Világok ​harca 262 csillagozás

H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca H. G. Wells: Világok harca

A „Világok harcá”-ban Wells a marslakók és a földi emberek közötti háborút írja le, megalkotva ezzel a műfaj egyik legsikeresebb, hallatlanul izgalmas, végig feszültséggel teli alapművét. E szuggesztív hatású könyvből készült – híres-hírhedt – Orson Welles rádiójáték képes volt igazi tömeghisztériát előidéző pánikhangulatot okozni az Egyesült Államokban. A kötet e rádiójáték teljes szövegét is tartalmazza.

Eredeti megjelenés éve: 1898

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Külföldi regényírók

>!
122 oldal · ISBN: 9789633988138
>!
226 oldal · ISBN: 9786068772165 · Fordította: Zillmann Szabolcs · Illusztrálta: Jakab Noémi
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637253521 · Fordította: Mikes Lajos

6 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 16

Most olvassa 6

Várólistára tette 183

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
H. G. Wells: Világok harca

Azzal, hogy végre elolvastam ezt a könyvet, az egyik legrégebben a várólistámon lévő* regényt sikerült kivégeznem, és ennek kapcsán elméláztam pár dolgon.
Először is, miért nem olvastam én ezt eddig?
Kézenfekvő a válasz: mert ismertem a történetet – legalábbis a lényegi részeket – a hivatkozásokból, és persze a hírhedt Welles-rádiójáték kapcsán született cikkekből, így aztán valahogy folyton hátracsúszott az olvasási listámon.
A másik dolog, hogy milyen furán konstruktív is az emberi emlékezet.
Olyan régóta virított ez a könyvet a polcomon, hogy időközben meggyőződésemmé vált, hogy valamikor biztos olvastam már. Hiszen tudom is, hogy miről szól.**
A harmadik dolog, amin eltűnődtem, hogy vajon az irodalmi maradandóságot, vagy a (pop)kulturális beágyazódottságot jelzi-e, ha egy könyvet anélkül is ismer az ember, hogy egyébként olvasta volna?
Hajlok rá, hogy az utóbbit. Főleg azután, hogy végre ténylegesen, elejétől végéig elolvastam a regényt.

A Világok harca ugyanis minden tiszteletem mellett nem egy szépirodalmi remekmű. Őszintén szólva, főleg az elején, egy elég unalmas***, és több szempontból is ügyetlen narrációjú írás. Eleve nem túl jó ötlet visszaemlékezésként bemutatni az eseményeket, hiszen ezzel a potenciális feszültség nagy részét kiiktatja az író a szövegből. Ráadásul némileg ötletszerűen nézőpontot is vált néhányszor a szöveg, ami megint csak egy nem túl frappáns megoldás az események több oldalról történő bemutatására. A mesélő pedig – annak ellenére, hogy maga a regény a brit kolonializmus elleni példabeszéd (is) lenne – meglehetősen konzervatív és kissé dölyfös is, szóval az általa leírtak nem hatnak olyan nagyon hitelesnek – és megint csak utalnék a visszaemlékezésre, mint narrációs formára –, ami miatt jogos a kétely az olvasóban, hogy mennyire színezi át a főszereplő az eseményeket és az azokban játszott szerepét.
OK, tudom én, hogy annak idején még ebben a kissé sótlan stílusban**** is sokkoló lehetett a regény egy jóravaló brit polgár számára, de manapság már mások az elvárások.
S én vagyok az első, aki elismeri, hogy a fenti szájhúzogatásom ellenére ez a regény nem csak az SF műfajban számít alapműnek. Abban is az, hogy az elsők között ábrázolta azt a félelmet, ami a modern háborúk előestéjén egyre több emberben kezdett munkálni: azt, hogy ezek a háborúk már a mészárlásról fognak szólni. Hogy a civilizációs máz pillanatok alatt leég az emberekről, és tömegből rövid időn belül csőcselék válik, s az ország bölcs vezetőibe – akik majd megoldanak mindent – vetett vakhit acsargó gyűlöletbe, vagy ami rosszabb, letargiába fordul. A regény igazából abban erős, hogy bemutatja, hiába minden képzelt felsőbbrendűség, a Brit Birodalom polgárai sem különbek azoknál a népeknél, akiket ők hódítottak meg korábban. Holott az arrogáns birodalmi logika szerint minden gyarmati nép nyilvánvalóan alacsonyabb rendű, mint a kolonizáló, hiszen meghódították őket. De vajon mekkora traumát okoz, ha a hódítókat igázzák le?

Az inváziós tematika miatt sok olyan toposz is előkerül, amire később majd találunk persze megrázóbb műveket is, de a „Két nap az élet” reménytelensége már itt felsejlik. Arról nem is beszélve, hogy a túlélők helyzetre adott reakcióit is jól bemutatja a regény. A narrátorral együtt bujkáló tiszteletes önpusztító kétségbeesése, a putneyi-dombi férfi látszólagos céltudatossága, és tényleges tehetetlensége közötti diszkrepancia, vagy a londoni tömeg agyatlan csőcselékké züllése olyan momentumok, amelyek azóta is vissza-visszaköszönnek az inváziós és apokaliptikus művekben. S messze nem csak az SFF zsáneren belül.

* Az én kötetem egy 1990-es kiadású példány, amit valamikor a ’90-es évek elején vásároltam. Még a blokk is benne volt, de olyan régi, amelyen még nem volt dátum, de fillér még igen…
** Ráadásul tényleg van még egy rakásnyi régóta meglévő olvasatlan könyvem, amiről eszembe sem jutna azt gondolni, hogy olvastam, igaz, azok nem ennyire közismert sztorik.
*** spoiler
**** Megjegyzem, a 120 éves magyar fordítás sem tesz sokat azért, hogy kevésbé porosnak érződjön a szöveg. Annyira nem remekmű ez a fordítás, hogy ne lehetne lecserélni egy frissebbre és szabatosabbra.

Oriente>!
H. G. Wells: Világok harca

Nyilván tudtam, hogy a tudományos fantasztikum egyik ősregényét olvasom, de messze nem számítottam ilyen jóra. Hát ez izgi volt! És elgondolkodtató! Társadalomkritikával, meghaladott, de érdekfeszítő tudományos elméletekkel, frappáns befejezéssel. Nem mondom hogy nem volt némileg álmosító London agglomerációjának vasúti menetrendszerű ismertetése (már 1898-ban 6 millióan laktak csak a brit fővárosban), de a tájleírások, a pusztítás érzékletes megjelenítése, a narrátor belső vívódásainak részletezése engem teljesen lekötöttek. A kortárs disztópiák elbújhatnak kérem szépen, olyan szemléletes az apokaliptikus pánik, amit Wells megjelenít. A fejvesztett riadalom, ahogy az emberek egymást taposva menekülnek, fosztogatnak, ahogy elpattan a józan ész és elszabadul az eszement káosz. Csak kiégett gépkocsik helyett itt felborult szekerek, csézák, és lócsontvázak szegélyezik a kihalt utakat.
Egy saját korában elképesztően modern, formabontó könyvről van tehát szó, ami idén 119 éves. A könyv lezárásáról pedig az jutott eszembe, hogy a zsáner egyik legjobb kortárs nagyregényében ugyanez az alapötlet fogalmazódik meg, igaz egy ellentétes nézőpontból. spoiler Nagyon intelligens az a relatív látásmód is, ahogy Wells az inváziót sok helyütt elfogulatlanul, a marsiak szemszögéből elemzi.

Zárásként felidézném az egyik kedvenc részemet. A narrátor egy ponton összetalálkozik egy tiszteletessel(!), aki kétségbeesésében eszét veszti a zűrzavarban. „Mik ezek a marsbeliek? ” teszi fel a kérdést. „Mik vagyunk mi?” kérdezi válasz helyett a szerző. Na erről van szó: ilyen egy jó sci-fi.

3 hozzászólás
Leliana>!
H. G. Wells: Világok harca

Egy igazi hullámvasút volt ez a könyv. Igazán nehéz „jól” értékelni, hisz valami egyedit alkotott az író, illetve a kora miatt is, azóta már egészen máshol van az ingerküszöb, teljesen el tudom képzelni, hogy a rádiójáték miért adhatott okot a pánikra, így inkább azt vettem figyelembe a megírásánál, hogy rám miképp hatott.
Az, ahogy felvezette a történetet, nagyon tetszett, azt is láttam magam előtt, ahogy az ember kíváncsian vizsgálja a földre hullott fura tárgyat, még azt is, hogy hogyan nem lett ebből egy kellemes találkozás egy földönkívüli fajjal, viszont, miután eldurvultak az események, hatalmasat esett az érdeklődésem, pedig ez azért nem annyira szokványos így.. Tele volt olyan leíró részekkel, annyi unalmas bemutatással, hogy hiába minden igyekezetem, csak elkalandoztak a gondolataim, olyasmi irányba, hogy „vajon mikor lesz ennek vége?”, vagy: „ugye, legalább a vége jó lesz?”, mert itt igazán szenvedtem. Volt aztán az a pont, amikor főszereplőnk a tüzérrel találkozik, ott elég érdekes gondolatokat adott a szerző a férfiak szájába, és igen, a befejezés is tetszett, de meg kellett küzdeni érte.
spoiler
Összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, sőt, van még a listámon Wellstől, némi ráhangolódást követően azzal is megpróbálkozom :)

mcgregor>!
H. G. Wells: Világok harca

Azért érződik, hogy a 19. század végén született, a főhős szenvelgései és a drámainak szánt mondatok esetenként kicsit nevetségesnek hatnak, ezzel együtt meglepően modern gondolatok is felbukkannak benne. Olvasva az ember óhatatlanul összeveti a könyvből jóval később készült film eseményeivel, és a lényegi részek persze változatlanok. Ami nekem kicsit sok volt, az a dél-angliai városok részletekbe menő felsorolása, kicsit olyan volt, mint egy habókos, lokálpatrióta térképész bolyongása, ez pedig óhatatlanul kiemelte a cselekményt az önmagán túlmutató esemény globális miliőjéből. Az írói stílus óhatatlan régimódiságát és fellengzősségét (és persze az ágyúból kilőtt marsi hengerek ötletét) nem számítva lenyűgöző mennyire jól megágyaz a modern sci-fi sok fontos alapelemének, jóval kora előtt járva. Persze megjelenik benne a korszak erős, katonai inváziótól való általános félelme és a brit imperializmus implicit kritikája is.

Spaceman_Spiff IP>!
H. G. Wells: Világok harca

Önmagában, mai szemmel a könyv nem kifejezetten erős darab: szimpla idegeninváziós sztori, még komoly izgulni való sincsen benne…
Na de ez nem egyszerűen egy idegeninváziós történet: ez minden idegeninváziós történetek ősatyja. Így nézve viszont már egészen más a helyzet.
Egyrészt roppant érdekes úgy olvasni a könyvet, hogy tudjuk, itt még nincs meg az emberekben az idegenekkel szembeni félelem, nem tudják, mi jön, szemben velünk, akiknek 100 évnyi előnyünk van ilyen sci-fik terén (még az inváziós SF-ek paródiái is több, mint 60 évesek!) Ezek a szereplők most élik át először azt, amit az irodalomban már rajtuk kívül több ezren. És Wells először kezd el azon töprengeni, milyen lehet egy idegen invázió, mi mozgatja ezeket a lényeket, mit kezdhetnek velük az emberek. Ráadásul nekiáll allegóriaként tekinteni erre az egészre, ami szintén kifejezetten újító dolog.
Másrészt pedig ez még abban a világban játszódik, ahol nem volt első és második világháború. Nem látták még azt a pusztítást, amit az emberiség képes okozni saját magának. Mások a viszonyítási alapok, maga az idegenek inváziója is csupán egy kis területre korlátozódik.
És itt kell megjegyeznem, hogy Wells nem csak az ötletei miatt tudott fennmaradni több, mint száz éven át, hanem mert Wells jó író. Jó stílussal ír, érdekesen, ahol kell, ott képes megteremteni a hangulatot is. Nem a mai értelemben vett irodalmi zseni, de hát akkor még más volt a standard.
Az persze ma már eléggé megmosolyogtató, hogy a nagy tudású marsiakat bacik ölik meg: minden valamire való SF olvasó tudja, hogy szkafander nélkül a kisujjunkat sem dugjuk egy idegen világ atmoszférájába, nem hogy megesszük az ott élő lényeket. Ennek ellenére a marsiak bemutatása kifejezetten élvezetes, Wells mint rendes sci-fi író végiggondolta az ötleteit és persze ahol kellett, ott kicsit maszatolt. De ettől lesz tényleg igazi sc-fi ez a könyv, ami méltó módon vált kiindulópontjává egy egész tematikának.

SteelCurtain>!
H. G. Wells: Világok harca

Tudományos, technikai szempontból borzasztóan elavult. Viszont a gondolatai ma is frissek. És nemcsak azért, mert az idegen lények feltételezésével máig is divatos irányzatot teremtett . Erről mellesleg már annyi csontot lerágtak, hogy azt hinnénk, a csontvázának árnyéka is elenyészett. Viszont még ma is meglehetősen egysíkú az élet, valamint ember és környezete kapcsolatának újragondolása. Wells ebből a szempontból modernebbnek tűnik számtalan kortársunknál. Kicsit bosszantónak tűnt a konfliktus hirtelen lezárása, de logikailag – XIX. századi ismeretek szerint – tökéletesen lett felépítve. Végeredményben Wells nemcsak kifogástalanul írta meg ezt a történetet, de jövőbelátóként is sikeresen funkcionált. A marslakók elől menekülő tömeg tülekedése az utakon szinte pontos leírása a jó negyven évvel későbbi francia országutaknak a német invázió idején. Erre a Wells regényre nyugodtan mondhatjuk, hogy jó az öreg a háznál.

zamil>!
H. G. Wells: Világok harca

Már régóta ki akartam olvasni ezt a könyvet. Nagyon kíváncsi voltam, hogy több mint száz éve, hogy képzelte el Wells az idegenek invázióját.
Le a kalappal, nagyot üthetett a regény a maga idejében, mára már megkopott, de biztos, hogy több sci-fi írót indított el a pályán.
Érdekes volt a két nézőpontból való történet vezetés. A főhős, aki a „frontvonalon” éli meg a dolgokat, és az öccse, aki a menekülők közt. Ez még valóságosabbá tette a regényt. Viszont sajnos itt éreztem a regény nagy hibáját is, hogy ez a két nézőpont nem volt jól elosztva. Többet szerettem volna a frontvonalról tudni, mint az emberek kétségbeeséséről.
Végig a regény olvasása alatt azon gondolkodtam, hogy a tájleírás olyan részletes, hogy Google mapon meg kéne tervezni. Nagy munka lenne, de érdekes is lenne.
Megérte elolvasni, eddig Wellsben nem csalódtam, sokat köszönhet a sci-fi irodalom neki.

18 hozzászólás
Ákos_Tóth I>!
H. G. Wells: Világok harca

Amikor először kézbevettem a Világok harcát, még nem tudtam a környezeti hatásokat kizárva, teljes koncentrációval olvasni. Akkor természetesen unalmas, felületes, avítt írásnak tűnt, de mára sokat változott a helyzet. Rájöttem például, hogy bizonyos keretek között nagyon élvezem a régi korok írói és olvasói által izgalmasnak, félelmetesnek, megrázónak ítélt, ma már vintage szövegeket. Olyan nosztalgikus benyomásokat lehet átélni az ilyen könyvek által, amiket ma élő ember ritkán tapasztalhat csak meg – emellett ezeknek a műveknek rengeteg saját erénye is van. A Világok harca például egy veszettül pontos, találó sci-fi lehetett a maga korában – amikor még nem is létezett a zsáner.

Bizony, mint tudományos-fantasztikum, a regény jobban funkcionál, mint elsőre gondolnánk. Saját korának kérdéseire reagálva több érdekes, a közeljövőben realizálódó jelenséget megjósolt. Nem csak a frontvonalak nélküli, civilt és katonát, csatateret és hátországot nem ismerő totális háborút, hanem ennek új fegyvereit: az ütközeteket uraló, személyzetüket páncélzattal védő spoiler járműveket, a vegyi hadviselést, egy elszólás erejéig a harci repülőgépeket, sőt, az állások mögé ledobott légideszantot oké, azt talán nem. Ugyancsak lenyűgöző, ahogy riportszerűen beszámol a nemzet infrastrukturális, társadalmi, szervezeti rendjének felbomlásáról, kitérve a lassan terjedő hírekre/pletykákra, a médiaspekulációkra, a fejvesztetten menekülő tömeg pszichológiájára, végül a túlélők újjáépítést célzó terveire. Ezzel szoros összefüggésben az apokaliptikus események közben szétforgácsolódó, majd spontán újjászülető emberbaráti összetartás is hangsúlyos téma. A számomra legfontosabb rejtett motívum azonban a tiszteletes szerepeltetése: Wells mintha általa mutatná meg, mennyire reménytelen dolog a vallási tanok betűszerinti betartásával reagálni a modern idők kihívásaira.

Végeredményben tehát a regény széleskörű, makro és mikro léptékben is gondolkodó forgatókönyv egy újfajta katasztrófáról, amit az izgalom kedvéért okozhatnak űrlények, de akár maga az ember is. A valóságban pedig húsz évnek sem kellett eltelnie, hogy mindez, vagy valami hasonló végül tényleg bekövetkezzen – igaz, marslakók nélkül…

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637253521 · Fordította: Mikes Lajos
Ditta P>!
H. G. Wells: Világok harca

Jó kis könyv, kellemes olvasmány. Wells jól ír, folyamatosan olvastatta magát a könyv. A történet mára már tucat számba megy, de ne felejtsük el, hogy a könyv 1898-ban íródott, amikor eléggé egyedinek számíthatott. A Földet megtámadják az idegenek. Az emberek ellenállása hasztalannak tűnik a sokkal fejlettebb technológiával rendelkező marslakókkal szemben. Ismerős story, ez a könyv mégis többet nyújt, mint amit elsőre gondolnánk.
Először is nagyon tetszett, hogy milyen részletesen leírja a tájat, a falvakat és uraságokat, amiken keresztül a főszereplő eljut Londonig, majd az unokatestvére pedig a tengerpartig.
Másodszor eszméletlen érdekes a kor részletes bemutatása, az emberek szokásairól, öltözködéséről, hogy még menekülés közben is milyen fontos volt, hogy kalap kerüljön az ember fejére. Megismerhetjük a kor járműveit és harci eszközeit, ahol az ágyú és a páncélos torpedóromboló volt a csúcskategória. (Bár az utóbbin meglepődtem, hogy már akkor is létezett.)
De a legérdekesebb mégis az, hogy mennyire más volt akkoriban a hangulat. 120 év telt el azóta, és közben minden felpörgött. Ez a könyv egy földönkívüli támadásról és a támadás elől menekülő emberekről szól, és valahogy még ez is olyan nyugisan történik. Megteáztak, majd elindultak, majd meg-meg álltak menekülés közben akár több napra is. Ahhoz képest, hogy ez egy Föld elleni invázió akart lenni, csak Angliára terjedt ki a támadás és a marsiak elég lassan haladtak előre. Na persze a hírek még náluk is lassabban. Ebbe a belassult tempóba volt a legnehezebb beleélnem magam.
A történet vége pedig egyrészt zseniális, másrést pedig kis aranyos lett. spoiler
A 2005-ös film Tom Cruise főszereplésével anno nem annyira tetszett. Nem volt rossz, de sok hiányérzetem maradt utána. Most már értem miért, nem lehet könnyű egy 120 éves könyvet a mai kor elvárásainak megfelelően filmre vinni. Annak ellenére sem, hogy Spielberg felpörgette az eseményeket, és annak a ráérős lassúságnak semmi nyomát nem lehet tapasztalni a filmben.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2005
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637253521 · Fordította: Mikes Lajos
9 hozzászólás
FélszipókásŐsmoly >!
H. G. Wells: Világok harca

Az Időgéphez hasonlóan ez sem tetszett igazán. Jobbára részletes és szemléletes leíró részek mentették meg az alapvetően unalmasnak talált történetet. Sem rendes feszültségépítés, sem izgalmas jelenetek (bár azért látni a próbálkozást). Fordulat is alig akad, sőt, az E/1. elbeszélésmód gondoskodik róla, hogy a főhősért ne kelljen izgulni, hiszen úgyis túléli. Máskor pedig oly sűrű történésekkel ábrázolta a jeleneteket, hogy nehéz volt átlátnom, már-már elbódított túl bőbeszédű, de teljesen érdektelennek ható jellemzés. Fura volt, hogy egy-két (gyorsan elhalálozó) mellékszereplőn kívül senkit nem szólít nevén, még a családtagjait sem. Bár ez talán a kor sajátossága, a figyelmet a történésekre irányítja, de azért elég üresek maradtak így a karakterek. Zavaró volt a gyakori „alsóbbrendű” szó használata is (olyan fölényeskedő szemléletet sugall).

Ugyanakkor tudatosítani kell, hogy mindezt még egy olyan korban írta meg, ahol nemhogy űrlényes sci-fik, de világméretű háborúk sem voltak jellemzőek. Ennek ellenére bámulatos hihetőséggel írta meg a pánikhelyzetet, a polgárok és katonák reakcióit, a tehetetlen küzdelmet, a pusztítás borzalmait. Idegeninváziós tévéfilmek és regények sokaságának adott ihletet, alig van ma olyan ember, aki nem hallott volna erről a műről, ami egy 120 éves regénytől nem rossz. ;)

Meglepett, hogy a filmfeldolgozásoktól eltérően a marslakókat már a kezdeti jelenetekben szerepeltette és meglehetősen ijesztőnek ábrázolta (az évszázaddal későbbi UFO-magazinok jutottak eszembe róla): spoiler Továbbá a depresszív, disztópikus második felét – amiben szerintem mai szemmel is van elég erő – valahogy általában lefelejtették a filmek, az akciókra összpontosítottak. (A könyvhöz legközelebb álló feldolgozást a 2019-es BBC minisorozat kínál, abban szerepel ez a rész is; a Tom Cruise-félét jobb elfeledni, alig van köze az eredeti műhöz.)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Oriente>!

Homályos, csodálatos az a kép, mely lelkemben arról támadt, hogy fog terjedni az élet a Naprendszer kis melegágyából lassacskán keresztül a csillagos tér lelketlen végtelenségén.

217. oldal, Második rész, X. fejezet - Befejezés (Göncöl, 1990)

revelácifa>!

A XIX. század utolsó éveiben nem hitte volna senki, hogy a földi életet olyan értelmes lények kísérték beható figyelemmel, akik ugyan halandók, mint az ember, mégis hatalmasabbak; hogy az embereket, akiket lefoglaltak saját ügyeik, olyan gondosan vizsgálták és tanulmányozták, mint a vízcseppben nyüzsgő, szaporodó, múlékony teremtményeket szokás mikroszkópon keresztül.

(első mondat)

RKAti>!

Ott üldögéltem az asztal mellett, cigarettára gyújtva, ebéd után; sajnálkoztam Ogilvy elhamarkodottságán, s bosszankodtam a rövidlátó ijedtségen, amelyet a marsbéliek okoztak. Nagyon hasonlíthattam valami tiszteletreméltó mauritiusi dodomadárhoz. Ez is úrnak érezte magát a fészkén, s a vadhúsra éhes, kegyetlen hajóscsapat megérkezéséről beszélgetve bizonyára így szólt feleségéhez: – Agyonvagdaljuk őket holnap a csőrünkkel, kedvesem!

pwz I>!

– Ez nem is háború – folytatta a tüzér. – Soha sem is volt háború, amint szó sem lehet háborúról emberek és hangyák között.

140. oldal (LAZI, 1998)

Orsi_olvas>!

Végre bekövetkezett az éjszaka, mikor az első csillag lehullott.

Csacsifarm>!

A mi sorsunk is az lett, ami az övéké: leskelődni, résen állni, futni és rejtőzködni. Az a félelem, amelyet az ember terjesztett, és az ember birodalma véget ért.

VI. Két hét műve

csartak P>!

De hogy nagyon is kemény ítéletet ne mondjunk róluk, jusson eszünkbe, mily szörnyű kegyetlenséggel pusztította saját nemünk nemcsak az állatokat, mint a most már ki is pusztult bölényt és a dodómadarat, hanem még saját alsóbbrendű fajtáit is. Tasmánia lakóit, minden emberi hasonlatosságuk mellett, teljesen elsöpörte a föld színéről az az irtóháború, melyet az európai bevándorlók ötven évig folytattak ellenük. Nem vagyunk mi sem az irgalmasság apostolai, és nincs jogunk panaszkodni a marsbeliekre, ha éppen úgy háborúskodnak, mint mi.

7-8. oldal

Mentavirág P>!

Valóban, ha semmi egyebet nem tanultunk is, ez a háború megtanított bennünket arra, hogy szánalmat érezzünk azokkal az oktalan lelkekkel szemben, akik a mi uralmunk alatt szenvednek.

163. oldal

1 hozzászólás
psn>!

– Legyen férfi – szóltam. – Szedje össze magát. Mi jó van a vallásban, ha a szerencsétlenség idején erőtlen? Gondoljon arra, mennyi földrengés és vízözön, háború és tűzvész sújtotta már az embereket. Azt hitte, hogy Weybridge-dzsel kivételt tesz az Úristen?… Az Úr nem biztosítási ügynök, szerencsétlen!

Evione>!

Soha életében nem volt még távol Angliától, inkább meghal, semhogy idegen országra bízza magát, ismerősök, barátok nélkül és így tovább. Szegény asszony! Úgy látszik, azt képzelte, hogy a franciák és a marsbeliek szörnyen hasonlíthatnak egymáshoz.

1. rész - A Mars-lakók érkezése - XVII. A villám


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Shelley: Frankenstein
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
Michael Crichton: Az Androméda-törzs
John Cure: A fekete esernyős férfi
Alan Dean Foster: A Dolog
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033
Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt I-II.
Justin Cronin: A szabadulás
Frank Schätzing: Raj
Stephen King: Éjszakai műszak