Kozmogenézis: ​A világ teremtése (Titkos Tanítás 1.) 2 csillagozás

H. P. Blavatsky: Kozmogenézis: A világ teremtése

A ​kötet három részből áll. Az első részek egy ősi írásból, a Dzyan könyvéből vett néhány kiválasztott stanzát, valamint az ezekhez fűzött magyarázatokat és megjegyzéseket tartalmazzák. Az első kötet stanzái a kozmosz, míg a másodikban idézetek az emberiség születéséről és fejlődéséről szólnak. A második rész mindkét kötetben a világban ismert vallások és mítoszok jelképrendszeréről szól, a harmadik részek pedig a fizikai és az okkult tudományok módszereinek és eredményeinek összehasonlítását tartalmazzák.
A „Titkos Tanítás” nem szokványos könyv. Ahogyan a szerző mondja: "Első és egyetlen célom volt világossá tenni, hogy minden exoterikus vallás és filozófiai irányzat -legyen bármilyen régi vagy a legújabb- az elsőtől az utolsóig pusztán az ősi „Bölcsesség Vallás” visszhangja volt. Igyekeztem bemutatni, hogy a TUDÁS FÁJA csakúgy, mint az Igazság maga, mindig is Egy volt, és hogy bármilyen változatos formát öltsenek is a lombok és gallyak, a fő ágak és a törzs továbbra is a… (tovább)

>!
494 oldal · ISBN: 9786155038013

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Isley IP>!
H. P. Blavatsky: Kozmogenézis: A világ teremtése

A Titkos Tanítás első része, a Kozmogenézis nem az ismert vallásokat magyarázza, hanem a minden vallás mögött álló, egyfajta „ősvallás” tanításait mutatja be. A nyugati ember az exoterikus vallásokból ehhez a tudáshoz nem juthat hozzá (legalábbis az ő idejében így lehetett), bár Blavatsky gyakran értelmezi például a keresztény vallás exoterikus állításait, s mutatja be azok ezoterikus, rejtett mondanivalóját.
Magnum opusának első része rendkívüli hatást gyakorolhat a nyitott elmékre. Nem tanít, prédikál, hanem ahogy leszögezi, az önálló gondolkodásban próbál segíteni. Nem akarja, hogy a Titkos Tanítás dogmává váljon, éppen ellenkezőleg: célja a Titkos Tanítással, hogy fogékony olvasói azt felülmúlják majd. Ehhez viszont értő olvasás és szellemi intuíció, egyfajta ráhangolódás kell. Lényegében Blavatsky azzal a szándékkal írta a könyvét, melyet a prezentált vallás is kifejez: a továbbfejlődés vágyával.
Azért nem érdemes azt firtatni, hogy mennyiben van igaza Blavatskynak, mert ennek eldöntése előtt számtalan lépcsőfokon kell keresztülmenni. Például a rejtett jelentéstartalmak felismerése és az értelmezések közötti kiigazodás ehhez feltétlenül szükséges. Ez pedig azt jelenti, hogy csak azok dönthetik el, hogy Blavatskynak igaza van-e, akik már elindulnak a fejlődés útján, s ezzel az író szándékának is eleget tesznek tudtukon kívül, hozzájárulva saját maguk fejlődéséhez.


Népszerű idézetek

Lilla_Moly P>!

11. Kiterjeszkedik, amikor a Tűz lehelete rajta van, összehúzódik, amikor az Anya lehelete megérinti. Azután a Fiak szétválnak, és eloszlanak, hogy a Nagy Nap végén anyjuk kebelébe visszatérjenek, és vele újra eggyé váljanak. Amikor lehűl, ragyogó lesz, Fiai saját Énjeiken és szíveiken keresztül kiterjeszkednek, és összehúzódnak, átölelik a Végtelenséget.

94. oldal - A kozmikus fejlődés - 3. Stanza

Lilla_Moly P>!

2. Az Egy Sugár megsokszorozza a kisebb sugarakat. Az élet megelőzi a formát, és az élet túléli az utolsó atomot. A számtalan sugáron keresztül az életsugár, az Egy olyan, mint a sok drágakövön áthúzott fonál.

99. oldal - A kozmikus fejlődés - 7. Stanza


A sorozat következő kötete

Titkos Tanítás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lee Carroll: Az ember Isten társaként
Balogh Margit: Akik sokszor élnek – Évszázadokon átívelő reinkarnációs történet
F. E. Eckard Strohm: Atlantisz mestertudása
Kyriacos C. Markides: A ciprusi mágus
Ramana Maharsi: Abszolút tudatosság
Betty J. Eadie: Átölel a Fény
Baranyi Tibor Imre: Fejlődő létrontás és örök hagyomány
Yliaster Daleth: Demonomicon
Johann Joachim Winckelmann: Saint Germain Gróf Titkos Tanításai
Giuliano Kremmerz: Bevezetés a hermetika tudományába