez a kötet, szerencsémre már mindegyik novellával találkoztam korábban. Ami érdekességre tarthat számot, hogy a közelmúltban három olyan novellával is találkoztam vizuálisan feldolgozva (itt-ott átdolgozva), ami itt szerepel. Kettő filmen (Suttogás a sötétben, Cthulhu hívása), egy pedig képregény formájában (A kutya) került a figyelmem középpontjába.
    Elsőként a Cthulhu hívása című ff. némafilmet (http://www.cthulhulives.org/cocmovie/index.html), majd azt követően a Suttogás a sötétben ff. hangosfilmet (http://www.cthulhulives.org/Whisperer/index.html) tekintettem meg. Sejthető, hogy a filmek a ’20-as ’30-as évek stílusában készült és remekül hozzák a novellák hangulatát. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a „korabeli” filmeket vagy éppen vonzódik Lovecraft világához. A kutya című képregényt a februári Lovecraft emlékesten láttam falra kifüggesztve, és egy kicsit meg is lepődtem, mert eddig valahogyan elkerülte a figyelmem. És milyen a képregény? Itt bárki megnézheti: http://www.mortpaintgraphics.com/others.html.

    Remélem nem zavar senkit, hogy a novellák értékelése helyett, inkább további szem elé valót ajánlok. Jó filmnézést, képregény olvasást!

(;,;)

>!
Valhalla Páholy, Debrecen, 1993
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637632174 · Fordította: Kornya Zsolt
Noro >!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Suttogás a sötétben: egy klasszikus mítosz-faj, avagy a „yuggothi gomba” bemutatkozása. Más stílusban, másképp hangsúlyozva akár tiszta sci-fi is lehetne. Érdemes összevetni az Elefánt tornya c. Robert E. Howard-novellával (persze az már egy harmadik stílust képvisel)
Cthulhu hívása: azt kell mondjam, ez a kötet gyenge pontja. Mai szemmel a történet már nem biztos, hogy a kellő hatást váltja ki, bár a középső rész még mindig kiváló.
A sötétség lakója: tipikus, ugyanakkor kiváló mítosz-történet. Találós kérdés: mely Howard- és Poe-művekre találunk benne hivatkozásokat?
A névtelen város: kevésbé eredeti, hiszen alapja sok nép hitvilágában fellelhető, azonban nagyon jól eltalált hangulatú írás. Felébreszti az emberben bujkáló klausztrofóbiát. Sokak szerint az első Cthulhu mítosz-novella.
A kutya: egy igazi gótikus horror. Edgar Allen Poe a négyzeten.

1 hozzászólás
NyZita>!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

De szeretem ezt a könyvet! Gyakorlatilag vagy ezt olvasom el egy-két évente, vagy újranézem a belőle készült brutálisan jó filmet. Krúdy Gyula mellett szerintem Lovecraft az egyetlen, aki olyan hangulatot tud teremteni a történeteivel, hogy a cselekmény a mellett szinte már másodlagos. Sőt. Az se érdekel, ha egyáltalán nincs is.

Számomra ebben a történetben is az egyes elemek teremtette légkör a legpazarabb: a nem túl megnyerő kultista-brigád, R'lyeh emberi szemmel kevéssé dekoratív romvárosa… Olvassátok, megéri!

kolika >!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Ez az a könyv, amely olvasása során ildomos volna rettegni. Sajnos, ez nálam nem működött. A novellákban sokszor előforduló iszonyatos borzalom, megmagyarázhatatlan rettegés nem kerített a hatalmába. Inkább újra és újra az ötlött fel bennem, hogy ugyanarról beszélnek. Valami dologról, amitől félni kellene, s rettegni a dologgal való találkozástól stb. S igaz, hogy szokatlan, s az első olvasás során még kezd érdekessé válni a történet, de mégis az az érzésem, hogy ugyanazt kapom különféle változatban. Valamit, amelynek leírására nincsenek megfelelő szavak, ezért körülíráshoz folyamodik a szerző. S az leírás nem hoz számomra borzongást.
A Kutya című novella tetszett a legjobban, s kicsit kívülállónak is éreztem a kötet többi elbeszélései közül. A bizarr „hobbi ” felvezetése után itt legalább tudjuk, hogy mivel állunk szembe.
A Suttogás a sötétben is tetszett, főleg, hogy többet időzött az „idegenek” bemutatásával, azzal, hogy miért is vannak/lehetnek itt a földön.
A sötétség lakója is jól indult, de túl rövidnek éreztem, az elolvasása után a miértek és hogyanok eléggé sorjáztak bennem.
Érdekes módon a címadó novella nem annyira ragadott meg, kicsit többet vártam volna.

ddroid>!
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása

Ez az első könyvem Lovecraft-tól és megragadott. Olyan sok másik könyvben van szerepe, utalnak rá és most már értem, hogy miért. Mint ahogy Assimov-tól is el kell olvasni mindent, úgy Lovecraft-tól is. Az a hangulat amit megteremt… pont megfelelően homályos és misztikus ahhoz, hogy megborzongasson.


Népszerű idézetek

Noro >!

– […] És N'kaiból jött Tsathoggua, a Rettenetes… Ugye emlékszik rá, az a formátlan, békaszerű istenség, akit a PNAKOTIKUS KÉZIRATOKBAN, a NECRONOMICONBAN és a commoriomi mondakörben említenek, amit az atlantiszi főpap, Klarkash-Ton őrzött.

93. oldal (Suttogás a sötétben)

Kapcsolódó szócikkek: Necronomicon
4 hozzászólás
lzoltán IP>!

    A legirgalmasabb dolog a világon, azt hiszem, az, hogy az emberi elme képtelen kapcsolatot teremteni a különálló események között. A tudatlanság nyugalmas szigetén élünk a végtelenség fekete óceánjának közepén, s nem úgy rendeltetett, hogy messzire utazzunk innen.

123. oldal, Cthulhu hívása - I. A dombormű

1 hozzászólás
lalazs>!

Lehetséges, hogy vannak a világon különös, kozmikus összefüggések – az viszont biztos, hogy nem arra valók, hogy normális emberek belebonyolódjanak.

106. oldal - Suttogás a sötétben

lzoltán IP>!

Eszébe jutottak az ősi legendák az örök káoszról, melynek középpontjában a vak és idióta Azatoth isten, minden dolgok ura és parancsolója vonaglik, miközben agyatlan-amorf táncosok sivár hordája vigyázza őt egy névtelen karmokban tartott démonfuvola szunnyasztó dallamára.

203. oldal, A sötétség lakója

Grace_Martin>!

A DOLGOT lehetetlenség volt leírni – nincs az a földi nyelv, amelynek szavai lennének az elképzelhetetlen, bömbölő őrületnek ilyen mélységeire, a kozmikus rendnek és az anyag törvényeinek e gyalázatos tagadására. Egy eleven hegy mozgott itt óriás medúzaként, tekergő csápokkal imbolyogva ide-oda. […]
A Nagy Cthulhu évmilliók óta először pillantotta meg a napvilágot… és tombolt pusztító mámorában

Kapcsolódó szócikkek: Cthulhu
Lunemorte P>!

A nyílás koromfekete volt, s szinte tapintható sötétség áradt belőle. Azt mondom, áradt, ÉS NEM ÁTVITT ÉRTELEMBEN; mert ez a sötétség füstfelhőként gomolygott elő évezredes börtönéből, s tisztán láthatóan elsötétítette a napot, ahogy nehézkes denevérszárnyakon emelkedni kezdett a hátrahőkölő égbolt felé. A megnyíló mélységből feltörő bűz elviselhetetlen volt. Végül a jó fülű Hawkins valami ocsmány, csosszanó zajt vélt hallani odalentről. Mindenki feszülten fülelt, még akkor is, mikor a DOLOG nyáladzva előcuppogott, s zöld, kocsonyás tömegét átpréselte a fekete nyíláson az őrült város méreggel átjárt levegőjébe.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sötétség
>!

Vannak olyan hangok, amelyek a humán lényekre jellemzők, és olyanok is, amelyek az állatokra; és az embernek végigfut a hideg a hátán, ha az utóbbiakat ROSSZ TOROKBÓL hallja felharsanni.

144. oldal

lalazs>!

Meghalni nem halhat meg az,
Mi örökkétig áll,
Számlálatlan korok során
Enyészik – a Halál.

150. oldal - Cthulhu hívása - II. Legrasse felügyelő beszámolója

lalazs>!

A viharos szélben őrület lobog… karmok és fogak, évszázadokon át hullákon köszörülve… vértől csepegő halál lovagol elő a denevérek bacchanáliáján, éjsötét romokból és Beliál elsüllyedt templomaiból…

245. oldal - A kutya

lalazs>!

Ki tudhatja mi vár ránk? Ami egyszer fölmerült, az újra alászállhat, és ami egyszer elsüllyedt, az újra a felszínre emelkedhet.

172. oldal - Cthulhu hívása - III. Őrület a tengerből


Hasonló könyvek címkék alapján

Kornya Zsolt (szerk.): Carcosa árnyai
Stephen King: Éjszakai műszak
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe legjobb elbeszélései
Ray Bradbury: A Toynbee-átalakító
Richard Matheson: Legenda vagyok
Somogyi Gábor (szerk.): Árnyak az időn túlról
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 377 XL
Farkas Balázs: Embertest
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről