A ​tudomány szemben a Titkos Tanítással (Titkos Tanítás 6.) 1 csillagozás

H. P. Blavatsky: A tudomány szemben a Titkos Tanítással

Bár H. P. Blavatsky fő műve, a Titkos Tanítás több mint egy évszázada született, alapgondolatai örökérvényűek, és a vizsgált tudományos, vallási, filozófiai elvek ugyanolyan időszerűek, mint megírása idején.
Teljességében eddig magyarul soha nem jelent meg, csak két részlet belőle 1930 körül. A 2011 óta kiadott első öt kötet után most a hatodik kötettel jelentkezünk. Ebben az élet kialakulásának és az ember fejlődésének kérdésében történik meg a materialista és az okkult tudomány szembeállítása.

>!
270 oldal · ISBN: 9786155038075

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Isley IP>!
H. P. Blavatsky: A tudomány szemben a Titkos Tanítással

A negyedik kötet viselte a magyar fordításban az ember teremtése címet, az eredetiben viszont az a 4-6-ig terjedő kötetekre vonatkozik. Így tehát itt lényegében a korszakban fellelhető legisermtebb művekkel és ismertebb tudósok véleményeivel hasonlítja össze Blavatsky az ezoterikus tudást, és adja meg a tudományos bizonyítékait a negyedik kötetben bemutatottaknak. Különösen érdekes volt az emberszabású majmok és az emberek anatómiájának összehasonlítását olvasni, melyben csupán kiinduló pont volt a fiziológiai hasonlóság, s a beszédes különbözőségekkel foglalkozott elsősorban, valamint a köztes lépcsőfokoknak számító fajok ugyancsak beszédes hiányával. A darwinizmus részleges kritikája mellett fajsúlyos téma volt a geológiai korok, faji ciklusok és az ember ősiségének kérdése, a bolygóláncokról való tudás és a korábban elsüllyedt kontinensek tudományos alátámasztásáról szóló szakirodalom bemutatása.


A sorozat következő kötete

Titkos Tanítás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur E. Powell: Az asztrális test
C. W. Leadbeater: Látható és láthatatlan ember
Arthur E. Powell: A mentális test
Arthur E. Powell: Az élet fejlődése a Naprendszerben
Arthur E. Powell: Az éterikus test
Annie Besant: Az ősi bölcsesség
Rózsa Jenő: A mai helyzet képe
Annie Besant: Az újraszületés törvénye
Alexy E.: A lélek útja teozófiai megvilágításban
Geoffrey Hodson – Ernest Wood: A hét teremtő sugár