Világok ​harca 230 csillagozás

H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca

A „Világok harcá”-ban Wells a marslakók és a földi emberek közötti háborút írja le, megalkotva ezzel a műfaj egyik legsikeresebb, hallatlanul izgalmas, végig feszültséggel teli alapművét. E szuggesztív hatású könyvből készült – híres-hírhedt – Orson Welles rádiójáték képes volt igazi tömeghisztériát előidéző pánikhangulatot okozni az Egyesült Államokban. A kötet e rádiójáték teljes szövegét is tartalmazza.

Eredeti megjelenés éve: 1898

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Külföldi regényírók

>!
122 oldal · ISBN: 9789633988138
>!
226 oldal · ISBN: 9786068772165 · Fordította: Zillmann Szabolcs · Illusztrálta: Jakab Noémi
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637253521 · Fordította: Mikes Lajos

6 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 14

Most olvassa 6

Várólistára tette 180

Kívánságlistára tette 112

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
H. G. Wells: Világok harca

Azzal, hogy végre elolvastam ezt a könyvet, az egyik legrégebben a várólistámon lévő* regényt sikerült kivégeznem, és ennek kapcsán elméláztam pár dolgon.
Először is, miért nem olvastam én ezt eddig?
Kézenfekvő a válasz: mert ismertem a történetet – legalábbis a lényegi részeket – a hivatkozásokból, és persze a hírhedt Welles-rádiójáték kapcsán született cikkekből, így aztán valahogy folyton hátracsúszott az olvasási listámon.
A másik dolog, hogy milyen furán konstruktív is az emberi emlékezet.
Olyan régóta virított ez a könyvet a polcomon, hogy időközben meggyőződésemmé vált, hogy valamikor biztos olvastam már. Hiszen tudom is, hogy miről szól.**
A harmadik dolog, amin eltűnődtem, hogy vajon az irodalmi maradandóságot, vagy a (pop)kulturális beágyazódottságot jelzi-e, ha egy könyvet anélkül is ismer az ember, hogy egyébként olvasta volna?
Hajlok rá, hogy az utóbbit. Főleg azután, hogy végre ténylegesen, elejétől végéig elolvastam a regényt.

A Világok harca ugyanis minden tiszteletem mellett nem egy szépirodalmi remekmű. Őszintén szólva, főleg az elején, egy elég unalmas***, és több szempontból is ügyetlen narrációjú írás. Eleve nem túl jó ötlet visszaemlékezésként bemutatni az eseményeket, hiszen ezzel a potenciális feszültség nagy részét kiiktatja az író a szövegből. Ráadásul némileg ötletszerűen nézőpontot is vált néhányszor a szöveg, ami megint csak egy nem túl frappáns megoldás az események több oldalról történő bemutatására. A mesélő pedig – annak ellenére, hogy maga a regény a brit kolonializmus elleni példabeszéd (is) lenne – meglehetősen konzervatív és kissé dölyfös is, szóval az általa leírtak nem hatnak olyan nagyon hitelesnek – és megint csak utalnék a visszaemlékezésre, mint narrációs formára –, ami miatt jogos a kétely az olvasóban, hogy mennyire színezi át a főszereplő az eseményeket és az azokban játszott szerepét.
OK, tudom én, hogy annak idején még ebben a kissé sótlan stílusban**** is sokkoló lehetett a regény egy jóravaló brit polgár számára, de manapság már mások az elvárások.
S én vagyok az első, aki elismeri, hogy a fenti szájhúzogatásom ellenére ez a regény nem csak az SF műfajban számít alapműnek. Abban is az, hogy az elsők között ábrázolta azt a félelmet, ami a modern háborúk előestéjén egyre több emberben kezdett munkálni: azt, hogy ezek a háborúk már a mészárlásról fognak szólni. Hogy a civilizációs máz pillanatok alatt leég az emberekről, és tömegből rövid időn belül csőcselék válik, s az ország bölcs vezetőibe – akik majd megoldanak mindent – vetett vakhit acsargó gyűlöletbe, vagy ami rosszabb, letargiába fordul. A regény igazából abban erős, hogy bemutatja, hiába minden képzelt felsőbbrendűség, a Brit Birodalom polgárai sem különbek azoknál a népeknél, akiket ők hódítottak meg korábban. Holott az arrogáns birodalmi logika szerint minden gyarmati nép nyilvánvalóan alacsonyabb rendű, mint a kolonizáló, hiszen meghódították őket. De vajon mekkora traumát okoz, ha a hódítókat igázzák le?

Az inváziós tematika miatt sok olyan toposz is előkerül, amire később majd találunk persze megrázóbb műveket is, de a „Két nap az élet” reménytelensége már itt felsejlik. Arról nem is beszélve, hogy a túlélők helyzetre adott reakcióit is jól bemutatja a regény. A narrátorral együtt bujkáló tiszteletes önpusztító kétségbeesése, a putneyi-dombi férfi látszólagos céltudatossága, és tényleges tehetetlensége közötti diszkrepancia, vagy a londoni tömeg agyatlan csőcselékké züllése olyan momentumok, amelyek azóta is vissza-visszaköszönnek az inváziós és apokaliptikus művekben. S messze nem csak az SFF zsáneren belül.

* Az én kötetem egy 1990-es kiadású példány, amit valamikor a ’90-es évek elején vásároltam. Még a blokk is benne volt, de olyan régi, amelyen még nem volt dátum, de fillér még igen…
** Ráadásul tényleg van még egy rakásnyi régóta meglévő olvasatlan könyvem, amiről eszembe sem jutna azt gondolni, hogy olvastam, igaz, azok nem ennyire közismert sztorik.
*** spoiler
**** Megjegyzem, a 120 éves magyar fordítás sem tesz sokat azért, hogy kevésbé porosnak érződjön a szöveg. Annyira nem remekmű ez a fordítás, hogy ne lehetne lecserélni egy frissebbre és szabatosabbra.

Oriente>!
H. G. Wells: Világok harca

Nyilván tudtam, hogy a tudományos fantasztikum egyik ősregényét olvasom, de messze nem számítottam ilyen jóra. Hát ez izgi volt! És elgondolkodtató! Társadalomkritikával, meghaladott, de érdekfeszítő tudományos elméletekkel, frappáns befejezéssel. Nem mondom hogy nem volt némileg álmosító London agglomerációjának vasúti menetrendszerű ismertetése (már 1898-ban 6 millióan laktak csak a brit fővárosban), de a tájleírások, a pusztítás érzékletes megjelenítése, a narrátor belső vívódásainak részletezése engem teljesen lekötöttek. A kortárs disztópiák elbújhatnak kérem szépen, olyan szemléletes az apokaliptikus pánik, amit Wells megjelenít. A fejvesztett riadalom, ahogy az emberek egymást taposva menekülnek, fosztogatnak, ahogy elpattan a józan ész és elszabadul az eszement káosz. Csak kiégett gépkocsik helyett itt felborult szekerek, csézák, és lócsontvázak szegélyezik a kihalt utakat.
Egy saját korában elképesztően modern, formabontó könyvről van tehát szó, ami idén 119 éves. A könyv lezárásáról pedig az jutott eszembe, hogy a zsáner egyik legjobb kortárs nagyregényében ugyanez az alapötlet fogalmazódik meg, igaz egy ellentétes nézőpontból. spoiler Nagyon intelligens az a relatív látásmód is, ahogy Wells az inváziót sok helyütt elfogulatlanul, a marsiak szemszögéből elemzi.

Zárásként felidézném az egyik kedvenc részemet. A narrátor egy ponton összetalálkozik egy tiszteletessel(!), aki kétségbeesésében eszét veszti a zűrzavarban. „Mik ezek a marsbeliek? ” teszi fel a kérdést. „Mik vagyunk mi?” kérdezi válasz helyett a szerző. Na erről van szó: ilyen egy jó sci-fi.

3 hozzászólás
mcgregor>!
H. G. Wells: Világok harca

Azért érződik, hogy a 19. század végén született, a főhős szenvelgései és a drámainak szánt mondatok esetenként kicsit nevetségesnek hatnak, ezzel együtt meglepően modern gondolatok is felbukkannak benne. Olvasva az ember óhatatlanul összeveti a könyvből jóval később készült film eseményeivel, és a lényegi részek persze változatlanok. Ami nekem kicsit sok volt, az a dél-angliai városok részletekbe menő felsorolása, kicsit olyan volt, mint egy habókos, lokálpatrióta térképész bolyongása, ez pedig óhatatlanul kiemelte a cselekményt az önmagán túlmutató esemény globális miliőjéből. Az írói stílus óhatatlan régimódiságát és fellengzősségét (és persze az ágyúból kilőtt marsi hengerek ötletét) nem számítva lenyűgöző mennyire jól megágyaz a modern sci-fi sok fontos alapelemének, jóval kora előtt járva. Persze megjelenik benne a korszak erős, katonai inváziótól való általános félelme és a brit imperializmus implicit kritikája is.

Spaceman_Spiff IP>!
H. G. Wells: Világok harca

Önmagában, mai szemmel a könyv nem kifejezetten erős darab: szimpla idegeninváziós sztori, még komoly izgulni való sincsen benne…
Na de ez nem egyszerűen egy idegeninváziós történet: ez minden idegeninváziós történetek ősatyja. Így nézve viszont már egészen más a helyzet.
Egyrészt roppant érdekes úgy olvasni a könyvet, hogy tudjuk, itt még nincs meg az emberekben az idegenekkel szembeni félelem, nem tudják, mi jön, szemben velünk, akiknek 100 évnyi előnyünk van ilyen sci-fik terén (még az inváziós SF-ek paródiái is több, mint 60 évesek!) Ezek a szereplők most élik át először azt, amit az irodalomban már rajtuk kívül több ezren. És Wells először kezd el azon töprengeni, milyen lehet egy idegen invázió, mi mozgatja ezeket a lényeket, mit kezdhetnek velük az emberek. Ráadásul nekiáll allegóriaként tekinteni erre az egészre, ami szintén kifejezetten újító dolog.
Másrészt pedig ez még abban a világban játszódik, ahol nem volt első és második világháború. Nem látták még azt a pusztítást, amit az emberiség képes okozni saját magának. Mások a viszonyítási alapok, maga az idegenek inváziója is csupán egy kis területre korlátozódik.
És itt kell megjegyeznem, hogy Wells nem csak az ötletei miatt tudott fennmaradni több, mint száz éven át, hanem mert Wells jó író. Jó stílussal ír, érdekesen, ahol kell, ott képes megteremteni a hangulatot is. Nem a mai értelemben vett irodalmi zseni, de hát akkor még más volt a standard.
Az persze ma már eléggé megmosolyogtató, hogy a nagy tudású marsiakat bacik ölik meg: minden valamire való SF olvasó tudja, hogy szkafander nélkül a kisujjunkat sem dugjuk egy idegen világ atmoszférájába, nem hogy megesszük az ott élő lényeket. Ennek ellenére a marsiak bemutatása kifejezetten élvezetes, Wells mint rendes sci-fi író végiggondolta az ötleteit és persze ahol kellett, ott kicsit maszatolt. De ettől lesz tényleg igazi sc-fi ez a könyv, ami méltó módon vált kiindulópontjává egy egész tematikának.

SteelCurtain>!
H. G. Wells: Világok harca

Tudományos, technikai szempontból borzasztóan elavult. Viszont a gondolatai ma is frissek. És nemcsak azért, mert az idegen lények feltételezésével máig is divatos irányzatot teremtett . Erről mellesleg már annyi csontot lerágtak, hogy azt hinnénk, a csontvázának árnyéka is elenyészett. Viszont még ma is meglehetősen egysíkú az élet, valamint ember és környezete kapcsolatának újragondolása. Wells ebből a szempontból modernebbnek tűnik számtalan kortársunknál. Kicsit bosszantónak tűnt a konfliktus hirtelen lezárása, de logikailag – XIX. századi ismeretek szerint – tökéletesen lett felépítve. Végeredményben Wells nemcsak kifogástalanul írta meg ezt a történetet, de jövőbelátóként is sikeresen funkcionált. A marslakók elől menekülő tömeg tülekedése az utakon szinte pontos leírása a jó negyven évvel későbbi francia országutaknak a német invázió idején. Erre a Wells regényre nyugodtan mondhatjuk, hogy jó az öreg a háznál.

zamil>!
H. G. Wells: Világok harca

Már régóta ki akartam olvasni ezt a könyvet. Nagyon kíváncsi voltam, hogy több mint száz éve, hogy képzelte el Wells az idegenek invázióját.
Le a kalappal, nagyot üthetett a regény a maga idejében, mára már megkopott, de biztos, hogy több sci-fi írót indított el a pályán.
Érdekes volt a két nézőpontból való történet vezetés. A főhős, aki a „frontvonalon” éli meg a dolgokat, és az öccse, aki a menekülők közt. Ez még valóságosabbá tette a regényt. Viszont sajnos itt éreztem a regény nagy hibáját is, hogy ez a két nézőpont nem volt jól elosztva. Többet szerettem volna a frontvonalról tudni, mint az emberek kétségbeeséséről.
Végig a regény olvasása alatt azon gondolkodtam, hogy a tájleírás olyan részletes, hogy Google mapon meg kéne tervezni. Nagy munka lenne, de érdekes is lenne.
Megérte elolvasni, eddig Wellsben nem csalódtam, sokat köszönhet a sci-fi irodalom neki.

18 hozzászólás
Ákos_Tóth IP>!
H. G. Wells: Világok harca

Amikor először kézbevettem a Világok harcát, még nem tudtam a környezeti hatásokat kizárva, teljes koncentrációval olvasni. Akkor természetesen unalmas, felületes, avítt írásnak tűnt, de mára sokat változott a helyzet. Rájöttem például, hogy bizonyos keretek között nagyon élvezem a régi korok írói és olvasói által izgalmasnak, félelmetesnek, megrázónak ítélt, ma már vintage szövegeket. Olyan nosztalgikus benyomásokat lehet átélni az ilyen könyvek által, amiket ma élő ember ritkán tapasztalhat csak meg – emellett ezeknek a műveknek rengeteg saját erénye is van. A Világok harca például egy veszettül pontos, találó sci-fi lehetett a maga korában – amikor még nem is létezett a zsáner.

Bizony, mint tudományos-fantasztikum, a regény jobban funkcionál, mint elsőre gondolnánk. Saját korának kérdéseire reagálva több érdekes, a közeljövőben realizálódó jelenséget megjósolt. Nem csak a frontvonalak nélküli, civilt és katonát, csatateret és hátországot nem ismerő totális háborút, hanem ennek új fegyvereit: az ütközeteket uraló, személyzetüket páncélzattal védő spoiler járműveket, a vegyi hadviselést, egy elszólás erejéig a harci repülőgépeket, sőt, az állások mögé ledobott légideszantot oké, azt talán nem. Ugyancsak lenyűgöző, ahogy riportszerűen beszámol a nemzet infrastrukturális, társadalmi, szervezeti rendjének felbomlásáról, kitérve a lassan terjedő hírekre/pletykákra, a médiaspekulációkra, a fejvesztetten menekülő tömeg pszichológiájára, végül a túlélők újjáépítést célzó terveire. Ezzel szoros összefüggésben az apokaliptikus események közben szétforgácsolódó, majd spontán újjászülető emberbaráti összetartás is hangsúlyos téma. A számomra legfontosabb rejtett motívum azonban a tiszteletes szerepeltetése: Wells mintha általa mutatná meg, mennyire reménytelen dolog a vallási tanok betűszerinti betartásával reagálni a modern idők kihívásaira.

Végeredményben tehát a regény széleskörű, makro és mikro léptékben is gondolkodó forgatókönyv egy újfajta katasztrófáról, amit az izgalom kedvéért okozhatnak űrlények, de akár maga az ember is. A valóságban pedig húsz évnek sem kellett eltelnie, hogy mindez, vagy valami hasonló végül tényleg bekövetkezzen – igaz, marslakók nélkül…

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637253521 · Fordította: Mikes Lajos
Dominik_Blasir >!
H. G. Wells: Világok harca

Kultúrtörténeti érdekességeket mindig… érdekes olvasni. Nem mindig szórakoztató vagy élvezetes, de legalább egy kicsiny szeletét átélhetjük egy régebbi világnak, más irodalmi előzményekkel, más szokásokkal és társadalmi helyzettel. Ha kellően a korabeli olvasó helyébe képzeljük magunkat, akkor pedig azt is megérthetjük, miért is kelthetett felzúdulást ez a regény.
Történetesen egyébként Wells-t szórakoztató és élvezetes is olvasni: kellemesen összetett és kalandos a cselekmény, kicsit talán túlírt, de azért abszolút fogyasztható a stílusa, figurái pedig egydimenziójuk ellenére is szerethetőek. Nyilván értelmetlen olyasmiről beszélni, hogy mennyire eredeti az ötlete, ugyanakkor láthatóan Wells nem ignorálta a tudományt, ami mindenképpen szimpatikus.
A legerősebb aspektusa szerintem (a deus ex machinaként is felfogható) történeti koncepciójából ered: nagyon hatásosan adja át azt a fajta „kicsinység”-érzetet, amikor az ember ráébred, hogy mennyire apró és mennyire észrevétlen pont az univerzumban – és milyen nagy mértékben a körülményei határozzák meg az életét, melyekre neki az égvilágon semmilyen ráhatása sincs. Maximum szerencséje lehet (bacik!). Ez akkoriban különösen üthetett.
Szóval váratlanul kellemes, nem feltétlenül csak kultúrtörténészeknek ajánlva.

2 hozzászólás
Ditta P>!
H. G. Wells: Világok harca

Jó kis könyv, kellemes olvasmány. Wells jól ír, folyamatosan olvastatta magát a könyv. A történet mára már tucat számba megy, de ne felejtsük el, hogy a könyv 1898-ban íródott, amikor eléggé egyedinek számíthatott. A Földet megtámadják az idegenek. Az emberek ellenállása hasztalannak tűnik a sokkal fejlettebb technológiával rendelkező marslakókkal szemben. Ismerős story, ez a könyv mégis többet nyújt, mint amit elsőre gondolnánk.
Először is nagyon tetszett, hogy milyen részletesen leírja a tájat, a falvakat és uraságokat, amiken keresztül a főszereplő eljut Londonig, majd az unokatestvére pedig a tengerpartig.
Másodszor eszméletlen érdekes a kor részletes bemutatása, az emberek szokásairól, öltözködéséről, hogy még menekülés közben is milyen fontos volt, hogy kalap kerüljön az ember fejére. Megismerhetjük a kor járműveit és harci eszközeit, ahol az ágyú és a páncélos torpedóromboló volt a csúcskategória. (Bár az utóbbin meglepődtem, hogy már akkor is létezett.)
De a legérdekesebb mégis az, hogy mennyire más volt akkoriban a hangulat. 120 év telt el azóta, és közben minden felpörgött. Ez a könyv egy földönkívüli támadásról és a támadás elől menekülő emberekről szól, és valahogy még ez is olyan nyugisan történik. Megteáztak, majd elindultak, majd meg-meg álltak menekülés közben akár több napra is. Ahhoz képest, hogy ez egy Föld elleni invázió akart lenni, csak Angliára terjedt ki a támadás és a marsiak elég lassan haladtak előre. Na persze a hírek még náluk is lassabban. Ebbe a belassult tempóba volt a legnehezebb beleélnem magam.
A történet vége pedig egyrészt zseniális, másrést pedig kis aranyos lett. spoiler
A 2005-ös film Tom Cruise főszereplésével anno nem annyira tetszett. Nem volt rossz, de sok hiányérzetem maradt utána. Most már értem miért, nem lehet könnyű egy 120 éves könyvet a mai kor elvárásainak megfelelően filmre vinni. Annak ellenére sem, hogy Spielberg felpörgette az eseményeket, és annak a ráérős lassúságnak semmi nyomát nem lehet tapasztalni a filmben.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637253521 · Fordította: Mikes Lajos
9 hozzászólás
ViraMors P>!
H. G. Wells: Világok harca

Régi „adósságom” volt az irodalom felé ez az olvasás. Mert függetlenül attól, hogy az inváziós filmek/könyvek nem igazán tekinthetők az én műfajomnak, ez azért mégiscsak alapmű…
Érezhetően majd' 120 éves, ettől függetlenül jó kis könyv ez. Ami kifejezetten tetszett, az az, hogy mennyire határozottan és hatásosan ábrázolta a különböző érzelmeket: a kíváncsiságot, a rémületet, a pánikot, a reményt, a reménytelenséget, a megkönnyebbülést…
Néha viszont kifejezetten soknak éreztem a szenvedést, bár az ilyesmit nálam mindig is könnyű volt túladagolni.
A végső „megoldás” határozottan tetszett, a kötet végén pedig a rádiójáték és a hozzá kapcsolódó beszámolók igazi csemegék.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Oriente>!

Homályos, csodálatos az a kép, mely lelkemben arról támadt, hogy fog terjedni az élet a Naprendszer kis melegágyából lassacskán keresztül a csillagos tér lelketlen végtelenségén.

217. oldal, Második rész, X. fejezet - Befejezés (Göncöl, 1990)

revelácifa>!

A XIX. század utolsó éveiben nem hitte volna senki, hogy a földi életet olyan értelmes lények kísérték beható figyelemmel, akik ugyan halandók, mint az ember, mégis hatalmasabbak; hogy az embereket, akiket lefoglaltak saját ügyeik, olyan gondosan vizsgálták és tanulmányozták, mint a vízcseppben nyüzsgő, szaporodó, múlékony teremtményeket szokás mikroszkópon keresztül.

(első mondat)

pwz IP>!

– Ez nem is háború – folytatta a tüzér. – Soha sem is volt háború, amint szó sem lehet háborúról emberek és hangyák között.

140. oldal (LAZI, 1998)

Csacsifarm>!

A mi sorsunk is az lett, ami az övéké: leskelődni, résen állni, futni és rejtőzködni. Az a félelem, amelyet az ember terjesztett, és az ember birodalma véget ért.

VI. Két hét műve

RKAti P>!

Ott üldögéltem az asztal mellett, cigarettára gyújtva, ebéd után; sajnálkoztam Ogilvy elhamarkodottságán, s bosszankodtam a rövidlátó ijedtségen, amelyet a marsbéliek okoztak. Nagyon hasonlíthattam valami tiszteletreméltó mauritiusi dodomadárhoz. Ez is úrnak érezte magát a fészkén, s a vadhúsra éhes, kegyetlen hajóscsapat megérkezéséről beszélgetve bizonyára így szólt feleségéhez: – Agyonvagdaljuk őket holnap a csőrünkkel, kedvesem!

Mentavirág P>!

Valóban, ha semmi egyebet nem tanultunk is, ez a háború megtanított bennünket arra, hogy szánalmat érezzünk azokkal az oktalan lelkekkel szemben, akik a mi uralmunk alatt szenvednek.

163. oldal

1 hozzászólás
kkata76>!

Nagyon hasonlíthattam valami tiszteletre méltó mauritiusi dodómadárhoz. Az is úrnak érezte magát a fészkében, és a vadhúsra éhes, kegyetlen hajóscsapat megérkezéséről beszélgetve bizonyára így szólt a feleségéhez:
– Holnap halálra csipkedjük őket a csőrünkkel, kedvesem!

48. oldal, 1. rész - A Mars-lakók érkezése. VII. Hogyan értem haza? (Ulpius, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: dodó
2 hozzászólás
psn>!

– Legyen férfi – szóltam. – Szedje össze magát. Mi jó van a vallásban, ha a szerencsétlenség idején erőtlen? Gondoljon arra, mennyi földrengés és vízözön, háború és tűzvész sújtotta már az embereket. Azt hitte, hogy Weybridge-dzsel kivételt tesz az Úristen?… Az Úr nem biztosítási ügynök, szerencsétlen!

Orsi_olvas>!

Végre bekövetkezett az éjszaka, mikor az első csillag lehullott.

Evione>!

Soha életében nem volt még távol Angliától, inkább meghal, semhogy idegen országra bízza magát, ismerősök, barátok nélkül és így tovább. Szegény asszony! Úgy látszik, azt képzelte, hogy a franciák és a marsbeliek szörnyen hasonlíthatnak egymáshoz.

1. rész - A Mars-lakók érkezése - XVII. A villám


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Mary Shelley: Frankenstein
Charles Dickens: Nicholas Nickleby I-II.
Dickens Károly: Karácsoni ének
Charles Dickens: Nickleby Miklós élete és kalandjai
Charles Dickens: Szép remények
Charles Dickens: Nagy várakozások