VIII. ​Henrik 29 csillagozás

H. M. Castor: VIII. Henrik

A regény a még fiatal és romlatlan, tehetséges Henrik herceg története. Az ifjú meggyőződése, hogy ő a kiválasztott: azért született, hogy népét vezesse Anglia nagyhatalommá válásának útján. A kiválasztottságot azonban nem rá szabta a sors. Nem képes megbirkózni annak terhével, legyőzi a hatalomvágy, az önimádat, a kapzsiság és a Tudorok véres múltjának démonai…

H. M. Castor: VIII

Eredeti mű

>!
Kossuth, Budapest, 2013
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630974837 · Fordította: Németh Dorottya

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Aragóniai Katalin · VIII. Henrik · Yorki Erzsébet · VII. Henrik · Margaret Beaufort


Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

robinson P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

Száraz. Jól indult, de rengeteget időz a Katalinnal való házasságon. Majd Boleyn Anna-val a kapcsolatukat elintézi pár oldalon, utána már csak kapkod. Ami jó, végig már gyerekkorától egy látomás kíséri Henrik életét, mint egy égi jel. Ami hol erősíti, hol a tragédiát vetíti előre. Mániákusan kiválasztott akart lenni, aki erős fiúkat fog nemzeni. Mint tudjuk, kevés sikerrel.
Tartalmában, stílusában Alison Weir könyvei mellett ez csak egy erős vázlat.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/05/viii-henrik.html

2 hozzászólás
D_Erika P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

Az értékelések elolvasása után nem fűztem túl nagy reményeket a könyvhöz. Kellemesen csalódtam, legalábbis az elejében. Izgalmasan, jól indult a történet, alig tudtam letenni. Aztán valahogy változott… Úgy tűnik, mintha kb a könyv felénél az író rájött volna, hogy túl sokat időzött eddig és jobb lenne „belehúzni”, hiszen még van néhány feleség hátra. Egészében jó ötlet ez az első szám első személy, de a második része olyan óriási léptekben haladt, mintha csak egy vázlat lett volna. Egyszer azért érdemes elolvasni.

ditke3 P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

Nagyon jó volt! Érdekes perspektívából láthatjuk VIII. Henriket. Egyesszám első személyben íródik a mű, és kicsit zavarosan a király előtt néha megjelenik egy szellem, vagy önmaga, vagy az ördög? És ki is vezeti, irányítja az életét? Minden hihető, színes, fordulatos regény. Erőteljesen csak az utód, a trónörökös születésére összpontosít a történet, nem bogozza a családi, politikai szálakat. Nem sarkítja ki a vérengzést, a lefejezéseket, csak a gyerek a cél.

Lalauda P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

Elég nehezen tudom összefoglalni a véleményemet a könyvről. Csalódtam benne, történelmi regényként nem arra számítottam, hogy mindenféle látomásokról és Henrik saját démonairól fog elsősorban szólni. Az események közt is lezáratlanul vannak váltások, sokszor nem is érzékelhető, hogy a két rész között évek teltek el, mert erre semmilyen utalás sincs. Talán a király életének legfontosabb állomásai meg vannak említve, de elég zavarosan és sokszor tényleg csak említés szintjén szerepelnek. Pedig az eleje még nem volt ennyire összecsapott. Ha olyan kidolgozottan folytatódott volna, máris élvezhetőbb lenne. Ez az életét végigkísérő szellem, látomás, ördög, vagy mikor éppen minek gondolja is az elején még tetszett, aztán amikor már szinte csak erről szólt a történet már kicsit idegesített. Ez a szál is körülbelül addig volt rendben, mint a könyv kidolgozottsága. Szóval, ha csak az első felét nézem, egy szórakoztató, érdekes könyv is lehetne, kár, hogy ezt a második fele elrontja…

GwenPage P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

Meglehetősen száraz olvasmány, döcögősen haladtam vele, de mivel rajongok ezért a korszakért, mégis csak végigolvastam. Kicsit többet vártam tőle, ennek ellenére tetszett, csak én is nagyon rohanónak éreztem.

Principino P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

Olvastam már sokkal jobb könyvet is. Sietősen összecsapott munka. Van ahol sok a részlet, van, hogy az író éveket ugrik a történetben.

Hópihe P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

Történelmi témájához képest szerintem egész jó könyv. :)
A könyv elején szépen haladt a történet. Katalin alatti házasságáról elég hosszan olvashattam, aztán egyszer csak nekiállta pár fejezetenként váltogatni és én is alig bírtam követni, hogy most épp ki az aktuális, mintha hirtelen össze csapta volna a könyv végét. :(

flamepetals P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

Lehet, hogy ott a probléma, hogy a Hunyadi után olvastam, amit imádtam. Ahhoz képest viszont ez elég gyenge és érdektelen volt. Valahogy nem fogott meg, bár a végén az a csavar tetszett.

maneki_neko P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

Csalódás volt. Rosszul szerkesztett és felépített könyv. Egyáltalán nem törekszik a teljességre. Henrik életének nagy részét kihagyja, viszont lényegtelen részleteknél hosszan időzik.

vgabi P>!
H. M. Castor: VIII. Henrik

A fülszöveg első mondata alapján azt hittem, hogy ez végre talán egy olyan történet lesz, amiben Henrik megmutatja egy olyan oldalát, amit tudok kedvelni. Ez továbbra sem történt meg.
A regény második része ugyan sokkal jobban lett megírva, de az egész túlságosan elnagyolt – rengeteg minden kimarad, sok fontos szereplő háttérbe szorul, néhány mondatban említik őket csupán, de bezzeg a szőke szellemfiú jelen van a végéig.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Hatalmas pofont kapok.
– Mire való a király másodszülött fia? – ismétli a kérdést.
Nagyot nyelek, pislogok, próbálok jól válaszolni.
– Arra, hogy ha az elsőszülött meghal, maradjon a trónnak örököse.
– Úgy van. Tartalék vagy. Helyettes.

76. oldal - Második rész: Sok jel mutatja majd az érkezésedet, III. (Móra, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: VII. Henrik · VIII. Henrik
ditke3 P>!

– Még a bátrak is félnek néha, édesem. Mindenki fél valamitől. Csak az ostobák nem, vagy akik még maguknak is hazudnak.
[…]
– Csak annyi a különbség, hogy a bátor ember tudja, hogyan fordítsa a félelmét erővé.

80. oldal - Második rész: Sok jel mutatja majd az érkezésedet, IV. (Móra, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Yorki Erzsébet
ditke3 P>!

[…] nem szabad sokáig bánkódnunk. Felkelthetjük Isten haragját, ha nem fogadjuk el alázatos szívvel az akaratát.

102. oldal - Második rész: Sok jel mutatja majd az érkezésedet, VIII. (Móra, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Yorki Erzsébet
Hópihe P>!

– Gondolod, hogy itt kísértenek? Én nem merek egyedül végigmenni a folyosón ezután!
– Szedd össze magad, lányom! Ha mindenkinek a szelleme itt sétálna a folyosón, akit valaha ebben az épületben megöltek, azt hiszem, olyan nagy lenne a tolongás, hogy ki sem tudnánk lépni a szobánkból.

34. oldal - Első rész: A Towerban, V. (Móra, 2013)

robinson P>!

Nem csak a hideg miatt reszketek. Egy rémisztő gondolat üt szöget a fejemben: talán a veszély nem kint leselkedik ránk?
A zárak, amelyek csikorogva illeszkednek a helyükre mögöttem, most összezártak a láthatatlan, arc nélküli veszéllyel ebben a komor erődben.

19. oldal - Első rész: A Towerban, I. (Kossuth, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: VIII. Henrik
robinson P>!

– Tehát megszületett a fiú? – kérdem.
– Megszületett a leánygyermek, uram. Nézze csak, itt áll, hogy a királyné egy hercegnőnek adott életet.
Hercegnőnek! Tehát lány! […] Ez csodálatos hír! A lányok nem számítanak. Csak hasznos házasságokat köttetnek velük. Nem jelentenek rám veszélyt.

121. oldal - Második rész: Sok jel mutatja majd az érkezésedet, XIII. (Móra, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: VIII. Henrik
robinson P>!

– Te valóban úgy gondolod, hogy a legnagyobb hatalmú alattvalóid merő szeretetből fognak szolgálni? Gondolj az előttem uralkodó négy királyra. Három erőszakos halált halt, a negyedik pedig évek át harcolt a koronájáért.

147. oldal - Második rész: Sok jel mutatja majd az érkezésedet, XX. (Móra, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: VII. Henrik
robinson P>!

Nagyanyám, aki csaknem olyan fényűző ruhában jelent meg a koronázáson, mint mi, vészjóslóan azt morogja, hogy valamilyen szerencsétlenség fog bekövetkezni. És ez így is lesz. Legalábbis, ami őt illeti. Az ünnepi lakoma után kínzó gyomorfájás köszönt rá. Öt nap múlva meghal.

165. oldal - Harmadik rész: Emeljétek fel a fejeteket, I. (Móra, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Beaufort
robinson P>!

És ami a legjobb hír: otthon, Angliában Katalin ismét gyermeket hord a méhében. Valóban ránk mosolygott Isten. Ezúttal a fiam élni fog.

182. oldal - Harmadik rész: Emeljétek fel a fejeteket, VII. (Móra, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Aragóniai Katalin · VIII. Henrik
bernadett0122 P>!

Megtanultam, hogy a külső néha csupán álca. És ez az új tudás jobban megrémiszt, mint bármi, amit eddig itt láttam a Towerban.

53. oldal - Első rész: A Towerban, VIII. (Móra, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: VIII. Henrik

Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: A király átka
Alison Weir: Aragóniai Katalin
C. J. Sansom: Hamis próféciák
Alison Weir: Lady Jane
Alison Weir: Lady Elizabeth
Mark Twain: Királyfi és koldusfiú
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Vanora Bennett: Hölgy mókussal és seregéllyel
Barbara Kyle: A királynő foglya
Mark Twain: Koldus és királyfi